drożdżowe - 16813 przepisów (strona:167/1121)

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI 204

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI Tych racuszków nie trzeba reklamować - kto ich nie lubi? Pyszne, puszyste, drożdżowe ciasto + jabłko = wyśmienity smak :) Składniki: 2 szkl. maki ok 20 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego * ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej) 3 duze jabłka olej do smażenia Przygotowanie(...)swoja objętość.    7. Jabłka myjemy, obieramy ze skorki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki np w kostkę. 8. Dodajemy pokrojone jabłka do naszej masy drożdżowej i delikatnie wszystko razem mieszamy. 8. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który nakładamy łyżką ciasto i smażymy racuszki na zloty kolor  (smażymy w głębokim tłuszczu

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kremowa pasta z kiszonych nerkowców (kiszone nerkowce) 212

banalnie prosty i przygotowuje się go w kilka minut! Serek przechodzi oczywiście smakiem kiszonych ogórków, ale wszystkim smakoszom kiszonek nie powinno to przeszkadzać. Jeśli nie masz możliwości kupić płatków drożdżowych nieaktywnych - przygotuj pastę bez nich. Jeśli jednak zdecydujesz się ich użyć - najszybciej kupisz je w sklepach internetowych lub w sklepie ze zdrową żywnością. Zobacz również inne przepisy na ----> pasty(...)chleba Kremowa pasta z kiszonych nerkowców - przepis: Składniki: 1 szklanka orzechów nerkowca woda z kiszonych ogórków sól pieprz do smaku 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych 1-2 łyżeczki soku z cytryny szczypta wędzonej papryki Kremowa pasta z kiszonych nerkowców - jak zrobić? Orzechy nerkowca zalej wodą z kiszonych ogórków (w takiej ilości, by je przykrywała). Odstaw na 24 godziny do lodówki

Moje Qulinaria
łatwa babka drożdżowa 225

Babka drożdżowa w wielu książkach ze staropolskimi przepisami podawana jest jako niemal obowiązkowy wypiek na Wielkanoc. Wtedy takich bab piekło się na raz kilka, zużywając kopy jajek i kilogramy mąki. Jak dla mnie babka drożdżowa jest zbyt pospolita, żeby podać ją na świątecznym stole ale za to często piekę ją na co dzień. Zjadamy ją jako zamiennik chleba, na kolację(...)mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto.  Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę.  Foremkę na babkę z kominkiem wysmarować łyżką masła

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pączki z budyniem 161

Karnawał czas zacząć. Zawsze w karnawale piekę pączki, czasami twarogowe, zwykłe drożdżowe z dżemem lub jak dzisiaj z budyniem. Przepis na thermomix jest na dole. Ugotować budyń, według instrukcji na opakowaniu, dodając tylko trochę mniej mleka. Budyń musi być gęsty. Do dużego kubka skruszyć drożdże, wlać letnie mleko, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Wymieszać, przykryć i odstawić(...)zagotować, ma być lekko ciepła), masło roztopić i lekko przestudzić.Do dołka w mące wlać wyrośnięte drożdże, masę jajeczną,roztopione masło, spirytus i letnią śmietanę. Wyrobić, zagnieść ciasto drożdżowe. Musi być gładkie i elastyczne. Jest gotowe jeśli „odchodzi” od ręki i jest lśniące. Trzeba sobie dać czasu i mocno je ugniatać. Włożyć ciasto do miski, przykryć i zostawić

Kuchnia Pokoleń
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 243

świąt bez makowca! Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, makowiec jest obowiązkowym punktem na paterze ze słodkościami. Nie zawsze mam czas na robienie drożdżowego ciasta, ale przy robieniu tego makowca – nie ma wymówek. Szybko, łatwo i na temat! W dalszym ciągu nie dorobiłam się maszynki do mielenia mięsa, więc sama nie mielę maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie posiłkuję(...)bardzo takie ‘perfumeryjne’ dodatki w przypadku domowego makowca kojarzą mi się z tym w ciastach z cukierni. Ale rum nie zaszkodzi – przy okazji lekko znosi słodkość masy.   Strucla drożdżowa wymaga – tak jak bułki czy chleb – podwójnego czasu wyrastania. Ta nie. Ona podrasta tylko raz, po czym wkładamy ją do piekarnika. Ciasto jest też inne w konsystencji – chrupkie z wierzchu

Karo in the Kitchen
Domowa pizza na grubym drożdżowym cieście 266

również tradycyjna pizze na tradycyjnym grubym cieście i nie myślcie sobie że to to samo co podwójne ciasto jak w pizza hut czy tele pizzy bo jest to prawdziwe drożdżowe ciasto do pizzy. Zazwyczaj wolę pizze na cienkim cieście ale za namową męża postanowiłam odgrzebać gdzieś zapisany przepis na ciasto drożdżowe do pizzy z domu rodzinnego i zrobić taką(...)się kiedyś po domach robiło. Do tego własny sos czosnkowy i pomidorowy :) Ciasto drożdżowe do pizzy 500 g mąki pszennej 2 całe jajka 40 g drożdży 250 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju koncentrat pomidorowy lub ketchup oregano, bazylia (opcjonalnie) Jak zwykle robimy zaczyn, W połowie szklanki mleka rozpuszczamy pokruszone drożdże dodajemy pół łyżeczki cukru i łyżkę mąki

Piekielna Kuchnia Pati
Makowiec świąteczny z bakaliami 242

znam. Wykonany według podanego niżej przepisu zawsze wychodzi perfekcyjnie i przez długi czas zachowuje świeżość. Najlepiej piec go w długiej formie keksowej, dzięki czemu makowiec nie popęka. Składniki ciasta drożdżowego - proporcje na 2 makowce o długości 30 cm 2 szklanki mąki pszennej 120 ml letniego mleka 90 g roztopionego przestudzonego masła 30 g świeżych lub 14 g suchych drożdży(...)mąką., Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem i dodać do wymieszanej z suchymi drożdżami lub rozczynem drożdżowym mąki. Stopniowo dodawać pozostałe składniki, a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło.  Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste, dodać odrobinę mąki lub mleka. Kiedy ciasto

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak zrobić rozczyn / zaczyn ze świeżych drożdży 138

Dobrze przygotowany rozczyn stanowi gwarancję ładnie wyrośniętego i pulchnego ciasta drożdżowego. Aby taki uzyskać, drożdże powinny być jak najświeższe. Składniki 25 g świeżych drożdży (1/4 standardowej kostki drożdży) o temperaturze pokojowej 3 płaskie łyżki mąki pszennej  2 łyżeczki cukru 80 ml letniego mleka (mleko podgrzewamy do temperatury 35-37 stopni ponieważ zbyt wysoka temperatura zabija drożdże, a zbyt niska(...)szklanego lub ceramicznego  naczynia, dodać cukier i rozcierać, do czasu aż zrobią się płynne. Dodać letnie mleko i mąkę i energicznie mieszać uważając, aby nie pozostawić grudek. Rozczyn drożdżowy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia Uwaga: wszystkie składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na wybrane ciasto drożdżowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami 175

Stollen, czyli drożdżowa strucla z bakaliami, to ciasto typowo świąteczne. Pochodzi z Niemiec, a pierwsze wzmianki o nim pochodzą z… ok. 1400 roku! Podobno jego kształt ma przypominać małego Jezuska, zawiniętego w pieluszki. Kiedyś przygotowywano je postnie – na oleju, lecz smak pozostawiał wiele do życzenia i papież zezwolił na używanie do strucli masła. Od tamtej pory wypiek(...)cukiernicy wzbogacili go o dużo symbolizujących dobrobyt bakalii, aby jeszcze bardziej poprawić jego smak. Stollen to idealne ciasto na Święta – można zrobić je dużo wcześniej. Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami: 500 g mąki pszennej (3 szklanki) 200 ml mleka (4/5 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 40 g świeżych drożdży (mniej niż pół kostki) 1 małe lub średnie

Poezja smaku
Koszyczek Wielkanocny z Ciasta Drożdżowego 213

Witam serdecznie Propozycja na wykonanie pięknego koszyczka wielkanocnego z ciasta drożdżowego. Jest przy nim trochę zabawy ale efekt po upieczeniu rekompensuje włożony trud. Takim koszyczkiem możemy udekorować świąteczny stół podczas Wielkanocnego śniadania. Będziemy potrzebować : 250 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 125 ml letniego mleka 40 g roztopionego i przestudzonego tłuszczu (masła lub margaryny) 1 żółtko 20 g drożdży świeżych(...)użyłam o wymiarach : średnica 16 cm głębokość 10 cm Jeżeli mamy większą miseczkę to należy zwiększyć ilość składników na ciasto. Link do filmu z przygotowania: Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego https://www.youtube.com/watch?v=5cJRthYYIV8 Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 50 ml mleka , cukier ( przyśpieszy fermentacje ) , dużą łyżkę mąki . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Paszteciki z Mięsem z Ciasta Drożdżowego 365

szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka papryki słodkiej duża szczypta pieprzu cayenne lub papryki ostrej do smaku sól, pieprz olej do smażenia farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego  lub francuskiego na ciasto: 340 g (2 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej 150 ml letniego mleka 2 żółtka 2 łyżki oleju 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru(...)zmielone składniki farszu doprawiam przyprawami i dokładnie wyrabiam dłonią w misce, po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam – farsz na paszteciki jest gotowy. Teraz przygotuję ciasto drożdżowe na paszteciki: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką

Uwaga Babcia Gotuje
Daktylowy krantz czyli specjały kuchni żydowskiej 161

razem tzn. chcieliśmy przygotować coś co będzie i smaczne i słodkie więc przeszukując net natrafiliśmy na przepis Wegannerd związany z kuchnią żydowską czyli krantz z daktylową czekoladą To drożdżowe ciasto, które bardziej (jak dla nas) przypomina słodki chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej + ciutkę do podsypania - 250ml letniej wody - 70g posiekanych(...)drożdży) i syrop klonowy oraz wsypujemy 3 łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Zawartość miski winna się zwiększyć dwu/trzykrotnie. 3. Kiedy nasza drożdżowa mikstura po kilkunastu minutach zwiększy swoją objętość, dodajemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto (na początku najlepiej w tej misce, a później na stolnicy). W międzyczasie dodajemy olej. Nasze ciasto winno

Kuchenne Wariacje
Bułki z pieczarkami 164

znowu kolejne wspólne "Wypiekanie na śniadanie" . Dzisiaj mam dla was drożdżowe bułeczki nadziewane smażonymi pieczarkami. Są smaczne na ciepło i na zimno. Nam bardzo zasmakowały z dodatkiem ketchupu.  Składniki: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej T500 50 g mleka w proszku 200 ml wody 60 g  masła 1 łyżeczka soli 12 g świeżych drożdży  1 łyżeczka cukru(...)patelni rozgrzać masło, wsypać cebulę i zeszklić na złoto. Dodać pieczarki i dusić do odparowania płynu. Zdjąć z ognia i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do misy z miksera, wymieszać z mlekiem w proszku i solą. Drożdże z łyżeczką cukru rozpuścić w letniej wodzie i wlać do mąki. Miksować do połączenia się składników, wlać

Ala piecze i gotuje
Warkocz drożdżowy na słono 182

mojprzepisna.pl | Warkocz drożdżowy na słono Jest to jeden z chlebków, jaki nauczyłam się piec podczas uczestnictwa w warsztatach dotyczących wypiekania chleba zorganizowanych przez firmę Little Chef gdzie uczyliśmy się piec pyszne bułeczki i chlebki pod okiem Elizy Mórawskiej – autorki wielu książek oraz autorki blogu White Plate. Link do fotorelacji tu . Chlebek ten cieszył się ogromnym powodzeniem na warsztatach mimo(...)łyżeczka tymianku suszonego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki pieprzu 1 papryka 1 ząbek czosnku 50 gr sera żółtego 50 gr wydrążonych oliwek (u mnie czarne)'; document.write(" "); Składniki na ciasto drożdżowe: 200 gr mąki pszennej (u mnie zwykła tortowa) 50 ml wody 50 ml mleka 40 gr miękkiego masła 30 gr świeżych drożdży 1 łyżka mleka w proszku

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania