Jesień i zima pachną cynamonem. Podobnie jak bułeczki, które dzisiaj upiekłam. Przepis zauroczył mnie od razu ze względu na zdjęcie jakim został opatrzony. W czasie pracy nad bułeczkami okazało się, że nie tylko zdjęcie było piękne ale i ciasto fajnie współpracuje, dobrze się wyrabia, ładnie formuje, a jak smakuje po upieczeniu! obłędnie maślane i z wierzchu chrupiące... boskie! Przepis(...)boku. Kroimy na ok 16 plasterków. Plasterki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 45 minut. Nagrzewamy piec do 200 st.C. Po tym czasie smarujemy bułeczki rozbełtanym białkiem i posypujemy cukrem z cynamonem i kardamonem. Pieczemy ok 15-20 minut. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewiórylutego) jeszcze sporo czasu, chciałabym już dziś zadedykować mojemu ulubieńcowi brazylijski specjał zaproponowany blogerkom przez Agatę . Monty przepada za brazylijską muzyką, przy niej mruczy najgłośniej, więc myślę, że bułeczkę też by chętnie wmrutnął. Oczywiście umaczaną w czarnej herbacie, bo mój kot to koneser. Brazyliskie bułeczki kokosowe 1/2 filiżanki mleka 1 jajo (+ 1 do posmarowania wierzchu) 2 filiżanki mąki pszennej(...)farsz. Wiórki, cukier i mleko umieścić na rozgrzanej patelni i podgrzewać je do momentu, w którym cukier całkowicie się rozpuści, a wiórki wchłoną całe mleko. Schłodzić. Gdy ciasto na bułeczki podwoi już swoją obiętość, rozwałkować je na prostokątny placek o grubości ok. 5 mm i dokładnie wysmarować farszem. Następnie zawinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na ok. 12 części. Ułożyć
Przepysznik - BLW i nie tylkoczęści. Każdą część rozgnieść na dłoni, formować jakby koszyczek, do którego potem należy włożyć ok. łyżki farszu. Skleić brzegi ciasta, a końce podwinąć pod spód. Formować podłużne bułeczki. Układać je na sklejonych brzegach. Przy dzisiejszej temperaturze bułeczek nie trzeba było odkładać do wyrośnięcia. Kiedy indziej sugeruję dać im ok. pół godziny. Bułeczki posmarować mlekiem i włożyć do piekarnika nagrzanego
Weekendy w domu i ogrodzieukończyć jednym okiem zerkając na monitor :) Może ktoś z Was zrobił ostatnio dodane mielone na gnieździe makaronowym? Chętnie je obejrzę :) Dziś zaś podam propozycję na podwieczorek, czyli pyszne truskawkowe bułeczki, które część z Was chciała zobaczyć już w niedzielę. Nie ma przy nich wiele roboty, trzeba tylko poczekać, by odrobinkę wyrosły przed pieczeniem. Składniki: Na 12 bułek: 1/2 kg mąki(...)szczyptę soli oraz pokrojone w kosteczkę truskawki. Całość dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Tłustymi dłońmi formujemy na kształt bułeczki i układamy na okrągłej blasze robiąc ok dwu centymetrowe odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka. Kruszonka: Cukier, margarynę i mąkę łączymy ze sobą. Odkładamy
Kuchnia w czekoladzieoryginalnego przepisu zostało. Dodałam jeszcze garść poziomek, które został mi od sernika (uwaga! U mnie poziomki jeszcze są, więc może i u Was się znajdą...?), a ciasto zawinęłam w bułeczki-ślimaczki. Jeszcze ciepłą blachę zapakowałam, i zabrałam ze sobą. Tak się złożyło jednak, że po drodze ich nawet nie tknęliśmy. Do domu rodzinnego wkroczyłam więc z blachą drożdżówek i sernikiem(...)drożdżówki znalazły wielu amatorów, z moją młodszą Siostrą na czele. Rozeszły się migiem, i wszystkim bardzo smakowały. Polecam Wam je więc ogromnie, na te już ostatnie dni lata. Drożdżowe bułeczki z nektarynkami, poziomkami i marcepanem Składniki: (na formę 30x22 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 75 g cukru 50 g masła 25 g świeżych drożdży skórka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDrożdżowe jagodzianki z borówkami posypane cukrem pudrem to ciekawa propozycja na drugie śniadanie, słodki dodatek do kawy, idealny deser na lato. Te pyszne bułeczki to bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk który znika w kilka chwil. składniki na około 12 sztuk 50 dag mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki cukru 4 łyżki roztopionego masła 1 jajko 40 g drożdży(...)wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek a następnie dzielimy go na 12 części. Każdy kawałek ciasta rozciągamy w dłoniach, nadziewamy porcją borówek, zlepiamy brzegi i formujemy z niego podłużne bułeczki. Gotowe jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Upieczone bułeczki posypujemy cukrem pudrem
Smakowite DaniaDzisiaj polecam przepis na pyszne bułeczki posypane ziarnami złotego lnu, idealne na śniadanie. Doskonale smakują z masełkiem i szklanką ciepłego mleka lub kakao. SKŁADNIKI: 2 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 szklanka mleka, 45 dag mąki, 1 płaska łyżeczka soli, 3 łyżki masła, 4 łyżki nasion złotego lnu SKWORCU , jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże mieszam z 3 łyżkami(...)Przygotowane ciasto wykładam na stolnicę. Z ciasta formuję około 10cm wałeczki. Trzy wałeczki łączę ze sobą i przekładam 5-6 razy tworząc warkocz. Boki sklejam. 4. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Chałeczki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję nasionami lnu. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania
Tradycyjna kuchnia KasiTutaj znalazłam przepis na pyszne ponoć bułeczki..a w sumie to przepis oryginalny pochodzi stąd . Ja co prawda zamiast bułeczek zrobiłam rogaliki...a wyszły bardzo pyszne...polecam 20 g d rożdży 1/4 szk letniej wody 3/4 szk ciepłego mleka 3 płaskie łyżki masła 1 jajko 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżki soli 3 szk mąki pszennej Drożdże(...)rozwałkować cienkie placki o owalnym kształcie i zwinąć je w rulon nadając kształt rogala. Ułożyć na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.Piekarnik nagrzać do 190 stopni Bułeczki posmarować mlekiem,można posypać sezamem, makiem lub grubą solą.Piec około 20 minut
Moje domowe kucharzeniewrześnia żywić się będziemy z Córcia głównie poza domem postanowiłyśmy wybrać odpowiednie pojemniki tzw. Lunchboxy. Pojemniki zostały wyszukane, zamówione ale jeszcze do nas nie dotarły. Tymczasem upiekłam bułeczki a jedząc je od razu pomyślałam o tym, że były by idealną przekąską własnie do naszych śniadaniówek. Jest to zdrowa, bez mleczna i bez jajeczna wersja drożdżówek. U nas część z cukrem(...)cynamonem, a druga z jagodami i malinami oraz drobinkami pistacji. Przepis autorstwa Marty Dymek, znaleziony w sierpniowej KUCHNI. Bułeczki, Marchewkowe Ślimaczki ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, u mnie pól na pół pszenna i orkiszowa 630 100 ml mleka (roślinnego lub innego ulubionego) 25 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 szkl. puree marchewkowego 100 g płynnego
Dzieje kuchennej Wiewiórydzisiejszy poranek proponuję smaczne, pachnące bułeczki nadziewane szynką, oliwkami i serem. Zapachem wypełni się cały dom. Składniki: Ciasto ( na ok. 10 bułeczek ) 250 gram mąki 12,5 gram drożdży ¼ łyżeczki soli ¼ szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 50 gram margaryny 1 jajko 1 ½ łyżki oleju Nadzienie 50 gram szynki gotowanej 50 gram żółtego sera 50 gram wypestkowanych oliwek 1 łyżeczka musztardy(...)Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, łyżkę śmietany i przyprawiamy solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta, wałkujemy je na cienki placek, kroimy na kwadraty ( tyle ile będzie bułek ), nakładamy farsz. Formujemy bułeczki, układamy na natłuszczonej formie. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 200 o C przez około
Smaki EwySezon na moje ulubione owoce powoli dobiega końca. Jednym z moich ulubionych wypieków z jagodami są bułeczki drożdżowe uroczo zwane jagodziankami. To mój ulubiony przepis z którego bułeczki wychodzą wilgotne i zarazem puszyste. Dzięki dodatkowi mąki kokosowej, podczas pieczenia z owoców nie wypływa tak dużo soku jak normalnie a dodatek cynamonu dodaje jeszcze piękniejszego zapachu. Dzięki temu możemy cieszyć się(...)jajka 3 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju jagody (ok. 1,5 szklanki) łyżka cynamonu kopiasta łyżka mąki kokosowej mleko zagęszczone do posmarowania bułeczek odrobina cukru trzcinowego do posypania Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Dodajemy łyżkę mąki i maślanki i odstawiamy na 15 minut. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną
Mienta blogpachnących lasem polskich jagód :)) To wielkie zbawienie, zwłaszcza jak się kocha ... jagodzianki. Chociaż raz w sezonie udaje mi się upiec (i zjeść oczywiście) puszyste, miękkie drożdżowe bułeczki z tym pysznym jagodowym nadzieniem. Na blogu jest już wersja twarogowych jagodzianek , a dziś zapraszam na tradycyjne drożdżowe z duuużą ilością maślanej kruszonki :)) Składniki (na 13 sztuk(...)ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając jagodami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać
Walijskie PichcenieBułeczki upiekłam do chłodnika czosnkowego (ok, przyznam się, żadnego pieczywa nie było w domu i coś musiałam na szybko wykombinować- było gotowe jak zupa przestygła;-)). Składniki na około 14 szt. : 250 g przesianej mąki pszennej (ja wymieszałam 200 g pszennej z 50 g razowej) 200 g startej cukinii 150 g startej marchewki 200 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego mleka(...)dodać starte warzywa i pestki dyni. Mleko wymieszać dokładnie z „glutem” lnianym i dodać do mąki, wymieszać widelcem. Rozgrzać piekarnik do 210 C. Posmarować delikatnie formę do bułeczek. piec 25- 30 minut. Bułeczki wyjąc ostrożnie podważając np wykałaczką, wystudzić na kratce. ps. Dzięki temu że są wilgotne to buły są dobre na drugi dzień w przeciwieństwie do klasycznych
greenscarfwyrośnięcia. Powinno podwoić objętość zagnieść składniki na kruszonkę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki wydrylować wiśnie ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować bułeczkę, następnie rozpłaszczyć w dłoniach i ułożyć, zachowując odstępy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Gdy bułeczki urosną wilgotnym denkiem od szklanki zrobić w każdej(...)bułeczce miejsce na wiśnie. Układać po około 5 wisienek. Rant drożdżówek posmarować mlekiem. Rozsypać na wiśniach kruszonkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C 20 minut do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!