kolejny wracamy do Francji. Jako, że nadchodzą ciepłe dni, okres grillów, imprez na powietrzu, znajdziemy tu wina lżejsze, świeższe, bardziej wyraziste w smaku. Dobrze pasujące do letnich dań – sałatek,szparagów, ryb jak i dań z grilla albo po prostu dobrze orzeźwiających. Win jest 25 w przedziale cenowym 17,99 – 49,99zł. Większość kosztuje w okolicach 20 zł. Zdecydowanej większości mieliśmy
królestwo garówsmaku. Mus z awokado: 1/2 awokado, 4 świeże listki czosnku niedźwiedziego, szczypta brązowego cukru, sok z cytryny, sól i biały pieprz do smaku. Sałatka warzywna: 6-10 zielonych szparagów, 2 młode marchewki, zielona cukinia, 1/2 czerwonej cebuli, 4 pomidorki koktajlowe, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli. Chipsy z pokrzywy: 10 listków pokrzywy, olej rzepakowy lub z pestek winogron do smażenia
SzczyptaSmaQmnie śniadanko ideał. Pyszne szparagi, lekko lejące się jajko i grzanka mmmmmmm.... Czytaj więcej
Pasja tworzenianamiary na Panią Beatę zostawiam Wam tutaj * czasami nawet żal jeść :) * pyszne śniadanko i od razu dzień staje się piękniejszy * spacer po lesie zawsze udany * sezon na szparagi uważam za otwarty Koniecznie polubcie Babeczki na FB , zaglądajcie na Instagram ! Pięknego tygodnia Kochani
Magiczne Życie Martymiękko lub jajek sadzonych, to proponuję inny sposób. Jest wiosna więc frittate można przygotować na milion sposobów. Z szynką, boczkiem, z pomidorami, z fetą, z kozim serem, brokułami, pieczarkami, szparagami, szczypiorkiem, papryką - i co tam jeszcze mamy w lodówce, a pasuje do jajek. Kolorowy zawrót głowy :) Dla 2 głodnych lub 4 mniej głodnych osób Potrzebujemy: 8 jajek 4 plastry szynki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/powstały jedne z lepszych babeczek, które robię często, ale na blogu jeszcze się nie pojawiły. Dlatego dzisiaj na szybko zostawiam dla Was przepis, a sama biorę się za szparagi! Składniki : * 16 łyżek mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 4 płaski łyżki kakao * 12 łyżek cukru trzcinowego * 150ml wody mineralnej gazowanej * 100ml oleju rzepakowego * 2 jajka * łyżka ekstraktu waniliowego
Magiczne Życie Martyobiad na szybko. Na szczęście podczas spaceru zaszłyśmy do sklepu i domu były świeże zioła. Składniki: Makaron (u nas bez glutenowy) 1 porcja łososia Warzywa (u nas szczypiorek, brokuły, szparagi, zielony groszek i kukurydza, ale równie dobrze sprawdza się papryka, pieczarki, marchewka) 1 łyżeczka zgniecionego czosnku 1 łyżeczka zgniecionego imbiru 1 laska trawy cytrynowej (można ominąć) sok z połowy cytryny
MamaOskarkażeberka karkówka karkówka z grilla II polędwiczki wieprzowe schab z grilla comber jagnięcy kaszanka/kapusta kiszona/ śliwki/ miód ser camembert grillowane warzywa kukurydza z grilla szparagi sałatka z grillowanych buraków sałatka z grillowanych pomidorów ziemniaki gruszki banany ananas
królestwo garówdobrym pstrągiem. No i ten szpinak... mam słabość do dobrze przygotowanego szpinaku. Drugim daniem głównym była kaczka z młodymi warzywami i pianą ziemniaczaną. I tu mam problem. Warzywa super – szparagi jak lubię a dymka ...już u siebie w domu wprowadziłam podobną. Jednak kaczka nie podbiła mojego podniebienia, jak dla mnie za sucha i nic na to nie poradzę. Nie podobał
królestwo garówprzygotowania serwowanych dań została użyta oliwa Esporão a do nich mieliśmy przyjemność pić wina z winnicy Esporão . Zaczęliśmy od Cappucino z zielonego groszku - wspaniałe. Następnie otrzymaliśmy jajecznicę ze szparagami i grzybami. W Polsce jajecznica jest raczej potrawą śniadaniową, natomiast w Portugalii traktowana jest jako przystawka. A do jajecznicy Herdade do Esporao Verdelho 2012. Następnym daniem był bacalhau- czyli solony
królestwo garówDzisiaj byłam na polu u Państwa Majlertów aby sprawdzić co się dzieje - w końcu jak wiadomo „pańskie oko konia tuczy” ;) To co zobaczyłam bardzo mi się spodobało. Szparagi już wyrosły, niestety na kolejny zbiór trzeba zaczekać do wiosny :( Teraz kto inny się pożywi. Dynie rosną, szykują się do jesieni. Cukinie kwitną i rosną. Jarmuż świetnie się ma. Fasolka
królestwo garówaromaty owocowe i kwiatowe. W smaku jest orzeźwiające z przyjemną mineralnością. Świetnie skomponuje się z warzywnymi pastami i lekkimi daniami z ryb. Będzie doskonałym partnerem dla wszystkich potraw ze szparagami. De Stefani Vitalys Chardonnay. W nosie dominują aromaty jabłek, brzoskwiń, moreli i migdałów. W ustach jest przyjemnie, delikatne z subtelnym finiszem. Będzie doskonałe do risotto oraz dań
królestwo garówróżnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również bogatszy asortyment warzyw, do których doszły głównie karczochy i szparagi. Jadłospis wzbogacano również większą ilością owoców, takich jak: pomarańcze, cytryny, granaty, figi, rodzynki, migdały oraz wspomniane oliwki. Niepodważalne zalety hiszpańskiej oliwki, jej wyjątkowy smak oraz nieograniczone możliwości zastosowania w kuchni
królestwo garówmięty. W ustach jest potężne, mocne, dobrze zbudowane i zrównoważone. Finisz jest długi i bardzo przyjemny. Będzie doskonale pasowało do ostryg, tatara z łososia, homara ale również do jagnięciny, szparagów lub dojrzałego koziego sera. Colterenzio - Sauvignon Blanc Lafoa Alto Adige DOC 2012 Wino pochodzi z 25 letniej winnicy położonej na wysokości 430 m n.p.m. z doskonałą ekspozycją słoneczną. Spory
królestwo garów81º. Technika gotowania jajka spodobała się Olivierowi i zainspirowała go do wykorzystania go, jako swojego rodzaju wizytówkę. Teraz, w okresie zimowym podawane jest jajko z langustynką, później będzie ze szparagami, czarnymi truflami. Zawsze znajdzie się produkt sezonowy, z który tak przygotowane jajko „zagra”, tworząc ciekawe, niebanalne i smaczne danie. I właśnie podczas spotkania Victorii przedstawił nam jeden ze swoich sposobów
królestwo garów