bułeczki - 9699 przepisów (strona:208/647)

Drożdżówki z budyniem agrestem i kruszonką 80

Bułki drożdżowe z budyniem i owocami Domowe drożdżowe bułeczki nadziane budyniem i agrestem z dużą ilością kruszonki. Drożdżówki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne.   Ciasto drożdżowe możemy przygotować według podanego przepisu lub po wyrobieniu poczekać, aż wyrośnie i wstawić na noc do lodówki. Wystarczy wówczas na drugi dzień wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na porcje, uformować kulki i odstawić(...)wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Każdą kulę lekko rozpłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości. Kiedy bułeczki wyrosną, w każdej robimy wgłębienie, najlepiej szklanką i wypełniamy budyniem i agrestem. Wszystkie bułki obficie posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 190°C około 25 -30 minut. Przestudzone bułki możemy dodatkowo

Tajemnice Smaku
Najlepsze wegańskie jagodzianki 144

cytryny. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części. Z każdej z nich uformuj płaski placek, a na środku każdego placka nakładaj porcję jagód. Zlepiaj ciasto i uformuj z niego okrągłe bułeczki. Bułeczki układaj na blasze do pieczenia, a potem ponownie przykryj je ściereczką i zostaw na ok. 20 minut. Przygotuj kruszonkę: olej kokosowy ucieraj z erytrolem, następnie dodawaj mąkę i wyrabiaj

365 dni dookoła kuchni
Bułki mleczne (na paście tangzhong) 96

Przepyszne i delikatne bułeczki mleczne, w formie przypominające chlebek. Świetnie się sprawdzają pokrojone na kromki, niczym chleb tostowy. Przygotowane są na bazie japońskiej metody tangzhong - czyli paście z zaparzonej mąki, dzięki której pieczywo jest niezwykle lekkie i puszyste. Można również ciasto podzielić na więcej części i upiec tradycyjne bułeczki. Przepis pochodzi z grupy Piekarnicza Brać, podany przez Ewelinę. Dziękuję

Kocham..lubię..gotuję..
Maślane bułki z dodatkiem miodu 196

inny rodzaj miodu. Spójrzcie na ofertę Honigma, jest naprawdę bogata. Ja przetestowałam już kilka pysznych miodów. Idealne do śniadaniowej owsianki, do słodzenia napojów, kawy, do ciast, placuszków i oczywiście bułeczek. Składniki: 700 g mąki pszennej 1 łyżka płynnego miodu – użyłam leśny nektarowy Honigma 1 szklana ciepłej wody 1 jajko klasy M 60 g rozpuszczonego masła 25 g świeżych drożdży(...)skórka jest bardziej chrupiąca. Można też włożyć naczynie z wodą na spód piekarnika. Bułki studzimy na kratce i … zajadamy ze smakiem np. z masłem lub dżemem. Smacznego Maślane bułeczki z dodatkiem miodu – prosty przepis na domowe pieczywo

Słodkie okruszki
Conchas - meksykańskie słodkie bułeczki 114

Conchas są najbardziej rozpoznawalnymi bułeczkami w Meksyku. Sprzedaje się je w każdej cukierence czy na każdym straganie. Są przepyszne, delikatne puszyste wnętrze i chrupiąca skorupka, miód w buzi. Można je zajadać same lub jeśli jeszcze chcecie podkręcić smaki z dżemem, masłem. Na bułkach w postaci skorupki odciśnięty jest wzór niczym na muszlach. Stąd nazwa, bo „concha” [ˈkoᶇ.ʧ̑a(...)Jaśminowej Kuchni tworząc właśnie wydarzenie z wypiekami kuchni meksykańskiej. Wybrałam Conchas i to był dobry wybór. Nam smakowało, dzieciom również a wnusiowi najbardziej. Polecam, upieczcie sobie. Meksykańskie słodkie bułeczki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bułki murarki 174

Chrupiące, pszenne bułeczki śniadaniowe. Skąd ich nazwa ? Zapewne pochodzi od tego, że bułki po wyrośnięciu prawie przecina się na połowę, po czym "skleja" za pomocą glazury. Czynność ta przypomina łączenie cegieł zaprawą murarską ;-) Uprzedzę, że przepis wymaga zrobienia zaczynu, który musi postać około 12 godzin, dlatego pieczenie bułeczek należy zaplanować odpowiednio wcześniej. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Bułki mieszane ze zdrową mąką / Homemade Healthy Rolls 93

mieszane zawierają mąkę pszenną, ale oprócz tego jeszcze zdrowszą mąkę orkiszową, owsianą i z ciecierzycy. Jeśli nie macie któregoś rodzaju zdrowej mąki, zastąpcie ją mąką pszenną lub orkiszową. Gotowe bułeczki drożdżowe są puszyste i delikatne w środku, z miękką skórką - nadadzą się też do stworzenia hamburgerów. Jeśli chcecie upiec domowe bułki mieszane na śniadanie, możecie przygotować ciasto wieczorem i pozwolić(...)rosnąć przez noc w lodówce. Ciasto drożdżowe na bułeczki świetnie znosi też mrożenie, możecie przygotować go więcej. Z podanych proporcji upieczecie dużą blachę domowych bułek mieszanych ze zdrową mąką. Przepis możecie dowolnie modyfikować, na przykład dodać do ciasta Waszą ulubioną mieszankę ziaren lub odrobinę suszonych ziół. Poleca, smacznego:) Jeśli chcecie wiedzieć, jak prawidłowo zagnieść ciasto na domowe bułki, obejrzyjcie mój

Lekcje w kuchni
Bułki pszenne 80

Bardzo szybkie, banalnie proste bułeczki pszenne. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 1/4 kostki drożdży (25 g) 1 szkl. ciepłego mleka 1/2 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/2 kostki roztopionego masła Do plastikowej miski wlewamy mleko, dodajemy 1 łyżkę mąki, cukier i drożdże – mieszamy by drożdże się rozpuściły. Odstawiamy przykrywając ściereczką na 15 minut(...)wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie plastikowym nożem wykrawamy po kawałku ciasta z miski i formujemy kulki. Kulki układamy w blasze na pieczenia do pieczenia. Powinno wyjść 12 bułeczek. Przykrywamy kulki ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie nacinam ostrym nożem na pół. Piekę w 180 stopniach przez 25 minut – do zrumienienia

MojaQchnia.pl
Pampuszki Mamuszki – ukraińskie bułki czosnkowe 91

Pampuszki, czyli drożdżowe ukraińskie bułeczki do barszczu Bułki czosnkowe, czyli pampuszki … mamuszki.   Przepis pochodzi z książki Olii Hercules “Mamuszka” – Od Lwowa do Baku.  Ukraińskie pampuszki to bułeczki, które tradycyjnie podaje się do barszczu. Słowo “pampuszka” oznacza również piękną kobietę przy kości   Gorące bułki od razu po upieczeniu smarujemy czosnkowym olejem

Tajemnice Smaku
Bułki z przedziałkiem 81

ścierką i odstawiamy na 30 minut. 2. Dzielimy ciasto na 6-7 części i formujemy kulki na lekko posypanym mąką blacie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę lekko nacinamy, najlepiej tępą stroną noża. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 °C ustawiony na góra/dół i wkładamy naszą blachę . Pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu bułki

karolgotuje
Drożdżowe bułeczki – mini chlebki 136

Drożdżowe bułeczki – mini chlebki Dziś dzielę się z Wami prostym przepisem na mini chlebki. Gdy przygotowywałam ten przepis myślałam oczywiście o koszyczku, święconce… Ale tegoroczne święta niestety są zupełnie inne. Jednak takie mini chlebki, a w zasadzie proste drożdżowe bułeczki w formie chlebków , możecie spokojnie przygotować na śniadanie i zjeść z ulubionymi dodatkami Pyszne, proste w przygotowaniu mini

Słodkie okruszki
Chrupiące bułeczki 104

całą noc (około 8-9 godzin). Po tym czasie, kiedy ciasto wyrosło i podwoiło objętość – należy je ponownie zagnieść i podzielić na 10 równych części. Z każdego uformować bułeczkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach. Odstawić na 20-25 min. do podrośnięcia (w przypadku bułek przygotowywanych wieczorem – drugie wyrastanie może potrwać około(...)Tuż przed wstawieniem bułek do piekarnika można naciąć lekko ich wierzch, np. na ukos. Ja nie przywiązuję do tego większej uwagi, nacinam w różny sposób, bułeczki wtedy mają ciekawsze kształty. W rondelku zmieszać wodę i mąkę. Podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. Ciepłą mieszanką posmarować bułki i wyłożyć blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 min. w temperaturze 210*, najpierw

dom-agi.pl
Bułeczki koperkowe z czosnkiem 120

Pyszne bułeczki, pachnące latem dziś zagościły na naszym stole. Bułeczki robi się szybko i szybko znikają, pięknie pachną, są puszyste i delikatne. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Bułki z koperkiem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sfeeha – arabskie bułeczki z mięsem i granatem 113

Sfeeha to arabskie bułeczki z mięsem i granatem, takie arabskie mini pizze. To pszenne drożdzowe ciasto nadziewane surowym mięsem – może to być jagnięcina lub wołowina. Są idealne jako przekąska na przyjęcie lub imprezę, więc świetnie nadadzą się na czas karnawału! Można je podawac na Read More Artykuł Sfeeha – arabskie bułeczki z mięsem i granatem pochodzi z serwisu flymetothespoon

Flymetothespoon
Ptasie gniazdka 147

buleczki, które zrobią zrobią furorę na każdym przyjęciu. A szczególnie pięknie wygladają na wielkanocnym stole. Można podać je na śniadanie, imprezę, grilla, jako dodatek do zup i dań warzywnych. Bułeczki są malutkie, takie na jednego zęba i szybko znikają z talerza. Na przekrojone bułeczki można położyć pomidora, plaster jajka lub ogórka

dolcevitainmykitchen