bułeczki - 9699 przepisów (strona:206/647)

Bułki Belgijskie 59

Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i dzielimy na 8 lub 10 części z których formujemy podłużne bułki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  i obsypanej mąką. Bułeczki również obficie obsypujemy z wierzchu mąką. 5. Gdy wyrosną nacinamy je wzdłuż.   Pieczemy je w 210 stop przez około 15-18 minut do lekkiego zezłocenia Upieczone przekładamy na kratkę. Smacznego(...)wystudzone i pozostałe bułeczki możemy zamrozić, po odmrożeniu są równie smaczne i mięciutkie

Gotowanie...to proste !
Cynamonowe bułeczki odrywane 46

roku, z nadzieją, że kolejny rok będzie równie smaczny jak ten mijający i pełen nowych kulinarnych wyzwań.  Mnóstwa szczęścia i smaku Wam życzę w Nowym Roku.  CYNAMONOWE BUŁECZKI ODRYWANE /cinnamon rolls/   Składniki: ciasto: 500 g mąki 1 jajko 1 żółtko 14 g świeżych drożdży 240 ml mleka 100 g miękkiego masła 4 łyżki cukru szczypta soli polewa(...)ciastem odstawiamy ponownie do wyrośnięcia ciasta na 20 minut.  Następnie ciasto smarujemy polewą cynamonową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut.  Upieczone bułeczki można polać lukrem

Bon appetit mon amie
Cebulaki 1773

mleka 1 jajko 20 g masła 4 g suchych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli Farsz: 3 cebule łyżeczka maku sól pieprz Dodatkowo: 1 żółtko do posmarowania bułeczek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Do miski wsypać przesianą mąkę, wbić jajko i dodać masło, cukier, sól, suche drożdże oraz mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Następnie naczynie z ciastem przykryć ściereczką(...)minut, funkcja grzania góra-dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do również do obejrzenia krótkiego filmiku, w którym zobaczycie jak krok po kroku przygotować te pyszne bułeczki z cebulą. Artykuł Cebulaki pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Bułeczki z nadzieniem serowym 58

Bułeczki z nadzieniem serowym smaczne, mięciutkie i puszyste. Łatwe w przygotowaniu. Dodać można więcej sera do tego sok z cytryny i drobno pokrojone morele. Można je jeść na śniadanie, kolację. Możesz je zabrać do szkoły czy pracy. Z przepisu wychodzi 15 sztuk. SKŁADNIKI NA CIASTO  … The post Bułeczki z nadzieniem serowym appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Drożdżówki z budyniem i borówkami 51

Drożdżowe bułeczki z budyniem i borówkami to pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto jest mięciutkie, lekkie i puszyste. W połączeniu z budyniem, borówkami i kruszonką są obłędne w smaku. Przepis na drożdżówki z budyniem i borówkami jest prosty i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Jeśli nie macie borówek z powodzeniem możecie wykorzystać inne owoce np. maliny, truskawki czy porzeczki(...)każdej formie będą smakować wyśmienicie! DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I BORÓWKAMI PRZEPIS Składniki (na ok. 12 bułeczek) Ciasto drożdżowe 1 jajko 3 szklanki mąki 1/2 kostki masła 25 g drożdży świeżych 1/3 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Budyń 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru wanilinowego Kruszonka

Alle Dobre!
Bułka codzienna 216

drożdży 1 łyżeczka soli 240 ml wody 6 łyżek oleju szczypta cukru Do domowych wypieków wykorzystuję zazwyczaj suche drożdże. Jest po prostu łatwiej. Z podanej porcji uzyskacie około 8 bułeczek. Bułka codzienna – jak przygotować Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól i cukier. Całość mieszamy i dodajemy wodę oraz olej. Przy pomocy dłoni wyrabiamy ciasto. Powinno być dość elastyczne(...)Formujemy kulę i przekładamy do miski oprószonej mąką. Zostawiamy tam ciasto na około 40 minut, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Następnie dzielimy ciasto na pół i formujemy bułeczki. Robiny delikatny przedziałek i układamy na blasze do pieczenia. Zostawiamy je na 20 minut i następnie pieczemy je przez 20 minut w 200 st. C (góra – dół). Po upieczeniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mięciutkie Bułeczki Na Kwaśnej Śmietanie 68

Domowe pieczywo uwielbiam i jeśli tylko mam chwilkę i ochotę to szybko przygotowuje je w mojej kuchni w mojej własnej mini piekarni. Dzisiaj podaje Wam przepis na pyszne, mięciutkie bułeczki, są naprawdę delikatne i pozostają takie na wet na drugi dzień wypróbujcie i dajcie znać czy smakowały ;) Składniki na 5 bułek: zaczyn: 100 ml wody 1/2 płaskiej łyżeczki cukru(...)formujemy bułki i układamy je na blaszce lekko rozpłaszczając. Zostawiamy do ponownego krótkiego podrośnięcia na 20 minut. Bułki pieczemy w 190 stop. przez18 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę, bułeczki najpierw będą chrupiące a w trakcie stygnięcia zmiękną. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Maślane bułki Fastenwähe – karnawałowe pieczywo z Bazylei 59

Szwajcarskie drożdżowe domowe bułeczki z dziurami W lutowej Piekarni Amber wycieczka do Szwajcarii, a konkretnie do Bazylei. Wspólnie wypieczemy  Fastenwähe – klasyczne maślane karnawałowe bułki.   Fastenwähe mają kształt rombów z czterema nacięciami. Do nacinania bułek służy specjalna krajalnica, prawdopodobnie u nas nie do zdobycia, więc polecam użyć ostrego noża.  Po nacięciu bułki się rozciąga tworząc charakterystyczny kształt(...)misce robota kuchennego na około godzinę w temperaturze pokojowej. Ciasto dzielimy na dwanaście kawałków (ok. 80 g każdy), formujemy z nich kulki. Następnie każdą kulkę formujemy w podłużną bułeczkę o zaostrzonych końcach.  Układamy je na blachę lub blaszki (takie, które zmieszczą się w naszej lodówce) wyłożone papierem do pieczenia i lekko podsypane mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Tajemnice Smaku
Drożdżówka z morelą 71

bułeczek 500 g mąki 3/4 szklanki mleka 60 g masła 1 jajko 50 g ksylitolu 20 g drożdży szczypta soli 5-6 moreli lub mniejszych brzoskwiń, świeżych lub ze słoika/puszki w zalewie własnej, bez dodatku cukru ⁣ W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut. W dużej misce ucieramy jajko z ksylitolem. Dodajemy roztopione masło(...)każdej formujemy kulkę, spłaszczamy dłonią, a następnie w środku dnem szklanki robimy wgłębienie na owoc. Morele lub brzoskwinie przekrawamy na połówki, usuwamy pestkę. Układamy pół owocu na każdej bułeczce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem z niewielkim dodatkiem oleju. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 st. C. Pysznie smakują jeszcze ciepłe, podane z zimnym jogurtem… lub lodami śmietankowymi

Kucharzyca
Pain Auvergnat – chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji 50

Francuskie drożdżowe pieczywo z Owernii na zaczynie poolish. Śniadaniowe bułeczki z domowej piekarni. W styczniowej piekarni Amber oryginalne pieczywo z regionu Owernii we Francji – Pain Auvergnat . Piecze się go w kształcie dużego bochenka z charakterystycznym kapeluszem. Pain Auvergnat możemy upiec w kształcie jednego bochenka, ale polecam pobawić się i przygotować małe bułki. Po upieczeniu prezentują się wyjątkowo ślicznie. Bułeczka

Tajemnice Smaku
Bułki Z Dodatkiem Twarogu 84

Bułeczki wychodzą mięciutkie, puszyste i lekkie, nawet po odmrożeniu smakują doskonale. Składnik na 8 bułek: Zaczyn: 100 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 18 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru Ciasto: 350 g mąki pszennej tortowej typ 450 100 g mąki chlebowej typ 750 (jeśli nie macie chlebowej to dajcie całość typ 450) 100 g twarogu półtłustego lub tłustego(...)dzielimy na 8 części z których formujemy bułki spłaszczając je i obsypujemy mąką, układamy je na blaszce z papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do ponownego krótkiego podrośnięcia. Podrośnięte bułeczki nacinamy na krzyż i  pieczemy w 190 stop przez około 20 minut. Bułki od razu po upieczeniu są twarde, ale po kilku minutach ich skórka robi się miękka. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Tebirkes czyli duńskie bułeczki maślane 64

Tebirkes to nazwa wielu bułeczek duńskich, zarówno słodkich jak i wytrawnych. To co ich łączy to duża ilość masła i charakterystyczny splot. Jak pisze Mirabelka u której przepis znalazłam tebirkes są tuczące, niezdrowe i przepyszne i to się zgadza, rozpływają się w ustach. Dziś u mnie z pestkami słonecznika i prażoną cebulką. Jak chcecie siebie i rodzinę porozpieszczać kulinarnie(...)bułki będą do tego wspaniałe. Duńskie bułeczki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Precle jerozolimskie i recenzja książki Mąka i woda Sabiny Francuz 69

smaku domowego pieczywa. I tej ogromnej radości kiedy z dumą możemy zaprezentować swoje wypieki. Ja mam już na swoim koncie kilkanaście chlebów i drożdżowych i na zakwasie oraz różnych bułeczek. Ciągle się jednak uczę jak robić doskonałe domowe pieczywo. Dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z piekarnictwem i takich osób jak ja, które chcą się czegoś nowego nauczyć(...)rodzaje wypieków:  wypieki bez drożdży, wypieki drożdżowe oraz wypieki na zakwasie. A na koniec bardzo praktyczny rozdział – zero waste – tak aby ani okruszek się nie zmarnował. Oprócz tradycyjnych bułeczek i chlebów w książce znajdziecie bardziej egzotyczne wypieki jak chaczapuri, broszki, precle jerozolimskie, grecka pita, chałki i foccaccia.  Ja popełniłam już precle jerozolimskie, które wpadły w oku mężowi

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania