wracam więc do smaków z dzieciństwa i do mojego pleśniaka dodaję rabarbar, którego piękne zielono-różowe łodygi przytargałam dziś ze straganu. Czy wspominałam już, że uwielbiam maj? Za rabarbar, szparagi, botwinkę, bez kwitnący za oknem i piękną pogodę. Miłego weekendu kochani! Składniki: Kruche ciasto: 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 70 g cukru pudru
Smakowity Blog KulinarnyMasę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 35-45 minut, do suchego patyczka. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Aktualnie sezon na szparagi w pełni, więc myślę sobie, że trzeba by pokusić się również o wykonanie oryginalnej wersji
Pożeraczka, czyli raz adobrzegorące, sklarowane masło. Całość cały czas miksować. Na sam koniec przyprawić solą oraz białym pieprzem. Sos po ubiciu powinien być lekko gęsty i puszysty. Podawać do ugotowanych warzyw, np. szparagów. Przepis ze strony Kwestia Smaku
Ugotowaćząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju tymianek, sól, pieprz NA KOTLETY: 1 torebka ryżu jaśminowego 100g bryndzy sól, pieprz, papryka słodka wędzona olej do smażenia DODATKOWO: szparagi papryka Przygotowanie: MIĘSO: Oczyszczone mięso pokroić na grube kawałki, posolić, posypać pieprzem. Olej rozgrzać w garnku, mocno obsmażyć na nim łopatkę, aby zamknąć wszystkie pory. Pieczarki i cebulę obrać
Cakes By Kejtłyżki chrzanu 2 łyżki oleju do podsmażenia pora sól i pieprz do smaku 1 łyżka (płaska) masła na garnisz do wyboru: młode listki rukoli, sałaty lub botwinki główka zielonego szparaga przekrojona wzdłuż na pół kwiatki czosnku liściastego cienki szczypiorek Wykonanie: Rozgrzać w rondlu olej i wrzucić na niego pokrojony w pół-krążki seler (białą część). Podsmażać kilka minut nie dopuszczając
Sztuka gotowania w/g Samirydrugim tygodniu akcji "Błyskawiczne piątki" zostały opublikowane następujące propozycje: Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli Jajka zapiekane Carpaccio z buraków Pesto z naci marchwi Sałatka ze szparagów białych i zielonych Ryba w zielonej herbacie Pieczona owsianka Makaron z warzywami w pomidorowym sosie Ryż z kurczakiem na zielono Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Bardzo dziękuję wszystkim uczestniczkom akcji
Codzienna kuchnia niecodziennaszparagach czas na ukochany rabarbar, zaczynamy od deseru! Który prócz prozdrowotnych właściwości zaskoczy was świetnymi połączeniami smakowymi. Kwaskowy rabarbar lubi się z wanilią, nie pogardzi cynamonem, jabłkiem, rozmarynem czy orzechami pecan. A gdy znajdą się nuty śmietankowe i miodu gryczanego to tworzy się fajny wielowymiarowy smak. Deser jest bajecznie prosty a zarazem uroczy. Skusi się na niego zarówno ktoś
Kuchnia PROzdrowotnarozłożyć zamarynowaną kapustę z cebulą i na koniec zalać pozostałym winegretem z miodu i musztardy. Na samym środku umieścić kopczyk z kawałków mięsa w orzechach :)))) Przybrać na koniec (opcjonalnie) szparagiem
Sztuka gotowania w/g SamiryZasady diety ziemniaczanej Lista nieskrobiowych warzyw: marchewka, pietruszka, sałata, wszystkie rodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior, burak, rzepa, karczoch zwyczajny, cykoria, rukola, Przykładowe posiłki: Śniadanie Na śniadanie wiele osób
wegujemyupiec się w piekarniku zanim ciasto francuskie będzie spieczone. * Zamarynowanie w jogurcie sprawia, że mięso z indyka nabiera większej soczystości. * Farsz warzywny śmiało możemy zastąpić np. grzybowym albo też szparagami, na które mamy sezon. Smacznego! Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego
Ostra na Słodkomojej kuchni w dalszym ciągu królują szparagi. Spieszę więc z kolejnym przepisem, tym razem będą to naleśniki. Zawsze bardzo je lubiłam, ale po ich zjedzeniu nie czułam się najlepiej podobnie jak moi chłopcy. Robiłam je więc sporadycznie, a odkąd przeszłam na dietę bezglutenową i bezlaktozową to jeszcze rzadziej. Podjęłam oczywiście próby robienia naleśników bezglutenowych z mąki gryczanej i mnie takie
Wiem co jemtutaj . Przekonaj się, że nie tylko szpinak świetnie barwi naleśniki na wiosenny zielony kolor. Czosnek nie tylko barwi, ale nadaje również lekko pikantnego smaku. Po przepis zapraszam tutaj . Białe szparagi podane z winegretem z dodatkiem czosnku niedźwiedziego smakują wyjątkowo dobrze. Czosnek niedźwiedzi bardzo podkręci smak szpinaku, a jajko sadzone przygotowane na zielonej kolderce szpinakowo-czosnkowej jest pyszne. Spaghetti przygotowane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najlepszy czas na przygotowanie pasteryzowanego szczawiu. Wówczas jego listki są młode, delikatne i najsmaczniejsze. Maj to doskonały czas na robienie przetworów z: rabarbaru; szczawiu; szparagów; młodych pędów sosny; mniszka lekarskiego; kwiatów dzikiej róży. Przetwory w czerwcu Czerwiec to bezsprzecznie okres panowania truskawek. Dlatego warto pomyśleć o dżemach, sokach i kompotach
Ukojenie PodniebieniaSmarujemy sosem pomidorowym/keczupem i nakładamy ulubione składniki. Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach. Podajemy gorącą, prosto z piekarnika. Ja, do pizzy ze zdjęcia dodałem: - tuńczyka - cebulę - zielone szparagi - pomidorki koktajlowe - ser żółty Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebsłyszał, ale nie każdy robił. Jest świetnym pomysłem na śniadanie albo kolację. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, dodatkiem smażonego chrupiącego boczku albo szynki parmeńskiej, jak również podane ze szparagami i sosem holenderskim. Robi się je niezwykle szybko i zaskakują zarówno podniebienie, jak i oczy! Koniecznie spróbujcie! Jak zrobić to idealne? Zobaczcie! JAK UGOTOWAĆ PERFEKCYJNE JAJKA W KOSZULCE? 1 SPOSÓB: * Jaja
Ostra na Słodko