śniadanie polecam pyszne i chrupiące bułeczki. Można je upiec wieczorem i na rano będą gotowe, lub wstać wcześnie rano i upiec, będą wtedy pachnące z chrupiącą skórką. Posmarowane pysznym dżemem od Łowicz smakują doskonale. Zapraszam:) Składniki: Rozczyn: pół szklanki ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki cukru Ciasto: 50 dag mąki pszennej pół szklanki płatków(...)mąką stolnicy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, każdą smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły
IzabelawkuchniDrożdżowe na maśle jest idealne. Mięciutkie i delikatne w smaku. Podane w formie odrywanych bułeczek będzie się pięknie prezentowało. Polecam upiec na podwieczorek i podać z kubkiem mleka lub z czym tam lubicie, ja to uwielbiam z gorącą kawą. Niech Wasi najbliżsi odrywają sobie po takie pachnącej cynamonem bułeczce. A dodam jeszcze, że kruszonka nadaje ciastu takiego fajnego chrupnięcia. Zapraszam(...)można upiec na dużej blaszce. 6. Pieczenie: Następnie od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia. 7. Podanie: Tak upieczone odrywane bułeczki są gotowe do podania. Smacznego życzę
IzabelawkuchniDrożdżowe puchate bułeczki z dżemem w środku posypane cukrem pudrem. Wspaniały domowy deser Najlepsze są jeszcze ciepłe! Składniki: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 250 ml mleka 1 jajko 80 g masła, roztopionego 60 g cukru pudru 1 roztrzepane jajko dżem wiśniowy lub truskawkowy (zamiennie powidła, marmolada) Przygotowanie: Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz(...)czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą np. mniejszej miseczki kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę dżemu, zwijamy dokładnie, tak aby dżem nie uciekł podczas pieczenia bokami. Układamy bułeczki równomiernie (w odstępach od siebie) na wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Smarujemy każdą roztrzepanym jajkiem. Piec przez 22-25 minut w temp.180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Przepis znalazłam na blogu
Zasmakuj KuchniDzisiaj zapraszam na urywane bułeczki. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi, czy rodzinne śniadanie. Kto ma chęć urwać sobie jedną? Zapraszam! Składniki na rozczyn: 20 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 3 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, np. TOTA Składniki na ciasto: 3 szkl mąki pełnoziarnistej, np. TOTA 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki masła roztopionego szczypta(...)przesiać do miski, dodać rozczyn, mleko, przestudzone masło, sól, nasiona chia i wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Uformować bułeczki i ułożyć je w tortownicy, zostawiając małe odstępy. Odstawić na 30 minut. Kruszonka: W tym czasie przygotować kruszonkę, połączyć wszystkie składniki, do uzyskania sypkiej masy. Całość: Bułeczki posypać kruszonką
TrufelkowoWytrawne drożdżowe bułeczki ślimaki do odrywania, nadziewane zielonym pesto z bazylii i posypane orzeszkami piniowymi. Smakują znakomicie jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do zupy krem. Gwarantuję, że znikają w szybkim tempie ;) Składniki na 16 bułeczek: 3 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży świeżych szkl. letniej wody łyżka cukru łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek słoiczek pesto z bazylii(...)powstałe ślimaki ułożyć obok siebie (zwinięciem do góry) w przygotowanej tortownicy, posypać po wierzchu orzeszkami i przykryć ponownie na około 25 minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Podrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 min., aż wierz się lekko zrumieni
wyzwania kuchenneuformować z niego kulę i rozwałkować. Wyciąć małą salaterką krążek. Na jego środek wyłożyć łyżkę masy dyniowej. Krążek naciąć w czterech miejscach, a następnie skleić końce przeciwległych ćwiartek, formując bułeczkę w kształcie róży (patrz zdjęcie). Bułeczkę ułożyć na środku tortownicy. Resztę ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich ponownie wyrobić i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości(...)posmarować wodą, a następnie zwinąć prostokąty w rolady. Ułożyć rolady na sklejeniach. Rolady pokroić na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Krążki z jednej rolady ułożyć wokół bułeczki w tortownicy. Krążki z drugiej rolady układać: na środku, po prawej stronie i po lewej, a potem znów: środek, po prawo, po lewej i tak do końca keksówki. Drożdżówki
Weekendy w domu i ogrodziekanapka pełna smaków i aromatów!!! Warzywny burger w orkiszowej, razowej bułce do podania: plastry pomidora, korniszonów, czerwonej cebuli plastry pieczonej dyni i buraków liście sałaty pokruszona bryndza owcza bułeczki razowe 1/2 szkl. mąki orkiszowej razowej 1/2 szkl. mąki żytniej typ 720 1 szkl. mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody 15 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli(...)następnie stopniowo wlewając oliwę zagniatamy ciasto. Powinno się trochę kleić do rąk. Przekładamy ciasto do miski posmarowanej oliwą i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Z ciasta formujemy 4 bułeczki dłońmi posmarowanymi oliwą, układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na kolejne pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 230 st.C. Wyrośnięte bułeczki posypujemy
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepis na bułeczki twarogowe ten od Twojej Matki ! -okay! zaraz, jak skończę rozmawiać z P... Składniki: 25 mąki pszennej/pszennej pełnoziarnistej 25 dag twarogu 1jajko 3płaskie łyżeczki proszku pół łyżeczki soli dodatki do wypieku (wybierz ulubione): kminek oliwki wędzona papryka zioła...prowansalskie papryka podsmażona wcześniej cebulka co kto lubi.o. Wykonanie: *rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza* 1. Twaróg ucieramy(...)jajkiem i solą. 2. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia 3. Wrzucamy do michy ulubione dodatki. 4. Zagniatamy ciasto. 5. Formujemy bułeczki i układamy na papierze do pieczenia w odległości kilku centymetrów(bułeczki sporo urosną) 6.Piecz 20minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wcinaj póki gorące
U Fiolkiurok tego wypieku polega na tym, że ciasto wyrasta tylko raz. Czyli pomijamy wyrastanie rozczynu, potem ciasta i na końcu jeszcze bułek. Oszczędza nam to sporo czasu. A same bułeczki wychodzą puszyste i naprawdę pyszne. Kilka bułek mi popękało, ale mój mąż uznał to zaletę twierdząc, że przynajmniej widać co jest w środku Oboje nie lubimy kiedy bułki drożdżowe kupione(...)kilka malin (nie żałowałam sobie ). Ciasto sklejamy (podobnie jak na pierogi) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (sklejeniem do dołu). Sklejanie bułki – krok po kroku Bułeczki przygotowane do pieczenia Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 170 stopniach około 30 min (piekłam na dwa razy: 8 sztuk w dużej blasze oraz 7 w tortownicy
RelaxtimeCzasami coś wychodzi ot tak sobie. Miałam przepis, zagniotłam ciasto i zamiast wieńca wyszły mi ślimaczki. Niewielkie bułeczki pełne pysznego, słodkiego nadzienia. Skusicie się? Już niebawem weekend może ktoś z Was je upiecze? Pierwotna receptura pochodzi z magazynu KUCHNIA 09/2017. Drożdżowe ślimaczki z powalającym nadzieniem daktylowo - pistacjowym ciasto: 125 ml letniego mleka 15 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego(...)daktylowa a następnie zwijamy ciasno w roladę. Ciasto tniemy na grube plastry (ok 15 szt.), które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je ślimakiem do góry. Każdą bułeczkę smarujemy masa cynamonową. Bułeczki pieczemy ok 12-15 minut w nagrzanym piekarniku. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej WiewióryZaczęło się od tego, jak wracając z przedszkola, moje dziecko zażyczyło sobie pyszną bułeczkę z dżemem, taką jak była w przedszkolu. Święto, mój niejadek chce jeść… Niewiele myśląc skręciłam do sklepu po świeżutkie pieczywo. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy kładąc talerz z piękną bułą obficie wysmarowaną dżemem pociecha parsknęła „nie taką, taką pyszną bez skórki”. Wtedy okazało(...)się, że chodzi o pampuchy. Ale jakoś rozeszło się po kościach, do wczoraj, kiedy syn po raz kolejny zażyczył sobie taką pyszną bułeczkę jaką jadł w przedszkolu. Tym razem zrobiłam… był zachwycony i oczywiście wybrał wersję maczaną w domowym dżemie truskawkowym, mi najbardziej smakowały te z serkiem i borówkami. Jakie to dziwne, że zrobiłam je dopiero teraz… Koniecznie
Fitsweet.meśniadanie ze smakami lata. Taki posiłek jem często, kiedy jestem latem na działce. To dla mnie kwintesencja lata i smak sniadania na trawie. Jednym z moich ulubionych zestawów są bułeczki z pastą jajeczną. Dziś w wersji z hummusem i natką pietruszki. Do tego moje ukochane kwiaty cukinii i śniadanie mistrzów gotowe. Żegnaj, szara środo, witaj smaku lata! Składniki(...)jogurtu greckiego 100 g hummusu (u mnie opakowanie hummusu pikantnego Profi ) łyżeczka musztardy szczypta soli świeżo mielony pieprz dodatkowo: 2 kwiaty cukinii lub dyni surowe jajko łyżka masła bułeczka kiełki do dekoracji (opcjonalnie) Przepis na pastę jajeczną z hummusem i kwiatami cukinii: Jajka na twardo posiekać i wymieszać z natką, jogurtem, hummusem, musztardą, solę i pieprzem. Kwiaty cukinii
Ugotowane pozamiatanechodaków wychylające się zza rogu. Lubię ten okres, cieszę się jeszcze późno letnimi dobrodziejstwami z polskich pól. Przyszła więc pora na kalafiora :) Zastanawialiście się kiedyś czym zastąpić magiczną bułeczkę do tego jakże popularnego warzywa? Wyznam szczerze, że jako dziecko nie cierpiałam go za zapach i mdły smak, a potem pokochałam i dla mnie i moich bliskich taka właśnie forma(...)kalafiora, ta z bułeczką, jest tą ulubioną. No cóż, tradycyjnie do bólu ale jak smacznie :) Jeszcze przed urlopem wymyśliłam sposób na bułeczkę inną niż wszystkie! Piernikową! skusicie się? Różyczki kalafiora pod serem z pleśnią i kruszonką piernikową 600 g różyczek kalafiora szczypta soli i duży garnek wody 2 pierniczki Katarzynki 30 g masła 60 g sera z niebieska
Dzieje kuchennej Wiewióryzaczęliśmy warsztaty mieliśmy przyjemność spróbować gotowanych szwedzkich raków, ponieważ akurat następnego dnia w Szwecji przypadało Święto Raka. Do tego oczywiście schłodzone białe wino ! W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: Kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe z kardamonem Kladdkaka, czyli szybkie ciasto czekoladowe z bitą śmietaną Toast Skagen, czyli klasyczny sandwich z białego chleba tostowego z krewetkami zimnowodnymi Roastbeef podany na chrupkim chlebie(...)marynowanymi burakami i BIO kiełkami Hitem warsztatów były oczywiście bułeczki cynamonowe z kardamonem ! Michał uczył nas jak wiązać te klasyczne szwedzkie supełki. Popatrzcie na fotkach jakie mamy skupione miny 😁. Nie muszę Wam chyba mówić jakie zapachem się rozeszły po całym studiu, gdy już wyrośnięte bułeczki włożyliśmy do piekarników ! Oczywiście w trakcie gotowania służył nam niezawodny sprzęt marki Electrolux. Po wspólnym
Kulinarne przygody Gatity