Witajcie Kochani! Dziś zapraszam Was na pyszne, mięciutkie, puszyste rogaliki drożdżowe nadzianie dżemem agrestowym. Rogale są pyszne, a dżem agrestowy przełamuje słodycz bułeczek nadając im wyjątkowego smaku. Jeśli nie macie dżemu agrestowego możecie go zastąpić długo smażonym dżemem wiśniowym (przepis znajdziecie tutaj ), niemniej jednak, w związku ze zbliżającym się sezonem na agrest, namawiam do przygotowania dżemu właśnie z tych(...)część formujemy w kulę i wałkujemy na cienki placek. Placek tniemy na 8 równych trójkątów (jak pizzę). Na brzeg trójkąta wykładamy łyżeczkę dżemu i zwijamy tworząc rogalika. Tak powstałe bułeczki układamy na blasze i zostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15 minut do zarumienienia
Rozpustne gotowanieDziś bułeczki bez drożdży, bez zakwasu i bez proszku do pieczenia, a sody też tu nie ma. W Brazylii są bardzo popularną przekąską. Co tutaj jest spulchniaczem? parzone ciasto z mąki z tapioki. Warte są upieczenia, idealne, pulchniutkie, takie na dwa kęsy, idealne jako dodatek do zup czy dipów. Polecam serdecznie Pao de Queijo - brazylijskie bułeczki serowe. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieBlueberry Corner by "jagodzianka" Cynamonowe bułeczki to pyszne, słodkie, pachnące cynamonem drożdżówki. Cynamon znany jest już z czasów starożytnych, podobno w Starożytnym Egipcie używano … Przeczytaj cały artykuł Post Cynamonowe bułeczki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerprzepisów, bo wiem, że zawsze będą smaczne. Z przepisów Pawła przygotowywałam już między innymi Tartę szpinakową z truskawkami czy Pancakes z malinami i bitą śmietaną . Koniecznie sprawdźcie Do zrobienia bułeczek na parze będzie potrzebny Wam duży garnek, koszyczek do gotowania na parze , a także pokrywka do garnka z minimalną ilością otworów, bądź też talerz/deska – coś czym szczelnie przykryjecie garnek(...)wyrabiamy z niego pampuchy. Kładziemy je na ściereczce, aby jeszcze trochę podrosły. 5 Na dno garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją i wkładamy do garnka koszyczek, na który kolejno kładziemy bułeczki. Garnek szczelnie zakrywamy i gotujemy pampuchy około 15 minut. 6 Wiśnie rozmrażamy na patelni, dodajemy do nich miód oraz wanilię (rozcinamy na pół i wydobywamy z niej ziarna). Smażymy około
Kuchnia BazyliiMiękkie bułeczki, bardzo smaczne, z dużą ilością różnych ziaren oraz dodatkiem płatków owsianych. Pieczone późnym wieczorem na śniadanie smakowały wybornie. Jak każde drożdżowe pieczywo potrzebują trochę czasu na wyrośnięcie ale ich smak i zapach podczas pieczenia wynagrodzą Wam to oczekiwanie. składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru(...)wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. Zwykle tuż przed pieczeniem smaruję bułki jajkiem rozmieszanym z mlekiem
babka w formieślimaczki są moją kolejną propozycją na smaczną przekąskę. Wcześniej przygotowywałam Ziołowy chlebek odrywany oraz Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami. Dziś natomiast w roli głównej szynka, ketchup oraz ser! Odrywane bułeczki są idealne do pracy czy na wycieczkę. Przepis na drożdżowe odrywane ślimaczki Drukuj przepis Porcji: 16 bułeczek Czas gotowania: 2 godziny Składniki 100 ml mleka 100 ml wody
Kuchnia Bazyliirównomiernie posypać kruszonką (1/4 odstawić na bok). Zwinąć w roladę i pokroić na plasterki o grubości 2-3 cm. Drożdżówki przenieść na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę wysmarować resztą stopionego masełka i posypać odstawioną na bok kruszonką. Odstawić na 30 minut do napuszenia. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Blaszki z drożdżówkami wstawić(...)piekarnika i piec przez 15-20 minut do zarumienienia i wyrośnięcia bułeczek. Upieczone przestudzić na kratce. Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem. Lukrem udekorować ostudzone drożdżówki. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniedodać…”, „o wezmę jeszcze jedną bo nie jestem pewna…”, „kolejna nie zaszkodzi jest tego dużo…” i powoli widać dno miski. Ale bułeczki są i mogę śmiało powiedzieć lepsze niż te ze sklepu, bo nigdzie nie dają tak dużo nadzienia :) Bazowałam na przepisie z blogu Moje Wypieki . Składniki (wchodzi ok. 12 bułeczek
Pink EnvelopeZnacie już moją miłość do drożdżowych wypieków, więc nie zdziwi Was mój dzisiejszy wpis ;) Pyszne, puszyste, malutkie bułeczki drożdżowe połączone lepkim, słodkim, cynamonowym karmelem, istne cudo! Aromatyczne, słodkie, pachnące, grzechu warte :) Idealne na poświąteczne, leniwe śniadanie. Polecam! Składniki na monkey bread: na dużą formę do babki z kominem 1 opakowanie drożdży instant 7g (lub 20 g świeżych drożdży(...)porcji, a każdą z nich na kolejne 8 części (otrzymamy 64 kawałki). Z każdego małego kawałka formujemy kulkę, otaczamy w rozpuszczonym maśle, a następnie w cukrowej posypce. Tak przygotowane bułeczki układamy w formie ściśle obok siebie, warstwami. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Formę z wyrośniętym ciastem
Rozpustne gotowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Mam dla Was kolejną propozycję z kategorii domowej piekarni – są to bułeczki dyniowe. Piękny kolor zawdzięczają puree z dyni, które należy wcześniej przygotować. W tym celu należy najpierw upiec pokrojoną dynie, a następnie po wystudzeniu zmiksować ją na puree. Bułeczki są bardzo smaczne, świetnie smakują z dodatkiem
Marta Gotujejedzenia. Ta kobieta to prawdziwy skarb! Dlatego dzielę się z wami jej przepisem na jagodzianki, które przywołują w mojej głowie wspomnienia 6 letniej dziewczynki, nie umiejącej zaczekać na ostygnięcie bułeczek, kończącej z bólem brzucha i poparzonymi palcami ;) Składniki na ciasto: -pół kg mąki owsianej (możecie użyć jasnej orkiszowej, pełnoziarnistej lub innej sprawdzonej do drożdżowych wypieków) -jedno całe jajko, jedno(...)nawet do godziny. Po tym czasie formujemy z niego rulon i tniemy na części. Do każdej nakładamy jagody i dokładnie zawijamy. Ponownie odstawiamy uformowane już bułeczki pod bawełnianą ściereczką a ok. 15 min. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni i pieczemy ok. 20 min aż góra lekko się zarumieni. Smacznego
Gawron w rosoleSzybkie, pyszne bułeczki na śniadanie, jadacie? Ja uwielbiam świeżutką bułkę z chrupiącą skórką i masłem, koniec, więcej mi nie trzeba. Zarabiamy zatem ciasto i pieczemy bułeczki. Bułki grahamki z dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nie ma nic lepszego niż świeże, pachnące pieczywo. Tym razem mam dla Was przepis na niezwykłe zielone szpinakowe bułeczki, które ostatnio urozmaiciły naszą kolację " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smakują przepysznie – są miękkie, puszyste i bardzo smaczne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Bułeczki
Marta Gotujewyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 2 godzin. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatam i dzielę na 12 równych części. Formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple na 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości. W tym czasie(...)przygotowuję kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, wyrabiam "między palcami"). Gdy bułeczki podwoją objętość układam na nich śliwki - skórką do dołu (jeśli owoce są duże wystarczy jedna połówka, jeśli drobne - wtedy kładę 3 połówki na jedno ciastko) i posypuję kruszonką. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formieWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na mięciutkie bułeczki drożdżowe w wersji wytrawnej, nadziane smakowitym farszem ze szpinaku i sera feta. Takie bułki idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie lub kolację, albo pyszne śniadanie do pracy. Będą również niezastąpione jako przekąska podczas pikniku, w czasie podróży lub wycieczek. Szybko zaspokoją nawet największy głód, dając siłę na dalsze aktywne spędzanie(...)części. Każdą z nich wałkujemy na pół centymetrowy placek, na każdym rozkładamy porcję farszu i składamy jak krokieta (najpierw dwa naprzeciwległe brzegi do środka, a następnie zwijamy w roladę). Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy sezamem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, czyli około 35-40 minut. Gotowe
Rozpustne gotowanie