Przy okazji robienia lussekatter postanowiłam z tego samego ciasta wyczarować jeszcze coś innego..i tak oto są zawijane bułeczki..nadziane mixem keksowym , suszoną żurawiną i orzechami Helio .. 300 ml mleka 200 g masła 50 g drożdży 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 150 g cukru 2 g szafranu lub kurkumy 750 g mąki mix keksowy Helio orzechy(...)włoskie Helio żurawina suszona jajko +1 łyżka mleka do smarowania bułeczek Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części i osobno rozwałkować.Jedną część posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka, posypać mixem
Moje domowe kucharzeniejagody to oczywiscie jagodzianki.To moje ulubione drodzowe buleczki i Wasze chyba tez.Zreszta lato bez jagodzianek jest niewazne.Przy drozdzowych wypiekach usprawnilam sobie prace i ciasto robie teraz wieczorem.Rosnie sobie cala noc w lodowce ,a rano pozostaje tylko nadziac buleczki i upiec.Moje jagodzianki maja 50 % dodatek maki pelnoziarnistej orkiszowej.Sa tak samo puszyste i pyszne jak ich"biale"krewniaczki ,a o ilez zdrowsze.Zachecam(...)kopiasta lyzke jagod i wsypac1 lyzeczke cukru trzcinowego.Zlozyc na pol i zlepic bardzo dokladnie jak pieroga.Ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia zlaczeniem do dolu.Czynnosc powtorzyc 11 razy.Przykryc ulozone buleczki i pozostawic 15- 20 minut do napuszenia.Piekarnik nastawiam na 190 ° C.Przed wlozeniem do pieczenia,posmarowac jagodzianki rozbeltanym zoltkiem z 1 lyzka mleka.Piec 22-25 minut.Studzic na kratce.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bialej maki.Zawsze staram sie drozdzowki wzbogacic zdrowszymi zamiennikami, dodatkiem maki pelnoziarnistej,orkiszowej,czy mleka kokosowego i jak najbardziej odchudzic.Te z nadzieniem serowym to nasze ulubione.Tu koperty wioda prym,bo buleczki w tym ksztalcie mieszcza najwieksza ilosc serka.Dodatek malin dodaje im nieslychanego aromatu.Sa przepyszne.Bardzo polecam.Skladniki na ciasto ( 12 sztuk):400 g maki (250 g maki 550+150 g maki pszennej(...)srodka na zakladke przyciskajac palcem do blatu,by sie ciasto skleilo.To samo zrobic z dwoma pozostalymi koncami.Gotowe koperty ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Przykryc i odstawic do wyrosniecia.Wyrosniete buleczki posmarowac zotkiem wymieszanym z 1 lyzka mleka.Piec w temperaturze 200°C 20 minut.Studzic na kratce.Przestudzone posypac cukrem pudrem lub oblac lukrem,jesli ktos lubi i nie liczy za bardzo kalorii.Bardzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru z wanilią 400 g jagód Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Od momentu kiedy zobaczyłam te bułeczki na blogu atinabc - stwierdziłam, że koniecznie muszę je zrobić. Są przepysznie jagodowe, polecam każdemu zwolennikowi ciast drożdżowych z owocami :) Do mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać. Mąkę wymieszać(...)następnie posypać jagodami (fot.2) . Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokroić nożem na 8 - 10 części (fot.3) (w sumie powinniśmy otrzymać 16 - 20 bułeczek, z dwóch prostokątów). Tak przygotowane bułeczki układać w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami) (fot.4) , przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 - 45 minut. Piec w temperaturze 200º
Świat Ciastajajko roztrzepane do posmarowania wiórki kokosowe do posypania Bardzo dawno nie robiłam nic drożdżowego. Postanowiłam więc poszukać jakiegoś smakowitego przepisu na drożdżówki. Przeglądając setki zdjęć zachipnotyzowały mnie bułeczki na blogu mojewypieki :) Nie dość, że drożdżowe - to jeszcze kokosowe! Mmmmm... pychota :) Zdecydowałam się jedynie na mniejszą ilość - ponieważ 16 sztuk - to troszkę dla mnie za dużo. Mąkę przesiać i wymieszać(...)fot.2) , zwinąć jak naleśnika (fot.3) . Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty (fot.4) . Spleść ciasto ze sobą (fot.5) . Końcówki zlepić razem i zacisnąć na środku, formując bułeczkę (fot.6) . Tak przygotowane drożdżówki ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie, ponieważ mocno rosną. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około
Świat Ciastaostudzone masło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Wyrośnięte dzielimy na bułeczki ( wyjdzie ok. 13-15 szt ). W każdej wygniatamy dołek. Nakładamy po łyżeczce marmolady. „Ściągamy” ciasto do spodu zaklejając bułeczkę. Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy – tym razem(...)dużego garnka nalewamy wodę. Na wierzch kładziemy ściereczkę / pieluchę i mocujemy sznurkiem ( mocną gumką ) – tak by materiał nie dotykał wody! Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki. Przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 – 12 minut Przekładamy delikatnie na talerz. Polewamy dodatkowo dżemem lub koktajlem
Ostra na SłodkoOstatnio częstowałam Was pysznymi bułeczkami z suszonymi pomidorami … kiedyś z serem … a jeszcze wcześniej z pesto. Dziś mam dla Was golaski! Takie puste , bez dodatków …. które są świetnym pomysłem na śniadanie czy też przekąskę w pracy. Z szynką , serem żółtym , pieczonym kurczakiem czy też soczystym pomidorkiem – zawsze smakują fenomenalnie! UWAGA! Przepis bez laktozy! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka(...)wodzie sól i dolewamy oliwę. Całość przelewamy do mąk i dokładnie mieszamy. Na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut. Dzielimy na ok. 8 części i wyrabiamy bułeczki. Układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Bułeczki powinny podwoić objętość. Po tym czasie wkładamy d rozgrzanego
Ostra na SłodkoJagodzianki - jedne z popularniejszych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim. Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier. Rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych przez nas Jagodzianek, a te domowe... to już istna poezja smaku. Domowe Jagodzianki - Składniki: Bułeczki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka(...)kuleczkę, którą następnie lekko formujemy w podłużny kształt. Jagodzianki przekładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odkładamy na kolejne 20-30 minut do napuszenia. Bułeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia. Gdy jagodzianki lekko ostygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez
Słodka Stronażółtka szklanka letniego mleka 60 g roztopionego, letniego mleka (porządna kopiasta łyżka) cukier waniliowy Dodatkowo: pół słoika dżemu jagodowego tłuszcz do wysmarowania blachy + odrobina mąki białka do wysmarowania bułeczek Wykonanie: Mąkę przesiewamy. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę mąki i zalewamy mlekiem dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min (przykryty ściereczką). Następnie do reszty przesianej maki(...)stolnicy. Nakładamy trochę dżemu i dokładnie zlepiamy. Spód (miejsce zlepienia) lekko oprószyć mąka i kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Tak robić, aż do wykończenia ciasta. Blachę odstawić, aż bułeczki podwoją swoją objętość. Następnie smarujemy je roztrzepanym białkiem. Do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni wkładamy nasze bułeczki i pieczemy jakieś 40 minut. Następnie wcinamy na ciepło lub jak trochę ostygną :). Smacznego
Moje pyszne gotowaniebułeczki piekłam prawdę mówiąc kilka dni temu.jakoś teraz nie mam natchnienia na jakieś wypieki itd..i nawet na niedzielę ciasta żadnego nie upiekłam....Te bułki były pieczone w ramach Wypiekanie na śniadanie ..przepis na nie pochodzi stąd. ..Ja zwiększyłam proporcje i zrobiłam jeszcze inne bułki..postaram się je niedługo Wam pokazać. 390 g mąki pszennej(...)minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.[ u mnie ciasto rosło w misce Tupperware]. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka
Moje domowe kucharzeniesię nie chciało iść. Pogoda za oknem nie zachęcała do żadnych spacerów. Zrobiłam dokładny przegląd składników i zasiadłam do wertowania starych, nie próbowanych przepisów. No i wynalazłam przepis na bułeczki do hamburgerów. Całe szczęście, że dzień wcześniej wieczorem wyjęłam z zamrażarki kawałek mięsa. No to do dzieła. Na hamburger: około 70-80 dkg. mięsa (w tym wypadku użyłam karkówki(...)wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Ja z takiej porcji robię około 8-9 bułek. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły. Górę przed pieczeniem można posmarować rozbitym jajkiem i posypać na przykład sezamem. Ja upiekłam bez dodatków
Codzienna kuchnia niecodziennaśniadanie świeże, chrupiące bułeczki. Zwykłe, pszenne, ale bardzo smaczne i pachnące. Żeby je przygotować nie trzeba żadnych wielkich umiejętności a jedynie nieco cierpliwości podczas wyrastania ciasta. Bułeczki upiekłam z tego przepisu w ramach cotygodniowej akcji "Wypiekanie na śniadanie" Zobacz przepis na Bułeczki tureckie z rodzynkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatakiego ten brukowiec? Dużo bułeczek drożdżowych przytulonych do siebie nawzajem. Do brukowca możemy użyć jednego nadzienia albo wielu. U nas będzie to dżemik z pigwy, smażone wiśnie i masa serowa a wszytko po to, aby każda oderwana bułeczka była niespodzianką. Czas przystąpić do działania. Składniki na ciasto: -1 kg mąki -3 jajka -2 szklanki mleka -4 łyżki cukru(...)termoobiegiem na 15 minut. Po upieczeniu brukowiec wygląda tak: Ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Nie musimy czekać, aż ostygnie. Odrywamy bułeczki jedna po drugiej i mniam mniam... O! Akurat trafiła nam się wisienka. Smacznego
Maminek kulinarnyDodać do wywaru razem z listkami bazylii, całość zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzach udekorować śmietaną i listkami bazylii. Smacznego! W tle widzicie bułeczki - dodatek, który wydał mi się nieodzowny. Sama w sobie zupa nie byłaby wystarczająco sycąca - z dodatkiem bułeczek sprawdziła się jako pełnoprawny obiad. Przepis na bułeczki - już jutro
Pożeraczka, czyli raz adobrzezdjęcia, proste i czytelne przepisy, ciekawe połączenia składników - to zdecydowanie coś dla mnie. Codziennie przeglądam ją dla samej przyjemności przeglądania, i zaznaczam kolejne przepisy. Mmm... Na pierwszy ogień poszły bułeczki z nerkowcami, które po prostu uwielbiamy. Mam w szufladzie całą ich paczkę, z kilograma ubyło już całkiem sporo. Są niezbędnym składnikiem naszego ulubionego dania, a i do pogryzania nadają się(...)moje ulubione orzechy - nawet migdały mogłyby dla mnie nie istnieć. Mniam! Ponieważ C. darzy je jeszcze cieplejszymi uczuciami niż ja, nie zdziwiłam się, kiedy bez wahania wybrał właśnie te bułeczki. Zawiązane w supełki, posypane orzechami, prezentują się naprawdę zachęcająco. A smakują wspaniale - chrupiące orzechy z wierzchu i całkiem spora ich ilość w środku nadają bułeczkom wyjątkowego charakteru. Można do nich
Pożeraczka, czyli raz adobrze