Bułeczki wychodzą mięciutkie, puszyste i lekkie, nawet po odmrożeniu smakują doskonale. Składnik na 8 bułek: Zaczyn: 100 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 18 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru Ciasto: 350 g mąki pszennej tortowej typ 450 100 g mąki chlebowej typ 750 (jeśli nie macie chlebowej to dajcie całość typ 450) 100 g twarogu półtłustego lub tłustego(...)dzielimy na 8 części z których formujemy bułki spłaszczając je i obsypujemy mąką, układamy je na blaszce z papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do ponownego krótkiego podrośnięcia. Podrośnięte bułeczki nacinamy na krzyż i pieczemy w 190 stop przez około 20 minut. Bułki od razu po upieczeniu są twarde, ale po kilku minutach ich skórka robi się miękka. Smacznego
Gotowanie...to proste !Tebirkes to nazwa wielu bułeczek duńskich, zarówno słodkich jak i wytrawnych. To co ich łączy to duża ilość masła i charakterystyczny splot. Jak pisze Mirabelka u której przepis znalazłam tebirkes są tuczące, niezdrowe i przepyszne i to się zgadza, rozpływają się w ustach. Dziś u mnie z pestkami słonecznika i prażoną cebulką. Jak chcecie siebie i rodzinę porozpieszczać kulinarnie(...)bułki będą do tego wspaniałe. Duńskie bułeczki. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesmaku domowego pieczywa. I tej ogromnej radości kiedy z dumą możemy zaprezentować swoje wypieki. Ja mam już na swoim koncie kilkanaście chlebów i drożdżowych i na zakwasie oraz różnych bułeczek. Ciągle się jednak uczę jak robić doskonałe domowe pieczywo. Dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z piekarnictwem i takich osób jak ja, które chcą się czegoś nowego nauczyć(...)rodzaje wypieków: wypieki bez drożdży, wypieki drożdżowe oraz wypieki na zakwasie. A na koniec bardzo praktyczny rozdział – zero waste – tak aby ani okruszek się nie zmarnował. Oprócz tradycyjnych bułeczek i chlebów w książce znajdziecie bardziej egzotyczne wypieki jak chaczapuri, broszki, precle jerozolimskie, grecka pita, chałki i foccaccia. Ja popełniłam już precle jerozolimskie, które wpadły w oku mężowi
Cynamonowe szczęścieBułeczki z zaparzanego ciasta – drożdżowe naleśniki smażone na patelni. Zaparzanie mąki wrzątkiem to tradycyjna chińska technika, dzięki której skrobia w mące puchnie a wypieki są wilgotne, lekko gąbczaste i przyjemnie słodkie. Przepis na te pyszne naleśniki – bułeczki pochodzi z książki “Domowy wypiek chleba” Lauren Chattman. Od siebie dodałam nasiona kopru włoskiego, które bardzo lubię
Tajemnice Smakusmaczne). Formuję kulkę i układam ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kule odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Truskawki kroję na drobne kawałki i układam je na wyrośniętych bułeczkach. 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru pudru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i 25 g masła zagniatam na kruszonkę, którą posypuję bułeczki. Drożdżówki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni
Słodki sentymentumieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoic objętość. Po upływie godziny, wyjąć ciasto z miski i umieścić na blacie. Na bułeczki Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm na blacie podsypanym mąką. Wierzch rozwałkowanego ciastaposmarować kremem pistacjowym i posypać posiekanymi pistacjami. Tak przygotowane ciasto zwinąć ściśle wzdłuż(...)kawałki. Powinno wyjśc 12 sztuk ( Mnie jakimś cudem wyszło 11 ) Ułożyć na blaszczce. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Bułeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC Wyjąć, przestudzić. Drożdżówki podawać według uznania. Ja polukrowałam i posypałam resztą pokruszonych pistacji źródło inspiracji http://mojewypieki.com/przepis/drozdzowki-pistacjowe
Spice things upBułeczki wychodzą smaczne, mięciutkie co ważne dla nie których (nie mają chrupiącej skórki) i spokojnie możecie część zamrozić i odmrażać kiedy będzie potrzeba ;) Składniki na 8 bułek: zaczyn: 28 g drożdży 1/2 szkl ciepłej ale nie gorącej wody 1 płaska łyżeczka cukru ciasto: 1 szkl mąki owsianej 1 szkl mąki orkiszowej 2 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłej wody(...)godzinę. 3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8 części z których formujemy bułki spłaszczając je i obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką do ponownego krótkiego podrośnięcia. Podrośnięte bułeczki pieczemy w 190 stop przez około 20 minut
Gotowanie...to proste !Niezwykle urocze mufiny angielskie – czyli drożdżowe bułeczki śniadaniowe, które stanowią bazę do jajek po bendektyńsku albo udownie komponują się z masłem i ulubioną konfiturą. Świetnie się mrożą,w lodówce można je trzymac kilka dni – wystarczy potem rzucić do tostera i będą jak dopiero co … Artykuł Muffiny angielskie – drożdżowe bułeczki śniadaniowe z patelni pochodzi z serwisu
FlymetothespoonWielkanocne zajączki, wesołe drożdżowe bułeczki Drożdżowe zajączki będą uroczą ozdobą wielkanocnego stołu i koszyczka. Największą frajdę będą miały dzieci, kiedy pozwolimy im turlać i liczyć kulki, a potem układać z nich zajączki. Wielkanocne zajączki możemy przygotować z każdego, ulubionego przepisu na drożdżową chałkę. Wystarczy tylko zważyć gotowe ciasto i podzielić, tak aby uzyskać 16 jednakowych mniejszych porcji na głowę(...)mąkę pszenną typ 500 na jasną mąkę orkiszową typ 650. Zajączki przed pieczeniem zamiast jajkiem posmarowałam syropem klonowy. To jest bardzo pyszna odmiana, polecam! Z tego przepisu upieczemy 8 bułeczek zajączków*. Składniki 400 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 To ta! 30 g cukru 2 jajka 40 ml oleju roślinnego 150 ml wody 8 g soli 12 g świeżych drożdży
Tajemnice SmakuNiezwykle urocze mufiny angielskie – czyli drożdżowe bułeczki śniadaniowe, które stanowią bazę do jajek po bendektyńsku albo udownie komponują się z masłem i ulubioną konfiturą. Świetnie się mrożą,w lodówce można je trzymac kilka dni – wystarczy potem rzucić do tostera i będą jak dopiero co Read More Artykuł Muffiny angielskie – drożdżowe bułeczki śniadaniowe z patelni pochodzi z serwisu
FlymetothespoonPyszne i puchate bułeczki orkiszowe, na zdjęciu rwane jeszcze gorące - później smarowane masłem i maczane w domowej konfiturze wiśniowej. W przepisie podane jest jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem i posypaniem ziarnami - jak to ostatnio czasem przy niedzielach niehandlowych bywa, ostatnie jajka zużyłam do ciasta, więc wierzch bułek zwilżałam wodą i ziarna dociskałam. Trzymały się, jednak jeśli będziecie piec - upewnijcie(...)sklejeniem na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, nakryć lnianą ściereczką, zostawić do napuszenia na około 25-30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 0 C, wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika i piec 5 min, następnie obniżyć temperaturę do 200 0 C i piec kolejne
Kocham..lubię..gotuję..ciastem przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, na około godzinę. Gotowe ciasto ponownie krótko wyrabiamy, następnie dzielimy na równe części – 11-12 sztuk. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę, następnie wałkujemy ją i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na środek wykładamy po mniej więcej 1 łyżce cebulowego nadzienia. Bułki przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na około 20 minut do napuszenia
Smaki Na Talerzu