porcji- 20g- 117kcal, 4,2g białka, 9,8g tłuszczu, 4,7g węglowodanów i 1,6g błonnikaSKŁADNIKI:100g nerkowców- mogą być solone100g migdałów100g orzeszków ziemnych PRZYGOTOWANIE:Wedle życzenia, orzechy można uprażyć na patelni lub w piekarniku, aż delikatnie zbrązowieją, jednak należy uważać, aby ich nie przypalić- ja ten krok pominęłam, gdyż nigdy nie prażę orzechów do masła- wolę "naturalne"Orzechy
peanutbuttermonsterPełnoziarniste bananowo-orzechowe gofry podane z bananem,orzechami* i miodem *nerkowce, brazylijskie, pekany, podprażone na patelniI te uczucie kiedy wiem, że NIC nie muszę i jednocześnie mogę robić co tylko CHCĘ Ferie! Przepis:45g mąki2 łyżki mielonych orzechów laskowych1/2 zmiksowanego banana2-3 łyżki maślanki1/2 łyżki proszku do pieczeniałyżka roztopionego masłacoś do posłodzenia, cynamon, szczypta soli, aromatBanana, maślankę, masło, jajko miksujemy(...)Mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy orzechy, resztę przypraw i mokre składniki. Pieczemy gofry w natłuszczonej gofrownicy
More food, love and dreamsmasłem orzechowym, malinami i serkiem wiejskim, którą wprost ubóstwiam. Jednak muszę przyznać, że dzisiejszej zmiany nie pożałowałam. Owsianka okazała się obłędnie aromatyczna, co zresztą było oczywiste, a chrupiące orzechy stanowiły miłą alternatywę dla płynnego masła orzechowego. Bardzo smaczna odmiana. Porcja to 325kcal w tym 10,3g białka, 14,1g tłuszczu, 36g węglowodanów oraz 14g błonnika. SKŁADNIKI:40g otrębów owsianych1(...)szklanka wody1-2 łyżeczki przyprawy korzennej55g śliwek15g rodzynek5g posiekanych orzechów laskowych5g płatków migdałowych10g orzechów włoskich WYKONANIE:Otręby zalewamy wodą, dodajemy przyprawę korzenną, mieszamy Mieszankę gotujemyJeśli chcemy, aby owsianka była gęsta po zdjęciu z ognia odstawiamy ją na kilka minut, co jakiś czas mieszającGotową owsiankę dekorujemy owocami i bakaliami
peanutbuttermonsterGranola to zapiekana mieszanka płatków owsianych, suszonych owoców i orzechów. Podaje się ją z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Jest pożywna, pyszna i bardzo aromatyczna…Składniki:400 g płatków owsianych1 szklankę orzechów włoskich1/2 szklanki płatków migdałowych1/2 szklanki suszonych moreliłyżkę suszonej żurawinykilka suszonych daktyli3 łyżki miodu2 łyżeczki cynamonu1 łyżkę masła1 łyżeczkę cukru waniliowegoPrzygotowanie:Morele, daktyle, orzechy posiekać i dokładnie wymieszać
Oryginalny smakbakaliami, przepis na 60 sztuki:1,5 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki jogurtu greckiego100 g masła1 czubata łyżka cukruszczypta solizagnieść:50 g marcepanu1,5 łyżki siekanych rodzynek1,5 łyżki siekanych orzechów włoskich1,5 łyżki siekanych migdałówcukier i siekane orzechy do posypaniaMasło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę masło i gęsty jogurt grecki, wyrabiamy(...)hakiem robota. Oczywiście ciasto można zagnieść ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, obkładamy masą marcepanowo-bakaliową, ciasno zwijamy na macie obsypanej siekanymi orzechami włoskimi (maja się przykleić do ciasta) i kroimy w plasterki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem. Pieczemy ciasteczka 15-20 minut w temp. 160 stopni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętofu:)Składniki: ząbek czosnku pół cebuli papryka czerwona pół cukinii pół kostki tofu naturalnego lub wędzonego kilka różyczek brokułu sos sojowy, 3 łyżki pieprz chiński makaron pszenny garść orzechów nerkowca (ew. orzechów ziemnych) Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a cukinie w słupki :) Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek. Gdy delikatnie się przesmaży, a nawet(...)cebulę, podgrzewamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, 3 łyżki sosu sojowego, pół szklanki wody i gotujemy kilka minut pod przykryciem, aż woda wyparuje z patelni. Dodajemy ser i orzechy. W międzyczasie zgodnie z instrukcją z opakowania gotujemy makaron. Makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię mieszamy i łączymy z pozostałymi składnikami i nakładamy na talerze. Smacznego
Taste Of My Dayszkl cukru 3 żółtka 200 g masła/margaryny 1/2 szkl lub troszkę więcej cukru 1/2 szkl mleka 4 łyżeczki kakao aromat waniliowy 2 szkl mleka w proszku orzechy laskowe Wykonanie: Mąkę łączymy z sodą i cukrem. Dodajemy posiekane masło/margarynę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki(...)czasie dzielimy nasze ciasto na małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Grzejemy naszą patelnię do pieczenia orzeszków. Kiedy jest dobrze rozgrzana układamy w niej nasze przygotowane wcześniej kawałki ciasta zamykamy i pieczemy na małym ogniu co chwilę obracając.Pieczemy do uzyskania lekko złotego koloru. Wyjmujemy i studzimy. Jeszcze ciepłe pozbawiamy nadprogramowego ciasta dookoła. Najlepiej robić to delikatnie nożem. W garnku
Malinowe Pocałunkiuniknąć krzyczących z półek sklepowych pustych kalorii pod postacią słodkości naszpikowanych cukrem i sztucznymi dodatkami? Na ratunek przychodzi nam Felix! Sięgnijmy po naturalną porcję energii-płatki owsiane, banana i orzechy! Czyż to nie proste? O tym, jak doskonały wpływ mają orzechy na nasz organizm wspominałam już przy okazji domowego masła orzechowego. Jest to istna bomba niezbędnych dla naszego organizmu(...)składników mineralnych. Ponadto hamuje apetyt na słodycze i niezdrowe przekąski i dostarcza niezwykle cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pełnią istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Co więcej- orzechy są po prostu pyszne i stanowią świetny zastrzyk energii na melancholijne, jesienne popołudnie, więc jeśli dopadło Was znużenie przygotujcie ciasteczka owsiane z ich dodatkiem. Jest to szybki i banalnie prosty
peanutbuttermonsterteż eksperyment z mąką bezglutenową, np. gryczaną i jeśli zakończy się sukcesem to już w ogóle będzie cudownie ;) Następny raz spróbuję także upiec je w niższej temperaturze żeby orzechy zachowały więcej swoich dobroczynnych właściwości. W każdym razie w dzisiejszej wersji ciasteczka i tak są pyszne więc gorąco zachęcam Was do ich upieczenia :) Składniki na blachę ciastek: ciasto: 170 g mąki(...)orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ksylitolu 100 g masła 1 jajko M/L 70 g ziaren słonecznika polewa: 50 g gorzkiej czekolady (skoro ciastka mają być bez cukru to raczej takiej ponad 90% zaw. kakao, ewentualnie innej bez cukru) 3 łyżki mleka 1 łyżeczka (lub więcej) ksylitolu Przygotowanie
Ze smakiem i z pasjąrękawa cukierniczego :) Składniki (na 3 porcje sosu): 200 g szpinaku mrożonego 100 sera gorgonzola 100 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej garść orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy zamrożony szpinak. Smażymy, aż się rozpuści i trochę odparuje (7-10 min). Dodajemy ser, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem(...)Wlewamy śmietankę i gotujemy około 5 minut, często mieszając. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia - sos powinien znacznie zgęstnieć. PROPOZYCJA PODANIA: Na talerz wykładamy makaron/gnocchi, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Możemy również przełożyć sos do rękawa cukierniczego z końcówką-gwiazdką i ozdobić talerz sosem; na środek wykładamy makaron.gnocchi i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego
My Culinary Artmiksu śniadaniowego (każdy chyba ma taki swój miks :) w moim są płatki owsiane, otręby - 2 rodzaje, siemię lniane, samo zdrowie!) 2 figi 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła orzechowego orzechy laskowe (ok 5 szt) świeży startu imbir (to nie jest konieczne, ja dorzuciłam bo mam ostatnio problem z odpornością) 100 ml wody Do wody wrzucam miks śniadaniowy, wstawiam na duży(...)niech delikatnie sobie pyrka), raz na jakiś czas mieszam). Po ok. 7 min dorzucam miód, masło orzechowe, imbir. Mieszamy, gotujemy dalej. Po 10 min wyłączamy gaz wrzucamy figi i orzechy, całość mieszamy. Na koniec można udekorować kawałkiem figi, kilkoma orzechami. Smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiAksamitne, serowe ciasto z chrupiącymi orzechami z dodatkiem orzeźwiającego sosu na bazie mango i pomarańczy to to, co tygryski lubią najbardziej :) Ciasto: 200 g mąki 180 g cukru pół szklaki kakao 250 g ricotty 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli espresso 4 jajka laska wanilii szklanka orzechów Polewa: 2 łyżki masła łyżka żelatyny 3 łyżki kakao(...)pieczenia, sól i kakao mieszamy ze sobą. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, ricottę, wanilię i zaparzone espresso. Dosypujemy porcjami suche składniki, cały czas miksując. Do masy dodajemy ulubione orzechy i łyżką delikatnie łączymy je ze sobą. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę. Przygotowujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy masło, po chwili dodajemy
sama złodyczprzepis na batoniki.Jakoż etap gorączkowania miałam za sobą postanowiłam jednak zrobić sobie "coś dobrego". Batoniki wydawały się idealnym rozwiązaniem Wykorzystałam aby je zrobić wszystkie otręby i orzechy jakie wpadły mi w ręce, wymieszałam je i gotowe. Stworzenie moich "małych cudeniek" zajęło mi 30 minut razem z pieczeniem. Nie jest to więc nic skomplikowanego ale za to bardzo(...)kilka batoników i wróciłam do lektury. Byle do wiosny :) Składniki: płatki owsiane otręby płatki kukurydziane żurawina pokrojone suszone morele, śliwki, banany, jabłka puszka mleka zagęszczonego słodzonego pokrojone orzechy czekolada opcjonalnie Wykonanie: Siekamy, kroimy i szatkujemy suszone owoce i orzechy, a następnie dodajemy płatki, jakie mamy w domu. W wersji prostszej możemy użyć po prostu musli. Nie podawałam ilości
ciastkarnia na kruchym spodziemiałam czasu na to, tyle wyczytałam z rekomendacji innych na internecie. Co tu dużej mówić, zobaczcie sami jaki był efekt: Składniki: biszkopt: 6 jajek szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich 1 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklank cukru łyżeczka proszku do pieczenia ciasto kokosowe: 200 g wiórków kokosowych 3 łyżki cukru 4 białka z jajek masa kawowa: kostka masła(...)mleka 2 budynie śmietankowe Wykonanie: biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, wszystko razem delikatnie mieszamy. Następnie powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy, wszystko razem mieszamy, przelewamy do formy prostokątnej i pieczemy 35 min. w 180 stopniach. ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier a gdy już białka będą
ciastkarnia na kruchym spodzieKolejna potrawa z cyklu "dania w niecałe 10 minut" :) Pyszny i lekki makaron ze świeżą bazylią, mozarellą i orzechami nerkowca. Zapraszam do gotowania! Składniki (dla dwóch osób): 1 szkl. listków świeżej bazylii garść orzechów nerkowca (ok.30g) 1/2 kulki mozarelli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody pieprz świeżo mielony do smaku sól do smaku +makaron tagliatelle(...)uznaniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz makaronu :)) wkładamy do blendera i miksujemy niezbyt dokładnie. Nasze pesto powinno mieć wyczuwalne kawałki orzechów i grudki. Makaron gotujemy al dente, przecedzamy (nie przelewamy zimną wodą!) i bardzo dokładnie mieszamy z naszym pesto. Gotowe
My Culinary Art