Brownie z kaszy gryczanej z musem truskawkowo-miętowym 199słodkich wypiekach, a nawet jako samodzielna przekąska. Postanowiłam wykorzystywać je częściej w swojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi z kaszą jaglaną, szparagami i bryndzą . Drugim moim eksperymentem, bardzo udanym zresztą jest to oto ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej. Nie jest to odchudzające, superzdrowe, "fit" ciasto, ale pyszna alternatywa, zawierająca na pewno więcej
Zawsze głodna!
Sernikobrownie z rabarbarem, i nagły przypływ sił 230tutaj nagle znalazłam te parę godzin na nacieszenie się przygotowaniami, na podziwianie tych wszystkich pięknych kolorów. Zielono-różowy rabarbar, soczystoczerwone truskawki, zarumienione, dojrzałe morele, intensywnie zielony szpinak, wiosenno-seledynowe szparagi... Coś pięknego. A w głowie same układały mi się zdania kolejnych postów, aż miałam ochotę pobiec do komputera i czym prędzej je zapisać, żeby móc sięgnąć do tych myśli
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sposoby na TANI WEGANIZM 262które warto się zaopatrzyć. Po pierwsze wiemy, że są świeże, a po drugie warto wykorzystać moment i najeść się do syta czymś, co zaraz się skończy np. truskawki, szparagi, śliwki, morele czy bób. To tylko nieliczne przykłady dobrodziejstw. W okresie wiosenno-letnim owoce i warzywa staraj się kupować na ryneczku - mamy większą pewność, że są świeże, można się dopytać
Bananowe Pole
Dieta Oczyszczająca warzywno-owocowa, na czym polega? Dieta Ewy Dąbrowskiej jadłospis na 7 dni. 48124naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła, - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek, melon, kawon, - psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan, - inne: fasolka szparagowa, groszek zielony, koper włoski, szparagi, - owoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach, - owoce suszone: śliwki, morele, jabłka. Gorąco zachęcam do sporządzania zup , jednak pamiętaj proszę
IzaGotuje
Tydzień w moim telefonie 90 205śniadania w ogrodzie * sezon na kawę w ogrodzie uważam za otwarty * obiad najlepszy - kapusta młoda - mniam! * kawusia w ogrodzie - z Nim :* * na obiad pyszne młode ziemniaczki i szparagi * tościk na śniadanko być musi Koniecznie polubcie Babeczki na FB , zaglądajcie na Instagram ! Pięknego tygodnia Kochani
Magiczne Życie Marty
Pizza orkiszowa ze szparagami 176piekarniku, krótko grillujemy lub po prostu podajemy na zimno. W sezonie wiosenno-letnim warto przemycić w tym pysznym daniu nieco zdrowych składników. Ja do przygotowania swoich użyłam zielonych szparagów. Z dodatkiem mozzarelli i czerwonej cebuli posłużyły mi jako farsz do orkiszowo-pszennego ciasta. Moim ulubionym jest co prawda pełnoziarniste ale jest ono dość miękkie i nie ryzykowałabym zabierania
Milion Smaków
Młoda kapusta z masłem i koperkiem 232Kiedy wiosną pojawiają się młode warzywa rzucam się na nie jak głupia. Marchewkę chrupię zaraz po opłukaniu, kalarepkę faszeruję i duszę a szparagi dodaję gdzie się da. Na kapustę też czekam niecierpliwie to młoda smakuje zupełnie inaczej niż taka, którą można kupić jesienią i zimą. Najbardziej lubię uduszoną z koperkiem, ale wyjątkowo dobre są też młode gołąbki . Duszoną kapustę można
Smaczna Pyza
124. Botwinka, rzodkiewka, ogórek, szczypior czyli: chłodnik muśnięty rukolą. 266zapowiada się barrrdzo! dobrze - wyjazd na Mazury, na niebie słońce, dookoła jeziora, rzeki i lasy, łowienie ryb, ognisko i śpiewy przy gitarze. W końcu! Wczoraj na kolację robiłyśmy zapiekane szparagi(pierwsze w tym roku!), udało się również stworzyć przepis na wspaniałą słodką tartę z truskawkami i.. burakami (niedługo go zaprezentujemy) :) Na blogu wraz z wiosenną aurą życie zacznie tętnić
Symfonia Smaków
żółtka graved smażone 145czasie wyjąć je delikatnie i opłukać. Delikatnie obtoczyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej, smażyć krótko na maśle. Bułka powinna się zrumienić. Podałam ze smażonymi zielonymi szparagami. zastawa
królestwo garów
Orzotto ze szparagami 178Dzisiaj obiad prosty, sezonowy, czyli makaron ze szparagami, polskim serem bursztyn i liśćmi botwinki. Użyłam makaronu orzo bo idealnie nadaje się do tej potrawy, świetnie imituje ryż dzięki czemu uzyskujemy potrawę podobną do risotto ale w całkiem innym smaku i konsystencji. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jaja w sosie gribiche 194Gribiche jest to francuski, zimny sos majonezowy, przyrządzany na bazie świeżego majonezu z dodatkiem korniszonów, kaparów, cebuli i szczypiorku. Podaje się go do zimnych zakąsek jarzynowych, szparagów, jaj na twardo oraz zimnych ryb (def. wikipedia) Składniki: 3 jaja ugotowane 1 łyżeczka musztardy 5 łyżek octu 10 łyżek oleju 2 jaja 4 korniszony 1 łyżka kaparów 1 Pęczek szczypiorku ½ łyżki soli
Tradycyjna Kuchnia
Chipsy szałwiowe i masło szałwiowe 228Masło szałwiowe liście szałwii masło (najlepiej klarowane) Rozgrzej masło na patelni. Wrzuć liście szałwii na patelnię. Smaż je chwilę i wyłóż. Gorącym masłem polej przygotowane danie, np. kopytka lub szparagi gotowane na parze . Uwagi: Pilnuj smażenia chipsów na maśle, by się nie spaliło na patelni. U mnie chwila, w czasie której sięgałam po aparat, sprawiła, że chipsy za mocno przypiekłam
Weekendy w domu i ogrodzie
Domowa kiełbasa à la gołąbki 205Domowa kiełbasa à la gołąbki to kolejny nasz pomysł jak wykorzystać młodą kapustę, która w sezonie wiosennym obok szparagów jest bardzo popularna w polskiej kuchni. Na blogu jest przepis na gołąbki w młodej kapuście z kaszą jaglaną i pieczarkami. Jeśli chcecie wykorzystać kiełbasę taką jak w przepisie, to poniżej znajdziecie odpowiedź Jak samemu przygotować pikantną domową kiełbasę? Składniki 5 liści
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierś perliczki w pomarańczach 156piersi i trzymać w cieple. Sos przecedzić, dodać miód i zagęść przez gotowanie. Gdy sos będzie już gesty, dodać zimne masło, rozpuścić mieszając. Zdjąć sos z ognia. Podałam ze szparagami. zastawa
królestwo garów
JAJKO SADZONE, JARMUŻ, KALAREPA - ŚNIADANIE 330kolejne miesiące, aż do zwieńczenia sezonu warzywno-owocowego w października to naprawdę wspaniały czas, jeśli chodzi o względy gastronomiczne i kulinarne. Któż nie oprze się pierwszym truskawkom, rabarbarowi,szparagom? Albo jarmużowi, kalarepce? Nie, nie mogłam się oprzeć. Odkąd zaczęłam studiować i powzięłam sobie za cel zdrowe odżywianie, dodatkowo wprowadzając teraz w życie nieco zmodyfikowaną dietę
W kuchni Karmel-itki