Skręcana drożdżówka z dżemem

Skręcana drożdżówka z dżemem

Ostatnie dni sprawiają, że człowiek musi się czymś zająć, by nie zwariować i nie poddać się czarnym myślom. A na osłodę przygotowuje tak jak ja coś słodkiego na deser. Mnie naszła ochota na ciasto drożdżowe z wiśniową wkładką. Składniki : Drożdżówka 350 g mąki pszennej typ 550 + mąka do podsypania blatu 20 g drożdży 120 ml mleka 60 g cukru + łyżeczka jajko szczypta soli 40 g miękkiego masła ok. 220 ml dżemu (u mnie wiśniowy) Kruszonka 20 g masła 20 g cukru 25 g mąki szczypta kardamonu Wszystkie składniki kruszon...

Czytaj dalej na blogu Weekendy w domu i ogrodzie

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.