Dziś przedstawię przepis na pyszne ciasto drożdżowe z warstwą ryżu ugotowanego na mleku - RYZIOK. Ryziok to regionalna potrawa LASOWIAKÓW - grupy etnograficznej zamieszkującej północne Podkarpacie, z takimi ośrodkami miejskimi, jak Tarnobrzeg,Stalowa Wola, Nisko, Rudnik na d Sanem, Leżajsk, Sokołów Małopolski, Kolbuszowa, Głogów Małopolski i Mielec. Składniki na ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka(...)łyżki cukru szczypta soli 2 jajka 2 łyżki masła Nadzienie ryżowe: 2 szklanki ryżu 1 litr mleka 80 g cukru 2 łyżki masła szczyptę soli CIASTO DROŻDŻOWE: W misce mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Następnie dolewamy mleko, roztopione i lekko ostygnięte masło i jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i ugniatamy na jednolitą masę. Następnie zostawiamy
Fiołkowe TalerzePachnące i bardzo tradycyjne racuchy drożdżowe . Racuszki wychodzą niesamowicie puszyste i delikatne. Najczęściej szykuję je w weekendy. Zapach placków na drożdżach budzi nawet największych śpiochów. Bardzo gorąco je polecam. To super łatwe racuchy drożdżowe, które smażę/piekę na patelni praktycznie bez tłuszczu. Można je więc złapać w rękę i zajadać bez obawy o zatłuszczenie wszystkiego dookoła. Racuszki drożdżowe
AniaGotuje.plminę i urwał kolejny kawałek a potem jeszcze kolejny… I tym sposobem, nie było czemu robić już zdjęć. Co jest zaskakujące w tym cieście? Ano ciasto Robimy ciasto drożdżowe, które potem rozwałkowujemy i smarujemy warstwą masła. Potem rolujemy i składamy. To masło nadaje niesamowitego smaku ciastu. Nie raz robiłam ciasta drożdżowe z masłem, ale tutaj masło jest baaaaaaaaardzo wyczuwalne
Mieszam w Garnkusłońcem i ciepłem, że w kuchni staram się przywołać chociaż jej namiastkę. Ostatnio wyjęłam mrożone owoce i oprócz ugotowania pięknego pod względem koloru kompotu, upiekłam z nimi ciasto drożdżowe. Dodałam delikatnej ricotty i drożdżówka zniknęła w jedno popołudnie! Składniki 250 g mąki pszennej 60 g masła 100 ml ciepłego mleka 50 g cukru 20 g świeżych drożdży 2 jajka(...)ciasta wykładamy ricottę oraz mrożone owoce letnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h. Smacznego! Artykuł Ciasto drożdżowe z mrożonymi malinami, czerwoną porzeczką i serkiem ricotta pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienialutowej piekarni Amber znalazł się bardzo ciekawy przepis na bułki, z wykorzystaniem zaczynu solno - drożdżowego. Innymi słowy - drożdże zostają rozpuszczone w 9% solance, i pozostają w niej całą noc. A przecież większość z nas uważa, iż sól „zabija” drożdże. Otóż nie zabija, ale przyhamowuje ich rozwój - zresztą piekarze w ciepłe dni zazwyczaj dodają trochę więcej soli, aby regulować optymalny czas(...)grozi :) Co do naszych bułek - bardzo proste w wykonaniu, bardzo ładnie wyrastają w piekarniku, bardzo fajny miękisz. Nic, tylko upiec i zjeść. Zatem - do roboty! Roztwór solno - drożdżowy 10 g soli 10 g świeżych drożdży 100 g letniej wody Rozpuść sól w gorącej wodzie. Gdy woda całkowicie ostygnie, dodaj i rozmieszaj drożdże. Odstaw na noc do lodówki. Składniki
Grahamka, weka i kajzerkaRobi się go błyskawicznie szybko i jeszcze szybciej znika ze stołu! Pobija nawet bagietki z masłem czosnkowym! Prosty, smaczny, idealny na imprezy. Jeżeli nie zawsze udawało Ci się ciasto drożdżowe.. zapewniam, że z tego przepisu uda Ci się na 100%! Do dzieła Składniki na ciasto drożdżowe: – 300 g mąki pszennej – 150 g letniej wody – 25ml oleju(...)wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Resztą masła smarujemy wierzch ciasta i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut. Smacznego! Artykuł Odrywane drożdżowe z ziołami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongpiękniejszego zapachu niż zapach piekącego się drożdżowego. Kojarzy mi się z błogim dzieciństwem i domem babci. I u mnie w domu często pachnie drożdżowym, bo na te słodkości akurat zawsze są chętni. Bywa i tak, że drożdżówki pieczemy czasem trzy razy w tygodniu. Moje ulubione to z powidłami, choć ostatnio u dzieciaków fory mają te z czekoladą. Zresztą czym(...)nadziać to i tak zawsze będą pyszne. A drożdżowe wcale nie takie straszne jakim go malują. Składniki: 500 g mąki 1 szklanka ciepłego mleka 40 g drożdży świeżych 3 łyżki cukru 100 g stopionego masła 4 żółtka jajko słoiczek powideł śliwkowych cukier puder do posypania Mąkę przesiać. Masło rozpuścić. Drożdże zalać mlekiem, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDzisiaj robimy bajaderki. Bajaderki zrobiłam z ciast, które upiekłam w tym tygodniu, z ciasta drożdżowego i babki kakaowej. Szybkie, tanie i łatwe do zrobienia. Przepis na polewę 1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżki wody 2 łyżki kakao Składniki na bajaderki ok 500 g kawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, suchych bez owoców, kremów ( ja użyłam drożdżowe
KurnikowoPączki powstają z ciasta drożdżowego składającego się z mąki pszennej, jajek, mleka i masła, uformowane są w lekko spłaszczone kulki i po wyrośnięciu smażone są w głębokim tłuszczu (najlepiej smalcu, lub oleju roślinnym, klarowanym maśle). Pączki można nadziewać marmoladą (przed lub po smażeniu) i polewać lukrem. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje(...)maczać w lukrze (gdy będą jeszcze ciepłe - wówczas lukier ładnie się rozprowadzi) i posypać skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem (gdy pączki będą ostudzone). Wskazówki : • Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe wyjmujemy kilka godzin wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. • Skorzystajmy ze świeżych drożdży (jeśli nie możemy ich dostać, wówczas pozostają nam suszone drożdże instant). • Aby drożdże ładnie wyrosły, musimy
KUCHNIA POLSKADziś przedstawię przepis na pyszne ciasto drożdżowe z warstwą ryżu ugotowanego na mleku - RYZIOK. Ryziok to regionalna potrawa LASOWIAKÓW - grupy etnograficznej zamieszkującej północne Podkarpacie, z takimi ośrodkami miejskimi, jak Tarnobrzeg,Stalowa Wola, Nisko, Rudnik na d Sanem, Leżajsk, Sokołów Małopolski, Kolbuszowa, Głogów Małopolski i Mielec. Składniki na ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka(...)łyżki cukru szczypta soli 2 jajka 2 łyżki masła Nadzienie ryżowe: 2 szklanki ryżu 1 litr mleka 80 g cukru 2 łyżki masła szczyptę soli CIASTO DROŻDŻOWE: W misce mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Następnie dolewamy mleko, roztopione i lekko ostygnięte masło i jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i ugniatamy na jednolitą masę. Następnie zostawiamy
Fiołkowe Talerzeznów naszła mnie ochota na drożdżowe rogaliki, tym razem w wersji ze szpinakiem - rewelacyjne w smaku, lekko wilgotne, jeśli lubicie szpinak będziecie zachwyceni. W każdym razie polecam :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 3 jaja 12 dag cukru ( 1/2 szkl) 100 g masła 50 g świeżych drożdży. szczypta soli drożdże pokruszyć i wymieszać z 1 łyżeczką cukru, zalać(...)zostawić do wyrośnięcia. FARSZ: 1 paczka mrożonego szpinaku sól, pieprz Szpinak rozmrozić, gotować na małym ogniu do całkowitego odparowania wody cały czas mieszając , doprawić do smaku. Partię ciasta drożdżowego wyjąć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt.Kroić w szerokie pasy, potem w kwadraty i każdy kwadrat przekoić na dwa trójkąty. Smarować szpinakiem i zwijać w wałeczki kształtując rogaliki. Posmarować
Z MarcepanemSłodkie ciasteczka-ślimaczki z ciasta drożdżowego,nadziewane makiem. Wspaniałe nie tylko w okresie świąt, ale i na inne okazje. Ciasto: 250 ml mleka 120 g cukru 2 jaja 6 dag drożdży 60 dag mąki 100 g roztopionego masła zapach waniliowy Drożdże rozmieszać z pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Odstawić by wyrosły. Mąkę wsypać do miski , dodać wyrośnięte(...)razy przez maszynkę do mięsa. Orzechy i migdały rozdrobnić, białka ubić na pianę, masło roztopić.Wszystkie składniki dodać do maku ( pianę z białek na końcu), całość wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na 4 części, rozwałkować i na każdej części rozsmarować 1/4 części masy makowej. Zwinąć jak roladę,pokroić nożem na plasterki ok 1,5-2 cm. Układać na blaszce, posmarować rozmąconym
Z Marcepanemprzepis na makowiec jest w naszej rodzinie od zawsze.Makowiec jest tradycyjnym ciastem świątecznym, pieczonym z ciasta drożdżowego, nadziany obficie słodką masą makową pełną rodzynek i bakalii. Polany lukrem i pachnący ... sam zapach powoduje,że tęsknimy już do świąt. Makowca można również upiec wcześniej i zamrozić. składniki: ok. 250 ml mleka 120 g cukru 4 żółtka 6 dag drożdży(...)razy przez maszynkę do mięsa. Orzechy i migdały rozdrobnić, białka ubić na pianę, masło roztopić.Wszystkie składniki dodać do maku ( pianę z białek na końcu), całość wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na 4 części, rozwałkować i na każdej części rozsmarować 1/4 części masy makowej. Zwinąć jak roladę, owinąć pergaminem. Piec ok 40 min w temp 190-200 st C LUKIER
Z MarcepanemSiostry Anastazji" Ciasto zobaczyłam tutaj , potem znalazłam go u mamy w książce, której tytuł podaję wyżej :-) Ciasto dla mnie super, nie przesłodzone, jabłka idealnie komponują się z ciastem krucho - drożdżowym, masą budyniową i biszkoptem orzechowym. Ciasta Siostry Anastazji lubię robić jeszcze z jednego powodu, zawsze mi wychodzą. To najlepsze na drugi, trzeci, nawet czwarty dzień. Polecam i życzę Wam miłego(...)wolę mikserem na najniższych obrotach). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy na dwa blaty. Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkami: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g masła lub margaryny (u mnie masło) 300 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru pudru (można dać więcej) 40 g drożdży
kruche babeczkiCynamonki, inaczej zwane cinnamon rolls, to niebywale pyszne bułeczki drożdżowe, które przy okazji fajnie się prezentują poprzez sposób ich zawijania przed pieczeniem. Mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe to klucz do sukcesu. Potem trochę cukru i sporo… Artykuł Cynamonki – najlepszy przepis pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownik