Szybkie bułeczki na śniadanie to znakomity pomysł aby cieszyć się ciepłym i treściwym pożywieniem. Bułki są na bazie jogurtu i dzięki temu są wilgotne, zwarte i pożywne. Całość nie zabiera więcej niż trochę ponad półtorej godziny by cieszyć się smakowitym pieczywem. Do szkoły czy pracy znakomite. Indyjskie bułeczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWspaniałe bułeczki z dodatkiem płatków owsianych. Bardzo miękkie, puszyste i delikatne, otoczone lekko chrupiącą skórką. Smakują wyśmienicie i pięknie wyglądają :-) Z tej porcji składników wychodzi 12 małych bułek. składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 3/4 łyżeczki soli 1 szklanka wrzącej wody 14 g świeżych drożdży 3 łyżki ciepłego mleka 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego(...)lekko klejące ale mimo tego dość dobrze daje się formować. Przekładam je do miski i zostawiam przykryte w ciepłym miejscu, żeby podwoiło objętość. Z ciasta formuję 12 równych okrągłych bułeczek, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika smaruję je jajkiem i posypuję płatkami oraz siemieniem. Bułki
babka w formiewyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 2 godzin. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatam i dzielę na 12 równych części. Formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple na 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości. W tym czasie(...)nadzienie (porzeczki myję i oczyszczam z szypułek, następnie mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, wyrabiam "między palcami"). Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki robię w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, następnie we wgłębienie wkładam owoce i posypuję kruszonką. Piekę 20 minut w temperaturze
babka w formiekiedykolwiek pozbędę się tej sterty puchowych kurtek z korytarza ;) Na szczęście w sobotę i niedzielę nie było jeszcze tak brzydko jak dziś i udało nam się… Continue reading Bułeczki z pieczarkami
brunetkawkuchniMałych i pysznych bułeczek nigdy dość, bo i kanapeczki do pracy czy do szkoły. Na śniadanie z wędliną ale i z dżemem smakują wybornie. Warto piec bułki bo i fajnie i szybko a potem pożywnie, pieczecie? Ja i tak zbyt mało ale piekę i delektujemy się pysznym pieczywem. Te polecam bo szybko i smacznie. Przepis z książki Małgorzaty Puzio(...)Domowy wypiek chleba " Bułeczki z ziołami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniechce, w takie dni zawsze biorę się za pieczenie sprawia mi to dużo radości szczególnie kiedy widzę zadowolone buzie moich kochanych łasuchów :) Dzisiaj zapraszam na bułeczki z serem, proste w wykonaniu ale za to jakie pyszne :) Można je zabrać do szkoły lub pracy. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki : około 600 g maki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag(...)szerokości 6 cm i długości około 12 cm.Bierzemy jeden koniec ciasta i lekko przekręcamy w prawą stronę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Mleko mieszamy z jajkiem i smarujemy bułeczki, wierzch posypujemy cukrem trzcinowym.Odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15/20 minut na złoty kolor. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliDziś niedziela, więc przepis świetnie tu pasuje. Aromatyczne, pyszne drożdżowe bułeczki, które można zjeść na śniadanie lub jako przekąskę na spacerze. Wykonanie jak zwykle proste, a efekt jak najbardziej wart oczekiwania - drożdże niestety tego wymagają ;-) Buchty z rodzynkami BUCHTY Z RODZYNKAMI 125 ml letniego mleka 20 g drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego Demerara 250 g przesianej mąki pszennej 1 żółtko(...)wyrośniętego ciasta formujemy wałek i dzielimy go na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm. Każdy z kawałków formujemy w dłoni na placuszek, nakładamy łyżeczkę rodzynek i zaklejamy formując bułeczkę. Tak przygotowane buchty układamy ścisło na formie wysmarowanej masłem (25 g). Pozostałe masło rozpuszczamy wraz z cukrem waniliowym, a następnie smarujemy nim buchty - odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut
peggiwkuchniMoje dzieci bardzo lubią bułeczki drożdżowe, często je piekę raz na słodko raz na słono. Dzisiaj postanowiłam upiec w kształcie róży z serem i przepyszną polędwicą nad ogniem wędzoną Hańderek Bułeczki podałam z dresingiem tysiaca wysp Roleski . Taką bułkę śmiało można zabrać do szkoły lub do pracy. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 500g mąki + do podsypania
Sama słodycz i szczypta chiliTakim bułeczkom ciężko się oprzeć . Kuszą swoim smakiem i zakręconym wyglądem. Lepki , słodki lukier na wierzchu sprawia ,że nie da się nie oblizywać palców :) U mnie dziś te drożdżówki z nadzieniem serowym , ale wspaniale smakują też z marmolada czy nutellą Składniki : Ciasto: 1,5 szklanka mleka 5 dkg drożdży 3 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju 3 jajka(...)przed ułożeniem na blaszce do pieczenia skręcić 2 razy. Piec ok 15 min w 180'C. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny. Bułeczki posmarować lukrem. Polecam
Malinowa Kawiarenkapisało no to rad nie rad zarobiłam ciasto drożdżowe i wyszły mi takie buły :) w smaku bardzo pyszne :) Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Młyna Zbożowego w Szadku . Bułeczki podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda platin. Składniki : 2 jajka 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy 250 ml mleka około 500 g mąki tradycyjnej 1 łyżeczka cukru(...)dobrze zlepić brzegi, z ciasta uformować rulon. Zwinąć w precla.Jeśli wyjdą wam duże to po bokach nałóżcie kawał ki salami, tak jak na zdjęciu, ja kilka bułeczek zwinęłam w ślimaka i powtykałam różyczki z salami.Bułeczki posypać startym serem.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni piec na złoty kolor około 25 minut. Pyszne i proste w wykonaniu, dzieci
Sama słodycz i szczypta chiliZapraszam Was na bułeczki, dziś z nadzieniem mięsnym z dodatkiem pieczarek. Świetnie nadają się do zabrania na wycieczkę. Kiedy dopadnie nas głód one będą idealne! Składniki na ciasto; 40 dag mąki pszennej 10 g drożdży 1 łyżeczka soli 50 ml. oleju 1 łyżeczka majeranku ok pół szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka cukru pół szkl ciepłego mleka Drożdże(...)pieczarki, pietruszkę, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ciasto wałkujemy na placek grubości około pół cm. Większym kubkiem wykrawamy koła. Na każde koło wykładamy porcje farszu. Zlepiamy i formujemy kształtną bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Zostawiamy na kilka minut aby nieco podrosły. Pieczemy około 20 min w 180C. Aż się ładnie i apetycznie zezłocą
Radość kipiąca uśmiechem.Zuzia opowiadała im, jak to piekłyśmy i dekorowałyśmy nasze piernikowe choinki (jeśli je przegapiliście, przepis znajdziecie tutaj) i pomyślałam, że w sumie fajnie by było… Continue reading Puszyste bułeczki pszenne
brunetkawkuchniBułeczki na zakwasie z camembertem, grillowaną gruszką, miodem i rozmarynem (Śniadanie jednoosobowe) Dzisiaj zaprezentuję kolejną śniadaniową inspirację. Zwykłe kanapki z serem i szynką chyba już się wszystkim przejadły, dlatego dzisiaj proponuję coś o znacznie ciekawszym smaku. Składniki: domowa bułeczka na zakwasie 1/4 sera camembert pół grillowanej gruszki łyżeczka miodu gryczanego rozmaryn Kaloryczność: Takie śniadanie liczy sobie 365 kalorii
Moja Michadomu pachnie drożdżowym ciastem. Tym razem nie było inaczej – grudniowe przedświąteczne odchudzanie skończyło się, zanim jeszcze na dobre się… Continue reading Chelsea buns – zawijane bułeczki z bakaliami i przyprawą korzenną
brunetkawkuchniinnymi blogerami i nie tylko blogerami. Udział w "Wypiekaniu na śniadanie" [ klik ] może wziąć każdy kto chce się dobrze bawić i fajne wypieki zajadać, zapraszam. Dziś bułeczki maślane, pulchne, z chrupiącą kruszonką a ja dodatkowo od siebie nadziałam je powidłami śliwkowymi. Przepis pochodzi z Pracowni Wypieków [ klik ] Wyszły rewelacyjne, polecam gorąco. Maślane bułeczki z kruszonką i powidłami śliwkowymi
Moje Małe Czarowanie