Torcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane. Składniki : 80gr. miękkiego masła 80gr. cukru 5 jajek 200gr. mielonych orzechów laskowych 100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki rumu 1 łyżka adwokatu(...)Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.W osobnej misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, dodać orzechy, czekoladę, rum i adwokat, dokładnie wymieszać.Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami.Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.Piec w temperaturze 160ºC przez
Zabawa smakiemrozsmarowywać na nich czekoladę na całej długości, pozostawiając jednak lekkie odstępy przy brzegach ciasta, żeby przy zwijaniu czekolada nie wydostała się na zewnątrz rogala - z trójkątów zwijając uformować rogaliki- orzechy posiekać drobno - rogaliki smarować białkiem i posypać posiekanymi orzechami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- piec w około 180 stopniach przez 20 minut Moje rogaliki posypałam mieszanką orzechów ziemnych
Smakołyki Berenikisobą do szkoły i pracy na drugie śniadanie. Pasują także na zdrowy deser. Jest to przepis, który można dowolnie modyfikować – zamiast truskawek możemy dać np. jagody, zamiast orzechów – tahinę lub masło orzechowe, a zamiast płatków migdałowych ziarna słonecznika czy sezamu. Pycha. Inspiracja. Nadzienie: 400 g truskawek 1/4 szklanki syropu klonowego 1-2 łyżki miodu 2 płaskie łyżki mąki(...)skrobii) kukurydzianej Batoniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 2 czubate łyżki masła 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki migdałów 1/3 szklanki orzechów włoskich 1 banan 1 duże jajko 1/2 szklanki płatków migdałowych Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy w kostkę. Do rondla wlewamy syrop klonowy, miód i dodatkowo dwie łyżki wody. Zagotowujemy. Dodajemy truskawki i dusimy przez
Poezja smakutego czasu piekłam je już wielokrotnie i wypracowałam ich swoją najlepszą wersję. Bardzo polecam bo to są najlepsze ciasteczka owsiane. :) W zależności od upodobań można dodać dowolne bakalie: orzechy laskowe, włoskie/migdały/żurawina itp. Ciasteczka owsiane (bez jajek) PRZEPIS Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 12-15 min. Składniki 250g miękkiego masła roślinnego (najlepsze) 1,5 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie(...)łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. rodzynek (najlepiej w czekoladzie) 1,5 szklanki płatków owsianych kilka kropel zapachu waniliowego 3 łyżki sezamu 50g orzechów laskowych (opcjonalnie) 50g pokrojonej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie Masło utrzeć mikserem z cukrem, zapachem, sodą i proszkiem do pieczenia na puszystą masę. Dodać jogurt i ponownie dokładnie wymieszać. Dodawać kolejno płatki owsiane
coolinarnastrefa.blogspot.comPora może nie jesienna, jednak szarlotka chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Dziś w wersji z gruszkami i orzechami włoskimi, w idealnie kruchym cieście. Zaskakująco udany duet! Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła 50 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Środek: 2 duże gruszki 5 małych jabłek opakowanie cynamonu 5 łyżek cukru pudru(...)pół szklanki orzechów włoskich Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Po tym czasie od masy oddzielamy 1/3, natomiast resztę rozwałkowujemy i wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie
sama złodyczmasła -200 ml mleka -3 jajka -1 łyżeczka cukru wanilinowego -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki oleju -szczypta soli -5-8 dag suszonych moreli -5-8 dag orzechów laskowych -50 g cukry pudru do dekoracji Przygotowanie Masło stopić w rondelku. Morele i orzechy pokroić. Banana utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać mąkę, masło, jajka, cukier wanilinowy, proszek(...)pieczenia, mleko, olej i sól. Wymieszać dokładnie ciasto i dodać morele i orzechy. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. Po ostygnięciu oprószyć muffiny przesianym cukrem pudrem. Smacznego
Zielona KuchniaSzybka i prosta sałatka z figą- więc na czasie- z rukolą, kuleczkami mozzarelli, garścią orzechów włoskich, doprawiona banalnym dressingiem miodowym. Obowiązkowy dodatek stanowi jeszcze grzanka czosnkowa z ulubionego chleba + czerwone wino i pomysł na wyborną kolację jak znalazł! 😊 2 porcje: * rukola- 2x spora garść * mini mozarella- 18 kuleczek * orzechy włoskie- 6 szt. * świeża figa- 3 szt. * grzanki czosnkowe- dodatkowo Dressing(...)miód- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka * olej rzepakowy- 1 łyżka Na talerzu wyłożyć umytą rukolę, nań mini mozarellę, pokrojoną w ćwiartki figę oraz posiekane orzechy włoskie. Wszystkie składniki dressingu ze sobą wymieszać i skropić sałatkę. Podawać z ciepłą, czosnkową grzanką z chleba. Smacznego
Kraina Miodem Płynącadrugą był wyjazd do znajomych, gdzie babeczki zabrałam. (Buziaki dla Kasi i Tolka 😘) Jeśli chcecie wiedzieć jak smakują, koniecznie je przygotujcie! Młoda marchewka jest przepyszna, a w połączeniu z orzechami, cynamonem i cytrynowym lukrem posmakuje Wam na pewno :) Składniki na 6 większych babeczek lub małą keksówkę: 220g marchwi 100g orzechów ziemnych 3 jajka 100g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu(...)laski wanilii Lukier: 3 pełne łyżki cukru pudru 3 pełne łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 kakaowy herbatnik Marcepan w kolorze pomarańczowym i zielonym Sposób przygotowania: Marchewkę oraz orzechy ścieramy na drobne wiórki. Żółtka ubijamy z cukrem, cynamonem oraz ziarenkami wanilii. Dodajemy starte składniki oraz sok z cytryny, mieszamy delikatnie. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Dodajemy po odrobinie
Kuchnia w czekoladziegorącą wodą, wymieszać i zostawić na 5 minut. Twaróg z jajkami zmiksować lub mocno ugnieść widelcem i rozmieszać z jajkami. Masę twarogową dodać do płatków, dodać sól, migdały i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażenie – rozgrzać patelnię z łyżką oleju kokosowego lub innego. Łyżką nałożyć porcje ciasta i lekko spłaszczyć. Formując placuszki. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Bardzo(...)sól, zmiksować obroty 5, czas 30 sek za pomocą kopystki zgarnąć wszystko z boków naczynia i ponownie zmiksować, obroty 6, czas 5 sek dodać płatki z owocami, migdały i orzechy, wymieszać, obroty wsteczne, czas 30 sek, obroty 5 smażyć jak wyżej
Kuchnia Pokoleńprzepis publikuję. Polecam do przetestowania wszystkim fanom advocaatu :). P.S. Użyjcie prawdziwego twarogu, te z wiaderka zostawcie do naleśników... Spód: opakowanie herbatników maślanych lub pełnoziarnistych - około 220 g 80 g orzechów włoskich ( można zastąpić herbatnikami ) 100 g masła, roztopionego Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego 5 jajek 150 g cukru pudru 300 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki mąki(...)łyżka masła 3 łyżki mleka Wykonanie: Spód: Herbatniki zmielić w blenderze na piasek lub pokruszyć, np. za pomocą wałka do ciasta ( herbatniki umieszczamy w woreczku foliowym i uderzamy wałkiem ). Orzechy włoskie również zmielić w blenderze lub drobniutko posiekać. Zmielone herbatniki i orzechy wymieszać z roztopionym masłem. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem
Opowieści z piekarnikaProste i pyszne ciasto, którego smak pokochają wielbiciele orzechów laskowych. Ja się do nich zaliczam! ;) O cieście tym można rzec, że to taka wariacja na temat Murzynka ( któż nie zna jego smaku... ;) ). Ciasto jest puszyste, mięciutkie, wilgotne, z wyraźną nutą orzechową. Zamiast śliwek można wykorzystać inne suszone owoce albo w ogóle z nich zrezygnować; bez nich wcale nie będzie mniej(...)tortowej 3/4 szklanki cukru trzcinowego ( lub 1/2 szklanki cukru białego ) 1 łyżka kakao 12 5 g masła 100 g czekolady deserowej 4 łyżki mleka 5 jajek 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 150 g suszonych śliwek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej ( u mnie pół na pół gorzka i mleczna ) 50 g masła
Opowieści z piekarnikasody oczyszczonej szczypta soli 2 duże jajka 280 g puree z dyni, domowego lub kupnego 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 szklanka dowolnych, ulubionych bakalii ( u mnie mieszanka orzechów laskowych, orzechów nerkowca, migdałów, rodzynek i suszonej żurawiny ) Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Bakalie z grubsza posiekać ( głównie orzechy ). W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę
Opowieści z piekarnikaminus :) Spód kakaowy + obłędna masa karmelowa na bazie daktyli i nasion chia: słodkie, pyszne, uzależniające. Polecam! Składniki (na małą tortownicę o średnicy 18 cm): Spód: 1,5 szklanki orzechów włoskich (można użyć innych orzechów) 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki kakao 5 szt. daktyli (wcześniej namoczonych przez ok. godzinę) 2 łyżki oleju kokosowego szczypta soli Mus karmelowy(...)zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż woda się wygotuje, a daktyle będą się rozpadały. W międzyczasie przygotować spód : W malakserze/ blenderze rozdrobnić orzechy i wiórki kokosowe. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia składników. Dno i boki formy (do połowy wysokości) równomiernie wylepić przygotowaną masą, wstawić do lodówki na czas przygotowania
Domowa Cookierenka Agiciasto wilgotne, więc spokojnie wytrzyma kilka dni. Składniki: 250-300 g cukinii 300 g mąki orkiszowej może być też pszenna 200 ml oleju roślinnego 2 banany 100 g orzechów włoskich lub pekan płaska łyżeczka sody oczyszczonej płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu płaska łyżeczka kardamonu 150 cukru szczypta soli Przygotowanie: Cukinię obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach(...)umieść na sitku i odsącz nadmiar wody. Orzechy posiekaj dosyć drobno, wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia i podpraż je w piekarniku przez 10 minut w temp. 180 C. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiej do dużej miski, dodaj orzechy, wymieszaj. Zblenduj banana z ,cukrem i olejem. Połącz suche składniki z mokrymi do połączenia składników. Dodaj cukinię
greenscarfLato to najlepszy moment na domowe lody. Domowe mają to do siebie, że sami możemy komponować swoje ulubione smaki. W połączeniu z znanymi batonikami, wiórkami kokosowymi i orzechami powstał rewelacyjny smak. A zrobienie ich to bułka z masłem - bez kilkukrotnego mieszania, bez maszynki! 330 ml śmietany 30% 100 g batoników Kinder 2 jajka 2 łyżki ciepłej wody 140 g cukru(...)łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka kruszonych orzechów arachidowych Śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu (nie gotujemy!). Dodajemy połamane batoniki. Podgrzewamy do momentu ich rozpuszczenia. Garnek zdejmujemy z ognia. Przestudzoną śmietanę wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnego dnia ubijamy śmietankę na sztywno. Jajka przelewamy na sitku wrzącą wodą. Oddzielamy osobno żółtka od białek. Żółtka ubijamy na puszystą jasną masę
VioletoweKucharzenie