Drożdżówki uwielbiam i zjadam. Oczywiście te domowe, bez wszelakich ulepszaczy i polepszaczy. Dziś upiekłam bułeczki z budyniem. Zostały zjedzone jeszcze cieplutkie. Potrzebujemy: - 400 d mąki - 1 jajko - 3 łyżki cukru - 3 łyżki masła - drożdże w proszku ( na 1/2 kg mąki) - szczypta soli - 1 budyń i to co potrzebne do przygotowania budyniu (odpowiednia ilość cukru i mleka na opakowaniu) Mąkę (przesianą(...)miejscu. W międzyczasie przygotuj budyń ze składników podanych na opakowaniu. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z ciasta 8 kulek. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie zrób w bułeczkach dziurki (prawie do dna) a powstałe dziurki napełnij budyniem. Piecz 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Można polukrować przed podaniem. Bułeczki najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe.Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAlekko wałkujemy na około 2 cm i robimy jakby prostokąt który kroimy na 8 części. Zamaczamy ściereczkę, kładziemy ją na talerz i dosłownie na 2-3 sekundy kładziemy naszą bułeczkę na nią po czym do miseczki z pestkami dyni. Przekładamy bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skrapiamy wodą i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia ( 30 minut starczy).Bułki wkładamy(...)nagrzanego pieca.Pieczemy w 160-170 stopniach 20 minut w miedzy czasie skrapiamy jeszcze przynajmniej 2 razy bułeczki
Różowa kuchniamieszamy z cukrem, ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 5-10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy elastyczne ciasto. Z ciasta od razu formujemy 8 okrągłe bułeczek. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą lekko rozpłaszczamy. Smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Czekamy 5 minut po czym wkładamy bułeczki do piekarnika na 20 minut
Smakowity Blog Kulinarnypysznych przepisów idealnych na piknik lub wycieczkę . Znajdziecie tu także wskazówki, jak zapakować jedzenie, aby bezpiecznie dotarło na ukwieconą polanę :) 15 pysznych przepisów na piknik lub wycieczkę Bułeczki i chleb Oczywistym wyborem na piknik będą różnego rodzaju bułeczki, z nadzieniem na słono lub słodko. Można je łatwo zapakować w papierową torbę. Niedawno pokazywałam Wam inspirowane Turcją bułeczki piknikowe
Chilli Czosnek i OliwaDawno nie piekłam bułeczek, takich zwykłych...no i są ..a raczej były , bo już zjedzone...Zostało mi troszkę ugotowanych ziemniaków z obiadu..dodałam trochę mąki i jeszcze kilka innych składników i wyszły pyszne [mimo , że na takie nie wyglądają] bułeczki..dodatek ziemniaków sprawia , że są bardziej miękkie i dłużej są świeże - już nie raz to sprawdziłam..Przepis na te bułeczki
Moje domowe kucharzeniejajka udekorować pozostałymi filecikami anchois i pietruszk ą. ZAPIEKANE JAJKA Z SZYNK Ą PARMEŃSKĄ SKŁADNIKI 4 jaja 100 gr szynki parmeńskiej 1 bułeczka razowa 1 łyżka masła rozmaryn s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Szynkę pokroić w kawałki. Bułkę pokroić w kostkę bez sk ó rki. Na patelni(...)rozpuścić 1 łyżkę masła. Podsmażać szynkę z pokrojoną bułeczką i rozmarynem. Foremki wysmarować masłem. Do każdej foremki włożyć połowę porcji szynki z bułeczką, wbić jajko. Na jajko nałożyć pozostałą porcję szynki. Piec 10 minut w kąpieli wodnej w temperaturze 220 stopni. Zapieczone jajka udekorować rozmarynem . Smacznego
La grande e la piccola cuocaNasze ulubione bułeczki drożdżowe, tym razem z jabłkami na szarlotkę. Składniki: -65 dkg mąki 480 -5 dkg drożdży -6 jajek -9 łyżek cukru -350 ml ciepłego mleka -8 dkg masła -szczypta soli -aromat -słoik jabłek na szarlotkę Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dodajemy 100 ml mleka, 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy(...)się wchłonie. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę i dzielimy na części. Rozwałkowujemy. W zależności od kształtu bułeczek, tniemy na prostokąty lub kwadraty. Prostokąty nacinamy na brzegach, na środek układamy jabłka i zaplatamy. Na kwadratach układamy jabłka i zawiązujemy rogi, tworząc węzełki. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia
Maminek kulinarnyMacie ochotę na pyszne czosnkowe bułeczki z płynącym ze środka serem? Jeśli tak to ten przepis jest dla was. Zobaczyłam te bułeczki w necie i postanowiłam je zrobić. Koniecznie. Do ciasta użyłam mąki Lubella Puszysta. To linia najwyższej jakości mąk w nowoczesnych, wygodnych opakowaniach, dzięki którym nie rozsypuje się w kuchni, a specjalna naklejka pozwala otwierać i zamykać opakowanie(...)ułatwia przechowywanie. Specjalny proces suszenia ziarna sprawia, że można dłużej cieszyć się jej świeżością. A mąka wrocławska idealnie się do tego nadaje. Te bułeczki to może być hit na każdą imprezę. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPomysł na takie bułki podpatrzyłam u Moniki , kiedyś już robiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem majonezu - pluszki , a tym razem są to bułeczki do hamburgerów,na kanapkę z wędliną, serkiem lub dżemem...kto z czym lubi..Polecam..ja swoje bułeczki posypałam złotym lnem..pycha ,, polecam.. 3 szkl. mąki pszennej [ u mnie ciut więcej] 2 pełne łyżki majonezu Kieleckiego 1 łyżka(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagnieść przez chwilę, by pozbyć się nadmiaru gazu.Ciasto podzielić na części [ u mnie wyszło 9 ].Z każdej części formować podłużną lub okrągłą bułeczkę .Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki naciąć wzdłuż ostrym nożem.Posmarować mlekiem,posypać złotym lnem. Piec około 25 -30 minut w temperaturze 220 stopni
Moje domowe kucharzeniesię małe chlebki dokładane do koszyczka ze święconką. W tym roku postanowiłam przygotować całą partię i poświęcić im osobny post. Te chlebki nie są może aż tak wielkanocne jak bułeczki z krzyżykiem , ale za to bardziej uniwersalne. Polecam :) Składniki na 6-8 chlebków-bułeczek: 160 g mąki chlebowej (typ 750, może też być 650) 1 łyżeczka soli 150 g mąki(...)przykryciem do napuszenia na ok. 30 minut. Piekarnik (grzanie góra/dół) rozgrzać do 200-210°C. Na dolnym poziomie ustawić blachę do pieczenia z gorącą wodą. Wyrośnięte bułeczki naciąć poprzecznie w kilku miejscach, żeby nadać im bardziej chlebowy wygląd. Piec ok. 20-25 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce. Smacznego
Pełny talerzmogą urozmaicić Waszą święconkę lub znaleźć się wśród świątecznych wypieków. Babeczki przygotowane są z ciasta drożdżowego, ale podobnie jak wielkanocna babka drożdżowa , nie jest to zwyczajne ciasto jak do bułeczek, ale przygotowane na żółtkach, ze sporą ilością masła i cukru. Ciasto na babeczki wzbogaciłam o dodatek soku i skórki z cytryny oraz lukier cytrynowy, aby ich smak był wyrazisty. Samo(...)mnie - formę na muffiny wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 6 części - z każdej części uformować okrągły kształt, jak na bułeczkę lub pączka, włożyć do foremki - formę na muffiny (lub foremki) przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia - bułeczki powinny mocno wyrosnąć, wypełniając całe foremki (w cieple będzie to trwało około 30- 40 minut
Smakołyki BerenikiBardzo proste i szybkie w przygotowaniu pszenne bułeczki z dodatkiem razowej mąki. Smakują idealnie, jak te kupione w piekarni. A wiadomo domowe najlepsze! 400 g mąki pszennej luksusowej typ - 550 Młynomag (klik) 50 g mąki razowej żytniej Młynomag (klik) 1 łyżeczka soli 25 g oleju 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki cukru(...)wysmarowanej olejem miski. Przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ciasto dzielimy na 8 kawałków. Z każdej formujemy bułeczki lub zaplatamy warkocze. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiamy je po przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie bułki smarujemy mlekiem i obsypujemy makiem. Blaszkę wstawiamy
VioletoweKucharzenieBułeczki, które skradły nasze serca. A zaczęło się od cudnych bułeczek orkiszowo-pszennych , które zauroczyły nam swym smakiem i to tak bardzo, że po wersji oryginalnej (była zaledwie 2 razy), powstała zdrowsza, na bazie samych mąk orkiszowych. Zastąpiłam mąkę pszenną pełnoziarnistą orkiszową i wszyscy są zadowoleni. Rodzinka, bo ma swoje ulubione bułeczki, a ja- bo po raz kolejny udało
Smaczne Zdrowekażdym razem, kiedy zabierałam się za wykonywanie drożdżowych bułeczek coś szło nie tak i wychodziły suche. Ten przepis jest zupełnie inny. Dzięki dodatkowi jabłek, ślimaczki są mięciutkie i wilgotne, po prostu idealne. Ich przygotowanie trochę trwa, ale naprawdę warto poczekać. Można przygotować je na blaszce lub w formie do muffinek, dzięki czemu będą równe i wyrosną w górę(...)boki. Z podanych proporcji wyszło 12 sztuk muffinek drożdżowych z cynamonem i jabłkami. Poranka doczekały 3 sztuki.. Polecamy przygotowywanie podwójnej porcji :) Czego potrzebujemy? (12 dużych bułeczek) Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto drożdżowe: - 250g mąki pszennej - 20g drożdży - 125 ml mleka - 1 żółtko - 3 łyżki cukru - 30g masła - szczypta soli Nadzienie: - 2 średnie jebłka - 2 łyżki cynamonu
two broke sistersczosnkowe pieczywo. Bardzo ucieszyłam się, że w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie" w tym tygodniu zaproponowano czosnkowe zawijaski . Nie mogłam nie spróbować:) Lekko zmodyfikowałam przepis i upiekłam takie oto bułeczki, złożone z dwóch warstw ciasta przełożonego czosnkowym masełkiem. Bułeczki podałam do żurku, pasowały świetnie. Resztę przekroiłam i zjadłyśmy z żółtym serem, były równie smaczne, choć trochę się rozwarstwiały. Podobne czosnkowe(...)Paski zwijaj po obydwu stronach do środka, tak ze 2 razy na każdą stronę (nie muszą być idealnie zwinięte). Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem, bułeczki odstawić jeszcze na ok 30 minut do napuszenia. Zawijaski piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 15 minut
6niebo