bułeczki - 9699 przepisów (strona:197/647)

Oproszone kruszonka drozdzowe buleczki z truskawkami i budyniem. 148

Dziś przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z truskawkami i budyniem. Co potrzebujemy? Do drożdzowych bułeczek : - ok 40 szt truskawek. - budyń śmietankowy (+  mleko) - 3 i pół szklanki mąki -2/3 szklanki mleka -1 opakowanie suchych drożdzy - pół kostki masła -  2 duże jajka - cukier waniliowy (całe 16g) - szczypta soli W misie mieszamy - mąkę, drożdzę i sól. W osobnym garnku podgrzewamy(...)wyrabiamy na posypanym mąką blacie. Formujemy kulki, rozplaszczamy  -zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po ok 20 minutach stopką od kieliszka ( ja użyłam nóżki likierówki) wyciskamy kółka na środku Dajemy bułeczkom jeszcze 5 minut, następnie smarujemy środki budyniem, kroimy truskawki i układamy w środku.Następnie posypujemy kruszonką. SMACZNEGO

dlaSmaQ
Jagodzianki odrywane z kruszonką i lukrem 183

żółtka 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 25 dag jagód (12 czubatych łyżek) 1 białko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru Wierzch: olej do smarowania bułeczek 1 białko  1 łyżka mleka Kruszonka: 60 g masła 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru Lukier: 2/3 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny lub wody 1. Rozczyn(...)nagrzanego do ok 25*C na ok 30 minut). 3. Nadzienie :  Jagody umyć i osuszyć. Białko lekko roztrzepać widelcem, dodać mąkę i cukier, wymieszać z jagodami. 4. Formowanie bułeczek : Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części (ja zrobiłam tak jak Danusia i zważyłam całość, podzieliłam przez 12 i później odważałam porcje ciasta). Każdą porcję

Kto ugości moich gości?
Jagodzianki najlepsze z najlepszych (test 4-ech przepisów) 3939

równych części.  Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, a na środek nałożyć 1 płaską łyżkę jagód, oprószyć szczyptą cukru pudru. Bardzo starannie zlepić brzegi, formując owalne bułeczki. Układać łączeniem do spodu, w odległości około 3 cm od siebie, na blasze (lub blachach) wyłożonej papierem do pieczenia. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny(...)pokroić na 15 równych części.  Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, a na środek nałożyć 2 czubate łyżeczki jagód i bardzo starannie zlepić brzegi, formując owalne bułeczki. Układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i posypać kruszonką: do miski wsypać cukier, mąkę i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem) , aż masa zacznie

Domowa Cookierenka Agi
Bułki czosnkowe 86

Obłędne bułeczki, niezwykle delikatne, puszyste i mocno czosnkowe. Robiłam je kilka lat temu i nadal pamiętam ich smak i zapach, który unosił się w domu podczas pieczenia ;) Doskonałe na śniadanie dla całej rodziny. Serdecznie polecam! Składniki: (na około 12 sztuk) Ciasto: 400 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suchych drożdży 260 ml. mleka letniego(...)podwojenia objętości. 2. Nadzienie: Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego resztę składników i dobrze wymieszać. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować owalną bułeczkę i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (urosną!). Bułki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie

Nastoletnie Wypiekanie
Bułki kwiatuszki z parówką 177

Bułeczki w kształcie kwiatuszków, nadziane parówką. Wykonane z mąki pszennej, mięciutkie, najlepsze jeszcze ciepłe. Polecam! Składniki: (na około 10 sztuk) Ciasto: 350 g mąki pszennej 15 g drożdży świeżych 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3/4 szkl. mleka 50 g masła, roztopionego Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka 5 parówek Przygotowanie: 1. Drożdże rozpuścić(...)powinny powstać okrągłe placuszki) Parówki pokroić w grubsze plastry. Do każdego placuszka wcisnąć po 6 plasterków parówki ( pięć na zewnątrz i jeden w środek). Następnie ostrym nożem ponacinać brzegi bułeczek i nadać im kształt listków. Bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką na około 40-60 minut do napuszenia. Napuszone wysmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem

Nastoletnie Wypiekanie
Jagodzianki 151

wyrośnięcia na 1 -1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody umyć i osuszyć, posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść.Ciasto podzielić na 16 bułeczek, każda waży ok 60g. Bierzemy kulkę i rozpłaszczamy w dłoni, następnie na każdą kładziemy łyżkę czubatą jagód. Sklejamy jak pieroga. Następnie kulamy w dłoniach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)łącznie do dołu. Przykrywamy zwilżonym ręcznikiem lub folią spożywczą do wyrośnięcia na 30-40 minut. Bułeczki muszą się napuszyć. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 190 C przez 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem *jeśli chcemy polukrować nasze bułeczki, przed włożeniem do piekarnika należy je posmarować roztrzepanym lekko białkiem

Delicious Titbits
Bruschetta z pomidorami i bazylią. 153

Pyszne i bardzo szybkie niedzielne śniadanie. Uwielbiam takie rozpoczęcie dnia. To Was zaskoczy! Składniki: 4 bułeczki pełnoziarniste 2 łyżki oliwy z oliwek 300g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 5 łyżek posiekanej świeżej bazylii sól i pieprz do smaku Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra- dół. Bułeczki kroimy na pół i polewamy oliwą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Do miseczki dodajemy(...)pokrojone na dość małą kostkę pomidory, przeciśnięty czosnek przez praskę i posiekaną bazylię. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Po około 4-5 minutach bułeczki powinny być chrupkie z zewnątrz ale miękkie w środku, wtedy je wyjmujemy z pieca i na wierzch kładziemy przygotowane pomidory. Jemy na ciepło

Apetyt na Zielone
Idealne jagodzianki 179

Bułeczki z tego przepisu są pyszne, delikatne i mięciutkie. Zamiast jagód można dodać inne owoce. Z podanych składników wychodzi osiem jagodzianek. Składniki: 2 szklanki mąki (340 g) 1/2 szklanki cukru (125 g) 1/2 szklanki mleka (120 ml) 1 jajko 1 żółtko 25 g drożdży 100 ml oleju szczypta soli Jagodowe nadzienie: 150 g jagód 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej(...)Ponadto: białko do wysmarowania bułeczek Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleku. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, jajko, żółtko, cukier, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto powinno być bardzo miękkie

e-PrzepisyKulinarne
Drożdżówki odrywane 163

Pyszne, mięciutkie bułeczki. Idealne na śniadanie, genialne w podróży i...dla dzieci, które , tak jak moja córka wyszły ze szpitala po wycięciu trzeciego migdała i przycięciu bocznych!  Nie podrażnia gardełka, bo bułeczka jest mięciutka i puszysta. Doskonale smakuje do kawy z mlekiem. Rewelacyjna za każdym razem. Z masłem nawet na drugi dzień! Podaję składniki na 12 drożdżóweczek(...)Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki albo rozetrzeć widelcem albo palcami. Włożyć do zamrażarki na pózniej. Gdy ciasto wyrośnie , podziel je na 12 równych mniej więcej części. Ja zawijałam ślimaki. Poukładaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką. Odstaw na pół godziny. Ponownie wyrosną. Posmarować drożdżówki rozmąconym jajem i posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać góra i dół do ok. 180 stopni

Z Kuchni Do Kuchni
Bułeczki drożdżowe z marmoladą 194

drożdżowe. Składniki na ciasto - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie drożdży - 2 szklanki mleka - 7 żółtek - 6 szklanek mąki pszennej  - 1/2 szklanki oleju - marmolada i 1 białko (do wykończenia bułeczek) Składniki na kruszonkę - 1/2 szklanki mąki - 4 łyżki cukru - 50g masła Przepis na ciasto: Do miski dodajemy mąkę, żółtka i olej. Nie mieszamy. Cukier rozpuszczamy w zagrzanym ciepłym mleku, dodajemy(...)pokruszone drożdże, rozczyn przelewamy do miski z mąką, żółtkami i olejem. Z całości wyrabiamy ciasto. Przepis na kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Bułeczki: W dłoniach formujemy bułki z wyrobionego ciasta.  W kształtnej już bułeczce robimy dziurkę i do dołka umieszczamy marmoladę.  Gotowe bułki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku góra/dół 180 stopni przez

upichcona
Wytrawne drożdżówki z jabłkiem, cebulą i gorgonzolą 190

Jeśli szukacie przepisu na wytrawne bułeczki które można podać do piwa czy też wina lub zabrać na grilla, piknik lub wycieczkę do dobrze trafiliście :) Najlepiej zjeść je w niedługim czasie od upieczenia ponieważ dosyć szybko robią się twarde ale uwierzcie, że to nie problem bo są tak pyszne, że znikają ekspresowo :) Przepis pochodzi z książki „O chlebie” Elizy(...)stopniowo wsypujemy mąkę. Zagniatamy na gładkie ciasto po czym przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na około 10-12 części, formujemy bułeczki i odstawiamy na 15 minut. Wyrośnięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki jabłko i cebulę. Posypujemy odrobiną gorgonzoli i pieprzem. Odstawiamy do wyrośnięcia

Mienta blog
Tebirkes - duńskie bułeczki maślane 210

Bożenka z bloga  http://www.smakowekubki. com/ Jola  z bloga  http://smakmojegodomu. blox.pl/html   Gosia z bloga  http://kochamgary. blogspot.com/   piekłyśmy duńskie, maślane bułeczki, Tebirkes. Przyznam się, że to mój drugi raz z tym wypiekiem, pierwszy raz piekłam je dla Mamy, "na drogę". Po prostu nie mogła się oprzeć, kiedy je zobaczyła(...)powodu mojego łakomstwa - nadziałam je nadzieniem serowym w zbyt dużej ilości. Jeśli chcecie zrobić jak ja, z nadzieniem, pamiętajcie, żeby nie było go zbyt dużo pomiędzy warstwami ciasta. Moje bułeczki posmarowałam serkiem clementine curd , wyszły wspaniałe! Bardzo smaczne są też tradycyjne, wypełnione masłem, posypane i zapieczone z żółtym serem. Wszystkim polecam te niezwykłe bułeczki, a Gosi za oryginalny przepis. Rozczyn

Kuchnia Prezydentowej
Słodkie bułeczki na śniadanie 88

Bułeczka z twarożkiem i słodkim dżemem, a do tego kubek gorącej kawy z mlekiem to moje ulubione śniadanie. Bułeczki są różne : zwykłe pszenne, z ziarenkami, pełnoziarniste a ostatnio upiekłam takie właśnie lekko słodkie bułeczki. Moim chłopcom tak posmakowały, że większość została zjedzona na kolację. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i zawsze się udają". Czytaj więcej

Wiem co jem
drożdżówki z czerwonymi porzeczkami 151

pomyślałam o takich drożdżówkach właśnie! Słodkie ciasto drożdżowe i kwaskowate owoce - idealnie! A Wy, lubicie porzeczki? Wolicie czarne czy czerwone? A może białe? ;) DROŻDŻÓWKI Z PORZECZKAMI przepis autorski // 6 bułeczek ~320g mąki pszennej ~130ml "letniego" mleka (roślinne też się sprawdzi, ja uzyłam sojowego) ~2 łyżki masła, rozpuszczonego i ostudzonego ~25g świeżych drożdży ~szczypta soli ~100g cukru ~jajko ~200g porzeczek(...)mleko, cukier, masło, sól i jajko i wyrabiamy ciasto dopóki nie będzie gładko odchodzić od ręki/łyżki. Dzielimy je na 6 równych części, po ok. 85g i formujemy okrągłe bułeczki, które kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym lekko spłaszczamy. Odstawiamy do momentu kiedy bułeczki podwoją swoją objętość - tj. ok. 1,5-2 godziny. Następnie na środek każdej

chili & sugar
Bułeczki kukurydziano-ziemniaczane 91

bułkach przesiewanie mąki jest istotne. O ile przy chlebach zwykle tego nie robię, o tyle przy bułkach nie zapominam o tym raczej. Takie przesiewanie po prostu spulchnia mąkę i bułeczki są bardziej puszyste. Można nawet i dwa razy przesiać. Potem dodajemy resztę składników, pamiętając, że wody dajemy już tylko 150 ml, bo 100 daliśmy do drożdży. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę(...)minie to przygotowujemy stolnicę, podsypujemy ją mąką i wywalamy z miski wyrośnięte ciasto na stolnicę. Wyrabiamy przez moment i dzielimy na 9 części. Dłonie smarujemy olejem i formujemy 9 bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy szmatką na 40 minut. Po tym czasie smarujemy bułki rozbełtanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i wstawiamy bułeczki

Marder&Marder Manufacture