Wspaniałe delikatne bułeczki z konfiturą w środku. Bardzo długo zachowują świeżość. Robiłam je po raz pierwszy, ale na pewno i nie ostatni. Naprawdę polecam :-) Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki: 500 g mąki 15 g drożdży suszonych 50 g cukru 250 ml letniego mleka 40 g masła lub margaryny 2 jajka pół łyżeczki soli kilka kropel zapachu cytrynowego Dodatkowo(...)sól i olejek. Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić pod przykryciem na ok 2 godziny w ciemnym miejscu do podwojenia objętości ciasta. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i formować bułeczki o wadze ok. 50g. Każdą z nich spłaszczyć i nałożyć do środka marmoladę. Dokładnie skleić. Nadziane bułeczki nakładać jedna obok drugiej ( muszą się stykać ze sobą) na wysmarowanej
Na słodko lub wytrawniepozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 14 – 16 części. Z każdej części uformować kule jak na bułeczki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie przygotować farsz: Jagody wymieszać z 3 łyżkami cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. Z każdej kuli zrobić placek najlepiej dłonią(...)umieścić na nim kopiastą łyżkę farszu jagodowego. Całość zlepić dokładnie tak jak ciasto na pierogi, uformować lekko owalny kształt i układać złączeniem do dołu. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 18 minut w temperaturze 200 stopni C. Gdy lekko wystygną przygotować lukier
Na słodko lub wytrawniejakiś czas muszę sobie doładować akumulatory popołudniową drzemką.. :-) Dzisiaj jeden z zaległych przepisów na bułki śniadaniowe. Przepis wzięłam z tej strony .. Wspaniałe pachnące bułeczki, długo zachowujące swoją świeżość. Polecam, naprawdę są przepyszne. Z podanego przepisu wychodzi ok. 14 bułek. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 i ¼ szklanki letniego mleka ¾ łyżeczki soli 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki(...)miejscu przykryte ściereczką na 1,5 – 2 godzin aż do podwojenia objętości. Gotowe wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 14 części i z każdej uformować bułkę. Gotowe bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika wysmarować je roztopionym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Na słodko lub wytrawniefamily:"Times New Roman";} Kolejny puszysty wypiek, obok którego nie można przejść obojętnie, tym razem drożdżowy. Już dawno zamierzałam upiec buchty z powidłami według tego przepisu. Niesamowicie puszyste bułeczki z marmoladą w środku, w sam raz do mleka na śniadanie. Polecam :-) Należy przygotować tortownicę o wymiarach 26 cm Składniki: 500 g maki pszennej 2 łyżki cukru 1 opakowanie(...)godziny w ciepłym miejscu. Tortownicę nasmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 50 – 55 gramowe części. Każdą część spłaszczyć, nałożyć łyżkę powideł i uformować kulę. Uformowane bułeczki układać obok siebie w tortownicy, tak, aby stykały się obok siebie. Gotowe ciasto pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 – 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki posmarować na wierzchu
Na słodko lub wytrawnietrójkąty. Odkrawamy dwa końce ciasta pod lekkim ukosem. Przesuwamy nóż kilka centymetrów po cieście, kierując nóż po ukosie w lewą stronę i kroimy. Tak powstają nam trójkątne bułeczki. Nożem wyrównujemy boki. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Pieczemy przez pierwsze 8 minut w 200 stopniach, a następne 15 minut w 180 stopniach. Przepis(...)bułeczki podpatrzyłam na blogu Adam piekarz, nie zabrakło w nim moich zmian
Aga w kuchniIdealne bułeczki na weekendowe śniadanie. Przepis pochodzi z bloga „Tak sobie pichcę ...” http://atinabc.blox.pl/2008/09/Nocne-buleczki.html . Autorka napisała, że przepis jest na 12 bułeczek ale ja zrobiłam 16 małych. Ilość jaka wyjdzie z przepisu oczywiście jest uzależniona od wielkości bułek. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka - 250 ml) (ja dałam typ 550 i też wyszły dobre bułeczki
IMPRESJA SMAKUtrwało to około 1h. Po wyrośnięciu wyrobić ciasto ponownie i uformować wałek, podzielić go na równe 13 części. Z każdej części uformować kulkę i układać na blaszkę wyłożoną papierem. Bułeczki należy umieszczać obok siebie w sporych odległościach. Pozostawić na 20 min, aby ponownie wyrosły. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Nadzienie Do zmielonego twarogu dodać wszystkie składniki i ucieramy na gładką(...)masę. W wyrośniętych bułeczkach wyciskać dołeczek( ja robiłam to dnem literatki lekko namoczonym w oliwie) dociskając do dna blaszki, ale nie przebijając dna. Nałożyć do wgłębienia ser, a następnie ananasa. Piec w 180º około 20 min. Studzić na kratce. Bułeczki są przepyszne. źródło przepisu: mojewypieki.com
O kuchni z uczuciemOstatnio wrzuciłem na profilu na facebooku zdjęcie bułeczek orkiszowych, które specjalnie dla mnie przygotowała Żona Ma. Tak się złożyło, że rozeszły się w jeden wieczór z racji przybyłych gości. Dziś, po odgrzewanych gołąbkach Żona Ma wchodzi do kuchni i robi znowu moje ulubione bułeczki. Obiecałem przepis jak tylko zrobimy je ponownie. Piszę my, bo udało mi się z nią kilka(...)zasypujemy cukrem i rozpuszczamy w mleku. Zaczyn łączymy z mąką, miodem, olejem, solą. Wyrabiamy ciasto. Sekret tkwi w długości wyrabiania ciasta. Im dłużej tym bardziej elastyczne i napowietrzone. Formujemu bułeczki do środka dodając czekoladę. Możemy ponacinać z góry
BaRepasrazem mąkę żołędziową wykorzystałam do przygotowania bułeczek. Sprawdziła się w 100%! Wyglądem i kolorem przypominają te ze sklepu (dlatego niektórzy mi nie uwierzyli, że sama je upiekłam :D), tylko moje nie są nafaszerowane niepotrzebnymi składnikami, ulepszaczami i barwnikami. Swoją drogą, piekarnie powinny zainwestować w taką mąkę żołędziową i dodawać ją zamiast karmelu w celu polepszenia barwy pieczywa :) Składniki(...)średnie bułeczki: - 150 ml mleka - 15 g drożdży - 170 g mąki pełnoziarnistej pszennej - 50 g mąki żołędziowej - 50 g mąki żytniej - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 jajko - sól do smaku - żółtko z wodą - do pospania sezam bądź mak Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do miski wsypujemy pozostałe składniki
Zdrowie na języku :PCiepłe pieczywo o poranku - marzenie :D Nie, nie piekłam tych bułeczek z rana, ale dzień wcześniej :D Były bardzo smaczne, choć ciepłe były lepsze :D No bo kto nie lubi ciepłego pieczywa? :D Szybki, prosty przepis na 4 średnie bułeczki :) Składniki: 100 g mąki żytniej 100 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 30 g drożdży(...)gazowaną. Zagnieć ciast. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj kulkę, lekko spłaszcz, tak aby przypominała kajzerkę :) Każdą bułeczkę zwilż delikatnie wodą i obsyp obfici mieszanką ziarenek. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 20-25 minut
Zdrowie na języku :PBułeczki (niczym tabletki) z krzyżykiem pochodzą z tradycji krajów anglosaskich. H ot cross buns z wiązane są z okresem wielkanocnym, a przede wszystkim kojarzone są z Wielkim Piątkiem. Wymalowany na bułeczkach wzór ma symbolizować krzyż i Wielkanoc właśnie. Nam cynamon kojarzy się bardziej z czasem jesienno-zimowym, kiedy więc bułeczki siedziały w piekarniku, a w domu zaczął roznosić się cudny
bistro mamaBułeczki podałam z czystym barszczem czerwonym na wywarze z kurczaka. Udko wykorzystałam do nadzienia. bardzo polecam nie tylko na sylwestrowe szaleństwa, ale na wszelkie spotkania rodzinne i "domówki". Składniki: 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 50 g stopionego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 12 suchych drożdży lub 25 g świeżych Ponadto(...)suszone pomidory. Kiedy ciasto podwoi objętość, podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść po łyżce farszu, składać na pół, zlepić brzegi, formując okrągłe bułeczki. Następnie układać na wyłożonej pergaminem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20-25 minut do podrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem
Czerwień i błękitzafundować więc sobie (oraz rodzince) coś na poprawę humoru i rozpieszczenie podniebienia - wyczarowałam, iście francuskie, drugie śniadanie. Na brioche miałam ochotę już od dawna. Widząc zdjęcia lekkich jak puch bułeczek, ślinka napływała mi do ust, a wyobraźnia już widziała mnie siedzącą na tarasiku z mym lubym, przykrytą kocami ,popijającą gorącą kawę i skubiącą wspomnianą wyżej bohaterkę. Wiecznie zaganiana ,między(...)się Wrocławianinami, nigdy nie mogłam pozwolić sobie na taki scenariusz. Jednak ten długo wyczekiwany dzień nadszedł. No, może nie jest tak idealnie jak w mojej głowie, ale sam smak bułeczki pozwala zapomnieć o wszystkim... ;) Pamiętajcie, by ciasto zagnieść wieczorem. To naprawdę tylko chwila, a jaka nagroda! Rano możesz wstać wcześniej, uformować kuleczki i położyć się spać na 3 godzinki potrzebne
Gotowanie to kochanieDawno nie piekłam bułeczek, wakacyjny prodiż nie sprzyjał jakoś a tymczasem najnowszy KUKBUK ma kilka świetnych propozycji w tym dwa przepisy na drożdżowe bułeczki. Przepisy trochę pomieszałam i powstały te pyszne, lekkie drożdżówki. W oryginale z serem, u mnie z jagodami i kruszonką z drugiego przepisu. Bułeczki piekłam we wtorkowy poranek a dzisiaj do porannej kawy zjadłam ostatnia, nadal
Dzieje kuchennej WiewióryZapraszam na drożdżówki z czekoladą! Składniki : 550 g mąki pszennej 250 ml mleka 40 g drożdży 2 łyżki masła 1 jajk o 4 łyżki cukru Dodatkowo: jajko do posmarowania bułeczek krem czekoladowy (typu Nutella, u mnie akurat krem czekoladowo-bananowy) Sposób przygotowania: 1. Do miski wle wamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukr u i 1 łyżkę mąki. Dokładnie(...)Ciasto dzielimy na mniejsze czę ści, rozwał kowujemy placek, nacinamy go "na pazurki " z jednej strony. Nakładamy łyżkę kremu i zwijamy tak, ab y pazurki były na górze bułeczki. 4. Bułeczki układamy w blaszce na papierze do pieczeni a, odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smar ujem y je jajkiem. Pieczemy ok. 20-30 minut w 200 st. C. Smacznego
Kuchnia domowa Ani