bułeczki - 9699 przepisów (strona:182/647)

Zwijane bułeczki z pastą warzywną 125

Pyszne, zwijane bułeczki są świetnym pomysłem na śniadanie lub jako dodatek do wielu dań. U mnie zniknęły błyskawicznie. 400 g mąki pszennej + 2 łyżki 15 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 250 ml mleka + 4 łyżki 40 g masła Jajko do posmarowania 150 g  pasty warzywnej z nutą czosnku niedźwiedziego Do miseczki wsypujemy dwie łyżki(...)duży prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na całym cieście rozsmarowujemy pastę warzywną. Zwijamy w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku. Kroimy na plastry o grubości 3-4 cm. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 180*C przez 20 minut

VioletoweKucharzenie
Bułeczki tygrysie 162

Dutch Crunch Rolls mięciutkie bułeczki tygrysie. Pasują do wędlin, serów, a nam najbardziej z musem jabłkowym. Wyglądają bardzo ciekawie, a w smaku są przepyszne. Tak coś czuję, że trzeba będzie znowu zrobić następną porcję. Zachęcam Was do zrobienia tygrysich bułeczek, bo robi się je błyskawicznie. Przynajmniej u mnie tak było, bo zrobiłam je metodą maszynową. Przez 15 minut ciasto zostało(...)pięknie wyrobione na gładką kulkę, tak że mi zostało tylko uformować bułeczki i zrobić polewę. Przepis znalazłam na fajnym blogu Domiwkuchni. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe 190

Kanelbullar, drożdżowe bułeczki z dużą porcją cynamonu, zwinięte w ślimaczki i tradycyjnie polewane syropem cukrowym. Jak dla nas cukru w nich aż nadto wiec pieczemy je bez syropu i posypujemy super food - granulowaną czekoladą lub kruszonymi ziarnami kakaowca. Bułeczki są popularne na całym świecie i nawet doczekały się swojego święta 4 października, ale nie ma co się ograniczać i znacznie(...)cudownym zapachem cynamonu. Są tak proste w przygotowaniu a zarazem urocze, że sprawdzą się jako jadalny prezent np. z okazji Dnia Matki. Porcje: 18-22 szt. Składniki:  Bułeczki: 450 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży (lub 12 g suszonych) 240 ml ciepłego mleka 70 g cukru lub pół na pół z erytrolem 80 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki

SzczyptaSmaQ
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 129

sezon na rabarbar w pełni i korzystajmy z niego! A rabarbar proszę Państwa to warzywo, ale jakże wdzięczne Więc dzisiaj wypiek z warzywem na słodko. Przyznam, że takie drożdżowe bułeczki z rabarbarem nie powstają u nas zbyt często, a w sumie szkoda. Pan mąż wcina je z mleczkiem, ale doskonale smakują również same. Mało słodkie, bo nie dodajemy praktycznie cukru(...)poza kruszonką i minimalną ilością cukru, dodawanego do rabarbaru. Jeśli lubicie słodkie wypieki, to możecie górę polać lukrem lub też dodać więcej cukru do ciasta. Bułeczki z rabarbarem wychodzą mięciutkie, pachnące -pięknie pachnie w całym mieszkaniu w czasie pieczenia i nawet w upalny dzień dla tego zapachu jestem w stanie odpalić piekarnik ;). Przepis na drożdżówki z powodzeniem możecie wykorzystać

Mieszam w Garnku
Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami 177

Wokół nas piękna zielona trawa pełna wiosennych kwiatów i ziół. Warto więc wybrać  się na rodzinny piknik. Jako przekąskę proponuję pyszne drożdżowe bułeczki z farszem z młodej kapusty i pieczarek. Zapewniam, że każdemu będą smakować.  SKŁADNIKI: Farsz: 1 główka młodej kapusty, 250g pieczarek, 1 cebula, ½ papryki czerwonej, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz, oliwa, Ciasto: 200 ml ciepłego mleka(...)minut do wyrośnięcia. 3. Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Kroję na kawałki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję farszu. Brzegi ciasta zlepiam formując kulę. 4. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję siemieniem lnianym. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Do posypania bułeczek wykorzystałam siemię lniane, które otrzymałam od firmy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pszenno - gryczane drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i orzechami laskowymi. Poniedziałki należy zacząć dobrze! 117

faktu, że nadal drożdżówki są przepyszne a przy tym "zdrowsze".  W sezonie "rabarbarowym" polecam Wam serdecznie. Ja mam ochotę upiec jeszcze sernik z ich dodatkiem :) Składniki na 6 bułeczek: 2/3 szklanki mąki gryczanej  2/3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 3-4 łyżki oliwy z oliwek  1 jajko  szczypta soli  odrobina ciepłego mleka(...)przez godzinę. Mąki mieszam z drożdżami. Dodaję cukier, ciepłe mleko, oliwę, jajko i sól. Wyrabiam gładkie ciasto, które odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formuję niewielkie bułeczki, których wierzch urozmaicam karmelizowanym rabarbarem i posiekanymi orzechami laskowymi. Odstawiam bułeczki na 15 minut do wyrośnięcia a następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę 25 minut. Smakują

Mango Papaja
Bułeczki z mascarpone z pomarańczą 116

Jeżeli lubicie słodkie śniadania, to te bułeczki idealnie się nadają. Słodyczy nadaje im śmietana i mascarpone, nie zawierają cukru a pomarańcza nadaje im ciekawego smaku. Najlepiej smakują na ciepło, posmarowane masłem lub dżemem.  Składniki: 2 szklanki mąki 50 g masła 120 ml śmietany 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki otartej skórki  z pomarańczy sok z polówki pomarańczy(...)proszku do pieczenia czarny sezam (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto na bułeczki. Ciasto musi być zwarte i nie klejące się, można dodać trochę mąki, byleby nie za dużo. Formujemy bułeczki i układamy na papierze do pieczenia. Na wierzchu sypiemy czarny sezam, wciskając

Delusional Trine
Bułeczki pszenne. 157

Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam na blogu "sio-smutki". Jest to jeden z moich ulubionych blogów, więc nie miałam wątpliwości, że bułeczki będą pyszne. Już sam ich wygląd był tak apetyczny , że nie mogłam się oprzeć i musiałam je koniecznie wypróbować. Smakują obłędnie i na pewno zagoszczą u mnie na stałe :) Składniki na zaczyn: 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)części. Z każdej części uformować dość długi wałeczek. Następnie zrobić pętelkę i przewijać końce dookoła, aż się złączą, wtedy je skleić. Może zdjęcia trochę Wam pomogą. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do dołu. Posmarować mlekiem i posypać makiem. Zostawić na ok. 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec

Agusiowe smakołyki
Kotlety z jajecznicy 147

nadaję się do ponownego zjedzenia. Sytuacja szczególnie popularna gdy wśród domowników są dzieci :) Ja mam swój sposób na resztki jajecznicy - pyszne kotleciki! Smakują wyśmienicie ! Składniki: 5 jajek 4 małe bułeczki 1 szklanka mleka sól i pieprz do smaku curry do smaku 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku bułka tarta do panierki masło klarowane do smażenia Wykonanie: Jedno jajko rozbełtać z mlekiem, przyprawami(...)zalać pokrojone bułeczki. W między czasie usmażyć jajecznicę z 4 jajek na maśle i połączyć z odciśniętymi bułeczkami. Dodać posiekany szczypiorek, przyprawić w razie potrzeby i wyrobić dokładnie ręką masę. Formować na dłoni kotleciki, obtaczać w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor. Super smakują z sosem majonezowym

Tradycyjna Kuchnia
Bezglutenowe bułeczki ryżowe 144

Kolejny, przetestowany przeze mnie przepis  z książki 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej.  I kolejny udany i smaczny wypiek:-) Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu ale później są równie fajne.  Składniki: 220 g mąki bezglutenowej chlebowej - użyłam własnej mieszanki jaglanej 80 g kleiku ryżowego 1,5 szkl mleka lub wody 30 g masła lub oleju 8 g drożdży(...)Dodać olej i całość dobrze wymieszać mikserem. Odstawić na ok 30 minut.  Ciasto wyjdzie bardzo gęste ale niech was nie kusi dodawanie dużo większej ilości wody lub mleka - bułeczki wyrosną za bardzo a skórka będzie odstawała.  Z ciasta formować bułeczki - najlepiej łyżką zamoczoną w wodzie i mokrą ręką.  Układać na blasze wyłożonej papierem. Posmarować roztrzepanym jajkiem, chociaż

Ze smakiem bez glutenu
BUŁECZKI JOGURTOWE BEZ DROŻDŻY (NA SODZIE) 345

bułki robione na drożdżach J A najlepsze jest, że jak je już zrobisz, to ciężko będzie uwierzyć, że nie ma tam ani grama drożdży J SKŁADNIKI: ( 6 niewielkich bułeczek) 200 g mąki typu 650 ( możesz użyć bezglutenowej) 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1 duża łyżka roztopionego masła 250 g jogurtu naturalnego mleko do posmarowania bułeczek(...)ciasto trochę popracowało. Po tym czasie, dłońmi formułować kuleczki z ciasta, podsypując je mąką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Posmaruj pędzelkiem każdą bułeczkę mlekiem. Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180˚C, aż do zarumienienia

Calzonella.com
Ciabatty na zaczynie biga 154

Dzisiaj również ten rodzaj pieczywa, choć w nieco bardziej  wymagającej wersji- na zaczynie biga. Zaczyn potrzebuje kilkunastu godzin leżakowania, ale uwierzcie mi na słowo, że pokochacie te bułeczki i będziecie wracać do tego przepisu baaardzo często ;). Przepis z książki Piotra kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia".     Składniki: (na 8 sztuk) Zaczyn biga: 2 g świeżych drożdży(...)ostrym nożem podzielić ciasto na 8 części. Przy pomocy noża przełożyć Ciabatty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut do garowania w ciepłe miejsce. Bułeczki nie muszą być równiusieńkie i okrągłe. To właśnie ich różny, nieokreślony kształt nadaje im uroku. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 250 st.C. Blaszkę z bułeczkami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez

Nastoletnie Wypiekanie
Bułki pszenne. 144

Bardzo lubię jak w domu pachnie świeżym pieczywem.Dlatego polecam Wam pyszne mięciutkie bułeczki domowej roboty. Składniki: 0,5 kg maki pszennej 30 g drożdży 200 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 5 łyżek oleju Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier.Zostawić na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować(...)dużo, żeby bułki nie były  twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i  zostawić do wyrośnięcia.Wystarczy pół godzinki. Kiedy podwoi objętość wyłożyć  na stolnicę i formować bułeczki. Ja robię z ciasta wałek i dzielę go na 8 części. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Posypać mąką i tępą strona noża zrobić przedziałek. Pozostawić

Agusiowe smakołyki
Bułki orkiszowe ze słonecznikiem 117

będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny). Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami

Smak mojej kuchni
Drożdżowe bułeczki orkiszowe z musem z mango i makiem :) 158

także rodzynki. Najprostsze receptury przeważnie są najlepsze. Tym razem chciałam stworzyć drożdżowy wypiek w wersji zdrowszej. I w pełni mi się to udało! Nawet efekt przerósł moje oczekiwania, a bułeczki zniknęły w 2 dni! Mąkę pszenną zamieniła na orkiszową razową, zamiast cukru użyłam cukru kokosowego, dodałam także olej kokosowy, aromat waniliowy i oczywiście jajko. Głównym składnikiem smakowym stał się(...)mango, swoją drogą przepyszny! Miał tu występować jako nadzienie, ale widocznie mu to nie odpowiadało i wydostał się na zewnątrz bułeczek. Ale nic to nie zmieniło, bo bułki są cudowne! Bardzo, ale to bardzo delikatne i puszyste, lekko słodkie, mięciutkie, wręcz rozpływają się w utach! Polecam upiec sobie takie w domu, na pewno będziecie zadowoleni :)  Składniki: 350 g mąki

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania