odżywką białkową, mąką kokosową, wiórkami kokosowymi i duszonym rabarbarem ; herbata choco-chili ~ No to od środy mam wakacje! :) Zapraszam na chili&sugar po obiadową inspirację: migdałowe risotto ze szparagami - klik
breakfast of dreamsDoskonały sos maślano-jajeczny. Doskonały sam w sobie, jak również jest bazą do innych sosów. Idealny na przykład do szparagów, czy jajek. Postanowiliśmy zrobić z tego osobny wpis, bo pewnie będziemy czasami przygotowywać potrawy z tym sosem (już dwie oczekują). I już tylko link do tego przepisu będziemy zamieszczać :) 2 żółtka 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny
Marder&Marder Manufacturepozostał mi z dzieciństwa. Połączenie z koperkiem daje mi wrażenie świeżości jaką niesie ze sobą wiosna. Warto wykorzystać ten okresie brać garściami z tego co niesie nam maj - botwinka, szparagi, kapusta, nawet mniszek lekarski. Kolejny maj dopiero za rok ;) Składniki: główka młodej kapusty 2 marchewki udko z kurczaka 2 listki laurowe 3 ziela angielskie pieprz, sól duża garść świeżego koperku
ChilliJemyrizotto z kaszy) czy burgery jaglane albo muffinki gryczano-amarantusowe z żurawiną? Zaopatrz się w tą książkę. Książka dostępna w księgarniach i księgarniach internetowych. Przykładowe danie: quinoa czarna i szparagi O autorach: Paweł Łukasik – pasjonat gotowania, z wykształcenia technolog żywienia. Odpowiada za część merytoryczną, przygotowanie dań oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji. Grzegorz Targosz – fotograf, absolwent Otwartego
WojnaNaSmaki.plraczyć wieloma przepisami :) A teraz pragnę Was serdecznie zaprosić do lektury naszego drugiego numeru Chochli – czasopisma, które współtworzę :) W tym numerze znajdziecie m.in. przepisy na dania ze szparagów i truskawek. A co więcej? Zajrzyjcie do środka i przekonajcie się sami :) Z tego miejsca pragnę podziękować wszystkim moim kochanym Babeczkom - bez nich Chochla by nie powstała :) Dziewczyny - dziękuję
My simple kitchensłodkich wypiekach, a nawet jako samodzielna przekąska. Postanowiłam wykorzystywać je częściej w swojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi z kaszą jaglaną, szparagami i bryndzą . Drugim moim eksperymentem, bardzo udanym zresztą jest to oto ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej. Nie jest to odchudzające, superzdrowe, "fit" ciasto, ale pyszna alternatywa, zawierająca na pewno więcej
Zawsze głodna!tutaj nagle znalazłam te parę godzin na nacieszenie się przygotowaniami, na podziwianie tych wszystkich pięknych kolorów. Zielono-różowy rabarbar, soczystoczerwone truskawki, zarumienione, dojrzałe morele, intensywnie zielony szpinak, wiosenno-seledynowe szparagi... Coś pięknego. A w głowie same układały mi się zdania kolejnych postów, aż miałam ochotę pobiec do komputera i czym prędzej je zapisać, żeby móc sięgnąć do tych myśli
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóre warto się zaopatrzyć. Po pierwsze wiemy, że są świeże, a po drugie warto wykorzystać moment i najeść się do syta czymś, co zaraz się skończy np. truskawki, szparagi, śliwki, morele czy bób. To tylko nieliczne przykłady dobrodziejstw. W okresie wiosenno-letnim owoce i warzywa staraj się kupować na ryneczku - mamy większą pewność, że są świeże, można się dopytać
Bananowe Polenaciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła, - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek, melon, kawon, - psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan, - inne: fasolka szparagowa, groszek zielony, koper włoski, szparagi, - owoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach, - owoce suszone: śliwki, morele, jabłka. Gorąco zachęcam do sporządzania zup , jednak pamiętaj proszę
IzaGotujeśniadania w ogrodzie * sezon na kawę w ogrodzie uważam za otwarty * obiad najlepszy - kapusta młoda - mniam! * kawusia w ogrodzie - z Nim :* * na obiad pyszne młode ziemniaczki i szparagi * tościk na śniadanko być musi Koniecznie polubcie Babeczki na FB , zaglądajcie na Instagram ! Pięknego tygodnia Kochani
Magiczne Życie Martypiekarniku, krótko grillujemy lub po prostu podajemy na zimno. W sezonie wiosenno-letnim warto przemycić w tym pysznym daniu nieco zdrowych składników. Ja do przygotowania swoich użyłam zielonych szparagów. Z dodatkiem mozzarelli i czerwonej cebuli posłużyły mi jako farsz do orkiszowo-pszennego ciasta. Moim ulubionym jest co prawda pełnoziarniste ale jest ono dość miękkie i nie ryzykowałabym zabierania
Milion SmakówKiedy wiosną pojawiają się młode warzywa rzucam się na nie jak głupia. Marchewkę chrupię zaraz po opłukaniu, kalarepkę faszeruję i duszę a szparagi dodaję gdzie się da. Na kapustę też czekam niecierpliwie to młoda smakuje zupełnie inaczej niż taka, którą można kupić jesienią i zimą. Najbardziej lubię uduszoną z koperkiem, ale wyjątkowo dobre są też młode gołąbki . Duszoną kapustę można
Smaczna Pyzazapowiada się barrrdzo! dobrze - wyjazd na Mazury, na niebie słońce, dookoła jeziora, rzeki i lasy, łowienie ryb, ognisko i śpiewy przy gitarze. W końcu! Wczoraj na kolację robiłyśmy zapiekane szparagi(pierwsze w tym roku!), udało się również stworzyć przepis na wspaniałą słodką tartę z truskawkami i.. burakami (niedługo go zaprezentujemy) :) Na blogu wraz z wiosenną aurą życie zacznie tętnić
Symfonia Smakówczasie wyjąć je delikatnie i opłukać. Delikatnie obtoczyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej, smażyć krótko na maśle. Bułka powinna się zrumienić. Podałam ze smażonymi zielonymi szparagami. zastawa
królestwo garówDzisiaj obiad prosty, sezonowy, czyli makaron ze szparagami, polskim serem bursztyn i liśćmi botwinki. Użyłam makaronu orzo bo idealnie nadaje się do tej potrawy, świetnie imituje ryż dzięki czemu uzyskujemy potrawę podobną do risotto ale w całkiem innym smaku i konsystencji. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik