zdrowie-zielony sok ! Szpinak, sałata, kapusta, brokuły, nać pietruszki i selera, botwina, szczaw, szparagi, brukselka - to między innymi one należą do grupy warzyw zielonych, czyli tych, których częścią jadalną są liście, łodygi lub kwiatostany. W ich zielonych liściach kryje się wytwarzany podczas procesu fotosyntezy chlorofil - żywa krew roślin, o budowie cząsteczki do złudzenia przypominającej ludzką hemoglobinę i różniącej się zaledwie
w mojej kuchniWitajcie! W dzisiejszym poście chcielibyśmy przedstawić przepis na sos holenderski. Jest to sos na bazie masła i żółtek idealnie pasujący do szparagów, jajek w koszulkach czy też grzanek. Ma bardzo oryginalny smak a jego przygotowanie naprawdę nie jest czasochłonne. By przygotować wyżej wymieniony sos potrzebujemy tylko kilku składników: * 2 jaja (konkretnie chodzi nam o 2 żółtka * 1/4 kostki masła
Wspólne smakiPostawiłam na coś łatwego i nieskomplikowanego: pieczone warzywa i pikantną wieprzowinę. Składniki: 1 "kotlet" wieprzowy 1 woreczek kaszy gryczanej 1 cukinia 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 4 szparagi ze słoika 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory suszone 6 małych pieczarek 2 duże marchewki 2 ziemniaki 2 łyżeczki kukurydzy 1/2 kawałka mozarelli mięso : sól, pieprz, curry
Kitchens AlphabetKrem z kukurydzy z chipsami z boczku Zupa z fasolki szparagowej Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych Zupa z cukinii z serkiem topionym Kluski kukurydziane Krem z białych szparagów Krem z barszczu ukraińskiego Krem z pieczarek Zupa gulaszowa Barszcz świąteczny czysty Kapuśniak na żeberkach wędzonych Krem z kalafiora z chipsami Zupa z cukini z jabłkiem Zupa czosnkowa Zupa grzybowa
Ala piecze i gotujebiałko gdy zaczyna odpływa od żółtka. Jajko gotujemy około 3 minut (żółtko w środku będzie wówczas płynne). Po tym czasie delikatnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy bezpośrednio na szparagach. W ten sam sposób przygotowujemy kolejno pozostałe jajka. Przekładamy makaron na talerze, na każdej porcji układamy jajko w koszulce i posypujemy posiekaną dymką
OstryKęsparę produktów i wyszedł smaczny lunch, który można wszędzie ze sobą zabrać. Przygotowanie jest bardzo łatwe i kolejny zdrowy posiłek mamy szybko gotowy! Składniki: 1 średnia brokuła, 125g szparagów, 200g zielonej fasolki, Ulubione orzechy, Kilka kulek mozzarelli, Oliwa z Oliwek Sól, pieprz Jak przygotować? Warzywa kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie musimy
Chocolate Stop TemptingDziś przepis z popularnym ostatnio topinamburem, którego smak poznałam całkiem niedawno na warsztatach u Piotra Kucharskiego we Wrocławiu, dzięki uprzejmości Cooklet Przygotowaliśmy tam z niego puree ze szparagami i było nieziemskie. Od tamtej pory kilkukrotnie zbierałam się żeby je zrobić ale wbrew pozorom o topinambura w moich okolicach nie było łatwo, więc jak już go znalazłam to kupiłam od razu
karmelowyLekki, niskokaloryczny i zdrowy obiad - pulpety z indyka w sosie pomidorowym Dziś wpadł mi w ręce suplement diety - pokrótce: ocet jabłkowy i ekstrakt ze szparagów w tabletkach. Cudowny specyfik mający wspomóc odchudzanie. Damn. I tak sobie myślę, że jak ktoś opierdzieli hamburgera, poprawi Colą, a na deser zje czekoladę, to na pewno mu ten ocet pomoże. Nie kochani, żeby wspomóc
Kraina Tysiąca SmakówSzyszki chodziły za mną już od dawna. Najpierw nie mogłam nigdzie dostać ryżu, a później pojawiły się szparagi, truskawki, rabarbar i o ciężko zdobytej paczce ryżu zapomniałam.Doczekała się jednak swoich pięciu minut.Dziś w wielu przedszkolach odbywają się festyny i kiermasze, na które mamy przygotowują łakocie i smakołyki. I tu przypomina mi się scena z książki
bistro mamaPrzepyszny obiad- ryż smażony po chińsku, delikatny i niebiański w smaku. Możemy do ryżu dodać zblanszowany brokuł, szparagi lub fasolkę. Każde warzywo na które mamy ochotę. O walorach łososia , nie muszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną
Smaki Edyty"Każdemu przyda się czasem drobna ściągawka, jakieś przypomnienie albo fajna inspiracja. Szczególnie na taką noc jak Sylwester, gdy nie chcemy spędzić zbyt dużo czasu w kuchni
Słodkie Przyjemności1.Tatar ze śledzia / 2.Cynamonowe śledzie z jabłkiem / 3.Bruschetta / 4.Napój arbuzowy / 5.Margarita Truskawkowa / 6.Sałatka lunchowa / 7,Sałatka na grilla / 8.Pizzerinki ze szparagami / 9.Sok pomarańczowy z granatem i grejpfrutem / 10.Wytrawne babeczki z kremem twarogowym / 11.Domowe natchosWszystkim czytelnikom pragnę złożyć najszczersze i najsmaczniejsze życzenia noworoczne. Aby Nowy rok był jeszcze lepszy
Słodkie PrzyjemnościKolejny przepis ze strony Akademia Kulinarna, który podbił moje serce :) Do dania idealnie pasują szparagi, niestety ciężko je teraz dostać :( Zapraszam do gotowania!Składniki dla 4 osób:4 filety z tuńczykapieprz cytrynowy4 małe marchewki8 plastrów cukinii2 łyżki masła klarowanegoPuree:800 g ziemniaków4 g wasabi200 ml śmietanki 30%sólSos teriyaki:150 ml Sake75 ml wina ryżowego25 ml wina czerwonego75 ml sosu
My Culinary Artmenu. Potrawy są łatwe w przygotowaniu, więc to kolejny plus - nie spędzicie w kuchni zbyt wiele czasu.TUTAJ znajdziecie link do menu sylwestrowego z poprzedniego roku. Galaretki drobioweTartaletki ze szparagami i kabanosamiRolada szpinakowa z wędzonym łososiemGrzanki z figami i serkiemImbirowe parówki w cieście piwnymSmażony camembert z żurawinąSałatka z wędzonym kurczakiemSałatka makaronowa z szynką i pomidorami
Pasja Smakususzony pomidorówTurecka sałatka z fasoliDuszona marchewka po tureckuFasulye pilakiHummus z południowych WłochSałatka na przeziębienieLibański ryż z soczewicąHummus z bobuGazpacho ekspresoweSałatka z kuskusuSałatka z fasolki szparagowejKorzenny pilaw z bobemGrillowane szparagi i pomidorki
Chilli Czosnek i Oliwa