Pierwszy raz piekłam bułeczki w których jest już ser parmezan, wędzony łosoś, koperek i mak. Taka bułka to skarb. Bierzesz ją wszędzie ze sobą. Do pracy, dziecku do szkoły w moim przypadku, w przypadku mojego dziecka na uczelnię. Można ją jeść na ciepło i zimno. 2,5 szklanki mąki paczuszka suszonych drożdży odrobina skórki z cytryny 2 łyżki(...)dodaj posiekanego łososia z koperkiem delikatnie wmasuj go w ciasto, tak aby łosoś nie stracił swojej struktury. Wyłóż na stolnicę. Podziel na 6 części, podsyp mąkę i wyrabiaj okrągłe bułeczki. Posmaruj wierzchy mlekiem i posyp makiem. Piecz w 180 stopniach ok 40 minut. Przepis zastał nagrodzony przez Kuchnia magazyn dla smakoszy: Gazeta.pl > magazyn-kuchnia
AZgotuj!drożdży 100 ml letniego mleka 1/2 szklani cukru szczypta soli 2 jajka 75 g miękkiego masła 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej jagody cukier do jagód 1 jajko do pomalowania bułeczek brązowy cukier do posypania Wykonanie: Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy(...)równych kawałków. Na każdym kawału kładziemy 1 łyżkę jagód i posypujemy łyżeczką cukru. Wszystkie cztery rogi ciasta dokładnie sklejamy i formujemy kulkę. Układamy po kolei w formie. Bułeczki odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, jagodzianki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy przez około 30-40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu bułeczki razem z papierem
Kulinarne przygody GatityProste bułeczki z mąki orkiszowej, która sprawia, że są zdrowsze. Pikantne, puszyste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze, bo domowe! Przepis zaczerpnięty z książki Konrada Gaca- Kuchnia Fit. Polecam ;) Składniki: 800 g mąki orkiszowej 7 g suchych drożdży 600 ml letniej wody 2 łyżki czarnuszki 2 łyżki ostrej papryki 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu Przygotowanie: Wszystkie(...)składniki umieścić w misce, a następnie dobrze wyrobić rękami do uzyskania elastycznego, sprężystego ciasta. Ciasto podzielić na około 20 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 60 minut). Po tym czasie naciąć bułeczki ostrym nożem oraz posypać czarnuszką (opcjonalnie). Piec w 200 st.C około
Nastoletnie Wypiekaniecukru, szczypta soli, 30 g drożdży suszonych, 130 g masła, 150 ml mleka, 400 czarnej porzeczki, 2 łyżki cukru, 1 łyżka bułki tartej, białko, cukier trzcinowy do posypania bułeczek, Wszyscy dobrze znamy i lubimy jagodzianki - drożdżowe buleczki z jagodami zamkniętymi w środku. Proponuję dzisiaj bułeczki z porzeczkami czarnymi, zamiast porzeczek mogą być borówki amerykań skie, maliny... Porzeczki(...)wycinać kwadraty o boku około 9 cm. Porzeczki odcedzić (wytworzony sok wypić, nie wylewać) , wymieszać z bułka tartą. Na cieście ułożyć porcję owoców, zlepić ciasto w ładne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem, posypać cukrem trzcinowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. zastawa
królestwo garówgodziny do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować nadzienie - wymieszać wszystkie składniki. Ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części ( u mnie wyszło 6 dużych i 6 małych bułeczek). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Każdą bułkę rozpłaszczyć na dłoni i na środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić brzegi jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą(...)umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220 ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce. Polukrować
Atlas SmakówSkładniki: Ok. 0,5 kg mięsa mielonego Kilka plasterków żółtego sera Mała cebula jajko sałata Ogórek Pomidor Ketchup Sól i pieprz Bułeczki z sezamem Wykonanie: Cebulkę drobno posiekać , podsmażyć, dodać do mięsa, dodać jajko i doprawić solą i pieprzem. Uformować okrągłe kotleciki, spłaszczyć je dłonią i smażyć na posmarowanej oliwą patelni. Bułeczki przekroić na pół i podpiec chwilkę w piekarniku(...)żeby były lekko cieplę i bardziej kruche. Wewnętrzne strony bułeczek posmarować ketchupem i ułożyć: Sałatę Plasterek pomidorka Kotlecika Ser żółty Ogórka Przykrywamy bułką i ozdabiamy tak, żeby zachęcić niejadka do zjedzenia J Z tej porcji mięsa otrzymamy ok 6 burgerów
The Sweet DamselPrzeglądając blogi kulinarne, znalazłam u Izy przepis na wspaniałe jagodzianki z dodatkiem twarogu w cieście. Bułeczki są pyszne, ciasto miękkie i wilgotne, choć trudno mi się z nim pracowało. Ciasto pięknie wyrosło, ale kleiło się do rąk i dodałam więcej mąki niż w przepisie. Nie lukrowałam wierzchu, dlatego bułeczki były niezbyt słodkie. Następnym razem dodam więcej cukru do ciasta(...)ściereczką na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewać piekarnik do 180oC. Przed włożeniem do piekarnika należy posmarować jagodzianki mlekiem. Pieczemy ok. 20-25 minut do lekkiego zezłocenia. Upieczone bułeczki posypać cukrem pudrem lub polukrować
Czerwień i błękitBułeczki w sam raz na pyszne śniadanie. O wiele smaczniejsze i bardziej syte od tych sklepowych, gdyż mają zwarty miąższ i nie są napompowane powietrzem. Składniki (na 8 sporych bułek): 500 g mąki pszennej (ja dałam typ 500) łyżka cukru łyżeczka soli 30 g drożdży 180 g jogurtu naturalnego 140 ml mleka jajko 60 g masła Dodatkowo: jajko sezam Przygotowanie(...)Zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez chwilę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z których formujemy bułeczki. Kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 25 min. Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku
e-PrzepisyKulinarnesię ma w domu mak, to szybko można zrobić masę makową , w sumie można użyć gotowej masy z puszki lub dać inne nadzienie i będą pyszne bułeczki..Robiłam zdjęcia krok po kroku, ale przez przypadek kilka skasowałam..ale i tak widać co i jak.. 0,5 kg mąki 20 g świeżych drożdży 10 dkg cukru(...)się automatem do chleba].Z wyrośniętego ciasta odrywać małe kawałki ciasta.Każdy kawałek rozwałkować na kształt koła, na środku położyć masę makową i zawinąć tak jak np.pączka lub bułeczkę.Tak zawiniętą bułeczkę znów rozwałkować tym razem na kształt prostokąta.Nożem zrobić nacięcia, ale nie końca [ na zdjęciu widać ] i zwinąć od szerszego brzegu jak roladkę.Odłożyć na blaszkę
Moje domowe kucharzeniemleka 100 ml oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 jajka 4 dag świeżych drożdży jeśli chcemy przygotować słodkie ciastka dodajemy jeszcze 2 łyżki cukru jeśli bułeczki mają być wytrawne dodajemy jeszcze pół łyżeczki soli DO SMAROWANIA: 120 g rozpuszczonego masła 1 roztrzepane jajko Mąkę przesiewamy do dużej miski i robimy w niej wgłębienie. W połowie(...)składamy do środka dwa przeciwległe krańce, wałkujemy, następnie dwa pozostałe krańce i również wałkujemy. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy po 2 koperty, czy inne bułeczki. Tak samo robimy z pozostawioną w misce resztą ciasta. Przy formowaniu należy jednak pamiętać by nie rozwałkować ich zbyt cienko, gdyż warstwy zanikną. Gotowe bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy
Rozpustne gotowanieNajlepsze bułeczki na śniadanie. Smakowite, pachnące sezamem i co najważniejsze, mięciutkie jak puszek! Polecam!!! Składniki na bułki pszenne, śniadaniowe na 8 sztuk 20 g świeżych drożdży 125 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 3 żółtka 125 ml oleju 1 łyżeczka soli 1 jajko do posmarowania sezam Mąkę przesiewamy(...)minut), przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy ciasto na około 60 minut, czyli aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i z każdej formujemy bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na kolejne 20 minut, czyli aż bułki wyrosną. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy
Rozpustne gotowaniePyszne bułki pszenne, niesamowicie mięciutkie, z chrupiącą skórką skradły nasze podniebienia. Są tak dobre, że od dłuższego czasu nie kupujemy bułek. Wolę sama upiec te bułeczki w domu, bo są bez polepszaczy, sztucznych dodatków i długo zachowują świeżość. Polecam!!! Składniki na bułki pszenne, jak z piekarni na 8 sztuk 500 g mąki pszennej (ja używam tortowej) 20 g świeżych drożdży(...)pieczenia blasze. Gdy wszystkie bułki są gotowe za pomocą drewnianej łyżki robimy w bułkach nacięcia (drewnianą łyżkę należy docisnąć prawie do dna, uważając, żeby jej nie przeciąć) i odstawiamy bułeczki na około 20 minut, bu znowu wyrosły. W czasie gdy bułki rosną nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C i przygotowujemy glanc: wszystkie składniki mieszamy w małym garnuszku, stawiamy
Rozpustne gotowanieoprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy kulkę. Nadzienie dzielimy na 12 części. . Każdą bułeczkę wałkujemy na dość cienki placuszek (około 3 mm), z jednej strony robimy nacięcia, z drugiej kładziemy porcję nadzienia. Miejsce z nadzieniem zwijamy jak pieroga, dociskamy krańce dokładnie zlepiając. Zwijamy(...)roladę, układamy na blasze zlepieniem do dołu, a nacięciem ku górze. Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20-30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy np. czarnuszka i pieczemy na jasnobrązowy, apetycznie złocisty kolor. Gotowe
Rozpustne gotowanie