Daktylowe kule, to nic innego jak pyszne trufle z mnóstwem orzechów włoskich, słonecznika i kakao. Daktyle są na tyle słodkie i lepkie, że do kulek nie trzeba dodawać żadnego słodzidełka ani tłuszczu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione bakalie i ziarna. SKŁADNIKI (10-12 kul wielkości moreli) 250 gram daktyli 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki orzechów(...)usunąć przed moczeniem), Odcedzamy daktyle i przekładamy do blendera. (Mleko ma wspaniały słodki daktylowy smak, można je wykorzystać np. do owocowego koktajlu albo po prostu wypić). Do daktyli wsypujemy orzechy, słonecznik, błonnik, chia i kakao i miksujemy. Jeśli nasz blender kielichowy nie daje rady zmiksować bakalii, można użyć tzw. żyrafy i stopniowo miksować całość na gładką masę. Na talerzyk wysypujemy
DefinicjaSmakukocyka i książki proponuję przepyszne, mocno kakaowe ciasteczka. Czekoladowe serduszka 100g mąki 25 g mąki orzechowej 7 łyżek kakao 70g brązowego cukru 60g masła 1 jajko szczypta soli orzechy laskowe Dokładnie wymieszać mąkę pszenną z mąką orzechową (ja po prostu zmieliłam na drobny proszek orzechy włoskie), kakaem oraz solą. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na gładki, jasny(...)Otrzymaną w ten sposób masę wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyciąć ciasteczka o ulubionym kształcie, każde z nich posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać skruszonymi orzechami laskowymi. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10-15 minut. Smacznego! Przepis sponsoruje akcja
Przepysznik - BLW i nie tylkorzeczywiście, choć na nieszczęście zdarzyło się to po śmierci księcia, największy węgierski szef kuchni, wspomniany wyżej Karol Gundel, stworzył niebiańskie połączeni e palacsinta (od łacińskiego placenta, czyli cienkie ciasto), orzechów i czekolady. Przepis jest prosty i zdecydowanie wart wypróbowania, szczególnie dla każdego kto lubuje się w naleśnikach i/lub deserach. Gundel palacsinta (porcja dla 2 osób) 4 naleśniki (np. z TEGO(...)przepisu) Farsz: 100g orzechów włoskich 5 łyżek rodzynek skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szkl. cukru pudru 5 łyżek śmietany 30% (ja użyłam kwaśnej 18% i też wyszły przepyszne) 1 kieliszek rumu 2 łyżki masła Sos czekoladowy: 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kieliszek rumu Orzechy zmielić na drobno
Przepysznik - BLW i nie tylkooczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szkl. dyni 1/3 szkl. oleju 2 jajka 1 1/4 szkl. cukru 3/4 szkl. siekanych orzechów Piekarnik rozgrzać do 180 C. W jednej misce zmieszać wszystkie suche składniki (poza orzechami), w drugiej misce zmiksować razem miąższ z dyni, olej, jajka i cukier na gładką masę. Następnie(...)dodać po łyżce mąkę z przyprawami. Do formy na muffiny włożyć papilotki i każdą w 3/4 napełnić ciastem, a wierzch posypać siekanymi orzechami. Z podanej ilości ciasta udało mi się upiec 15 muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Smacznego! Dzisiejszy odcinek sponsorowany przez Festiwal Dyni
Przepysznik - BLW i nie tylkobuzują płomienie i strzelają wesoło iskierki, jak aromatyczna herbata i ktoś, do kogo można się przytulić. Kiedy mówię „szarlotka”, myślę głęboki fotel i wciągająca książka, czuję zapach prażonych jabłek, orzechów i masła, słyszę szum deszczu za oknem, albo widzę śnieg wirujący bezgłośnie w powietrzu. Z szarlotką kojarzy mi się puchata kocia kulka ogrzewająca kolana i Muminki nagrane na kasetę(...)szkl.) 1 szkl. mąki pszennej razowej 250g masła 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 150g orzechów włoskich 2,5kg jabłek (najlepiej szarej renety) 2-3 łyżki brązowego cukru 1/3 szkl. żurawiny lub rodzynek Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę, szybko zagnieść. Podzielić
Przepysznik - BLW i nie tylkodomu coraz częściej. Dziś mam dla Was jedną ze swoich ulubionych wersji – małe pierożki tortellini wypełnione po brzegi aromatycznym szpinakiem z dodatkiem czosnku, serem ricotta i prażonymi orzechami – połączenie, które wprawia w zachwyt! Są idealnym pomysłem na obiad, kolację na ciepło, albo też randkę. Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób(...)pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * szpinak- ok. 250 g * ser ricotta – 100 g * orzechy włoskie – 50 g * czosnek – 2 ząbki * sól , pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku * masło – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, a następnie
Ostra na Słodkopory jadłam. Z każdego wypieku jestem zadowolona, ale ta szarlotka przebiła wszystkie! Nie dość że pyszna, to i całkiem zdrowa - w końcu mamy tutaj pełnoziarnistą mąkę i orzechy włoskie... :) Musicie koniecznie wypróbować przepis! Składniki: Ciasto kruche 300 g mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista ze zwykłą pszenną) 200 g masła 100 cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki(...)łyżki cukru Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do lekkiego przestudzenia Orzechowa kruszonka 100 g mąki pełnoziarnistej 100 g masła orzechowego 100 g cukru pudru 100 g orzechów włoskich W misce rozetrzeć masło z mąką, cukrem i drobno posiekanymi orzechami do czasu powstania kruszonki. Schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 20x30 cm, uprzednio natłuszczoną i oprószoną bułką tartą
Kuchnia EllieAranygaluska ( Złote Galuszki z Orzechami) rewelacyjny deser węgierski. Wyśmienity smak zachwyci niejednego smakosza. Po prostu niebo w ustach. Składniki: Na ciasto: 25 gr. cukru pudru 250 gr. mąki pszennej 25 gr. masła 20 gr. świeżych drożdży szczypta soli 1 jajko skórka z 1 cytryny Masa: 110 gr. z mielonych orzechów włoskich 90 gr. cukru skórka z cytryny 200 gr. masła(...)grubości. Wykrajamy szklanką (lub czymś okrągłym) kółka z ciasta w przybliżeniu na równe części . Zanurzamy każde z osobna raz w roztopionym maśle a nast ę pnie w polewie z orzechów i kładziemy na blachę jedna obok drugiej, wypełniając ją w całości. Odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąke, wbijamy żółtka i wlewamy trochę mleka z 750 ml., dokładnie wszystko
Smaczne Potrawymigdałowy, naprawdę łatwy jabłecznik :) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 3 jajka 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki płatków migdałowych 5 niedużych jabłek PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po jednym jajku, a następnie stopniowo wsypujemy(...)mąkę. Kiedy masa będzie gładka dodajemy siekane orzechy, migdały i obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka. Całość mieszamy łyżką. Foremkę keksową o wymiarach 30x12 cm wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny (do suchego patyczka). Smacznego :) Do ciasta można też dodać rodzynki
Moje Kuchenne Rewelacjepieczenia cukier waniliowy Kokos: 4 białka 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa Orzechowa: 4 jajka 150 g orzechów włoskich (mielonych) 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia ok. 100 g powideł śliwkowych Polewa Czekoladowa: 60 ml śmietanki 30% 60 g gorzkiej(...)stopniowo, partiami dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy bułkę tartą oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Warstwa Kokosowa: Białka ubijamy na sztywno i ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy mąkę wymieszaną
Słodka Stronazawijam boki, smaruję mlekiem i sypię cukrem. Uff.. udało się! Składniki: na 1 ciasto o średnicy ok. 20 cm ciasto: 250 g mąki tortowej 80 g zmielonych orzechów (lub migdałów) 115 g masła 50 g brązowego cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany szczypta soli kruszonka (do środka): 2 łyżeczki mielonych orzechów lub migdałów 2 łyżeczki tartej(...)brązowy cukier do posypania Przygotowanie: W robocie kuchennym zagniatamy ciasto z podanych składników. Można również tradycyjnie przesiać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie w środku, dodać posiekane zimne masło, zmielone orzechy, cukier, żółtko, sól oraz śmietanę. Wyrabiamy na w miarę gładkie ciasto (elastyczne ono raczej nie będzie). Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki kruszonki razem mieszamy
bistro mamaKokos, orzechy i masa krówkowa... Pycha! Za to połączenie smaków ciasto trafiło do moich stałych wypieków. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 300 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru(...)masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa toffi: 1 puszka masy krówkowej (wg mnie najlepsza z Gostynia) 200 g masła 150 g orzechów włoskich Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym. Dodać ojej i wodę i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
Na Ciasteczkowych Papierachkrótkiej przerwie :) koniec urlopowania i czas się wziąć do pracy :) Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pierożki z Kwaszoną kapustą i grzybami leśnymi firmy Orzech . Składniki na ciasto : około 400 g mąki 1 łyżka oleju 250 ml ciepłej wody Składniki na farsz : 3 szklanki Kwaszonej kapusty firmy Orzech vegeta , pieprz do smaku(...)wypłynięcia. Pierogi przekładamy na durszlak i przelewamy zimną wodą . Pierożki przekładamy do miski i polewamy roztopionym masłem z podsmażoną cebulką Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych produktów firmy Orzech
Sama słodycz i szczypta chiliprzyjść w ostatniej chwili do nas w odwiedziny. Składniki: mrożone ciasto francuskie jajko (żółtko i białko oddzielnie) 2 jabłka 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżka mielonych orzechów 100 g brązowego cukru 1/2 szklanki wody pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Jabłka myjemy przekrawamy na pół, wykrawamy pestki i kroimy je w grubsze plastry. Zasypujemy je cynamonem, łyżką orzechów(...)migdałów (orzechy i migdały nawet po odcedzeniu przylegają do jabłek). Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy pół szklanki cukru. Gotujemy a jak woda z cukrem się zagrzeje i zacznie już lekko bulgotać wrzucamy jabłka i gotujemy 3 - 5 min (mają być tylko lekko miękkie). Odcedzamy. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i lekko rozmrażamy (wystarczy
Lili w kuchniBędąc na wyjeździe wakacyjnym nastawionym na zwiedzanie musiałam opracować bardzo szybkich śniadań :) Tak właśnie powstała propozycja, którą dziś Wam przedstawiam. Crumble w wersji śniadaniowej to wasza ulubiona granola, orzechy, płatki owsiane lub orkiszowe z cynamonem, kawałkami soczystego jabłka - u mnie odmiana Gold z Nowej Zelandii, kupione w angielskim Tesco ;) Muesli świetnie smakuje z niewielką ilością jogurtu naturalnego :) Składniki(...)łyżki płatków owsianych/orkiszowych lub granoli 1 jabłko cynamon jogurt naturalny orzechy włoskie, brazylijskie, ziemne Jabłko pokroić w kostkę. Wymieszać z granola lub płatkami (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut lub namaczamy w niewielkiej ilości mleka dzień wcześniej). Posypać cynamonem, dodać orzechy i opcjonalnie jogurt. Smacznego
Chocolate Muffin Blog