zanudzać, bo nie o życiu tu mowa, a o.. drożdżówkach! Po dłuższej nieobecności chciałybyśmy Was nieco rozpieścić czymś słodkim, a że jak już wielokrotnie tu wspominałyśmy ciasto drożdżowe wprost ubóstwiamy, a na targach pojawiły się już czerwone, jędrne Panie jakimi są truskawki(również ubolewamy, że to jeszcze nie jest ten krajowy, słodziutki rarytas, ale..) to zapraszamy Was do sporządzenia(...)naszych zawijasów drożdżowych z truskawkami oraz domowym budyniem waniliowym(naprawdę jest świetną, a na dodatek prostą do przygotowania alternatywą tego sklepowego). Częstujcie się przepisem: Składniki (na 14-15 sztuk) : Bułeczki (ciasto): 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka letniego (36,3*C) mleka szczypta soli 2 jaja 50g (1/4kostki) rozpuszczonego masła 6 łyżek cukru 25g drożdży świeżych
Symfonia SmakówDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 300 g truskawek Lukier: pół szklanki cukru pudru, 1,5 łyżki wody Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku długości formy do pieczenia. Ułożyć masę serową oraz pokrojone truskawki. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić
Bulliofantastycznie, choć odzwyczaiłam się od współlokatorów... Do Legolandu zabrałam oczywiście smakołyki (nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie przygotowała). Między myciem okien a podłóg wygospodarowałam chwilę czasu na zagniecenie ciasta drożdżowego; między praniem dywanów a szorowaniem łazienki - na uformowanie rogalików. Całość nie zajmuje dużo czasu i jest banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt - bajeczny. Po pierwsze - rabarbar , za którym się niesamowicie(...)zdążyłam stęsknić; po drugie - drożdżowe , które do tych kwaśnych łodyg pasuje wyjątkowo. Całość zamknięta w rozkosznej formie rogalików, poręcznych i idealnych na wycieczki. M., która jest na wiecznej diecie (jak się w końcu poznają z moją Siostrą, będą miały o czym rozmawiać), zjadła cztery. Gwarantuję więc, że nikt się im nie oprze. Polecam Wam ogromnie, szczególnie, że piknikowy sezon powoli
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiesz, że nie dodałaś/eś do niego żadnych ulepszaczy i "witaminek E" :D Chleb który dziś piekłam jest bardzo prosty, w ogóle kiedy opanuje się technikę ciasta drożdżowego to nic nie jest trudne :) Dodałam do niego suszone pomidory, aczkolwiek można je spokojnie pominąć, nasiona słonecznika i siemienia lnianego można również zastąpić innymi, takimi które lubicie. Otręby mogą być(...)Ciasto można od razu przełożyć do docelowej foremki, z tych proporcji będzie to foremka o wymiarach około 20x30 (może być dowolna mniej więcej w tych zakresach, bo ciasto drożdżowe dostosuje się do każdych warunków). Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 30 stopni, bo drożdżowe lubi ciepełko :D i czekamy do podwojenia objętości, u mnie ciasto zaczęło uciekać z formy już
MamaOskarkaręczniku kuchennym. Sos pieczarkowy: 500 g pieczarek 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 150 ml bulionu z warzyw 250 ml śmietany sojowej 1 płaska łyżka płatków drożdżowych* 1 łyżka sosu sojowego trochę soku z cytryny garść świeżo siekanej natki pietruszki garść świeżo siekanego koperku czarny pieprz, sól do smaku oliwa do smażenia Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij(...)smaż, aż nabiorą brązowego koloru. Zalej je gorącym bulionem z warzyw i duś pod przykryciem przez kilka minut . Wlej śmietankę sojową, wymieszaj. Przypraw teraz wszystko sosem sojowym, płatkami drożdżowymi, koperkiem, pietruszką, pieprzem i solą. Sos gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania żądanej konsystencji. Gotowe pulpety polewaj sosem przed podaniem . (Pozostawione w nim na dłużej, mogą za bardzo rozmięknąć). * Opcjonalnie
Food Squaredomu bardzo dużo orzechów, chałwa przywieziona z Ukrainy leży w lodówce, ciasto drożdżowe wszyscy lubią... dlaczego więc nie upiec tych pysznie wyglądających drożdżówek na blogu Antenki ? Upiekłam je, a jakże! I nie żałuję, bo rzeczywiście są smaczne:) Dla własnych potrzeb zwiększyłam proporcje składników na ciasto drożdżowe, farsz pozostawiłam bez zmian. Składniki na 15 drożdżówek: ciasto
In my kitchenDostałem od Małżonki Mej Aleksandry przepis na ciasto drożdżowe dla leniwych. Nie jest to jednak Jej autorski przepis. Ola dostała go od Marysi , która dostała ten przepis od Halinki , która..... Jak widać drożdżowe dla leniwych zostało już wielokrotnie sprawdzone, przez liczne grono znakomitych, aż leniwych miłośników słodkości wszelakich :) Ola oczywiście musiała przepis zmodyfikować po swojemu, więc poniżej wersja
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBabka drożdżowa z suszonymi śliwkami z Elsass. Upieczona w foremce babkowej idealna na wielkanocny stół, w każdej innej formie babka całoroczna. Delikatnie aromatyzowana śliwkami w rumie, przez co odrobinę wilgotniejsza od zwykłej baby drożdżowej. Podpieczone migdały nadają dodatkowego smaczku każdemu kawałkowi babki. Smaczne ciasto drożdżowe i na drugie śniadanie jak i do popołudniowej kawy. Idealna dla niecierpliwych, bo zagniatanie ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zamiast tradycyjnego makowca, na odmianę przygotowałyśmy z Mamą słodkie bułeczki drożdżowe z aromatyczną masą makową bogatą w przeróżne bakalie - skórkę pomarańczową, rodzynki oraz migdały. Ciasto drożdżowe jest bajecznie puszyste, ale pamiętajmy o użyciu dobrego jakościowo masła, a nie margaryny! Kolejny przepis od mistrzyni drożdżowym wypieków :) Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka
Chocolate Muffin BlogPyszne, puszyste, drożdżowe rogaliki z serem. Czego chcieć więcej? Jeśli chodzi o ich nadzienie, to możecie rogaliki nadziać praktycznie wszystkim na co macie ochotę :) U mnie ser, bo miałam ogromną ochotę na coś serowego :) Można też zrobić rogaliki bez nadzienia. Wtedy będą idealną podstawą np do nutelli czy konfitury np truskawkowej ( klik ). 'drożdżowe rogaliki z białym serem' Składniki(...)mąki i mleka zrobić zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły". Masło rozpuścić i delikatnie wystudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier puder, sól, jajka i jogurt. Dodać masło i zaczyn drożdżowy. Wyrobić do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Ciasto powinno odchodzić od rąk. W razie konieczności podsypać mąką. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia
CookYourselfJakoś na blogu ostatnio zrobiło się strasznie słodko ;) Żeby nie było, że blog ma tylko przepisy na ciasto, dzisiaj proponuję Wam pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulką, groszkiem i parmezanem. Coś pysznego! Smaczne zarówno na ciepło (ale kto by chciał jeść coś ciepłego w takie upały ;)) jak i na zimno (ta opcja lepiej do mnie dzisiaj przemawia ;)). Wystarczy dorobić(...)nich ulubiony sos i przekąska gotowa. Pierogi sprawdzą się zarówno na jakiejś domowej imprezie czy na pikniku. Polecam z czystym sumieniem! 'pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem' Składniki: * ciasto: - 25g świeżych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 2,5 szklanki mąki pszennej - duża szczypta soli - 125 ml mleka + 2 łyżki - 50g masła - 3 żółtka + 1 jajko * farsz
CookYourselfPrzepis na babeczki pochodzi z bloga food2 , zmieniłam tylko zaczyn drożdżowy, i zrobiłam na wierzch jaglany krem czekoladowy. Te malutkie babeczki na ostatnim zdjęciu postanowiłam włożyć jutro do koszyczka, rozmiar tych babeczek wynika z tego, że zamawiając foremki przez internet nie przeczytałam dokładnie dołączonego opisu :) przynajmniej wyglądają uroczo :) Składniki: Na babeczki: - 1/2 szklanki mąki jaglanej - 1/2 szklanki mąki kukurydzianej(...)szklanki mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka ( zwykłego lub roślinnego) - 2 łyżeczki kaszy jaglanej ( do zaczynu drożdżowego) - 70 ml oleju - 20 g świeżych drożdży - 1-2 łyżki kakao Na krem jaglany: - pół szklanki mąki jaglanej - 1 szklanka wody - 2- 3 łyżki miodu - 2 łyżeczki kakao Przygotowanie : Babeczki : do letniego mleka wsypać łyżkę cukru, wymieszać dodać mąkę jaglaną
zdrowa vege kuchniacukru babka migdałowa na oleju i mące orkiszowej babka na oleju, na mące orkiszowej babka żółtkowa na mące orkiszowej babka maślana na mące orkiszowej, bez cukru wielkanocna baba drożdżowa na mące orkiszowej, z ksylitolem wielkanocna baba puchowa-drożdżowa wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Pasztety wegańskie i tradycyjne: pasztet z selera i kaszy jaglanej pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami
Smaczne ZdroweBabę drożdżową upiekłam jeszcze w styczniu, bo takie było życzenie drugiej połowy. Czekała na swą kolej, żeby mogła się pokazać na blogu, aż minął luty, marzec i za rogiem widać już święta (choć aura na to nie wskazuje zupełnie). Nie ma więc lepszego czasu na zamieszczenie przepisu na taką babkę, jak tylko tu i teraz. Na kilka dni przed Wielkanocą(...)roku mam zamiar przygotować sernik na ciemnym cieście - taki klasyczny smak dzieciństwa i makowiec japoński, bo za każdym razem kiedy oglądam zdjęcia tego ciasta, dostaję ślinotoku. I babkę drożdżową, bo taka babka, mniej słodka i do palsterka szynki z ćwikłą pasuje na wielkanocne śniadanie. Póbowaliście kiedyś? składniki: 600 g mąki 125 g cukru 2 łyżki masła 2 jajka
bistro mamanależę do osób kochających ciasto drożdżowe , początki z prostym plackiem drożdżowym nie były kolorowe, albo ciasto nie wyrosło, a jak już wyrosło po pieczeniu okazywało się zakalcem . Zdecydowanie wolę drożdże suche które nie wymagają robienie rozczynu . Dzisiaj zrobiłam próbną babkę drożdżową na żółtkach nie spodziewałam się, że to takie proste. Jest przepyszna idealna do kawy czy herbaty . Ciasto wyszło mięciutkie
Wypieki Uli