powiedzieć szok! Oto ja i moje noże! Ja i moje noże, 3cie miejsce w konkursie na Mistrza Wołowiny Miejsce drugie zajęła Małgosia, autorka Quiche lorraine ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i wyśmienitą wołowiną QMP Miejsce pierwsze należało bezapelacyjnie do Basi, autorki bloga kulinarnego Życie w apetycie i jej Wołowych pulpecików QMP w sezamie na orkiszowych, razowych
Dzieje kuchennej WiewióryKolejne śniadanie w której główną rolę mają jajka. Również coraz częściej szparagi pojawiają się w mojej kuchni. A pomału latko przychodzi, wtedy dopiero będzie warzywnie :) :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniaDanie troszkę podobne do prezentowanego ostatnio- makaronu ze szparagami i boczkiem , jednak tym razem składające się z pełnoziarnistego makaronu typu spaghetti, bobu, podsmażonej szynki szwarcwaldzkiej oraz pomidorków koktajlowych- proste, na prawdę bardzo smaczne i ekspresowe (realny czas przygotowania tego dania, to czas gotowania się makaronu!). A wiadomo, że bób jest bardzo pożywny oraz zdrowy (zawiera mnóstwo białka i kwasu foliowego
Kraina Miodem Płynącaużywany, czy byłby najpiękniejszą ozdobą naszej kuchni! Przyznajcie, wygląda cudownie!?! Podczas warsztatów przygotowanych zostało kilka dań - zupa z żabnicy z warzywami, mule na parze z sokiem z cytryny, szparagi na parze czy chociażby miętowe naleśniki z malinami i malinowym dressingiem - z tego co zauważyliśmy naleśniki podbiły serca wszystkich - były przygotowane na patelni groszkowej bez tłuszczu! Nam bardzo spodobała się zupa
Plate of Joygotowych plastry makaronu lasagne (miałam takie miękkie), a jeżeli takich nie macie to „suche” podgotować tak z 3 minutki 2 bakłażany kilka marchewek kilka gałązek selera naciowego szparagi generalnie każde długie warzywa liście jarmużu i/lub buraków sos beszamelowy: 2 łyżki mąki pół lita mleka roślinnego gałka muszkatołowa sok z połowy cytryny Przygotowanie: Warzywa obrać i ugotować w parowarze
greenscarfJest rabarbar, jest zabawa! Zawsze z ustęsknieniem czekam na maj, bo maj to szparagi, pierwsze truskawki i on - rabarbar. Jestem od niego wręcz uzależniona. Dlatego na pewno na blogu pojawi się sporo przepisów z jego udziałem :) Na początek pyszne i zdrowe crumble z mnóstwem rabarbaru i truskawek oraz chrupiącą kruszonką z płatków owsianych i migdałów. Pycha! A w dodatku deser
DefinicjaSmakuzająć się w tym czasie czymś innym. Równie szybko można wykonać inne zupy, jednak tam potrzebujemy już konkretnych składników, ale polecam także zupę pomarańczową czy sezonową zupę-krem ze szparagów . 3. Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami Kolejną błyskawiczną opcją jest połączenie makaronu z suszonymi pomidorami, oliwkami i tofu (chociaż bez tofu również dobrze smakuje). Całość zajmuje naprawdę mało czasu
Bananowe Poleleżała godzinami w zalewach, czy przyprawach, no i robi się praktycznie sama, a do tego jest bardzo soczysta. Polecam koniecznie. Ja podałam rybę z puree ziemniaczanymi, smażonymi szparagami i pomidorkami, a wszystko to polane włoską oliwą z oliwek, prosto z Lidla z tygodnia włoskiego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikposiekany czosnek. Odstawić na pół godziny do lodówki. Przesmażyć mięso, dodać pokrojoną w piórka cebulę, podlać szklanką wrzątku i dusić do miękkości. U mnie mięsko podane z ziemniakami oraz szparagami
Magiczne Życie Martymarchewki i pietruszki. Do ryby przyrządziłam również sos aioli. Młode ziemniaczki “w mundurkach” posypane świeżutkim koprem…oj tak, typowy letni obiad. Polecam również dorsza zapiekanego ze szparagami , smażonego dorsza z boczkiem i karmelizowaną kapustą oraz dorsza z kalafiorowym puree Dorsz panierowany w migdałach i parmezanie Składniki: 4 porcje 600 g fileta z dorsza 150 g zmielonych migdałów
codojedzeniagrupą zaprzyjaźnionych blogerek postanowiłyśmy zrobić ‚coś’ fajnego i wydać wspólnie ebooka. Tak oto powstała Chochla. Dziś udostępniam Wam numer 2 naszego magazynu. Znajdziecie w nim produkty sezonowe – szparagi, rabarbar, truskawki i propozycje na grilla. Przyjemniej lektury i miłego dnia ! (By zobaczyć – kliknij na zdjęcie
Moja pasja smakuodżywką białkową, mąką kokosową, wiórkami kokosowymi i duszonym rabarbarem ; herbata choco-chili ~ No to od środy mam wakacje! :) Zapraszam na chili&sugar po obiadową inspirację: migdałowe risotto ze szparagami - klik
breakfast of dreamsDoskonały sos maślano-jajeczny. Doskonały sam w sobie, jak również jest bazą do innych sosów. Idealny na przykład do szparagów, czy jajek. Postanowiliśmy zrobić z tego osobny wpis, bo pewnie będziemy czasami przygotowywać potrawy z tym sosem (już dwie oczekują). I już tylko link do tego przepisu będziemy zamieszczać :) 2 żółtka 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny
Marder&Marder Manufacturepozostał mi z dzieciństwa. Połączenie z koperkiem daje mi wrażenie świeżości jaką niesie ze sobą wiosna. Warto wykorzystać ten okresie brać garściami z tego co niesie nam maj - botwinka, szparagi, kapusta, nawet mniszek lekarski. Kolejny maj dopiero za rok ;) Składniki: główka młodej kapusty 2 marchewki udko z kurczaka 2 listki laurowe 3 ziela angielskie pieprz, sól duża garść świeżego koperku
ChilliJemyrizotto z kaszy) czy burgery jaglane albo muffinki gryczano-amarantusowe z żurawiną? Zaopatrz się w tą książkę. Książka dostępna w księgarniach i księgarniach internetowych. Przykładowe danie: quinoa czarna i szparagi O autorach: Paweł Łukasik – pasjonat gotowania, z wykształcenia technolog żywienia. Odpowiada za część merytoryczną, przygotowanie dań oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji. Grzegorz Targosz – fotograf, absolwent Otwartego
WojnaNaSmaki.pl