drożdżowe - 16813 przepisów (strona:160/1121)

Chińskie bułeczki na parze BAOZI 包子 246

prezentują podane w specjalnym bambusowym koszyku do gotowania na parze , który nabyłam w sklepie Kuchnie świata . Wyszło pysznie!. Chińskie bułeczki na parze BAOZI 包子 /około 12 sztuk Ciasto drożdżowe 250 g mąki tortowej 12 g świeżych drożdży 1 jajko 0,5 szkl mleka 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki stopionego i otudzonego masła szczypta soli Nadzienie mięsne(...)mięsa mielonego 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę 1 małe jajko ulubione przyprawy Bułeczki drożdżowe : w niewielkim garnuszku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże, cukier i mąki na tyle, aby postała konsytencja śmietany. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż zaczyn podwoi swoją objętość ( około 10-15 minut ). Do większej miski przesiać pozostałą część

Pieguskowa Kuchnia
Cinnamon Rolls | Cynamonowe bułeczki | Cynamonki 146

jakie znam, kojarzący się z atmosferą ciepła, beztroski i harmonii. Już sam proces przygotowywania i pieczenia wprowadza cudowny nastrój błogiego spokoju i wypełnia dom po brzegi kuszącym aromatem ciasta drożdżowego i cynamonu. Idealne na słodkie, grudniowe śniadanie lub podwieczorek do kubka ciepłego mleka, kakao lub białej kawy. Bo czy może być coś lepszego niż zapach świeżych, maślanych bułeczek w piekarniku(...)Prosto z piekarnika, ciepłe postaw na stole i zobacz jak szybko znikają. Składniki (8 bułeczek, forma o średnicy 25 cm): Ciasto drożdżowe: 2 i 1/4 szklanki (320 g) mąki 1/4 kostki (50 g) masła 1/2 szklanki (125 ml) mleka 4 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 1/4 kostki (50 g) miękkiego masła 2 łyzki cukru trzcinowego

Fitsweet.me
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 182

mnie najgorszy miesiąc w roku więc muszę jakoś go przetrwać. Ciasto ze śliwkami mi w tym pomoże. Jak śliwki to od razu wpadł mi do głowy pomysł z ciastem drożdżowym, pysznym, pulchnym, idealnym z kubkiem mleka czy kakao do czytania książki albo tak z koleżanką pogadać i zajadać. Zachęcam do upieczenia, choćby z mrożonymi. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Moje Małe Czarowanie
Jabłkowe zawijane drożdżówki 191

Bułeczki, drożdżóweczki, ja wszystkie was uwielbiam bezgranicznie i dlatego dziś kolejna propozycja drożdżowych wypieków. Drożdżówki z jabłkami, idealne do zabrania do pracy, albo na piknik. Delikatne ciasto, mnóstwo jabłek i odrobina cynamonu - po prostu niebo w gębie. :) Ciasto drożdżowe: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie wrocławska) 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 2 dag świeżych

Cynamonowe szczęście
Krucho-drożdżowe zawijańce z marmoladą 130

Dzisiaj coś dla łakomczuchów, albo dla tych, co to od wielkiego dzwonu chcą zjeść coś naprawdę dobrego. Dzisiaj pyszne krucho-drożdżowe zawijańce. Mogą być z dżemem, marmoladą, serem czy makiem. Co macie akurat pod ręką, świetnie się sprawdzi w roli nadzienia. Specjalnie nie piszę drożdżówki, właśnie ze względu na rodzaj ciasta. Jest mięciutkie i zarazem kruche. Wszystko to, zawdzięczamy tajnemu(...)u0119\u0142am na kilku cm kawa\u0142ki.\r","Kawa\u0142ki uk\u0142adamy na blasze wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w 18 stopniach."]} Drukuj Krucho-drożdżowe zawijańce z marmoladą Składniki 500 g mąki pszennej 2 jajka 200 g smalcu 1/2 szkl. śmietany 18% 50 g drożdży 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie - marmolada

Mieszam w Garnku
Bułeczki dyniowe z bakaliami 154

Bułeczki dyniowe z bakaliami przygotowałam z ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni. Ich wnętrze wzbogaciłam o dużą ilość bakalii, które wspaniale uzupełniają miękkie ciasto drożdżowe. Bułeczki najlepiej smakują 1-2 dnia, choć i w kolejnych dniach odzyskają miękkość, jeśli krótko podgrzejemy je w kuchence mikrofalowej. Z podanego przepisu upiekłam 10 sztuk . Bułeczki dyniowe z bakaliami Składniki: 350g mąki pszennej(...)równych części - podsypując mąką, z każdego kawałka uformować długi rulon, a z niego utworzyć bułeczkę, przeplatając końce ciasta ze sobą (zdjęcie ze sposobem wykonania znajdziecie w przepisie na bułeczki drożdżowe z czekoladą ) - uformowane bułeczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (30-60 minut) - wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika

Smakołyki Bereniki
Racuchy drożdżowe z jabłkiem i serkiem waniliowym 785

Cudowne racuchy drożdżowe z kawałkami kwaśnych jabłek. Antonówka pasuje d nich idealnie. Dodatek serka waniliowego sprawia, że placki są delikatniejsze w smaku.  - Racuchy wychodzą grube, puchate i pyszne. - Idealne na śniadanie, kolację, czy nawet posiłek do pracy czy szkoły. Cudownie smakują również racuchy drożdżowe z twarogiem,  które piecze się na patelni bez tłuszczu. Najdelikatniejsze w smaku zaś będą(...)niebiańskie racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku .. poezja

AniaGotuje.pl
Strucla z masłem orzechowym 198

Struclę z masłem orzechowym przygotowałam z ciasta drożdżowego. Dodatek masła z fistaszków sprawia, że ten prosty wypiek w nowej odsłonie smakuje wyjątkowo. Całość zwieńczyłam polewą czekoladową, która idealnie współgra z lekko słonym smakiem masła. Ciasto upiekłam w keksówce o długości 30cm . Strucla z masłem orzechowym Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 280g mąki pszennej 120ml wody (lub mleka) 15g drożdży świeżych 40g cukru

Smakołyki Bereniki
Krucha tarta ze śliwkami i kremem 158

pachnie   powidłami śliwkowymi . Zamykam je potem w słoikach, żeby później w jesienne i zimowe wieczory będą idealnym dodatkiem do naleśników czy placuszków. Jesień to też czas na  drożdżowe bułeczki ze śliwkami . W domu uwielbiamy zapach pieczonego drożdżowego ciasta z kruszonką i owocami. Dziś natomiast gości u mnie krucha tarta ze śliwkami i kremem. Krem jest bardzo lekki(...)Fluor     2 µg Cholesterol  0 mg Fitosterole  7 mg Śliwka  w kuchni Któż nie lubi puchatego drożdżowego ciasta ze śliwkami i z kruszonką ? Z reguły najczęściej wykorzystujemy śliwki do pieczenia różnego rodzaju ciast czy tart. Będą też one doskonałym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs.  Owoce te idealnie nadają się

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówka z makiem i orzechami – kuchnia podkarpacka 559

Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Ciasto drożdżowe to dla mnie symbol ciepłej, babcinej kuchni. Nie ma drugiego bardziej domowego ciasta, przywołującego dobre wspomnienia z dzieciństwa, niż drożdżówka z makiem czy orzechami. Podkarpackie gospodynie wypiekały w swoich chlebowych piecach zarówno drożdżówki zawijane, jak i wielowarstwowe ciasta drożdżowe. Przekładały je tym, co miały w spiżarni – powidłami, kakao, makiem, cynamonem(...)tego bogactwa możliwości wybrałam dzisiaj drożdżówkę złożoną z 4 warstw ciasta drożdżowego, przełożonych makiem, orzechami i powidłami śliwkowymi. Spróbujcie i poczujcie się… jak w domu :) Przepis pochodzi z kuchni rzeszowskiej, a zdradziły go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Krzemienicy (gmina Czarna) – źródło: publikacja LGD Eurogalicja „Tradycja, smak i wdzięk”. Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę

Trzeci talerz
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM 247

Ostatnio bardzo polubiłam się ( baa! pokochałam ) z ciastem drożdżowym! Kiedyś absolutnie nie chciało „mnie słuchać”, a teraz za każdym razem rośnie pięknie, a po upieczeniu jest niesamowicie delikatne i puszyste! Dziś przygotowałam pyszne drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym. Ja wybrałam masło orzechowe piernikowe marki Primavika – obłędne! Idealne na słodkie śniadanie, przekąskę w pracy albo deser do popołudniowej

Ostra na Słodko
Cynamonowe zawijasy 188

Cynamonowe zawijasy to chyba nasz hit rodzinny, pomysł sprzedałam mi siostra, która zapewne zachwycona tym cudownym wypiekiem z Ikei postanowiła zrobić swoją wersję w domu.   Ja jestem drożdżową fanką, szybko podłapałam, że te cudne, aromatyczne ślimaczki, robi się błyskawicznie, więc teraz w przypływach cukrowych zachcianek robię właśnie te rozpustne "maleństwa"  Ta jesienna melancholia jest idealnym czasem(...)długi prostokąt, jak najmniej  podsypując mąką.  Cukier wymieszajcie z cynamonem i rozprowadzicie na rozwałkowanym cieście. Ja robię to ręką, uwielbiam ten moment, wcieranie cynamonu w mięciutkie drożdżowe ciasto -  fajnie relaksuje. Następnie zrolujcie ciasto wzdłuż dłuższego brzegu i pokrójcie na roladki o grubości około 1cm. Ułóżcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczcie 20min w 180 stopniach

Farmażony
Ser z ziemniaka 185

nazwać się „ ser z ziemniaka „ ?! Otóż może, bo się przyjęło nazywanie tego sosu w taki sposób ze względu na jego smak i zapach, który pochodzi z płatków drożdżowych. A jeśli to za mało, to może się tak nazywać „BO TAK” . Pewnie część z Was zaczęła się zastanawiać czym by tu zastąpić płatki drożdżowe i wędzoną paprykę(...)Odpowiedź jest prosta… niczym! To one odpowiadają za smak sera z ziemniaka, więc są składnikami niezbędnymi. Płatki drożdżowe znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie – TUTAJ . Papryka wędzona powinna być dostępna w większości dużych sklepów oraz również w internecie – TUTAJ . Nie musicie się przejmować, że nie będziecie mieli co zrobić z resztą płatków. Na blogu

Blendman
Kluski na parze ze śliwkami 170

świeże masło  cukier brązowy Przygotowanie: Mleko podgrzać w kruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać i odłożyć, żeby drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn drożdżowy. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy i za pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych wyrobić gładkie i elastyczne ciasto

Ala piecze i gotuje
Indyjskie chlebki Naan 162

kupuję w Lidlu, bio czy jakoś tak, cena około 4 zł, jest bardzo dobra) łyżeczka soli opakowanie suchych drożdży lub 15 g świeżych 60 ml ciepłego sojowego mleka (do drożdżowych polecam to z biedry słodzone) łyżka oleju roślinnego słonecznikowego/rzepakowego/kokosowego 30 g czubata łyżka gęstego mleka kokosowego z puszki lub wegańskiego jogurtu naturalnego dodałam gałązkę świeżego rozmarynu/ale to tylko opcja(...)się „obudzą”, jeżeli suszone to nie musisz (ja i tak czekam, no wiecie: ufaj i sprawdzaj). Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, jogurt/mleko kokosowe i zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto (trwać to powinno z 10 minut, im dłużej wyrabiasz tym lepiej ciasto wyrośnie i będzie bardziej puszyste), pod sam koniec możesz „wrobić w ciasto rozmaryn/tymianek/oregano/suszone pomidory

greenscarf

Proponowane wyszukiwania