bułeczki - 9699 przepisów (strona:199/647)

Bułeczki z jabłkiem, chrzanem i ziarnami dyni. 123

Bułeczki o niebiańskim zapachu słodyczy i ostrości zarazem. Polecam na upieczenie z samego rana, aby mąż szybciej wstał z łóżka obudzony pięknym zapachem. Noo dobra mi się to nie udało (śpioch jeden) ale Wam może się uda, bo są boskie. Nie żartuje :) Będą potrzebne nam składniki takie jak: - 35g drożdży - 160g maślanki - 200g wody - 2 łyżeczki cukru Z tych składników(...)łyżki płatków owsianych - 10g soli - 30g oleju rzepakowego Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. W razie koniecznosci mozna dosypac jezcze trochę mąki, aby ułatwić sobie formowanie bułeczek, pamiętając jednak, że ciasto im wolniejsze tym bułki bardziej puszyste wyjdą w rezultacie. Z powstałego ciasta formujemy bułeczki. Mi wyszło 9 sztuk dosyć pokaźnych wymiarów. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe

MamaOskarka
Drożdżówki z serem 140

Mają coś magicznego w sobie, co jak dla mnie jest idealne. Uwielbiam leniwe popołudnia, gdy ciasto drożdżowe powoli wyrasta sobie w misce, a później można jeść taką jeszcze ciepłą bułeczkę i popijać ją szklanką mleka. Drożdżówek z piekarni nie lubię, nigdy nie lubiłam i już teraz nie próbuję się do nich przekonać, bo po co, jak w domu mam pyszne(...)przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h). Nadzienie serowe: Ser utrzeć za pomocą widelca z resztą składników nadzienia, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić. Formowanie bułeczek: Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy obficie oprószonej mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6-8 mm (ciasto może się nieco kleić, dlatego stolnicę i wierzch ciasta trzeba dobrze

dom-agi.pl
Mini bułeczki z ziarenkami 162

Dziś prezentuję przepis na pyszne bułeczki z ziarenkami. Idealne na śniadanie. Doskonale smakują w połączeniu ze świeżym masełkiem i szklanką ciepłego kakao.  SKŁADNIKI: 10g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 150 ml mleka, 250g mąki, 1/2 łyżeczka soli, 1,5 łyżki masła, 3,5 łyżki  prażonych ziarenek "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA , jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże mieszam(...)minut do wyrośnięcia.  2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostałe mleko, sól i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto łyżką. 3. Z ciasta formuję kulki wielkości moreli. Bułeczki układam na blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę 20 minut w temperaturze 190 stopni. Do przygotowania bułeczek użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola

Tradycyjna kuchnia Kasi
Brioszka (brioche) 133

Brioszki czyli francuskie maślane bułeczki z małą ilością cukru. Ciasto po wyrośnięciu trzeba włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja trzymałam je przez noc. Bułeczki wyszły bardzo fajnie, mój synek zjadł kilka jeszcze ciepłych na śniadanie. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 2 łyżeczki cukru 6 łyżek mleka 200 g masła 4 jajka ½ łyżeczki soli Wykonanie(...)podzielić ciasto na 16 części. Z każdej części ciasta oderwać mały kawałek, z obu części uformować kulki, w większej zrobić wgłębienie i przykleić w nim mniejszą kulkę. Tak uformowane bułeczki układać obok siebie w keksówce. Brioszki można również piec osobno. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce żeby jeszcze raz wyrosło a następnie piec w temperaturze 180 o C przez około

Mama Gotuje
Bułki pszenne 126

Pyszne, delikatne i mięciutkie bułeczki :) Bardzo łatwe do zrobienia, szybkie, puszyste. Doskonałe także na drugi dzień, chociaż najlepiej smakują jeszcze ciepłe :) Polecam! Składniki: 475 g mąki pszennej 15 g cukru 1 łyżeczka soli 10 g suchych drożdży 3 łyżki oliwy 80 ml mleka 270 ml ciepłej wody Mąkę połączyć z cukrem, solą i drożdżami, wymieszać. Do suchych składników dodać mleko(...)oliwę i wodę. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Po tym czasie uformować bułeczki, można lekko je ponacinać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej bułeczki. Odłożyć do napuszenia na kolejne 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Bułeczki z masą makową i kruszonką 170

Zamiast tradycyjnego makowca, na odmianę przygotowałyśmy z Mamą słodkie bułeczki drożdżowe z aromatyczną masą makową bogatą w przeróżne bakalie - skórkę pomarańczową, rodzynki oraz migdały. Ciasto drożdżowe jest bajecznie puszyste, ale pamiętajmy o użyciu dobrego jakościowo masła, a nie margaryny! Kolejny przepis od mistrzyni drożdżowym wypieków :)   Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka(...)cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, po łyżce dodajemy pozostały cukier. Ubitą pianę delikatnie łączymy z masą makową.   Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką namoczoną w tłuszczu ciasto i formujemy bułeczki. Na środek nakładamy łyżeczkę masy makowej i zalepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, aż lekko urosną. Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki

Chocolate Muffin Blog
Pszenne bułeczki na drożdżach 144

Zapraszam Wszystkich Odwiedzających na nowy cykl: piekarenka. Dzisiaj, jako debiut, przepis na proste bułeczki inaczej zwane kajzerkami. Przepis znalazłam na tym blogu, ale nie byłabym sobą, gdybym go 'pod siebie' nie zmodyfikowała. Bułeczki są bardzo dobre, najlepsze zaraz po upieczeniu. U nas zagościły podczas śniadania w niedzielny słoneczny poranek. 'pszenne bułeczki na drożdżach' Składniki (na 9 bułek): - 3 szklanki mąki

CookYourself
Bułki hamburgerowe z sezamem 145

strzał w 10! W smaku, pokuszę się o stwierdzenie ;), lepsze niż w pewnym fast food'dzie ;) Pyszne! Miękkie, lekko słodkawe i do tego z sezamem. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Bułeczki idealnie się mrożą, więc warto upiec z większej ilości składników i zamrozić. Po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku lub zrumienić pod rozgrzanym grillem. Polecam! U nas gościły w weekend :) 'bułki hamburgerowe(...)sezamem' Składniki (10 małych bułeczek): - 500 g mąki pszennej - 300 ml mleka - 10 g świeżych drożdży - 50 g miękkiego masła - 2 łyżki cukru - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka soli - sezam Mleko podgrzać i odlać 2 łyżki. Dodać drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszył". Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło, rozczyn

CookYourself
Brioszki z mango curd 164

Kiedy u Karoliny zobaczyłam brioszki pomarańczowe z dżemem , już wiedziałam do czego zużyję resztę mango curd, którym wcześniej przełożyłam ciasteczka (przepis wkrótce na blogu). Składniki i wykonanie bułeczek nieco zmodyfikowałam, skracając czas przygotowania. Brioszki będą miłym akcentem w koszyku ze święconką. Zamiast mango curd można użyć dowolnego dżemu lub słodkiego twarożku. Składniki: 340 g mąki pszennej 7 g drożdży instant(...)ciasto delikatnie odgazować. Przygotować formę na 12 muffinów. Wyłożyć papierem lub papilotkami. Ciasto podzielić na 12 równych części. Kawałki ciasta spłaszczać, nakładać po łyżeczce kremu i zlepiać otwory. Ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia (wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 40 o C). Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i pospać płatkami migdałów i wiórkami

Czerwień i błękit
Buchty drożdżowe z powidłami lub czekoladą 134

Buchty to rodzaj bułeczek drożdżowych, popularnych w całej Polsce. Pieczone są przytulone, jedna obok drugiej, puste lub z nadzieniem, koniecznie posypane maślaną kruszonką. Do wypełnienia bułeczek używane są powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką(...)powideł lub kremu czekoladowego, zalepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, aż lekko urosną. Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy po wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką. Piec 30 - 35 minut w 175*C. Smacznego! Smacznego! Ciasto na podstawie przepisu z Kuchni polskiej

Chocolate Muffin Blog
Domowe bułki z parówką 185

Witajcie dzisiaj zapraszam was na pyszne bułeczki z kiełbaską w środku! Składniki: - 200g mąki pszennej mąki razowej - 300g mąki pszennej - 1 jajko - 1,5 szklanki ciepłego mleka - 1/3 kostki świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 100g startego sera - 15 parówek, ja użyłam kiełbasek smerfetek Wykonanie: W misce wymieszać mąkę cukier i sól. drożdży zrobić rozczyn i odstawić(...)uzyskania jednolitej gładkiej masy. Takie ciasto przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce na około 1h. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i rękoma rozciągamy i wykrawamy nasze bułeczki. W środek kładziemy pół naszej parówki posypujemy serem i formujemy bułeczkę... Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10min i pieczemy w temp 200stopni przez 15min.  Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Jagodzianki najlepsze 115

obdarzona "drożdżowym" genem. Upiekłam - wyszły baaardzo smaczne, a jednak już nie takie. Dlaczego? Ponieważ kulinarne wspomnienie, to nie tylko smak, ale też wspólne wyrabianie ciasta, nieudolne i udolne zlepianie bułeczek i czas razem spędzony. Mimo wszystko nieskromnie uważam, że moje są po Babcinych najlepsze jakie jadłam. Szczególnie teraz kiedy piekę je dla moich chłopaków i znikają tak szybko(...)masło, zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na male kulki. Każdą spłaszczyć na placek. Na środek układać czubatą łyżkę jagód, zawinąć i zlepić brzegi formując bułeczkę. Uformowane bułeczki układać na blasze (u mnie wychodzą 2) wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia i napuszenia na 30 minut. Posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem

Pełny talerz
Bardzo puszyste białe bułeczki 145

usprawiedliwienie dodam, że nie jemy ich za często, i że już niedługo na blogu pojawi się pieczywo na zakwasie. Tymczasem z okazji pierwszej środy listopada zapraszam na baaaardzo puszyste bułeczki. Dla tych,którzy wolą razowe pieczywo polecam: Bułki pszenne z pełnego ziarna Pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem Składniki na 12 bułek: 24 g świeżych drożdży (ewentualnie 12 g suszonych) 3½ szklanki(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość (około godziny). Po tym czasie ponownie krótko zagnieść ciasto, aby je odpowietrzyć. Podzielić na 12 części. Z każdej uformować bułeczkę. Bułki odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub specjalną matą*. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na 35-40 minut.** Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bułki posmarować śmietanką

Pełny talerz
Tradycyjne angielskie bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns) 143

Tradycyjne angielskie bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns) Bułeczki te są pieczone na Wielkanoc w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Australii, Kanadzie i na Karaibach. Ja (co prawda w Polsce) również upiekłam je w Wielki Piątek, ale nie zdążyły pojawić się na blogu. Są jednak na tyle dobre, że można je przygotować nie tylko na Wielkanoc. Bułki są lekko słodkie, o aromatycznym(...)miski, przykryć ściereczką. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po 30 minutach ciasto raz złożyć.* Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 12 porcji. Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze. Blachę przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. W czasie, gdy bułki rosną przygotować ciasto na krzyżyk. Ciasto na krzyżyk 30 g masła 20 g cukru

Pełny talerz
Bułeczki zajączki do koszyczka wielkanocnego 132

Bułeczki w zajączki szybko się zmieniają, oczkami z ziaren słonecznika do nas mrugają, uszka    wesoło im odstają i do zjedzenia    zapraszają. Takie zajączki do koszyczka wielkanocnego się nadają, a u mnie często do szkoły z dziećmi kicają. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki cukru, 20 ml oleju rzepakowego, ponadto(...)dodajemy pozostałą część mąki, olej rzepakowy i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto.  W zależności od potrzeby dodajemy mąki.  Ciasto dzielimy na 10 równych części, formułujemy lekko podłużne bułeczki, wykałaczką robimy dwie dziurki – będą to oczka zajączka.  W każdy otwór wkładamy po jednym ziarenku słonecznika.  Nożyczkami nacinamy  ciasto w dwóch miejscach, (nad oczkami) będą to uszy

Moniki Smakołyki