bułeczki - 9699 przepisów (strona:193/647)

Bułki maślane z czosnkiem 130

Aromatyczne, pyszne bułeczki czosnkowe polecają się na śniadanie.... Składniki na 12 bułeczek: 1 kg mąki pszennej, w zależności od rodzaju mąki może być potrzebne 10 dag więcej 2 i 1/2 szk letniej wody 10 dag świeżych drożdży 2 płaski łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Do posmarowania: 12 dag masła 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki(...)żywności i odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość, ok. 30-40 minut.  3. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na omączony blat kuchenny, dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki, układamy je na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i nacinamy bardzo ostrym nożem. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 4. W czasie wyrastania bułek masło rozgniatamy widelcem, dodajemy czosnek

Apetyczna babeczka
Buleczki kardamonowe z marcepanem i kokosem czyli Niedzielne sniadanie odc.69 139

Ostatnio w każdy niedzielny poranek piekę. Są to zazwyczaj słodkie bułeczki w rożnych odsłonach.  Dzisiaj słoneczko obudziło mnie razem z Córcia tuż po siódmej i zaraz zakasałam rękawy! Powstały wspaniałe maślane ślimaczki z pysznym nadzieniem.  Przepis znaleziony na blogu  Pistachio :) Bułeczki kardamonowe z marcepanem i kokosem ciasto: 150 g masła 200 ml mleka 40 g świeżych(...)wyłożonych papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami powinny zostać 4 cm odstępy. Blachy z ciastkami odstawiamy na 1/2 - 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Jajko mieszamy z łyżką wody. Smarujemy jajkiem bułeczki. Wierzch posypać cukrem perlistym ja tego nie zrobiłam bo cukru zbrakło. Ślimaczki pieczemy w temp. 180 st.C przez 13-15 minut na złoty kolor. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
bułeczki kokosowe 167

tylko konsystencją nadzienia gdyż myślałam, że po upieczeniu będzie płynna a tak nie było ale i tak była przepyszna. Jest to idealne danie śniadaniowe:-) wspaniale smakują z ciepłą herbatą. Bułeczki z nadzieniem kokosowym Składniki: na ciasto: * 600 g mąki pszennej * 3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych * 1 szklanka letniego mleka (250 ml) * 2 jajka(...)jajkami i mąką ziemniaczaną. Gotować aż zgęstnieje cały czas mieszając gdyż bardzo się przypala. Połączyć z wiórkami i odstawić do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na małe kulki. Każdą nadziewamy masą. Bułeczki układamy w wysmarowanej olejem formie. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy wiórkami. Z przepisu wyszło mi ok 30 bułeczek. Pieczemy w temp 180 stopni przez ok 30 minut - aż się zarumienią

sierotka maRysia w kuchni
Bułeczkowe miseczki 155

ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część delikatnie rozpłaszczamy na kształt koła i zbieramy brzegi do środka na kształt sakiewki - taką czynność powtarzamy 2 lub 3 razy. Tak ukształtowane bułeczki układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy na ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika na ok 15-25 minut aż bułeczki dobrze się zarumienią(...)minutach pieczenia odwrócić je do góry spodem aby dobrze się upiekły. Po delikatnym przestudzeniu odcinamy kopułki miseczek i wyjmujemy miąższ ze środka - zostawiamy dość grubą skórkę aby bułeczki nam nie przeciekły i aby było co wyjadać W moich miseczkach podałam żurek jednak już się nie mogę doczekać aż podam w nich gulasz z warzywami - pycha!!! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Dyniowe bułeczki ptysiowe 127

Delikatne, rozpływające się w ustach bułeczki dyniowe z ciasta ptysiowego. Poza pięknym kolorem świetnie też smakują. Pasują zarówno do słodkich dodatków jak i do wytrawnych. A jak ktoś woli można je wsunąć bez dodatków :) 100 ml wody 100 ml mleka 200 g puree z dyni 80 g masła 250 g mąki 4 jajka szczypta soli Masło z wodą i szczyptą(...)przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy małe bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego :) Artykuł Dyniowe bułeczki ptysiowe pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Bułki dynie 225

Teraz w okresie jesiennym stragany pełne dyni. A, że natknęłam się na zdjęcia pięknych bułeczek w kształcie dyni i bardzo mi się spodobały to musiałam je upiec. Nie chciało mi się robić puree z dyni więc starłam surową dynię i w ekspresowym tempie powstały takie oto pyszne bułeczki. Składniki: Ciasto: 270 g mąki chlebowej T750 110 g mąki orkiszowej T650(...)papierem do pieczenia i ostrym nożem zrobić 6-7 nacięć około 2 cm po zewnętrznej stronie. Przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Do środka każdej bułeczki wcisnąć aż do samej blaszki połówkę orzecha pekan. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 190 stopniach około 20 minut. Studzić na metalowej kratce. Inspiracja Moje Wypieki

Ala piecze i gotuje
Eklerki- bułeczki ptysiowe z kremem malinowym 135

Eklerki z kremem, tym razem malinowym. Mniaaam ! Składniki na bułeczki: 1 szklanka wody ½ kostki masła 1 ¾ szklanki mąki 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól do smaku papier do pieczenia Składniki na krem malinowy: śmietanka w proszku  „śnieżka” 200 ml mleka 20 dag malin 2 łyżeczki żelatyny 15 dag cukru pudru 1 białko jaja Wykonanie kremu malinowego: Żelatynę(...)śnieżkę ubić według opisu na opakowaniu. Maliny przetrzeć , dodać białko jaja i cukier- następnie dokładnie ubić mikserem. Ubitą śmietankę wymieszać z malinową masą i rozpuszczoną wcześniej żelatyną. Wykonanie bułeczek: Zagotować w garnku wodę ze szczyptą soli i masłem. Następnie wsypać na wrzątek mąkę i mieszać energicznie (aby nie było grudek) około 10 minut na bardzo małym ogniu. Schłodzone ciasto utrzeć

Tradycyjna Kuchnia
Kostki nadziane 180

Prawdę mówiąc ciasto zarobiłam na pizzę, ale jakoś plany się zmieniły i zrobiłam takie oto kostki.. Coś na Halloween..my w sumie takiego święta nie obchodzimy, ale takie bułeczki można zrobić , na blogu są podobne  bułeczki  ..ale te dodatkowo są z nadzieniem..Przepis na ciasto -nocną pizzę pochodzi  z książki Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego.Ciasto robimy(...)kładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi  odstępy, przykryć folią spożywczą.Odstawić w ciepłe miejsce na 35 - 40 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Bułki piec około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć na kratkę

Moje domowe kucharzenie
Angielskie bułeczki dyniowe 147

Dziś niedziela i coś słodkiego być musi, no wiadomo, ale dziś skromnie bo robimy miejsce na wyjątkowy tort dla Miśka. Bułeczki są miękkie, lekko wilgotne i wchodzą niesamowicie, po wyłączeniu kamery wciągnęłyśmy z Miśką połowę pierwszej porcji bułeczek smarując je domowym dżemem malinowym. Składniki na około 20 szt. : 350 g mąki pszennej 50 g zimnego masła roślinnego (użyłam kokosowego) duża(...)się lekko kleić ale nie do dawać mąki, podsypać tylko blat mąka na której ciasto będzie wałkowane. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm i powycinać okrągłą foremką bułeczki (średnica około 5 cm). Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec 15 miny w temp. 200 C. Smacznego

greenscarf
żytnie bułeczki z zaparzanej mąki 133

piękniejszego zapachu niż zapach domowego pieczywa. Uwielbiam ten zapach i smak, dlatego często piekę domowe bułeczki, chlebki i drożdżówki. Dziś upiekłam pszenno- żytnie, używając nowego sposobu, jakim jest zaparzanie mąki wrzątkiem. Dzięki temu trikowi bułeczki dłużej pozostają świeże. Te z góry były bardzo chrupiące, w środku pulchniutkie i miękkie. Inspiracja- blog Gin. Składniki: 80 g mąki żytniej 150 ml wrzątku(...)wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części i rękami posypanymi mąką formować bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
chrupiące bułeczki z cukinią 124

Chyba jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego. Dziś upiekłam kolejne bułeczki, tym razem chrupiące z dodatkiem cukinii i ziołami. Jej dodatek nie zmienia smaku, ale powoduje ze bułeczki są w środku wilgotne i mają trochę dodatkowych witamin. Podczas pieczenia pięknie wyrosły i ładnie popękały, już nie mówiąc o tym jak pachniały.  Wyszło mi 8 dużych bułek.  Składniki(...)dodać do reszty składników. Wszystko razem wyrobić ręcznie lub mikserem, przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować bułeczki i układać na blaszce do pieczenia. Piec około 20 minut w 200*C.  źródło przepisu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wytrawne bułeczki dyniowe z ziarnami 108

Następnie dodać resztę mąki i wyrobić ciasto metodą tradycyjną aż będzie się odklejać od miski i ręki. Ciasto odstawić na 30-50 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uformować bułeczki łożyć na blaszkach i znów zostawić na ok 20 min by podrosły, w tym czasie nagrzać piekarnik do 170 st. Piec bułeczki ok 20 min.. z termobiegiem(...)porcji wyszło 24 bułeczki. Mus z dyni ; Upiec dynię skropioną oliwą i odrobinę posoloną. Przełożyć na durszlak na ok 2 godziny a następnie zmiksować

Gotowanie jest łatwe
Bułeczki dyniowe 132

Jeżeli przygotowaliście puré e z dyni i nie wiecie do czego je wykorzystać to zachęcam do upieczenia bułeczek dyniowych. Wyraziste w smaku, delikatnie pomarańczowe w środku, miękkie i puszyste. :) Ciasto podczas wyrabiania jest dosyć lepkie, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ bułki będą twarde. Składniki: 550 g mąki pszennej tortowej  200 g puree z dyni 1 szklanka mleka(...)miejsce. W międzyczasie mąkę przesypać do miski. Dodać przyprawy. Resztę mleka i podrośnięty zaczyn z drożdży. Całość połączyć ze sobą. Pod koniec wbić żółtko (białko będzie potrzebne do posmarowania bułeczek) i dodać purée z dyni. Ugnieść jednolitą, gładką masę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość to uformować 9 bułeczek. Ułożyć

Ugotować
Malinianki 108

ekologiczne owoce są o niebo lepsze od tych wyprodukowanych na "dopalaczach", jest w nich 100% smaku owoca w owocu. Niestety posmakowały mi tak bardzo, że byłam zmuszona zrobić część bułeczek z jabłkiem. Obie wersje są doskonałe!  Przepis na ciasto jest to samo, co w jagodziankach , pochodzi od mojej ukochanej, najlepszej Słodkiej Babeczki :) Składniki: CIASTO: 600g mąki pszennej(...)odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie jeszcze raz zarobić ciasto, podzielić na 10 części. Każdą część delikatnie rozwałkować nałożyć po porcji owoców, posypać łyżeczką cukru, zawinąć w bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( łączeniem do dołu). Całość przykryć ściereczką, znów odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.  Posmarować bułeczki jajkiem, upiec w 200'C przez

Cakes By Kejt
Misiowe bułeczki ze śliwką 174

Smakowite jesienne bułeczki ze śliwką i gruszką. Szybko się robią, a zje nawet niejadek. Można je zrobić też z czekoladą lub dowolnym innym nadzieniem. Bardzo polecam. Do kawy wyśmienite. Misiowe bułeczki ze śliwką Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki 0,5kg mąki tortowej łyżeczka soli 1 jajko 2 żółtka 100g masła (roztopić lub wyjąć z lodówki(...)bułkę) 1 gruszka (pokroić na ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3 części, ma wyjść12) cynamon 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier do smaku listonic_name = "Misiowe bułeczki ze śliwką (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "40g świeżych drożdży 1 szkl mleka (200 ml) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej (odsypać z tego 0,5 kg) 0,5kg mąki tortowej

CoolinarniePL