bułeczki - 9699 przepisów (strona:201/647)

Drożdżówki z budyniem i borówkami 69

Drożdżowe bułeczki z budyniem i borówkami to pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto jest mięciutkie, lekkie i puszyste. W połączeniu z budyniem, borówkami i kruszonką są obłędne w smaku. Przepis na drożdżówki z budyniem i borówkami jest prosty i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Jeśli nie macie borówek z powodzeniem możecie wykorzystać inne owoce np. maliny, truskawki czy porzeczki(...)każdej formie będą smakować wyśmienicie! DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I BORÓWKAMI PRZEPIS Składniki (na ok. 12 bułeczek) Ciasto drożdżowe 1 jajko 3 szklanki mąki 1/2 kostki masła 25 g drożdży świeżych 1/3 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Budyń 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru wanilinowego Kruszonka

Alle Dobre!
Bułka codzienna 252

drożdży 1 łyżeczka soli 240 ml wody 6 łyżek oleju szczypta cukru Do domowych wypieków wykorzystuję zazwyczaj suche drożdże. Jest po prostu łatwiej. Z podanej porcji uzyskacie około 8 bułeczek. Bułka codzienna – jak przygotować Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól i cukier. Całość mieszamy i dodajemy wodę oraz olej. Przy pomocy dłoni wyrabiamy ciasto. Powinno być dość elastyczne(...)Formujemy kulę i przekładamy do miski oprószonej mąką. Zostawiamy tam ciasto na około 40 minut, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Następnie dzielimy ciasto na pół i formujemy bułeczki. Robiny delikatny przedziałek i układamy na blasze do pieczenia. Zostawiamy je na 20 minut i następnie pieczemy je przez 20 minut w 200 st. C (góra – dół). Po upieczeniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mięciutkie Bułeczki Na Kwaśnej Śmietanie 91

Domowe pieczywo uwielbiam i jeśli tylko mam chwilkę i ochotę to szybko przygotowuje je w mojej kuchni w mojej własnej mini piekarni. Dzisiaj podaje Wam przepis na pyszne, mięciutkie bułeczki, są naprawdę delikatne i pozostają takie na wet na drugi dzień wypróbujcie i dajcie znać czy smakowały ;) Składniki na 5 bułek: zaczyn: 100 ml wody 1/2 płaskiej łyżeczki cukru(...)formujemy bułki i układamy je na blaszce lekko rozpłaszczając. Zostawiamy do ponownego krótkiego podrośnięcia na 20 minut. Bułki pieczemy w 190 stop. przez18 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę, bułeczki najpierw będą chrupiące a w trakcie stygnięcia zmiękną. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Maślane bułki Fastenwähe – karnawałowe pieczywo z Bazylei 95

Szwajcarskie drożdżowe domowe bułeczki z dziurami W lutowej Piekarni Amber wycieczka do Szwajcarii, a konkretnie do Bazylei. Wspólnie wypieczemy  Fastenwähe – klasyczne maślane karnawałowe bułki.   Fastenwähe mają kształt rombów z czterema nacięciami. Do nacinania bułek służy specjalna krajalnica, prawdopodobnie u nas nie do zdobycia, więc polecam użyć ostrego noża.  Po nacięciu bułki się rozciąga tworząc charakterystyczny kształt(...)misce robota kuchennego na około godzinę w temperaturze pokojowej. Ciasto dzielimy na dwanaście kawałków (ok. 80 g każdy), formujemy z nich kulki. Następnie każdą kulkę formujemy w podłużną bułeczkę o zaostrzonych końcach.  Układamy je na blachę lub blaszki (takie, które zmieszczą się w naszej lodówce) wyłożone papierem do pieczenia i lekko podsypane mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Tajemnice Smaku
Drożdżówka z morelą 105

bułeczek 500 g mąki 3/4 szklanki mleka 60 g masła 1 jajko 50 g ksylitolu 20 g drożdży szczypta soli 5-6 moreli lub mniejszych brzoskwiń, świeżych lub ze słoika/puszki w zalewie własnej, bez dodatku cukru ⁣ W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut. W dużej misce ucieramy jajko z ksylitolem. Dodajemy roztopione masło(...)każdej formujemy kulkę, spłaszczamy dłonią, a następnie w środku dnem szklanki robimy wgłębienie na owoc. Morele lub brzoskwinie przekrawamy na połówki, usuwamy pestkę. Układamy pół owocu na każdej bułeczce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem z niewielkim dodatkiem oleju. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 st. C. Pysznie smakują jeszcze ciepłe, podane z zimnym jogurtem… lub lodami śmietankowymi

Kucharzyca
Pain Auvergnat – chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji 79

Francuskie drożdżowe pieczywo z Owernii na zaczynie poolish. Śniadaniowe bułeczki z domowej piekarni. W styczniowej piekarni Amber oryginalne pieczywo z regionu Owernii we Francji – Pain Auvergnat . Piecze się go w kształcie dużego bochenka z charakterystycznym kapeluszem. Pain Auvergnat możemy upiec w kształcie jednego bochenka, ale polecam pobawić się i przygotować małe bułki. Po upieczeniu prezentują się wyjątkowo ślicznie. Bułeczka

Tajemnice Smaku
Bułki Z Dodatkiem Twarogu 107

Bułeczki wychodzą mięciutkie, puszyste i lekkie, nawet po odmrożeniu smakują doskonale. Składnik na 8 bułek: Zaczyn: 100 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 18 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru Ciasto: 350 g mąki pszennej tortowej typ 450 100 g mąki chlebowej typ 750 (jeśli nie macie chlebowej to dajcie całość typ 450) 100 g twarogu półtłustego lub tłustego(...)dzielimy na 8 części z których formujemy bułki spłaszczając je i obsypujemy mąką, układamy je na blaszce z papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do ponownego krótkiego podrośnięcia. Podrośnięte bułeczki nacinamy na krzyż i  pieczemy w 190 stop przez około 20 minut. Bułki od razu po upieczeniu są twarde, ale po kilku minutach ich skórka robi się miękka. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Tebirkes czyli duńskie bułeczki maślane 102

Tebirkes to nazwa wielu bułeczek duńskich, zarówno słodkich jak i wytrawnych. To co ich łączy to duża ilość masła i charakterystyczny splot. Jak pisze Mirabelka u której przepis znalazłam tebirkes są tuczące, niezdrowe i przepyszne i to się zgadza, rozpływają się w ustach. Dziś u mnie z pestkami słonecznika i prażoną cebulką. Jak chcecie siebie i rodzinę porozpieszczać kulinarnie(...)bułki będą do tego wspaniałe. Duńskie bułeczki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Precle jerozolimskie i recenzja książki Mąka i woda Sabiny Francuz 94

smaku domowego pieczywa. I tej ogromnej radości kiedy z dumą możemy zaprezentować swoje wypieki. Ja mam już na swoim koncie kilkanaście chlebów i drożdżowych i na zakwasie oraz różnych bułeczek. Ciągle się jednak uczę jak robić doskonałe domowe pieczywo. Dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z piekarnictwem i takich osób jak ja, które chcą się czegoś nowego nauczyć(...)rodzaje wypieków:  wypieki bez drożdży, wypieki drożdżowe oraz wypieki na zakwasie. A na koniec bardzo praktyczny rozdział – zero waste – tak aby ani okruszek się nie zmarnował. Oprócz tradycyjnych bułeczek i chlebów w książce znajdziecie bardziej egzotyczne wypieki jak chaczapuri, broszki, precle jerozolimskie, grecka pita, chałki i foccaccia.  Ja popełniłam już precle jerozolimskie, które wpadły w oku mężowi

Cynamonowe szczęście
Smażone drożdżowe bułeczki z szalotką i koprem włoskim 94

Bułeczki z zaparzanego ciasta – drożdżowe naleśniki smażone na patelni. Zaparzanie mąki wrzątkiem to tradycyjna chińska technika, dzięki której skrobia w mące puchnie a wypieki  są wilgotne, lekko gąbczaste i przyjemnie słodkie. Przepis na te pyszne naleśniki – bułeczki pochodzi z książki “Domowy wypiek chleba” Lauren Chattman. Od siebie dodałam nasiona kopru włoskiego, które bardzo lubię

Tajemnice Smaku
Drożdżówki na jogurcie 90

smaczne). Formuję kulkę i układam ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kule odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Truskawki kroję na drobne kawałki i układam je na wyrośniętych bułeczkach. 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru pudru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i 25 g masła zagniatam na kruszonkę, którą posypuję bułeczki. Drożdżówki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni

Słodki sentyment
Bułki Pszenno Orkiszowo Owsiane 94

Bułeczki wychodzą smaczne, mięciutkie co ważne dla nie których (nie mają chrupiącej skórki) i spokojnie możecie część zamrozić i odmrażać kiedy będzie potrzeba ;)  Składniki na 8 bułek: zaczyn: 28 g drożdży 1/2 szkl ciepłej ale nie gorącej wody 1 płaska łyżeczka cukru ciasto: 1 szkl mąki owsianej 1 szkl mąki orkiszowej 2 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłej wody(...)godzinę. 3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8 części z których formujemy bułki spłaszczając je i obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką do ponownego krótkiego podrośnięcia. Podrośnięte bułeczki pieczemy w 190 stop przez około 20 minut

Gotowanie...to proste !
Muffiny angielskie – drożdżowe bułeczki śniadaniowe z patelni 117

Niezwykle urocze mufiny angielskie – czyli drożdżowe bułeczki śniadaniowe, które stanowią bazę do jajek po bendektyńsku albo udownie komponują się z masłem i ulubioną konfiturą. Świetnie się mrożą,w lodówce można je trzymac kilka dni – wystarczy potem rzucić do tostera i będą jak dopiero co  … Artykuł Muffiny angielskie – drożdżowe bułeczki śniadaniowe z patelni pochodzi z serwisu

Flymetothespoon