drożdżowe - 16813 przepisów (strona:162/1121)

Puszyste bułeczki pizzowe z szynką i boczkiem 815

Ciasto drożdżowe z przepisu mojej babci jest jednak mega uniwersalne! Zrobiłam już z niego makowiec świąteczny , drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami , paszteciki z pieczarkami do barszczu . Teraz przyszła kolej na puszyste bułeczki drożdżowe z passatą pomidorową,czosnkiem, oregano, żółtym serem i szynką lub boczkiem. Takie mięsne pizzerinki najbardziej lubią moje dzieci. Następnym razem zrobię wersję bardziej dla siebie(...)miejsce. Passatę wlać do rondelka, dodać przeciśnięty czosnek, sól i oregano do smaku, można dodać szczyptę soli, albo odrobinę miodu. Podgrzewać na wolnym ogniu przez 5 minut.  Ciasto drożdżowe wyrobić raz jeszcze. Podzielić na 10-12 równych części.  Z każdej cząstki uformować kulkę, następnie spłaszczyć ją, aby miała grubość ok. 1 cm. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej

Kulinarne Inspiracje
Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie) 129

Makaron w połączeniu z sosem pomidorowym z pieczoną papryką i pulpetami z czerwonej soczewicy. Całość dopełniają płatki drożdżowe i świeża bazylia... Niebanalny obiad, który świetnie smakuje z lampką wytrawnego winka. Danie w pełni odpowiednie dla wegan 💗. Osoby na diecie bezglutenowej, wystarczy że zamienią mój pszenny makaron na bezglutenowy. Obiadek bardzo syty i smakowity... 😋  Kocham eksperymentować z soczewicą i kocham(...)szklanki, czosnek 1 ząbek, płatki owsiane 3 łyżki, kurkuma mielona 1 łyżeczka, garam masala lub mielona kolendra 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: spaghetti 1 opakowanie, płatki drożdżowe do posypania, świeża bazylia kilka listków, Sposób przygotowania: Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez

kulinarne odsłony pati
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! 154

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! Sezon na rabarbar w pełni! Dlatego nie mogło u mnie zabraknąć tego przepisu. Celowo nie stylizowałam zdjęć, aby oddały one jak najbardziej realny i przepiękny wygląd tych drożdżówek. Często słyszę od Was, że drożdżowe ciasto to trudne ciasto do zrobienia. O dziwo! To najłatwiejszy wypiek, i tak na prawdę trzeba się postarać aby bułeczki(...)oglądać takie filmiki, bo chyba nic tak nie oddaje rzeczywistego wyglądu, jak właśnie nagranie. Gorąco Was zachęcam do obejrzenia filmiku, i oczywiście wysyłania linka dalej znajomym! ;-))) PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM: składniki na ciasto: - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 opakowania drożdży świeżych - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki ciepłego mleka - 1/2 kostki margaryny dodatkowo mąka do podsypywania

SMYKWKUCHNI
Bagietki w wersji amerykańskiej 155

strony The Bread Bakers Guild of America . Przeliczenie proporcji i inspiracja do upieczenia bagietek - blog ХЛЕБ & ХЛЕБ . Składniki na 3-4 bagietki z 500 g mąki: Zaczyn drożdżowy poolish (12-14 godzin, temp.  23oС):   200 g – mąka pszenna typ 550-750   200 g – woda   0,6 g – drożdże świeże prasowane (lub 0,17 g instant(...)Ciasto (2 godziny, temp.  23-25oС, raz składane po godzinie fermentacji):   285 g - mąka pszenna typ 550-750   115 g – woda   400 g – zaczyn drożdżowy poolish (cały)   31,5 g – zaczyn na zakwasie (cały)   10 g – sól   1,3 g – słód jęczmienny jasny, zmielony (aktywny enzymatycznie, inaczej diastyczny)   4 g - drożdże

Przepisy na domowy ser i chleb
Pszteciki z grzybami i serem 301

Bardzo dobre paszteciki, każda pora roku jest dobra na takie specjały. Polecam, dziękuje Małgosia Przygotowanie ciasta drożdżowego – drożdże wymieszać w połowie letniego mleka przeznaczonego na ciasto, dodać cukier sól i łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane drobno masło, resztę letniego mleka, roztrzepane widelcem jajko i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto jak każde(...)drożdżowe na gładką jednolitą masę. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej olejem miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.   Przygotowanie grzybów suszonych – grzyby drobno posiekać, wrzucić do miseczki i zalać wrzącą wodą. Grzyby muszą być przykryte. Zostawić na co najmniej 2 godziny. Przygotowanie farszu – na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Smażyć chwilkę aż cebulka straci kolor

Kuchnia Pokoleń
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I SEREM 123

się Nam górna,środkowa grzałka w piekarniku....nigdzie nie możemy jej dostać.Nie chcemy kupować nowego bo nowy będzie po przeprowadzce do naszego domku...musimy jakoś wytrzymać. Upiec ciasto drożdżowe bez tej grzałki - możliwe,tylko trwa to znacznie dłużej,dół i boki ciasta trochę zbytnio przypalone,ale bardzo smaczne. Ciasto nie straciło nic a nic....wyszło pyszne,wilgotne i bardzo(...)dawna- pamiętam jak wracałam ze szkoły ( chodziłam wtedy do liceum) na pieszo,uwielbiałam to mimo,że trochę przystanków było do przejścia.Po drodze mijałam budkę,w której kupowałam duży drożdżowy wieniec z owocami,serem,kruszonką i lukrem - smak pamiętam do dzisiejszego dnia. Pochłaniam go na raz i mimo to byłam chudzielcem. Szkoda,ze dziś nie mogę się tak objadać - niestety

Niespełnione zdolności kulinarne
Babka drożdżowa z kiełkami 133

każdym świątecznem stole stoi babka wielkanocna. Czy to pisakowa czy drożdżowa zazwyczaj jest na słodko. Ja dzisiaj proponuję wersję wytrawną babki drożdżowej z dodatkiem aromatycznego kminku oraz kiełków. Babka wychodzi mięciutka i puszysta. Można ją podać do jaj lub wędlin zamiast pieczywa.  BABKA DROŻDŻOWA  z KMINKIEM i KIEŁKAMI Składniki: 100ml mleka 40 g drożdży świeżych 3 łyżki cukru

Bon appetit mon amie
Babka czekoladowa na drożdżach 140

Wielkanoc, to czas na baby, baby drożdżowe . Muślinowe, zwykłe drożdżowe , migdałowe na drożdżach , ponczowe , szafranowe...  Dzisiaj polecam przepis na babkę czekoladową drożdżową , według przepisu z książki Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku. Ta babka jest pyszna :) 6 jajek, 60 g cukru, 120 g czekolady deserowej, 250 g mąki pszennej, 30 g drożdży, 125 ml ciepłego mleka

królestwo garów
Makowiec warstwowy – kuchnia podkarpacka 429

kawiarni, nie na przyjęciu, jemy najlepsze makowce. Najczęściej pieczemy makowce zawijane i makowce na kruchym spodzie. Na Podkarpaciu od pokoleń piecze się też makowce z ciastem drożdżowym, gdzie masa makowa kładziona jest na przemian z warstwami ciasta drożdżowego. Czasem jedna z warstw makowych zastępowana jest masą orzechową. Charakterystyczną cechą tego ciasta jest długi czas wyrastania. Żeby surowe ciasto obciążone warstwami(...)Dopiero po takim czasie pieczone jest w piekarniku w wysokiej temperaturze. Za tak długi okres wyczekiwania czeka jednak nagroda – pyszne, wilgotne i mięciutkie ciasto, złożone z 4 warstw ciasta drożdżowego i 3 warstw masy makowej. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem, albo pozostawić takie, jakie jest. Makowiec warstwowy to proste ciasto, z prostych składników, które wymaga nieco starań

Trzeci talerz
Babka dla dorosłych 160

Babka drożdżowa z rodzynkami, a raczej ogromna baba z dodatkiem rumu! Nie sądziłam, że wyrośnie, aż tak bardzo Na początku martwiłam się, że całość wyleci z formy, na szczęście nic takiego się nie wydarzyło, a nadmiar ciasto został odkrojony i szybko zjedzony Smakuje wyśmienicie! Czas wykonania(...)zalać rumem i odstawić. Rozpuścić masło. Żółtka oraz 2 całe jajka utrzeć z cukrem. A masło rozpuścić i ostudzić. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, utarte jajka i resztę mleka. Starannie wymieszać łyżką. Dodać rozpuszczone masło oraz cukier waniliowy. Rodzynki odsączyć z rumu. Rum wlać do ciasta. Rodzynki oprószyć

KuchniaWeDwoje.pl
PRZEPISY NA CIASTA NA WIELKANOC. ZESTAW PRZEPISÓW! 332

Święta Wielkanocne, same sprawdzone i najlepsze przepisy na ciasta, takie, które zawsze się udają! Życzę wspaniałych wypieków i smacznego! PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ PRZEPIS NA RÓŻANE BABECZKI DROŻDŻOWE PRZEPIS NA DROŻDŻOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ PRZEPIS NA  BEZGLUTENOWA BABKA WIELKANOCNA PRZEPIS NA  CIASTO Z CHAŁWĄ I MIODEM PRZEPIS NA  CIASTO SNICKERS  PRZEPIS NA  KARMELOWE CIASTO(...)PRZEPIS NA  ORZECHOWY SERNIK PRZEPIS NA  ROLADA Z MALINAMI PRZEPIS NA CIASTO  CYTRUSOWY SERNIK   PRZEPIS NA  TORT OMBRE PRZEPIS NA  KAWOWY TORT DROŻDŻOWA BABA Z CZEKOLADĄ I LUKREM

SMYKWKUCHNI
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 325

prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy(...)babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki orkiszowe z musem z mango i makiem :) 158

Drożdżowe wypieki to jedne z moich ulubionych . Najlepsza drożdżówka - wiadomo to ta od Mamy 😃 Chociaż muszę przyznać, że powoli dorównuje Mamie i udaje mi się zrobić równie pyszne ciasta drożdżowe. Prawdziwa drożdżówka to mąka pszenna, tłuszcz, cukier, jajka, niekiedy jakiś aromat czy także rodzynki. Najprostsze receptury przeważnie są najlepsze. Tym razem chciałam stworzyć drożdżowy wypiek w wersji zdrowszej

Zdrowie na języku :P
Pomarańczowa, drożdżowa baba wielkanocna (bez cukru) 133

wieku. Już wtedy pieczono baby z mąki pszennej, zaprawiano szafranem, dodawano bakalie i oblewano lukrem. Swoją dzisiejszą nazwę zawdzięczają podobno królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, wielkiemu smakoszowi. Czyniąc tradycji zadość upiekłam drożdżową babkę. Co prawda nie zużyłam do pieczenia kopy jaj jak nakazywała ówczesna tradycja, ale babka smakuje zachwycająco. Jest mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, dominuje smak domowej skórki pomarańczowej(...)pierwszy ciasto drożdżowe  upiekłam bez dodatku cukru. Cukier zastąpiłam miodem, a lukier zrobiłam na bazie zmielonego ksylitolu. Powiesz, że miód to też cukier! Owszem, ale o niebo jednak zdrowszy od białego cukru buraczanego. Zawiera witaminy, wiele minerałów, antyoksyadantów i ma dużo niższy indeks glikemiczny. Babka została upieczona z mąki orkiszowej. Zapraszam na tradycyjną babkę drożdżową w nowej, zdrowszej odsłonie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki śniadaniowe 165

odbijają do góry  są puszyste i pięknie wyrośnięte.) Nie robiłam tak, wiec nie wiem jak to wygląda w praktyce. Piekę pieczywo drożdżowe i na przykład strucel na rozgrzanym kamieniu- super sprawa polecam  Możecie sobie zerknąć jakie cuda robią fachowcy z ciasta drożdżowego(...)świeżych drożdży zróbcie wcześniej zaczyn). Wyrobić dość dokładnie- około 10 minut (można wyrobić mikserem używając specjalnych haków do ciasta drożdżowego). Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie krótko wyrobić i uformować bułeczki. Można piec jak się tylko trochę napusza(około 30 minut

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk

Proponowane wyszukiwania