bułeczki - 9699 przepisów (strona:199/647)

Bułki pszenno -żytnie z amarantusem i oliwkami 249

Dawno nie było bułeczek...takich np.na śniadanie... i są...mój mały eksperyment..ale udany.. 35 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 80 g mąki żytniej pełnoziarnistej 320 g mąki pszennej 2 łyżki amarantusa 1 łyżeczka soli kilka czarnych oliwek Develey 2 łyżki oliwy szczypta bazylii suszonej żółtko +mleko do posmarowania  Drożdże wymieszać z mlekiem(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na 7- 8 porcji . Z każdej części zrobić długi wałek,na środku zawiązać  węzełek ,końcówki wałka owinąć dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczekBułeczki ułożyć na blasze ,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka.Piec w nagrzanym piekarniku do 210 stopni przez około 15-20 minut

Moje domowe kucharzenie
Jagodzianki z białym serem i lukrem 188

Przyszedł czas na jagodzianki ! Od dawna zabierałam się za zrobienie tych słodkich bułeczek, ale jak wiadomo jagód nie mamy przez cały rok. Wczoraj z mamą i siostrą pojechałam do lasu i nazbierałyśmy całą miseczkę, także od razu trzeba było je wykorzystać ;) Składniki na ciasto: 300 ml ciepłego mleka 60 g masła 1/2 łyżeczki soli pół kostki drożdży 100 g cukru(...)zlepić bułkę) układamy kopiastą łyżkę sera i jagody, zawijamy tak, aby skleić ciasto by nic nam nie wypływało, zostawiając kawałek ciasta takiej długości, aby można nim było obłożyć bułeczkę. Nacinamy go tak, aby powstały paseczki i przekładamy przekrojone kawałki na drugą stronę bułki i zakładamy końcówki pod spód. Tak gotową jagodziankę układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Tak samo

charlotte gotuje
Ruskie bułki z makiem 191

przecinamy boków do końca. 4. Końce ciasta przekładamy pod spód,  do środka i przeciągamy do góry, tak aby boki zetknęły się ze sobą w środku. 5. Tak przygotowane bułeczki układamy w odstępach na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu.   6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, bułeczki pieczemy na złoty kolor

Apetyczna babeczka
ZAPACH DOMU CZYLI SŁODKIE BUŁKI Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 194

Drożdżowe bułeczki z kruszonką to właściwie rzecz nie wymagająca komentarza ... są pyszne, mięciutkie, z maślaną kruszonką a powidła śliwkowe podkreślają dodatkowo ich smak ... Składniki (na około 13 -14 sztuk) : 500-600g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli(...)ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając je powidłami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać

Walijskie Pichcenie
Bułeczki dyniowe 188

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree nadziane domowymi powidłami śliwkowymi Polane są pysznym pomarańczowym lukrem. Są miękkie, delikatne i bardzo smaczne. Kto posiada dynie niech spróbuje a nie pożałuje Post Bułeczki dyniowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Klasyczne burgery w wersji mini 187

porządną porcją frytek). Z podanych składników można przygotować 6 miniburgerów, idealnych dla 2 bardzo głodnych lub 3 mniej głodnych osób. Zapraszam do gotowania! :) Składniki na 6 miniburgerów: 6 małych bułeczek maślanych 240 g wołowego mięsa mielonego, najlepiej polędwicy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztatdy szczypta soli szczypta pieprzu 2 duże liście sałaty 2 małe ogórki konserwowe 6 łyżek majonezu(...)TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso łączymy z miodem, musztardą, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i formujemy 6 równych kotlecików. Z liści sałaty przy pomocy szklanki wycinamy kółka rozmiaru mniej więcej bułeczki, ogórki kroimy w cienkie plasterki, bułki przekrawamy na pół. Każdy plasterek sera tostowego kroimy na 4 części. 2. Patelnię rozgrzewamy, układamy bułeczki wewnętrzną stroną do patelni i podpiekamy do zbrązowienia

My Culinary Art
Buchty z cynamonową skórką 170

domu przez ten weekend pomidorowo, śliwkowo, gruszkowo, brzoskwiniowo:) Już sama się gubię. Ale zaczniemy od śliwek.Buchty to bułeczki drożdżowe połączone ze sobą bokami i najczęściej z nadzieniem. U nas będą śliwki:) Na powitanie szkoły;))) Składniki; 450 g mąki, 25 g drożdży, 200 ml letniego mleka 75 g cukru, 1 jajko, 2 żółtka, szczypta soli 80 g masła Nadzienie(...)ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na jednakowe kawałki. Spłaszczamy ręką każdy kawałek.Wkładamy śliwkę i formujemy bułeczki. Masło roztapiamy. Cukier mieszamy z cynamonem. Gotowe bułeczki maczamy do połowy w maśle, a drugą połowę w cynamonie z cukrem. Układamy na przygotowanej blasze maślaną stroną do spodu. Tak zostawiamy

Anioły w kuchni
Bajgle w wersji slow 184

kawałków, z każdego formujemy kulkę i zostawiamy na 20 minut. W każdej kulce robimy palcem dziurkę i aby powiększyć dziurkę kręcimy ciastem dookoła palca tak jak hula-hop. Bułeczki zostawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy do niej 1 łyżkę miodu i delikatnie wkładamy wyrośnięte bajgle. Gotujemy po jednej minucie z każdej(...)strony. Ważne żeby bajgle pływały swobodnie w wodzie obok siebie. Następnie przy użyciu łyżki cedzakowej wyjmujemy bułeczki z wody i układamy na kartce do wypieków lub na ściereczce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bajgle smarujemy rozkłóconym jajkiem i obtaczamy z jednej strony w ziarnach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Pieczywo i słone wypieki 220

Pizza z brukselką i szynką Pizza z szynką, rukolą i parmezanem Ladenia, pizza z Grecji Hiszpańska coca Tureckie bułeczki ze szpinakiem Marokańskie chlebki Cypryjski chleb z oliwkami Włoskie bułeczki Chlebki pita Tarta z pesto i pomidorami Bułeczki z botwinką i oliwkami

Chilli Czosnek i Oliwa
BUŁKI PSZENNE 224

Chrupiąca skórka,  miękki  środek i zapach jaki rozchodzi się podczas pieczenia bułeczek to główne powody dla których warto je upiec. Ciasto 0,5 kg mąki pszennej  szklanka ciepłego mleka 3 łyżki masła  5 dag drożdży 1 żółtko łyżeczka soli łyżeczka cukru Przygotowanie 1. Delikatnie podgrzać mleko, masło rozpuścić a następnie i odstawić do przestudzenia(...)będzie elastyczne i gładkie. 3.Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 45-60 minut.  4.  Po tym  czasie ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować i wycinać bułeczki za pomocą szklanki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20-30 minut. 5.Bułki przed   pieczeniem posmarować mlekiem. Piec

RAROSSA
Leśne ślimaczki 185

Drożdżowe bułeczki zawijane w ślimaczki nadziane leśnymi owocami.  Bułeczki bez mleka i bez jajek. Składniki: 500 g mąki 50 g oleju 50 g cukru 20 g cukru pudru 20 g drożdży szklanka letniej wody szczypta soli szklanka jagód lub borówek Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Nakrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy na kwadrans(...)zwijamy w roladę. Roladę kroimy "w plastry" grubości 2 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy na kolejny kwadrans pod ręcznikiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik.  Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut

prawdziwe jedzenie
Scones z żurawiną 170

Popularne angielskie okrągłe bułeczki. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a najlepiej smakują jeszcze gorące, zaraz po upieczeniu. Składniki na 9 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli 100 ml mleka 1 jajko duża garść suszonej żurawiny Mleko wymieszać z jajkiem, żurawinę posiekać. Mąkę, cukier, sól i proszek(...)pieczenia przesiać do miski, dodać masło i rozetrzeć. Dodać żurawinę.  Zostawić trochę mleka na talerzyku, aby posmarować nim wierzch bułeczek, a resztę dolać do mieszanki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Następnie rozwałkować ciasto, aby miało grubość około 1,5 cm i wyciąć z niego szklanką lub foremką okrągłe bułeczki.  Ułożyć

wyzwania kuchenne
Bułki pszenno-orkiszowe 193

Ostatnio dużo swojskiego pieczywa u mnie...aż sama się dziwię, że tak dużo piekę...no , ale jak tu nie piec jak takie domowe najlepsze..Bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej ..pycha...Autorka przepisu dodała, że najlepsze są gorące prosto z piekarnika...to fakt..ale następnego dnia są też pyszne i świeże...córki robiły sobie kanapki do szkoły..a ja miałam też(...)śniadanie...bo piekłam je późnym wieczorem..Ja swoich bułeczek nie nacinałam nożykiem..a wykorzystałam urządzenia do krojenia jabłek..wychodzi fajny wzorek...niektóre bułeczki trochę "rozsadziło" i wzorek po upieczeniu już nie był taki fajny.. 350g mąki pszennej typ 650  200 g mąki orkiszowej razowej   8 g suszonych drożdży   1 łyżka miodu  1,5 łyżeczki soli

Moje domowe kucharzenie
Chelsea Buns 180

Pyszne , mięciutkie , pachnące bułeczki [ przepis z internetu] z dodatkiem smacznych suszonych rodzynek ..ja lubię różnego rodzaju ciasta z takim dodatkiem...zostało mi jeszcze opakowanie tych pyszności i już zaplanowałam co z nimi zrobię.. Ciasto: 50 dkg mąki 1 szkl.mleka 1 jajko 0,5  łyżeczki soli 75 g cukru pudru  50 g miękkiego masła  1 łyżeczka drożdży(...)wyłożyć papierem do pieczenia i układać plastry ciasta jeden przy drugim (około 1 cm odstępu). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min. Po tym czasie posmarować bułeczki masłem pozostałym z nadzienia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni . Przygotować syrop. Zagotować wodę z cukrem pudrem. Dodać wodę pomarańczową. Bułeczki posmarować syropem kiedy lekko przestygną. Rodzynki sułtańskie

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z twarogiem i rodzynkami 175

Pyszne bułeczki drożdżowe nadziane masą twarogową z dodatkiem rodzynek Helio .. 50 dkg  mąki  40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 10 dkg roztopionej margaryny szczypta soli Nadzienie:  25 dkg twarogu 1 żółtko  4 łyżki  cukru    rodzynki Helio Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać(...)Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę  zawinąć w ósemkę i ułożyć na podstawie bułeczek.W środek włożyć masę twarogową [ twaróg utrzeć z żółtkiem i cukrem, dodając na koniec rodzynki].Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na około

Moje domowe kucharzenie