bułeczki - 9699 przepisów (strona:179/647)

Brazylijskie bułeczki serowe (Pão de queijo) po raz drugi 312

Piekłem już wcześniej  te bułeczki, wyszły mi wtedy bardzo smaczne ale niezbyt piękne. Ciasto było zdecydowanie za rzadkie i bułeczki były płaskie. Spróbowałem je upiec ponownie korzystając z innego przepisu, tym razem poszło znacznie lepiej. Korzystałem z tego filmiku . Doskonała, szybka do zrobienia przekąska, polecam! Składniki na połowę ciasta tego co w filmie (20 szt.): 150 g mleka(...)kuchenki i przestudzić. Dodać jajko i wymieszać, następnie dodać ser i zagnieść na jednolitą masę. Nie za długo, żeby nie przerobić. Nasmarować dłonie masłem/margaryną i ukulać bułeczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 180oC, aż trochę podrosną i się zarumienią. Ja piekłem ok.35 minut, wstawiałem z zimną blachą

Przepisy na domowy ser i chleb
PSZENNE KAJZERKI 137

Kolejny przepis na wyśmienite , puszyste bułeczki 😁 Szybkie i długo świeże , rozpływające się w ustach . Jeśli zachęcił Cię ten opis to zapraszam do dalszej części gdzie zdradzę sekret jak zrobić je samemu :) Let's go !💪 SKŁADNIKI ( ok. 9-10 szt. ) 450 g mąki pszennej ( typ 650 ) 200 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 20 ml oleju(...)lekko natłuszczonej miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 h do wyrośnięcia . Po tym czasie ciasto wykładamy na blat , dzielimy na 9-10 równych części i formujemy bułeczki . Kładziemy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce , przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 min. do ponownego podrośnięcia . Bułeczki smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem z 2 łyżkami mlek , można dodatkowo posypać

Marcepanowa kuchnia
Kokosowe scones z rokitnikiem 136

grama białego cukru, znajdziemy za to bogactwo witamin i smaku. A jako, że wspomniałam o zdrowym odżywianiu, mam dla Was przepis na zdrowe śniadanie ( lub drugie śniadanie ). Śniadaniowe bułeczki scones pojawiły się u mnie w wersji "healthy". Przygotowałam je na mące kokosowej, dodałam płatki migdałowe oraz dżem z rokitnika. Bułeczki są bardzo syte. Rano zjedzcie je, popijając zieloną herbatą(...)zbożową kawą. Jeśli zaś wolicie zabrać je do pracy czy szkoły, jako drugie śniadania, to bardzo dobrze. Bułeczki na pewno zaspokoją Wasz przedpołudniowy głód. To jak, gotowi na śniadanie takie, że Łoooo .... ? Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 1/3 szklanki amarantusa ( możecie pominąć, dodając więcej mąki kokosowej ) 70 g oleju kokosowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko 2 czubate łyżki dżemu

kolorowotorcikowo
Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami i płatkami czekoladowymi 172

autorem jest Hipokrates. Za ojczyznę czarnego bzu uważa się kraje śródziemnomorskie.  Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości czarny bez został bohaterem tego przepisu. Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami płatkami czekoladowymi to propozycja na pyszne śniadanie. Składniki 200 g białego sera 150 g otrębów owsianych 80 g suszonych śliwek 200 ml mleka 2 łyżki  dżemu(...)składniki się połączyły. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą otrębową. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu syropem klonowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, ale można zostawić je jeszcze na kwadrans w ciepłym piekarniku. Słodkie bułeczki otrębowe

My Chcemy Jeść
Obwarzanki z ziarenkami 158

tylko nie jesteście z Krakowa, to pewnie łykniecie to, że te bułeczki zwą się obwarzankami. Pewnie, niektórzy nazwą je bajglami. Ale nie tak prosto. Dla nas Krakusów (a za taką się czuję po kilku latach mieszkania tu), obwarzanek to obwarzanek a nie żaden bajgiel czy precel. Dlaczego o tym piszę, bo pewnie sama bym się nabrała, ale niedawno zgłębiałam tajemnicę(...)obwarzanków. Dlaczego pieczywa z tego przepisu nie powinniśmy nazywać obwarzankiem? Bo po uformowaniu naszych pięknych, krągłych bułeczek, ich wyrośnięciu, wrzuca się je na chwilę do wrzącej wody – obwarza się je (stąd nazwa), potem wyławia i dopiero piecze. Tutaj ten etap jest pomijany, więc nie do końca są to obwarzanki. Ale ponieważ nasz wyrób nazwać jakoś trzeba, niechaj pozostanie nielegalnym

Mieszam w Garnku
DROŻDŻÓWKI CYNAMONOWE ŚLIMACZKI 229

zachowując odstęp od brzegów (ok 1 cm). Zwińcie jak roladę (ja zwijam wzdłuż krótszego boku) i pokrójcie na 2-3 cm grubości plastry- powinno Wam wyjść około 12-14 bułeczek. Bułeczki układajcie w przygotowanej formie z zachowaniem sporych odstępów, każdą posmarujcie roztopionym masłem i posypcie cukrem. Formę przykryjcie folia spożywczą i odstawcie ponownie na około dwie godziny- bułeczki powinny podwoić

OliveandThyme
Odrywana pizza 241

idealna na przekąskę imprezową. Po drugie - jest odchudzona, bo sera dajemy tutaj naprawdę niewiele w porównaniu do tradycyjnej pizzy. Po trzecie - jest naprawdę wygodna. Urywamy i zajadamy niczym pikantne bułeczki. Zachęceni? To do dzieła :-) Składniki (duża blacha): ciasto:  500 g mąki pszennej 300 ml letniej wody opakowanie drożdży instant (7 g) - rozrobić w łyżce wody przed dodaniem 1 jajo(...)krótszego boku i tniemy na paski o szerokości 4 cm.  Kawałki pizzy układamy obok siebie, zostawiając 1 cm luzu na omączonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą bułeczkę rozwieramy delikatnie na wierzchu i wsuwamy w jej warstwy ser - nie za głęboko. Chodzi o to, by te bułeczki nie były mocno ściśnięte od góry.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Poezja Smaków - blog kulinarny
Filet z indyka z bułeczkami naleśnikowymi 197

Proponujemy ciekawe danie obiadowe, z wykorzystaniem naleśnikowych bułeczek (Pudding Yorkshire -  według Marco Pierre White'a ).       Składniki: -ok. 1 kg fileta z piersi indyka -woda, sól, pieprz, ząbek czosnku, wędzona papryka - 2-3 dkg masła   Do wykonania bułeczek musimy zachować proporcje: -ważymy 3 rozbite jajka - u nas było to 16,5 dkg -ważymy tyle samo mąki(...)olej przez ok. 3 minuty. Wyjmujemy formę z piekarnika i wlewamy ciasto naleśnikowe do wysokości 1/3 wgłębień. Pieczemy 20 minut w temperaturze 185 st. C. Mięso kroimy w plastry. Bułeczki i indyka podajemy z dowolnym, ulubionym sosem i dowolną surówką. Smacznego! Za pomysł i smakowite danie dziękujemy Karince i Łukaszowi

Maminek kulinarny
Zakręcone bułeczki z serem 265

Pyszne, mini drożdżówki do kawy na drugie śniadanie. Zawijane bułeczki nadają się również na następny dzień do pracy lub szkoły. Czas trwania: 2 h Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży ½ szklanki mleka ¼ łyżeczki soli 50 g masła 1/3 szklanki oleju 2 żółtka 1 cukier waniliowy ½ szklanki cukru Masa twarogowa(...)złożyć na pół 6. Pokroić na 16 pasków 7. Zwinąć każdy pasek 8. Piec na złoty kolor Pobierz wersję do druku: Pobierz Zakręcone bułeczki z serem Artykuł Zakręcone bułeczki z serem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Oliwkowe ciabatty 118

miejsce do wyrośnięcia na 1 – 2 godziny, aż potroi swoją objętość. Oliwki kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Następnie formować 6 podłużnych bułeczek, ułożyć je na papierze do pieczenia, przykryć ścierką i pozostawić na kolejną 1 godzinę, aby wyrosły. Bułeczki delikatnie wysmarować wodą i piec 20 minut(...)kroku: 1. Rozpuścić drożdże 2. Dodać drożdże do reszty składników 3. Zagnieść ciasto 4. Odstawić ciasto do wyrośnięcia 5. Dodać pokrojone oliwki 6. Uformować podłużne bułeczki 7. Odstawić ciasto do wyrośnięcia 8. Posmarować ciasto wodą Pobierz wersję do druku: Pobierz Oliwkowe ciabatty Artykuł Oliwkowe ciabatty pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Proziaki. Pieczywo na sodzie 207

Proziaki. Pieczywo na sodzie. Te bułeczki na sodzie jedliśmy pierwszy raz, gdy pojechaliśmy na wakacje w Bieszczady do Polańczyka. Te bułeczki są bardzo popularne w tym regionie. Skąd taka nazwa tego pieczywa? Proza to inaczej soda! Czyli można takie mączne placki nazwać sodziakami 😉 Powinno się je piec na blacie kuchni, ale obecnie smaży się je na suchej patelni. Dzisiaj(...)przepis na te zgrabne bieszczadzkie bułeczki. Proziaki, podobnie jak podpłomyki przygotowuje się gdy w domu zabraknie pieczywa w domu. Polecam grillowane podpłomyki . Podpłomyki są płaskie, a proziaki zaś puszyste, do tego słodkawe, ale bardzo smaczne. Mi bardzo smakują na ciepło z masłem, serem i pomidorem. Na słodko z dżemem, czy konfiturą i szklanką zimnego mleka są również bardzo smaczne. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza inaczej – kąski pizzy, bułeczki pizzowe 208

Jeśli lubicie pizze jak my, spróbujcie koniecznie pizzy w innym wydaniu. Pizza w postaci bułeczek, idealnych na złapanie w palce i radosną konsumpcję. Taka forma pizzy idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach. My uwielbiamy kąski z sosem i np rukolą. Sos może być dowolny, ale same kąski i tak smakują doskonale i robią wrażenie. Do środka kąsków – bułeczek(...)się rumienić, posmaruj je rozpuszczonym masłem z czosnkiem i posyp parmezanem. Piecz jeszcze 10 min. Podawaj z sosem. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/pizza-inaczej-kaski-pizzy/ MieszamWGarnku Artykuł Pizza inaczej – kąski pizzy, bułeczki pizzowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Grahamki 128

bułeczek własnego wypieku mam ogromny sentyment, wiem, że i Wy lubicie sami przygotowywać te śniadaniowe rarytasy w domu, ekspresowe bułeczki cieszyły się ogromnym zainteresowaniem (przepis) . Grahamki kojarzą mi się z dzieciństwem, ten rodzaj bułki najczęściej lądował w mojej szkolnej śniadaniówce, z reguły z żółtym serem i zawsze opatrzona w biały papier śniadaniowy, w towarzystwie gruszki w własnego ogródka, stanowiła jedno(...)ciasto powinno podwoić swoją objętość 5. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić na blacie i podzielić na ok 8-9 równych części, z każdej formujemy zgrabną bułeczkę, układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy bułki w ciepłym miejscu do podrośnięcia na ok 30 minut, powinny podwoić swoją objętość  6. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, bułki

Słodki Kompromis
Cynamonowe bułeczki - wianuszki 148

Mięciutkie, cynamonowe bułeczki drożdżowe w kształcie wianuszków. Bardzo fajnie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. Zwłaszcza tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe, gdy ciasto aż samo rozpływa się w ustach. Tak jak inne drożdżowce, można je przechowywać przez kilka dni, a żeby wrócić znów do tej miękkości jaka była na początku wystarczy włożyć je na minutę do mikrofalówki lub rozgrzanego piekarnika(...)Bułeczki same w sobie nie są mocno słodkie, więc wielbiciele bardzo słodkich wypieków mogą je polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Świetnie smakują z kubkiem ciepłego mleka, gdy za oknem mróz i śnieg :) Składniki na ok. 16 sztuk: (Inspiracja: " Cukiernicze kreacje Charlotte ")   Ciasto: 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 8 łyżek brązowego cukru trzcinowego 1 jajko rozm

Simply Food
#2 Malezja: i jej słodkości 150

prosty, ciężko skonsumować ten produkt przy temperaturze 35 stopni. Zamiast tego stoiska uginają się pod wiórkami kokosowymi, gęstym cukrem palmowym, kruszonym lodem z dodatkiem mleka sojowego czy mięciutkimi słodkimi bułeczkami, wypełnionymi czerwoną fasolą, kukurydzą czy kaya, malajskim dżemem kokosowym robionym na jajku… No to zaczynamy(...)zielone kuleczki z mąki ryżowej, ekstraktu z liści pandan, nadziane płynnym cukrem palmowym i otoczone w wiórkach kokosowych. Must eat w Malezji! Wybuchają tą słodką masą po nagryzieniu! 3. Bułeczki robione na parze dostępne na stoiskach z dim sum'ami. Ciekawa konsystencja i płynne nadzienie o różnych smakach ( na zdjęciu: kukurydza i liście pandan). Dodatkowo moim faworytem były, do złudzenia

Gawron w rosole