bułeczki - 9699 przepisów (strona:190/647)

Maślane bułeczki pszenno-kukurydziane 132

Pyszne, kruche bułeczki z dodatkiem mąki kukurydzianej. Są inne niż zwykłe pszenne, ale równie smaczne :) Do ich upieczenia użyłam Mąki Pszennej Luksusowej firmy Młynomag . Składniki: 40 g świeżych drożdży 250 g mąki kukurydzianej 300 g mąki pszennej luksusowej od Młynomag 2 jajka 1 szklanka ciepłego mleka 200 g masła 1 łyżeczka soli sezam i mak do posypania Sposób przygotowania(...)garnuszku i studzimy. Do mąki dodajemy sól, jedno roztrzepane jajko, rozpuszczone drożdże i mleko i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na 8-10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem i makiem

Na Ciasteczkowych Papierach
Drożdżówki zawijasy 123

około 30 minut.   Z ciasta lepić grube wałki i zwijać  w ósemki . Przykryć i odstawić na ok. 10 minu  (na czas nagrzewania się piekarnika). Każdą bułeczkę posmarować mlekiem  i piec w 180 stopniach 15-20 minut. Bułeczki wyjąć i odstawić na ok. 5 minut. W tym czasie podgrzać w garnuszku miód  i posiekać bardzo drobno(...)orzechy. Każdą bułeczkę smarować płynnym  miodem lub syropem cynamonowym i posypać orzechami.Odstawić do wystygnięcia

Moje domowe kucharzenie
Bułki pszenne z złotym siemieniem lnianym 104

Świeże, pachnące, smaczne i chrupiące. Bułeczki pszenne z płatkami owsianymi przygotowane do których siemię lniane zostało dodane. Kolor złoty fajnie się na bułeczkach kontrastuje  i wiadomo co domowe to lepiej smakuje. Polecam takie wypieki drożdżowe, bo są bez spulchniaczy, dziwnych dodatków czyli  zdrowe. Składniki: 30 g świeżych drożdży, 100 g płatków owsianych górskich, 350 g mąki pszennej(...)pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie.   Ciasto dzielimy na osiem równych części. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie).  Układamy str. sklejoną.  Ciasto delikatnie spłaszczamy, zwilżamy wierzch wodą i maczamy w siemieniu. Układamy na blasze

Moniki Smakołyki
Bułeczki cynamonowe + film 194

Mocno cynamonowe, pyszne i bardzo proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki to idealna propozycja na deser lub podwieczorek do popołudniowej kawy. Będą również znakomitym pomysłem na drugie śniadanie lub przekąskę do pracy. składniki na 12 bułek                    ciasto  500 g mąki pszennej 2 jajka(...)placek w kształcie prostokąta, wierzch smarujemy miękkim masłem, posypujemy równomiernie cukrem oraz cynamonem a  następnie rolujemy wzdłuż dłuższego boku, rulon kroimy na kawałki o grubości około 3 cm. Bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach i odstawiamy na 30 minut  do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st.C około

Smakowite Dania
Bułki. Na obiad 139

można znaleźć w najlepszych restauracjach.  A co powiecie na domową wersję...? Jeśli sami zabierzecie się za przygotowywanie bułek, zrobi się z tego zdecydowany slow food . Ale warto. Takie bułeczki są cudownie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku; świetnie absorbują soki z mięsa i warzyw, tworząc z nimi zgraną i naprawdę pyszną całość. Warto poświęcić trochę czasu, znaleźć dobry(...)pozostałe mleko i sól, zagnieść gładkie ciasto. Dodać masło, wyrobić. Odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, mocno spłaszczyć; odstawić na 20 minut. Wyrośnięte bułeczki spryskać mlekiem, posypać sezamem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chrupiące bułeczki bez wyrabiania nocne 85

Przepyszne, chrupiące, bardzo łatwe do wykonania pełnoziarniste bułeczki. Wystarczy wieczorem wymieszać wszystkie składniki (łyżką !) zostawić na noc do wyrośnięcia, rano uformować bułeczki, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny, a następnie piec  20 minut i pyszne chrupiące bułeczki gotowe :) Składniki :  2 i 1/2 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej pszennej) 1/2  łyżeczka suchych drożdżych  1 łyżeczka soli

zdrowa vege kuchnia
Pszenne bułeczki 168

pieczywa w domu - bezcenny :) Chociaż nie zawsze mam czas, to przynajmniej raz w tygodniu staram się, aby taki aromat i smak w naszym domu zagościł. Te bułeczki robię najczęściej, bo dzieci bardzo je lubią i zawsze wychodzą jednakowo rumiane i smaczne. Polecam:)         Składniki (ok.  20 szt.): 1 kg pszennej mąki chlebowej(...)ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie przełożyć na stolnicę, nie wyrabiać. Uformować wałek i nożem odcinać kawałki ciasta. Formować bułeczki i układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ponownie pozostawić od podrośnięcia na ok. 15min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp.180 st.C (termoobieg). Przed samym włożeniem

Maślane ciasteczko
Hamburgery wieprzowe 197

Bułeczki do hamburgerów są....teraz pora na wkładkę do tych bułeczek...najlepsze przyrządzone samodzielnie...burgery można zrobić z mięsa wołowego , wieprzowego lub mieszanego..u mnie tylko z mięsa wieprzowego.. 50 dkg mięsa wieprzowego 1 cebulka 1 jajko 2 łyżki ketchupu sól, pieprz, vegeta majeranek Mięso wymieszać z przyprawami, posiekaną cebulą i jajkiem. Formować kotlety w płaski okrągły placki wielkością(...)zbliżone do wielkości bułeczek .Odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie usmażyć lub grillować z dwóch stron

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki cynamonowe 89

Drożdżowe bułeczki cynamonowe Super smaczne bułeczki cynamonowe, które polubią wszyscy. Dzieci je wprost uwielbiają!  SKŁADNIKI:  0,5 kg mąki pszennej 300 ml mleka 5 dag drożdży ¾ szklanki cukry 1/3 kostki masła 1 jajko 2-3 łyżeczki cynamonu WYKONANIE: Zacznij od roztarcia drożdży z łyżeczką cukru, rozpuść je w ciepłym (nie gorącym) mleku i pozostaw do wyrośnięcia. Przesiej mąkę(...)porcje i rozwałkuj. Następnie posmaruj ciasto resztą masła używając pędzelka, posyp warstwą cukru i cynamonu. Ciasto zwiń w roladę, następnie pokrój na plasterki szerokości ok. 5 cm. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku w 180 °C do zarumienienia

Calzonella.com
Bułki do hamburgerów 146

Zachciało się hamburgerów...no i trza było działać...najpierw upiekłam bułeczki...do ich wypieku wykorzystałam oczywiście mąkę z Młynomagu , a wierzch bułeczek posypałam sezamem ze Skworcu ..polecam obydwa sklepy..bardzo miły kontakt i bardzo szybka dostawa produktów. 5 0 dkg  mąki luksusowej Młynomag 10 g świeżych drożdży  250 ml ciepłego mleka  1 jajko  4 łyżki mleka(...)mięciutkie. Nigdy nie wstawiać do piekarnika dwóch blach naraz, p onieważ bułki położone niżej będą pękać! Najpierw piec bułki na pierwszej blasze, a dopiero później wstawić drugą blachę.  Bułeczki najlepsze są w dniu wypieku, a przez następne 2-3 dn i można je łatwo odświeżyć – wystarczy skropić je delikatnie wodą i włożyć na 1-2 minuty do gorącego piekarnika

Moje domowe kucharzenie
Kardemummabullar -czyli szwedzie bułeczki kardamonowe 162

razem upiekłam..w sumie zaplanowałam upiec coś innego, ale jak zobaczyłam zaproszenie do tego pieczenia, od razu skorzystałam.Przepis pochodzi z bloga Dorotki. .Sposób zawijania tych fikuśnych  bułeczek można zobaczyć na filmiku ..Ja do tych bułeczek wykorzystałam zamiast mąki chlebowej - mąkę z Młynomagu ..tym razem użyłam mąki luksusowej ..i znów ciasto idealnie się zagniatało... Składniki na 17 sztuk(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 - 60 minut). Po wyrośnieciu bułeczki posmarować syropem cukrowym i oprószyć cukrem kardamonowym. Piec w temperaturze 220ºC przez około 8 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta (uwaga, ze względu na cukier w glazurze

Moje domowe kucharzenie
Fit żytnie drożdżówki z borówkami 197

Bułki drożdżowe- pychotka! Najlepsze z owocami- takie kupujemy w sklepie spożywczym.. A gdyby tak zrobić domową wersję? Znacznie zdrowszą i do tego "FIT". Kupne bułeczki drożdżowe obfitują w kalorie, do tego te niezdrowe.. Przecież możemy zrobić własne, takie, po których spożyciu nie będziemy się martwić o naszą linię, a co najlepsze - będziemy mieć pewność, że "karmimy" organizm samymi(...)zdrowymi składnikami i dostarczamy mu niezbędnych substancji odżywczych. SKŁADNIKI (NA DWIE BUŁECZKI/ JEDNĄ DUŻĄ) 60g mąki pełnoziarnistej żytniej bialko jajka 20g mleka sojowego 4g drożdży łyka ciepłej wody 3łyżki ksylitolu ok 50g borówek WYKONANIE: drożdże zalewamy łyżką wody, dodajemy szczyptę ksylitolu- mieszamy i odkładamy mąkę mieszamy z ksylitolem białkiem i mlekiem rozpuszczone drożdże mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta- całość przykrywamy

healthy dreams
Bułeczki cynamonowe 194

Znane amerykańskie "cinnamon buns" pasują idealnie na drugie śniadanie do kawki czy herbatki. Dziś jest bardzo deszczowa pogoda w Holandii i naszła nas ochota na coś słodkiego z cynamonem. Bułeczki są słodkie, ale nie za bardzo, a ponadto puszyste i mięciutkie. Niebo w gębie . Składniki: 600 g mąki pszennej, 70 g  cukru,  pół łyżeczki soli, 25 g świeżych(...)rozpoczynając od dłuższego boku. Kroimy na plastry 2,5 cm i układamy na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować rozmąconym jajkiem.  Bułeczki pieczemy  przez 20 minut, aż będą ładnie zarumienione w temperaturze 180' C.  Smacznego

cookpl
BURGER DROBIOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM I POWIDŁAMI 152

burgery: 500g piersi z kurczaka 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz bulionetka warzywna dodatki: bułeczki do hamburgerów z tego przepisu karmelizowana cebulka z tego przepisu  masło orzechowe powidła z czarnej porzeczki  ser cheddar   Na początek przygotuj bułeczki wg podanego przepisu. Następnie cebulkę. Kiedy będziesz wkładać bułeczki do pieca zacznij robić burgery. Mięso mielimy

KuchcikoweLove
Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane 272

Najprostsze z możliwych do przygotowania, a przy tym pyszne, puszyste pszenne bułeczki. Lubimy takie na śniadanie, problemem jest tylko to kto z nas ma wstać wcześniej, żeby je przygotować :) Składniki - proporcje na 2 osoby czyli na 6 bułek 250 g mąki pszennej typ 450 lub 500 lub 550 (im niższy typ mąki tym bardziej puszyste bułki(...)następnie sól i cukier, później mąkę i na samym końcu zaczyn lub drożdże instant. Uruchomić program do wyrabiania ciasta. Po zakończeniu programu ciasto podzielić na 6 równych części, uformować bułeczki i każdą z nich przeciąć na pół niemal do samego spodu, ewentualnie obsypać górą odrobiną mąki lub makiem albo sezamem Gotowe bułki  ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania