już dostępna w sklepach Carrefour oraz w sklepie internetowym ecarrefour.pl. Z tej właśnie książki pochodzi przepis autorstwa blogerki Joanny Drzazgi, który dla Was wybrałam - tarta z karmelem czekoladowym i orzechami włoskimi, która jest naprawdę pyszna. Może na te święta Wielkanocne już nie zdążycie jej upiec, ale zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu przy najbliższej okazji. Życzę Wam pięknych, wiosennych Świąt(...)fasola lub szklane kulki do wysypania foremki Karmel czekoladowy: ● 6 łyżek mleka ● 150 g miodu ● 100 g cukru ● 50 g gorzkiej czekolady ● 300 ml słodkiej śmietanki ● 300 g orzechów włoskich Przygotowanie: Zrób ciasto: do dużej miski wsyp mąkę, sól, dodaj masło pocięte na drobne kawałki. Podszczypując koniuszkami palców, połącz mąkę z masłem, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaszklanka, cukier 1/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jajko 1 szt, masło 150 g, śmietana 1 łyżka, skórka starta z połowy cytryny, dodatkowo: masa kajmakowa 3/4 puszki, orzechy włoskie 1 garść, migdały, rodzynki oraz kolorowe posypki do dekoracji, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, następnie łączymy dłońmi i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Schłodzone(...)ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Puszkę z kajmakiem wkładamy do garnka z gorącą wodą na 3 min. Kajmak mieszamy łyżką, następnie nakładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy po całym cieście. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi boki ciasta. Środek mazurka ozdabiamy według swoich upodobań. Możemy użyć migdałów, rodzynek, żurawiny oraz innego rodzaju orzechów
kulinarne odsłony patiżółtka 2 szklanki mąki (u mnie krupczatka) 1 szklanka cukru pudru 1-2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę orzechową: 2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki gęstej śmietany 18% 1 kieliszek rumu Na lukier: 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)ciasto i ułożyć je na blasze (ok 35x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec na złoto 15-20 minut. Zmielone orzechy zmiksować ze śmietaną, rumem i cukrem pudrem. Może się zdarzyć, że będzie potrzeba nieco więcej śmietany, jeśli masa będzie zbyt gęsta. Posmarować równomiernie masą kruchy spód ciasta. Wstawić
Kulinarne Inspiracjepieprzem. Miskę nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Sałatkę ziemniaczaną z łososiem podajemy na wielkanocne śniadanie z ulubionym pieczywem. Serowiec z orzechami 1 kg masy serowej 250 g mieszanki studenckiej lub ulubionych orzechów i rodzynek 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego garść migdałów Masę serową(...)mieszamy z ksylitolem lub cukrem trzcinowym i dzielimy na pół. Orzechy i rodzynki siekamy i mieszamy z połową masy serowej. Wykładamy ją do formy do tarty. Drugą połowę masy serowej wykładamy na warstwę orzechową i wygładzamy łyżką. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z trzema łyżkami mleka. Za pomocą łyżeczki tworzymy artystyczne wzory w wierzchu serowca. Ozdabiamy migdałami. Wstawiamy
My Chcemy Jeśćcukru 180ml oleju 4 duże jajka 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich Nadzienie: 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 jajko 2 łyżki soku z cytryny Polewa: 100g białej czekolady 1/2 łyżeczki oleju kokosowego Dodatkowo: posiekane orzechy do posypania Ciasto(...)rękach ( patrz FILM ) i dodać ją do jajek. Wsypać cukier, wlać olej i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie dodać mąkę i krótko wymieszać mikserem. Wsypać orzechy i krótko wymieszać. Nadzienie: 4. Do miski przełożyć wszystkie składniki na nadzienie i wymieszać mikserem na jednolitą masę. 5. Do przygotowanej blaszki przełożyć około 2/3 ciasta, wyrównać i łyżką zrobić
Mała Cukierenkakulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. dodatkowo 50 g kaszy jaglanej czubata łyżka masła orzechowego kilka łyżeczek powideł śliwkowych łyżka kakao garść orzechów Kaszę jaglaną ugotować do miękkości, wymieszać z masłem orzechowym i zmiksować na gładki krem. Powidła przełożyć do miseczki i podgrzać w mikrofalówce z łyżką kakao i odrobiną wody, dokładnie wymieszać(...)Orzechy drobno posiekać Piekarnik nagrzać do 220 stopni C . Wyjąć ciasto z lodówki. Stolnicę posypać delikatnie mąką i rozwałkować ciasto na dość cienki placek. Wyciąć większe kółka, zrobić palcami wgłębienia w środku i uformować dookoła boki. Widelcem podziurkować spody mazurków. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekać ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika wypełnić nasze mazurki
Kuchnia EllieKrótko o niej opisuję ✏, bo właśnie jej smakiem się delektuję 👄. Składniki (forma na babkę ok. 22 cm) : 150 g suszonych daktyli, 100 g suszonej żurawiny/rodzynek, 50 g orzechów laskowych, 25 g świeżych drożdży, 100 ml oleju rzepakowego, 3 całe jaja, 60 g cukru brązowego, 100 ml mleka, ok. 150 g mąki, szczypta soli, cukier puder do posypania. Przygotowanie(...)Daktyle i orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Pozostawiamy na 10 min przykryte ściereczką. Dodajemy pozostały cukier, sól, jaja, mąkę, olej i całość dokładnie miksujemy robotem na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Bakalie posypujemy niewielką ilością mąki, obtaczamy je i dodajemy do ciasta, mieszamy
Moniki SmakołykiCiasto " Sękaczek " siostry Anastazji to połączenie ciasta kruchego z jabłkami i orzechami. Jeśli takie połączenie smakowe Wam odpowiada to spróbujcie zrobić a nie pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich ) 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Sposób wykonania: Ciasto : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mąki. Z żółtek, cukru i cukru wanilinowego
Różne smaki w kuchniłyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao Skworcu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka 250 ml mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej ( tortowej) orzechy włoskie do posypania Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka kawy zbożowej 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C. W garnku na małym(...)mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka . Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 - 55 minut. Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę. Mieszamy aż polewa zgęstnieje. Polewany nią ostudzony piernik i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego
Różne smaki w kuchnidawno mnie tutaj nie było . Miałam urlop od bloga ;) chciałam Wam wynagrodzić jakoś brak nowych przepisów i wracam z pysznym jesiennym ciastem dla Was :) Dodatek orzechów ,wiśni kandyzowanych i jabłuszek ,czyni z tego ciasta niezwykły rarytas dla podniebienia. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Wymiary blaszki: 25x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 45-55 minut Składniki: 5 jajek(...)cukru pudru 175 g margaryny 4 jabłka sok z 1/2 cytryny wiśnie kandyzowane lub suszona żurawina 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka skórki startej z cytryny 125 g mielonych orzechów włoskich 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania : Jabłka obieramy , przekrajamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Robimy nacięcia na wypukłej części jabłka i wkładamy jabłka
Różne smaki w kuchniglazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety(...)schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Deser Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem
karmelowyDziś zapraszam na Kluski Śląskie z czarnym pieprzem. Kluski podaję z pyszną Zasmażaną Białą Kapustą firmy ORZECH . Kapustkę podaję na ciepło ale można również jeść ją na zimno. Idealny duet podany na bezmięsny obiad. Zapraszam do spróbowania :) Smacznego :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków Ok 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Sól do smaku Pieprz czarny w młynku do smaku Olej(...)łyżki Ok 3 l wody Zasmażana Kapusta Biała ORZECH PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram, myję kroję na mniejsze kawałki gotuję w osolonej wodzie aż będą miękkie. Studzę. Następnie za pomocą ubijaka do ziemniaków albo praski, ubijam na gładką masę. Masę dokładnie wyrównuje w misce i zabieram 1/4 cześć ziemniaków. W puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną dodaję sól i świeżo mielony pieprz. Dokładnie
Gotowanie PatkiTakiego połączenia smaków na blogu jeszcze nie było. Zielone oliwki z migdałami i orzechami, cieciorka i koperek - jak się okazało bardzo trafne połączenie. Całość skropiona olejem rzepakowym, złocistym, zdrowym i tak potrzebnym w naszej codziennej diecie. Nic więcej już nie potrzeba, bo całość smakuje doskonale. Do ideału tej sałatce brakuje jedynie kiszonych cytryn, tak za nimi tęsknię, że któregoś(...)prawie 3 lata. Sałatka z cieciorką, zielonymi oliwkami i migdałami Składniki: 1 szklanka ciecierzycy z puszki kilka gałązek koperku 1/2 szklanki zielonych oliwek 3 garście płatków migdałów 2 garście orzechów włoskich 3 szczypty suszonego oregano olej rzepakowy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski przekładamy ciecierzycę. Dodajemy posiekany koperek. Kilka całych oliwek odstawiamy do dekoracji. Pozostałe kroimy w kostkę
Moja smaczna kuchniaKulki mocy Składniki – około 30 sztuk: Kasza jaglana – 1 szklanka Mleko – 2 szklanki Daktyle – 1 szklanka Płatki migdałów – 3 łyżki Orzechy włoskie – 2 garści Kakao gorzkie – 4 łyżki Miód – 2 łyżki Wiórki kokosowe (Kresto) Wykonanie: Daktyle i orzechy włoskie namoczyć w wodzie lub mleku. Kaszę jaglaną opłukać a następnie ugotować w mleku. Ugotowaną kaszę zmiksować z daktylami, orzechami i kakao
Kuchnia Bon Appetitmasłem orzechowym oraz suszonymi śliwkami. Idealny do kawy, herbaty i wiosennych, świeżych soków. Masa jest zdrowa, słodka i mocno czekoladowa. Świetnie nada się do niej masło orzechowe z kawałkami orzechów, które delikatnie chrupią pod zębami. Ciasto rozpływa się w ustach, jednak z wyglądu...powiem tak. Mount Everest to nie jest. Biszkopt nie rośnie wysoki, jednak gdy chcemy mieć większy tort(...)masa do ciasta: 1 puszka mleczka kokosowego w stanie stałym 4 łyżki masła orzechowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70% kakao 2 łyżki cukru kokosowego/trzcinowego lub ksylitolu Dodatkowo: orzechy lub suszone owoce Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą himalajską. Dodajemy stopniowo cukier lub ksylitol oraz żółtka. Odkładamy mikser na bok. Do miski przesiewamy mąkę kukurydzianą
Czarnawisienka