bułeczki - 9699 przepisów (strona:203/647)

Drożdżówki mocno kokosowe 203

jajko roztrzepane do posmarowania wiórki kokosowe do posypania   Bardzo dawno nie robiłam nic drożdżowego. Postanowiłam więc poszukać jakiegoś smakowitego przepisu na drożdżówki. Przeglądając setki zdjęć zachipnotyzowały mnie bułeczki na blogu mojewypieki :) Nie dość, że drożdżowe - to jeszcze kokosowe! Mmmmm... pychota :) Zdecydowałam się jedynie na mniejszą ilość - ponieważ 16 sztuk - to troszkę dla mnie za dużo. Mąkę przesiać i wymieszać(...)fot.2) , zwinąć jak naleśnika (fot.3) . Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty (fot.4) . Spleść ciasto ze sobą (fot.5) . Końcówki zlepić razem i zacisnąć na środku, formując bułeczkę (fot.6) . Tak przygotowane drożdżówki ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie, ponieważ mocno rosną. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około

Świat Ciasta
Paruchy / pampuchy na słodko 169

ostudzone masło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Wyrośnięte dzielimy na bułeczki ( wyjdzie ok. 13-15 szt ). W każdej wygniatamy dołek. Nakładamy po łyżeczce marmolady. „Ściągamy” ciasto do spodu zaklejając bułeczkę. Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy – tym razem(...)dużego garnka nalewamy wodę. Na wierzch kładziemy ściereczkę / pieluchę i mocujemy sznurkiem ( mocną gumką ) – tak by materiał nie dotykał wody! Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki. Przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 – 12 minut Przekładamy delikatnie na talerz. Polewamy dodatkowo dżemem lub koktajlem

Ostra na Słodko
BUŁECZKI – BEZ LAKTOZY 138

Ostatnio częstowałam Was pysznymi bułeczkami z suszonymi pomidorami … kiedyś z serem … a jeszcze wcześniej z pesto. Dziś mam dla Was golaski! Takie puste , bez dodatków …. które są świetnym pomysłem na śniadanie czy też przekąskę w pracy. Z szynką , serem żółtym , pieczonym kurczakiem czy też soczystym pomidorkiem – zawsze smakują fenomenalnie! UWAGA! Przepis bez laktozy! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka(...)wodzie sól i dolewamy oliwę. Całość przelewamy do mąk i dokładnie mieszamy. Na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut. Dzielimy na ok. 8 części i wyrabiamy bułeczki. Układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Bułeczki powinny podwoić objętość. Po tym czasie wkładamy d rozgrzanego

Ostra na Słodko
Domowe Jagodzianki 191

Jagodzianki - jedne z popularniejszych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim.  Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier. Rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych przez nas Jagodzianek, a te domowe... to już istna poezja smaku. Domowe Jagodzianki - Składniki: Bułeczki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka(...)kuleczkę, którą następnie lekko formujemy w podłużny kształt. Jagodzianki przekładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odkładamy na kolejne 20-30 minut do napuszenia. Bułeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia. Gdy jagodzianki lekko ostygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez

Słodka Strona
Buchty jagodowe 160

żółtka szklanka letniego mleka 60 g roztopionego, letniego mleka (porządna kopiasta łyżka) cukier waniliowy Dodatkowo: pół słoika dżemu jagodowego tłuszcz do wysmarowania blachy + odrobina mąki białka do wysmarowania bułeczek Wykonanie: Mąkę przesiewamy. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę mąki i zalewamy mlekiem dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min (przykryty ściereczką). Następnie do reszty przesianej maki(...)stolnicy. Nakładamy trochę dżemu i dokładnie zlepiamy. Spód (miejsce zlepienia) lekko oprószyć mąka i kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Tak robić, aż do wykończenia ciasta. Blachę odstawić, aż bułeczki podwoją swoją objętość. Następnie smarujemy je roztrzepanym białkiem. Do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni wkładamy nasze bułeczki i pieczemy jakieś 40 minut. Następnie wcinamy na ciepło lub jak trochę ostygną :). Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Crusty Hard Rolls i wspólne wypiekanie 177

bułeczki piekłam prawdę mówiąc kilka dni temu.jakoś teraz nie mam natchnienia na jakieś wypieki itd..i nawet na niedzielę ciasta żadnego nie upiekłam....Te bułki były pieczone w ramach Wypiekanie na śniadanie  ..przepis na nie pochodzi  stąd. ..Ja zwiększyłam proporcje i zrobiłam jeszcze inne bułki..postaram się je niedługo Wam pokazać. 390 g mąki pszennej(...)minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.[ u mnie ciasto rosło w misce Tupperware]. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka

Moje domowe kucharzenie
Hamburger bardzo domowy 132

się nie chciało iść. Pogoda za oknem nie zachęcała do żadnych spacerów. Zrobiłam dokładny przegląd składników i zasiadłam do wertowania starych, nie próbowanych przepisów. No i wynalazłam przepis na bułeczki do hamburgerów. Całe szczęście, że dzień wcześniej wieczorem wyjęłam z zamrażarki kawałek mięsa. No to do dzieła.  Na hamburger: około 70-80 dkg. mięsa (w tym wypadku użyłam karkówki(...)wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Ja z takiej porcji robię około 8-9 bułek. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły. Górę przed pieczeniem można posmarować rozbitym jajkiem i posypać na przykład sezamem. Ja upiekłam bez dodatków

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułki pszenne z makiem. Crusty Hard Rolls. Wypiekanie na śniadanie. 225

śniadanie świeże, chrupiące bułeczki. Zwykłe, pszenne, ale bardzo smaczne i pachnące. Żeby je przygotować nie trzeba żadnych wielkich umiejętności a jedynie nieco cierpliwości podczas wyrastania ciasta. Bułeczki upiekłam z tego przepisu w ramach cotygodniowej akcji "Wypiekanie na śniadanie" Zobacz przepis na Bułeczki tureckie z rodzynkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Brukowiec 117

takiego ten brukowiec? Dużo bułeczek drożdżowych przytulonych do siebie nawzajem. Do brukowca możemy użyć jednego nadzienia albo wielu. U nas będzie to dżemik z pigwy, smażone wiśnie i masa serowa a wszytko po to, aby każda oderwana bułeczka była niespodzianką. Czas przystąpić do działania. Składniki na ciasto: -1 kg mąki -3 jajka -2 szklanki mleka -4 łyżki cukru(...)termoobiegiem na 15 minut.    Po upieczeniu brukowiec wygląda tak:    Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.    Nie musimy czekać, aż ostygnie. Odrywamy bułeczki jedna po drugiej i mniam mniam... O! Akurat trafiła nam się wisienka. Smacznego

Maminek kulinarny
Pierwszy obiad dla C. 227

Dodać do wywaru razem z listkami bazylii, całość zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzach udekorować śmietaną i listkami bazylii. Smacznego! W tle widzicie bułeczki - dodatek, który wydał mi się nieodzowny. Sama w sobie zupa nie byłaby wystarczająco sycąca - z dodatkiem bułeczek sprawdziła się jako pełnoprawny obiad.  Przepis na bułeczki - już jutro

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z nerkowcami - najlepsze 133

zdjęcia, proste i czytelne przepisy, ciekawe połączenia składników - to zdecydowanie coś dla mnie. Codziennie przeglądam ją dla samej przyjemności przeglądania, i zaznaczam kolejne przepisy. Mmm... Na pierwszy ogień poszły bułeczki z nerkowcami, które po prostu uwielbiamy. Mam w szufladzie całą ich paczkę, z kilograma ubyło już całkiem sporo. Są niezbędnym składnikiem naszego ulubionego dania, a i do pogryzania nadają się(...)moje ulubione orzechy - nawet migdały mogłyby dla mnie nie istnieć. Mniam! Ponieważ C. darzy je jeszcze cieplejszymi uczuciami niż ja, nie zdziwiłam się, kiedy bez wahania wybrał właśnie te bułeczki. Zawiązane w supełki, posypane orzechami, prezentują się naprawdę zachęcająco. A smakują wspaniale - chrupiące orzechy z wierzchu i całkiem spora ich ilość w środku nadają bułeczkom wyjątkowego charakteru. Można do nich

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 156

poza grami, delektowaliśmy się pysznościami, które ze sobą zabraliśmy. Moja nauczycielka upiekła naprawdę pyszny chleb z cukinią, były sałatki, naleśniki, pizza, ciasteczka i muffiny. Ja zabrałam ze sobą drożdżowe bułeczki - na słodko. Wczoraj wróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego słoiczek znalazłam w szafce - poniżej podaję przepis, bo jego połączenie(...)puszystym, maślanym ciastem drożdżowym zrobiło furorę. Wszyscy się nim zajadali i chwalili ogromnie. Z całej blachy została jedna bułeczka, którą kolega zabrał dla żony (choć może zjadł po drodze do domu - tego nie dowiemy się nigdy).  Inspirowałam się tym przepisem Doroty , choć dużo zrobiłam po swojemu. Dżem rabarbarowo-bananowy bardzo tu pasował - słodko-kwaśny, gęsty, sprawił, że bułeczki smakowały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z zaparką 172

nich o zaparce znów zapomniałam. Aż tu nagle, któreś pięknego dnia, szukając przepisu na jakieś smakowite pieczywko, wpadł mi w oczy przepis z bloga Gotowanie pod gruszą . Bułeczki na zdjęciach wyglądały wyjątkowo zachęcająco, a że lista składników nie jest długa ani skomplikowana, od razu zabrałam się do rzeczy. Nadal nie wiem, co zaparka daje. Czy inaczej smakowałyby bułeczki bez niej(...)wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 rónych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, obsypać mąką; ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w 190 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z serem 182

podróż, oczywiście, przygotowałam nam bułeczki. Długo się zastanawiałam, jakie upiec, aż w końcu pomyślałam o bułkach z serem. Można je przekroić, posmarować masłem, włożyć plasterek szynki lub sera, pomidora, ogórka rzodkiewki; ale takie same, bez niczego, też smakują wspaniale - chrupiący ser na wierzchu, a pod nim mięciutkie, puszyste wnętrze... Pyszności. Przepis znalazłam na Moich wypiekach ; zaciekawił mnie water roux . Nigdy(...)bułek tą metodą. Nie ma w tym jednak żadnej filozofii, choć brzmi z francuska. Wystarczy zagotować mąkę z wodą, ostudzić, i taką papkę dodać do ciasta chlebowego. Dzięki temu bułeczki wychodzą bardziej puszyste i dłużej zachowują świeżość. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej metody - skuście się. Jestem pewna, że nie będziecie żałować. Drożdżowe paluchy z żółtym serem Składniki: (na 16 sztuk

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koniec i początek, czyli półmetek lata. I bułki 129

plaży, kilka w lesie. Na pewno przyniesie początek roku szkolnego, na który, szczerze mówiąc, już się cieszę. A co jeszcze...? Zobaczymy. Ale lubię niespodzianki. Dzisiaj mam dla Was pyszne bułeczki, które chowały się między folderami od grudnia. Cudownie maślane, pięknie pachną. Wyjątkowe za sprawą pieprzu, którym został hojnie obsypane. Smakują wyjątkowo, szczególnie z wytrawnymi dodatkami.  Przepis(...)masłem, wbić jajko, wsypać sól. Zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zganieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać zmiażdżonym w moździerzu pieprzem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze