bułeczki - 9699 przepisów (strona:215/647)

SMAŻONE BUŁECZKI - SŁODKIE GRZANKI NA ŚNIADANKO 110

Smaki dzieciństwa pamięta się najlepiej. Moja mama w dzieciństwie często robiła mi smażone bułeczki na patelni. Dziś sama jestem mamą i również robię swojej córce takie śniadanko. Składniki: bułeczki 1-2 szt.jajka ok.0,5-1 szklanki mleka cynamon masło cukier puder do posypania dżem W miseczce roztrzepuję jajko i dodaję do niego mleko. Ilość zależy od tego ile bułek

potrawyregionalne
MAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE 125

cieplutkie i chrupiące bułeczki na śniadanie , posmarowane świeżym masłem,konfiturą lub miodem. Do tego pachnąca kawa ehh... sama się rozmarzyłam.;) Zaczynamy piec w takim razie... Składniki: 25 dag mąki pszennej (następnym razem zrobię z razową) 75 g masła 2-3 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka suszonych drożdży - instant szczypta soli 140 ml  18% śmietany(...)drożdże,proszek,cukier i sól Dodałam masło i rozgniotłam składniki. Wymieszałam ciasto z octem i śmietaną. Rozwałkowałam ciasto na placek około 2 cm. Wykraiwałam koła szklanką. Na koniec smarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem. Możecie je posypać dowolnymi ziarnami lub makiem. Piekłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  około 15 minut w temperaturze 190 stopni. SMACZNEGO! Polecam upiec chleb. CHLEB PEŁNOZIARNISTY

potrawyregionalne
Domowe bułeczki ze słonecznikiem 139

Szybko się robi te bułeczki i szybko znikają. My lubimy takie świeże na śniadanie i do pracy, są najlepsze z masłem. Zachęcam do pieczenia. Domowe bułeczki ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Mleczne bułeczki śniadaniowe… 147

Mięciutkie, puszyste bułeczki mleczne o neutralnym smaku, które będą smakowały równie dobrze z odrobiną dżemu, jak i domową wędliną i … Czytaj dalej

brunetkawkuchni
Bułeczki ze śliwką i borówkami 132

Dzisiaj zapraszam na drożdżówki ze śliwką i borówkami , pyszne , proste w sam raz do porannej kawki :) Bułeczki podałam na porcelanie Bogucice - http://www.porcelanabogucice.p l/ .  Kawa podana w filiżance z Bogucic Składniki :   7 łyżek oleju 600 g mąki 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe  3 jajka 50 g drożdży 1 szklanka mleka Śliwki , borówki  Kruszonka(...)podwoić swoją objętość. Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę , wałkujemy na około 1,5 cm , wykrawamy dowolne kształty , na środku układamy przeciętą na pół śliwkę oraz borówki , posypujemy kruszonką. Bułeczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką aby troszkę podrosły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor około 20 minut .     Po upieczeniu posypać cukrem

Sama słodycz i szczypta chili
Jagodzianki --- Jagody 157

minut.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 28 kulek, które następnie formujemy w płaskie placki i na ich środek nakładamy jagody wymieszane z cukrem pudrem. Zlepiamy mocno bułeczki i odkładamy łączeniem do dołu na około 16-20 minut do ponownego  wyrośnięcia Jagodzianki pieczemy w 200° C  przez około 15-20 minut (do  zrumienienia) a następnie studzimy(...)kratce. Ostudzone bułeczki lukrujemy. u mnie lukrowane i krojone jeszcze ciepłe....można z polowy porcji upiec...:) Componenti   Pasta: * 1100 g di farina * 500 ml di latte * 200 g di burro * 4 cucchiai di mascarpone full-ok.120-140g * 4 uova * 12 cucchiai di zucchero * 50 grammi di lievito di birra fresco * 2 pizzichi di sale * 1.5 L bacche

w mojej kuchni
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi. 361

trzeba było sobie jakoś humor poprawić. W takie zimowe wieczory lubimy z mężem napić się gorącego mleka z miodem, lub prawdziwego kakao z cynamonem, a do tego jeszcze cieplutkie bułeczki lub rogaliki drożdżowe. Resztę bułeczek zabieramy z mężem do pracy i do kawusi jest jak znalazł. Rogaliki można oczywiście ozdobić lukrem lub strużkami rozpuszczonej czekolady, ale ja wole bez dodatków

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z serkiem homogenizowanym i owocami. 161

Pyszne, pachnące, soczyste, jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem, do tego kubek kawy i jakoś tak lepiej człowiekowi na sercu. Ja bułeczki smarowałam serkiem truskawkowym, posypałam mrożonymi wiśniami, czarnymi i czerwonymi porzeczkami, ale dodatki mogą być różne np. jagódki, truskawki lub maliny. Wszystko to posypane słodką kołderką z kruszonki i cukru pudru... Pycha!!! Składniki na bułeczki drożdżowe z serkiem homogenizowanym

Rozpustne gotowanie
Paszteciki drożdżowe z mięsem. 233

Pyszne, mięciutkie, drożdżowe bułeczki, hojnie nadziane mięsem, do tego kubek gorącego barszczyku z młodych buraczków i mój mężczyzna w siódmym niebie. Polecam!!! Składniki na paszteciki drożdżowe z mięsem CIASTO: 700 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 250 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 100 ml oleju 1-1,5 łyżeczki soli NADZIENIE(...)placki. Nakładamy 1/16 farszu i zlepiamy jak pieroga, układamy na blasze wyłożonej papierem. Odkładamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub makiem i pieczemy do zarumienienia

Rozpustne gotowanie
Wianuszki z dżemem. 132

kontem i zwijamy, jak roladę. Teraz wystarczy tylko połączyć dwa krańce zlepiając je ze sobą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut, żeby bułeczki nieco podrosły. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Drożdżówki ze śliwkami. 136

Ostatni już przepis z wykorzystaniem naszych węgierek. Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, który wypełnia kuchnię. Lubię patrzeć jak bułeczki rumienią się w piekarniku. Lubię je jeść jeszcze ciepłe, czasami gorące, delikatnie oprószone cukrem pudrem nie rzadko wymieszanym z cynamonem. Tak właśnie pachnie jesień w mojej kuchni... Składniki na drożdżówki ze śliwkami(...)Przygotowujemy kruszonkę. Masło roztapiamy w rondelku, mąkę mieszamy z cukrem dodajemy gorące masło i energicznie mieszamy, aż składniki się połączą.      Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem, układamy śliwki, posypujemy kruszonką i pieczemy około 15-20 minut. Studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (można wymieszać go z cynamonem

Rozpustne gotowanie
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 145

pyszny chlebek, jest mięciutki, puszysty, lekko słodki i obłędnie pachnący. Upiekłam go w keksówce z 7 kawałków (stąd też nazwa siedmioraczki), można kroić go na kromki lub odrywać bułeczki. Najlepiej smakuje posmarowany masłem i dżemem lub miodem. Mama kiedyś piekła taki chlebek na Śniadanie Wielkanocne. Polecam!!! Składniki na wielkanocny chlebek maślany (puszystą chałkę, siedmioraczki):   na formę o wymiarach(...)równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki) i układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą. Bułeczki mają leżeć jedna obok drugiej, mają się ze sobą stykać, żeby w trakcie pieczenia się ze sobą skleiły.      Teraz formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki 222

koła . Jagody wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Każdy krążek ciasta rozłożyć na ręce tworząc wgłębienie , nakładać po 2 łyżeczki jagód. Zlepić w koło jak pieroga , następnie kształtować owalną bułeczkę , na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę układać bułeczki złączeniem do spodu. Przykryć ściereczką  i odstawić na około 30 minut do podrośnięcia . Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec

Sama słodycz i szczypta chili
Bułki z semoliny ze słonecznikiem 145

Świeże bułeczki na śniadanie smakują zawsze. Na bułce plaster sera żółtego czy wędliny i uczta gotowa. Zapraszam gorąco na mięciutkie i puszyste bułeczki. Bułki z semoliny ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania