mojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z serem Delikatne, puszyste, przepyszne i lekkie rogaliki nadziewane pysznym serkiem. Przepis pochodzi z tej strony . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Składniki na około 50 małych rogalików: 560 g mąki pszennej tortowej u mnie tortowa z Biedronki + około 50 gr na podsypanie 20 g drożdży świeżych 350 ml mleka 2 jajka 80 g masła(...)rąk. Będzie to długo trwało (około 15-20 min intensywnego wyrabiania). Nie należy podsypywać mąką bo z rogalików zrobią się twarde gnieciuchy. Można wyrobić w robocie z hakiem do drożdżowego, wyrabiać do momentu aż ciasto przestanie się kleić do ścianek misy (około 10-20 min). Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić w cieplejsze miejsce, do momentu
moj przepis naJako, że w lodówce pieczareczki aż prosiły o łaskę, przygotowałam z nich farsz do krokietów. Później jednak pomyślałam, że nie za bardzo lubię potrawy smażone, więc zamiast krokietów zrobiłam drożdżowe bułeczki z pieczarkami. Są troszkę pracochłonne, ale trud zostanie wynagrodzony przez fajny smaczek domowego pieczywa, po brzegi wypełnionego farszem pieczarkowym. Inspiracja Moje wypieki . Składniki na 10 dużych bułek(...)mleko, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski gdzie są drożdże, dodać jajko, sól, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku
moj przepis nawrażenie, że znów siedzę przy kuchennym stole mojej babci i patrzę, jak krząta się po kuchni, podkłada drewno do pieca… Odwiedzając ją często można było liczyć na drożdżowe wypieki. Kakaowiec był numerem 1 mojego brata. Ja przepadałam za makowcem. Ale oba te ciasta przypominają mi dzieciństwo. Bardzo je lubię i cieszę się, kiedy znów leżą przede mną na talerzyku :) Ciasto(...)Swój sposób skonsultowałam z mamą i moimi ciociami, które robią to tak, jak babcia. Od siebie jednak dodałam smarowanie białkiem pod kakao, bo wiem z doświadczenia, że dzięki temu drożdżowe zawijańce pozostają zwarte i nie rozwarstwiają się. Ciasto ma lekką konsystencję i nie jest zbyt słodkie. To bardziej śniadaniowa bułeczka do mleka, niż ciasto na przyjęcie. Kakaowiec ma okrągły przekrój
Trzeci talerzCiasto drożdżowe mąka pszenna typ 500 500 g margaryna 200 g drożdże instant 1 saszetka szczypta soli śmietana 200 g jajo 1 szt do ciasta drożdżowego jajo 1 szt do posmarowania pasztecików Farsz: schab upieczony poprzedniego dnia( zostało mi z obiadu) czosnek 1-2 ząbki sprasowane 1.1/2 szklanki bulionu drobiowego Wykonanie ciasta drożdżowego: Do misy wsypujemy
Różowa kuchniapołączenie obydwu, wywołuje lekkie drgania w sercu. Po powrocie do dziwnie chłodnego mieszkania wycieram Ptysi łapki, bo wiem, że zaraz z powrotem wskoczy do łóżka. Ja tymczasem wyjmuję ciasto drożdżowe, które przez noc rosło w lodówce, i pozwalam mu powoli dojść . W międzyczasie przygotowuję kremowe, marcepanowo-cynamonowe nadzienie, kroję biszkopt na trzy równe blaty i obieram warzywa na zupę, która(...)nastroju. Może dodam do niej szczyptę cynamonu...? Żeby poczuć delikatną nutę Świąt... Po pracowitym przedpołudniu w końcu mogę usiąść i opowiedzieć Wam bardziej szczegółowo o drożdżówkach, które przygotowałam. Ciasto drożdżowe, szczególnie w listopadzie, smakuje cudownie. Ciepłym domem, spokojem, relaksem. Nie można mu się oprzeć, szczególnie, gdy uzupełniają je wyraźne nuty kardamonu i cynamonu. Przepis na te supełki znalazłam w książce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNasza rodzina uwielbia ciasta drożdżowe! Zwłaszcza te z dodatkiem owoców i koniecznie z dużą ilością kruszonki na wierzchu :) Jako, że na działce moich rodziców jest prawdziwa klęska urodzaju odnośnie truskawek, wprost nie mogłam nie dodać ich do drożdżowego ciasta! Ogromną zaletą tego „drożdżaka”, która być może wielu z Was przekona do tego rodzaju wypieku, jest brak wyrabiania i czekania(...)piekarnika, dzięki czemu zapach nie roznosił się po całym domu). Ciasto po upieczeniu jest bardzo miękkie, pięknie pachnie truskawkami, a delikatna kruszonka rozpływa się w ustach. Polecam! Składniki: Ciasto drożdżowe: 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru 25 g cukru waniliowego 3 jajka 2 żółtka 150 g masła 1/3 szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej ok. 400-450 g truskawek
MyCookBook.plprzez ok. 10 minut. Masę makową studzimy, dodajemy okruchy biszkoptowe i kolejne jaja. Masę cały czas ucieramy, kolejne jajka dodajemy. Masa powinna być dość zwarta, ale plastyczna. Ciasto drożdżowe : 300 g masła mocno chłodzimy w lodówce. Pozostałe składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko lekko podgrzewamy. Przygotowujemy zaczyn: w misce roztrzepujemy drożdże z 2 łyżkami(...)miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (trwa to ok. 30 – 45 minut). Zmrożone masło ścieramy na tarce na dużych oczkach i odstawiamy do lodówki. Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe ubijamy pięścią (aby je odgazować), zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Zimne masło wykładamy na ⅔ prostokąta, pozostawiamy 1 cm marginesu. Ciasto składamy do środka na 3, zaczynając od „pustej
Bon Appetit MałgorzatyPoplamiony, lekko zniszczony, kartki wyblakłe czasem. Tak to jest moja encyklopedia wiedzy, zeszyt mojej babci Wandy. Pamiętam ten zapach unoszący się po domu, ciasta drożdżowe, które rosły na piecu kaflowym. Uśmiech i wyciągniętą dłoń do przywitania gości. Nie było opcji, aby nie było poczęstunku. Dziś zdradzę wam przepis na rogaliki, ja je zrobiłam z marmoladą z dzikiej róży. Ciasto(...)ulubiona cukier puder (na lukier) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem. Margarynę rozpuszczamy, lekko studzimy. Mąkę, sól, jajka, mieszamy z rozpuszczoną margaryną, dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy na jednolitą masę. W razie potrzeby możemy podsypać odrobiną mąki. Uformowaną kulę, kładziemy na ręcznik kuchenny, zawijamy (zawiążemy sznurkiem, gumką) i tak przygotowane ciasto zanurzamy w zimnej wodzie
Basia w kuchniszybko mijają te cudowne chwile.... Koniec roku i przed nami Sylwester. Pora zabaw, imprez sylwestrowych i jedzenia! Myślę,że skorzystacie z mojego przepisu na pyszne paluchy drożdżowe! Są idealne jako przekąska i to nie tylko na Sylwestra;-) Tym wpisem kończę kulinarny rok na moim blogu. Myślę,że w 2012 roku znajdziecie tu również wiele przepisów. Życzę wszystkim szampańskiej(...)marzeń i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! ;-) Składniki ciasto: kostka masła 1 jajko około 5 dag /pół kostki drożdży 2 szklanki mąki pszennej lub puszystej do ciast drożdżowych Lubelli pół szklanki mleka szczypta cukru Sk ładniki dodatkowe: pół kostki masła około 5-7 ząbków czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubicie) pół paczki ziół prowansalskich
potrawyregionalneKocham zapach piekącego się drożdżowego ciasta a moja rodzina uwielbia domowe drożdżówki. Pojawiają się u nas bardzo często, jemy je na śniadanie, kolację, podwieczorek, mąż zabiera je do pracy. A najbardziej w drożdżowym podoba mi się to, że nawet jeśli brzydkie i nierówne włoży się do piekarnika to wyjmuje się piękne i pulchne. Dziś dla łasuchów rogaliki z masą makową(...)Drożdże wymieszać z łyżką mąki, cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, masło stopić i wystudzić. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, wlać mleko, wsypać sól i zacząć wyrabiać (ja wyrabiam mikserem). Podczas wyrabiania dodać jajko a następnie masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki przykryć miskę ściereczką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś wspólnie z innymi blogerami zapraszam na smakowity wpis pod tytułem drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem. Przygotowaliśmy je w ramach akcji Wypiekania na śniadanie . Pomysł na przepis podrzuciła nam Monika z bloga Matka wariatka . Oryginalny przepis na muffiny znajdziecie tutaj . Jak dla mnie jabłka, cynamon plus puchate drożdżowe ciasto to idealne połączenie. Drożdżowe muffiny
Kulinarne przygody Gatityeksperymenty w kuchni.Święta zbliżają się wielkimi krokami,trwa akcja porządkowania domku.Mężuś pojechał w trasę wiec nie mam zbytnio komu dogadzać. Od dawna oglądałam te wspaniałe drożdżowe koszyczki,musiałam je wykonać.Na facebooku Słodka Babeczka utworzyła wydarzenie:pieczenie drożdżowych koszyczków.Nie mogło mnie tam zabraknąć.Przepis na ciasto drożdżowe i sposób wykonania oczywiście http://babeczka.zuzka.pl/2011/04/koszyczki-drozdzowe/ . Jeśli ktoś
Niespełnione zdolności kulinarneWrzesień, to czas kiedy na straganach zaczynają się pojawiać pierwsze śliwki. Dla mnie to znak, że pora rozpocząć śliwkowy sezon, a to oznacza, że w moim domu zapachnie ciastem drożdżowym i na stole pojawi się drożdżowe ciasto ze śliwkami. Tym razem ciasto będzie podwójnie śliwkowe, ponieważ do jego przygotowania wykorzystałam również dżem śliwkowy. Można też zamiennie dodać powidła(...)oczywiście korzenne przyprawy; cynamon, kardamon i mielone goździki. Drożdżowe ciasto ze śliwkami Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm (16 porcji) Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 350 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej odrobina mleka do posmarowania
Kulinarne przygody GatityIdealne ciasto dla osób nie przepadających za bardzo słodkimi deserami. Połączenie ciasta drożdżowego z kwaśną śliwką jest wyśmienite! Składniki: 25 dag mąki 8 dag cukru 1 jajko 2 łyżki masła 2 dag drożdży ½ szklanki mleka 1 aromat cytrynowy ½ kg śliwek tłuszcz do formy rozmącone jajko do smarowania Składniki na kruszonkę: 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki masła ½ łyżeczki(...)Wykonanie placka: Drożdże rozrobić w odrobinie mleka z łyżeczką cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką z ciepłym mlekiem i rozczynem drożdżowym. Wyrobić ręką ciasto, dodać rozpuszczone masło, aromat i jeszcze chwilę wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Odłożyć dwie łyżki ciasta. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem
Tradycyjna Kuchnia