drożdżowe - 16813 przepisów (strona:166/1121)

Ciasto drożdżowe z cynamonem i gruszką 244

Ciasto drożdżowe z cynamonem i gruszką to zawijaniec, który w swoim wnętrzu ukrywa cynamon, wierzch natomiast ma zwieńczony kawałkami gruszki. Ten wypiek można przygotować z innymi owocami, ważne jest, by ich kawałki nie były zbyt ciężkie, gdyż może to negatywnie wpłynąć na wyrośnięcie ciasta. Moje ciasto powstało w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto drożdżowe z cynamonem i gruszką Składniki: CIASTO

Smakołyki Bereniki
Pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli 145

potrzebujemy: szklankę suchej kaszy jaglanej 0,7 kg suchej fasoli Piękny Jaś 1 dużą cebulę białą 1 cebulę czerwoną 4 ząbki czosnku ½ szklanki oleju – słonecznikowy lub rzepakowy ¾ szklanki płatków drożdżowych Przygotowywanie pasztetu zaczynam wieczorem. Fasolę namaczam w dużej ilości zimnej wody, na co najmniej 12 h. Rano wodę odlewam, zalewam fasolę świeżą wodą i gotuję do miękkości. Nie dodawajcie sody(...)olej. Blenduję na gładką masę. Jak będzie za sucho, można dodawać po odrobinie oleju. Masa ma być zwarta, a nie lejąca. Do masy dorzucam cebulę, wyciśnięty czosnek oraz płatki drożdżowe, mieszam szpatułką. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zostawiam na 20 minut, żeby płatki drożdżowe napęczniały i zespoliły pasztet. Masę przekładam do wyłożonej papierem foremki i dokładnie rozprowadzam. Wsadzam

ladykitchen
Drożdżowe orkiszowe z kruszonką z jagodami i rabarbarem 136

mnie w ogródku i tym razem ciasto wyszło mi mocno rabarbarowe ;) Wersja z jagodami to klasyk, który w lecie jest u mnie obowiązkowy. Wiem, że część z was lubi drożdżowe na puszystym, wysokim cieście, ale ja zazwyczaj piekę niskie, za to z dużą ilością owoców, bo takie najchętniej zjadamy ;) Z tego przepisu wyjdą dwa nieco wyższe ciasta - ja upiekłam dwie(...)jakiś aromatyczny akcent i wykorzystałam do ciasta skórkę z limonki, która fajnie podkreśla smak owoców, więc na pewno nie był to ostatni raz, kiedy użyłam skórki z cytrusów do drożdżowego. Dodatkowo w cieście można znaleźć też mąkę kokosową, którą ostatnio bardzo polubiłam :) Drożdżowe orkiszowe z kruszonką z jagodami i rabarbarem Ciasto: 580g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 czubata łyżka mąki kokosowej

FitKot
Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką 192

dostałam 3 litry jagód od Mamy Dominika wiedziałam, że powstanie z nimi jakieś drożdżowe ciacho, a ponieważ jeszcze czuję klimat festiwalu kokosa, to postanowiłam dodać do niego kokosowego akcentu - wyszło super! :)   To ciasto uwielbiam za to, że naprawdę długo pozostaje świeże - wystarczy owinąć blachę folią spożywczą i przez przynajmniej 3-4 dni można cieszyć się smakiem drożdżowego placka, który(...)cieście spełniły wiórki i mleko kokosowe, więc ciasto jest subtelnie kokosowe w smaku, ale pachnie nieziemsko. Polecam z borówkami, jagodami czy innymi owocami, które macie pod ręką. :) Ciasto drożdżowe : 500 g mąk 2 opakowania suchych drożdży (14 g) 80 g brązowego cukru 2 jajka szczypta soli 100 g masła 150 ml mleka kokosowego (najlepiej domowego ) 3 łyżki brązowego cukru

Cooking Monster
Drożdżowe bułeczki do odrywania z pesto z jarmużu 161

Dzień dobry! Drożdżowe zawijańce to jedne z bardziej prostych drożdżowych wypieków. Nie wymagają wiele pracy, a efekt jest zawsze zadowalający. Możemy je nadziać na słodko - każdy chyba zna tego typu cynamonowe bułeczki obficie polane lukrem, ale możemy również na wytrawnie wykorzystując dowolne pesto. Ja do moich drożdżowych, odrywanych bułeczek dodałam pesto z jarmużu, które wzbogaciłam o ser mozzarella, jak również

Pora coś zjeść
Drożdżówki z serem i jeżynami 149

Drożdżówki z serem i jeżynami 2016-08-02 12:51:38 Ilość porcji: 10 Jak już niejednokrotnie wspominałam ciasto drożdżowe to jedno z takich silnych, olfaktorycznych wspomnień mojego dzieciństwa. Sam zapach przywołuje wspomnienia rodzinnego domu, w którym ściany przesiąknięte zapachem rosołu, gromadziły miłość. Często powracam do tych wspomnień. Siadając przy stole, biorę drożdżówkę w rękę i przenoszę się o jakieś(...)Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 45 min Składniki Zaczyn drożdżowy 30 g drożdży suchych 50 ml mleka 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru Ciasto właściwe 550 g mąki pszennej 135 ml mleka 60 g masła 3 łyżki cukru 1 duże

Wędrówki po kuchni
Rogale świętomarcińskie 136

obranych ze skórki i zmielonych 2 łyżki skórki pomarańczowej 300 g   biszkopcików 5 jajek ekstrakt migdałowy                Składniki na ciasto półfrancuskie (drożdżowe): 300 g masła 400 ml mleka 1 kg przesianej mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 120 g masła 120 g cukru 2 jajka + 1 żółtko (brak na zdjęciu) 1 płaską(...)jednym jajku. Kolejne dodawałam   wtedy, kiedy poprzednie wmieszało się do masy. Dobrze wymieszaną masę odstawiłam do następnego dnia.   Na drugi dzień zabrałam się za zrobienie ciasta drożdżowego 300 g masła włożyłam do zamrażarki. Wszystkie pozostałe składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko podgrzałam do temperatury 37°C. Teraz zrobiłam rozczyn drożdżowy: W miseczce roztarłam drożdże z 2 łyżeczkami

Kuchnia u Krysi
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 132

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasto drożdżowe, a jeszcze bardziej zapach pieczonego ciasta. Tym razem upiekłam ze śliwkami. Do tego szklanka mleka lub kakao i jesteśmy "w niebie". Ciasto wyszło puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Jeśli macie ochotę wypróbować to polecam. Mamy teraz sezon na śliwki i warto upiec klasyczne drożdżowe ciasto. Składniki 550 g  mąki pszennej(...)dołu i do każdej wsypać odrobinę cukru. Poczekać aż ciasto ponownie wyrośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Ciasto drożdżowe ze śliwkami

O kuchni z uczuciem
Jogurtowe bułki Football 113

pszenną, sól i siemię lniane wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże, jogurt naturalny i żółtka. Zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Polecam ten drugi sposób, gdyż ciasto będzie dosyć klejące, a lepiej nie podsypywać zbyt dużą ilością mąki). Stopniowo wlewać letnią wodę, cały czas wyrabiając. Na koniec wlać jeszcze ciepłe(...)gorące stopione masełko i wyrobić. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i odchodzi od ścianek naczynia.     Gotowe ciasto drożdżowe umieścić w misce oprószonej mąką (lub pozostawić w tej, w której wyrabialiśmy). Przykryć miskę ściereczką i odstawić na bok do wyrośnięcia na około 2 godziny. W cieplejsze dni czas ten może się skrócić. Ciasto musi po prostu podwoić

Nastoletnie Wypiekanie
Coś jak pizza, ale inaczej. Super 280

pieprzem, obsypać ziołami. Ja miałam włoską mieszankę ziół, ale możecie dodać oregano lub mieszankę ziół suszonych. Kiełbasę pokroić w małą kostkę. Mozzarellę pokruszyć, ser twardy zetrzeć na tarce. Cisto drożdżowe – Następnie wyrośnięte drożdże dodać do mąki i dokładnie zagnieść ciasto jak każde ciasto drożdżowe. Ugniatać, mocno i długo, aż ciasto stanie się sprężyste i gładkie. Włożyć ciasto do lekko

Kuchnia Pokoleń
Rosną, rosną, jak na drożdżach. Dzieci oraz baba BY MY BELOVED HUSBAND 150

wybędzie nam spod skrzydeł. Skrzydła, baby, drożdże. Jakoś tak sporo odniesień do zwyczajowych tradycji Wielkanocnych. Dlatego pomyślałam, że dobrą ilustracją moich wynurzeń o wzrastających dzieciach, będą tradycyjne baby drożdżowe pojawiające się zawsze na Wielkanocnym stole. Dzisiejszy przepis to podstawowa receptura na ciasto drożdżowe, które mój Mąż przygotowuje zgodnie ze wskazówkami swej mamy, choć może coś tam lekko pozmieniał(...)smaruję formy. Na tę babę potrzebujecie jednej naaaprawdę dużej lub dwóch form, tradycyjnej i takiej gdzieś o 1/3 mniejszej. Chyba z tego wiecznego zakochania w Mężu zapomniałam, że do drożdżowego nie sypie się blach bułką, wystarczy tylko wysmarowanie masłem. Przez ten prosty błąd miałam problem z gładkim rozprowadzeniem na gotowych babach lukru i polewy. Forma ma być wypełnione maksymalnie

I tu będę miała takie te
Wegańska pasta jajeczna ze szczypiorkiem 133

kaszy jaglanej ( przepis tutaj) przyszedł czas na kolejny zweganizowany przepis jajeczny. Zapraszam na wegańską pastę jajeczna z ciecierzycy.   Pasta swój jajeczny smak zawdzięcza czarnej soli oraz płatkom drożdżowym, a dodatek szczypiorku jeszcze bardziej podkręca jej smak. Zamiast szczypiorku można użyć drobno posiekaną pietruszkę lub koperek. Pasta idealnie sprawdza się na kanapki lub jako farsz do pieczonych ziemniaków(...)szczypiorkiem Składniki: 280 g ugotowanej ciecierzycy  1/2 szkl. mleka sojowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli czarnej  1/2 łyżeczki cukru  1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka płatków drożdżowych 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Przy pomocy blendera zmiksuj ciecierzyce z mlekiem na gładką masę.  Dodaj czosnek, czarną sól, cukier, kurkumę i płatki drożdżowe

wegujemy
Wegańskie pesto bazyliowe. 175

szybki obiad. Jako że pesto bez sera nie smakuje tak dobrze, a ja sama przetwory mleczne jem od wielkiego święta, musiałam znaleźć jakiś substytut. Tę rolę spełniły tu płatki drożdżowe, które oprócz ciekawego serowo-orzechowego smaku, wzbogaciły  potrawę w witaminy z grupy B, kwas foliowy, białko, potas czy magnez. Płatków drożdżowych możecie używać także jako  zagęszczacz(...)migdałów. Zdecydowanie polecam spróbować.  PROSTE PESTO BAZYLIOWE Składniki: spora garść listków bazylii 1 mały ząbek czosnku 25 g  pestek słonecznika (zrumienionych na suchej patelni) 1 łyżka płatków drożdżowych (w wersji niewegańskiej można zastąpić serem, np. parmezanem) 70 ml oliwy z oliwek lub oleju nierafinowanego (u mnie pół na pół) sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki zblenduj

Powiedz dietom nie
Mała drożdżówka z rabarbarem i gruszką 154

Upiekłam małą, ale przepyszną drożdżówkę z rabarbarem, gruszką i kruszonką. Ot tak, po prostu. Domowe drożdżowe ciasto jest najlepsze pod słońcem! Czasami człowieka najdzie na zrobienie ciasta nawet po nocy. Któregoś wieczoru tak mnie dopadło, że nie wytrzymałam i poszłam do kuchni zagniatać drożdżowe ciasto . Na szczęście drożdże mam w domu prawie zawsze a do wykorzystania była odrobina rabarbaru. Niestety(...)ciepły, ciasto rosło jak na drożdżach i nie zarwałam całej nocy. A rano, do porannej kawy, mogliśmy zjeść sobie po kawałku świeżutkiej, pachnącej drożdżówki . Ja wiem, że dla niektórych drożdżowe ciasto wydaje się wyższą szkołą jazdy kulinarnej, ale wierzcie mi, że naprawdę nie trzeba wiele umiejętności żeby je zrobić. Podstawą jest żeby składniki miały zbliżoną, najlepiej tzw. pokojową, temperaturę - lekko

Smaczna Pyza
Leniwe ciasto drożdżowe z rabarbarem 128

Moje rabarbalove love nie zahaczyło jeszcze o ciasto drożdżowe i czas to nadrobić. Przy okazji mogłam dołączyć do wydarzenia z serii Ciasto na niedzielę tym razem pod hasłem Rabarbarowe wypieki . Ciasto znalazłam u Doroty na MW i zapragnęłam je mieć. Proste w wykonaniu choć czasu trochę potrzebuje jak to drożdżowiec ale nakładu pracy niewiele. Ciasto jest pyszne, chrupiący rabarbar(...)pyszna kruszonka, polecam, zróbcie sobie takie. Leniwe ciasto drożdżowe z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania