bułeczki - 9699 przepisów (strona:170/647)

Drożdżowe bułeczki na kefirze z serem i jabłkami 71

możemy dodać zsiadłego mleka, maślanki lub jogurtu. Bywa, że nie wszyscy przepadają za nadzieniem z  sera i jabłek, wówczas część bułek możemy wypełnić ulubionym dżemem. Składniki na 9 bułeczek CIASTO* 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 1 jajko 60 g miodu 200 ml kefiru 50 g masła szczypta soli NADZIENIE SEROWE 30 g masła 40 g cukru(...)wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Każdą kulę lekko rozpłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości. Kiedy bułeczki wyrosną, w każdej robimy wgłębienie, najlepiej szklanką i wypełniamy nadzieniem serowym. Na wierzch układamy kawałki duszonych jabłek. Pieczemy w temperaturze 190°C około 25 minut. Przestudzone możemy oprószyć cukrem pudrem

Tajemnice Smaku
Drożdżowe plecione bułeczki z czekoladową kruszonką 63

posiłków? Wystarczy wyrobić drożdżowe ciasto i pozwolić maluchom bawić się nim, tak jak bawią się plasteliną, czy bardziej popularną dzisiaj ciastoliną. A kiedy nauczycie je jeszcze zaplatać tak urocze bułeczki, będzie mnóstwo śmiechu, wspólnej zabawy i … bałaganu. I o to chodzi! Składniki CIASTO JASNE 500 g mąki 25 g drożdży 50 g miodu 2 jaja 200 ml mleka(...)jaja 200 ml mleka 50 g miękkiego masła szczypta soli KRUSZONKA 50 g mąki 10 g kakao 30 g cukru 30 g masła Dodatkowo 1 jajko do smarowania bułeczek Wykonanie KRUSZONKA Mąkę, kakao, cukier i masło wyrabiamy między palcami na kruszonkę. kruszonkę Schładzamy w lodówce minimum 30 minut. CIASTO Ciasto jasne i ciemne przygotowujemy w ten sam sposób

Tajemnice Smaku
Dyniowe bułeczki orkiszowe 67

przygotowania dyniowych bułeczek orkiszowych potrzebujemy dwa dni. Pierwszego dnia pieczemy dynię na puree, zaparzamy mąkę i mieszamy zaczyn poolish*. Drugiego dnia dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, formujemy i pieczemy bułki. Dodatek zaparzonej mąki do ciasta poprawia walory smakowe oraz przedłuża świeżość gotowego wypieku. Składniki Zaczyn poolish 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g wody 5 g świeżych drożdży Mąka zaparzana(...)odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godzin. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 15 części (około 60 g sztuka), z których formujemy bułeczki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia po trzy sztuki obok siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 45 minut (lub dłużej). Przed pieczeniem

Tajemnice Smaku
Orkiszowe kruche bułeczki z żurawinowym lukrem – Cranberry Scones 100

Scones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche bułeczki. Podaje się je do popołudniowej herbaty lub na śniadanie. Scones możemy przygotować bez słodkich dodatków, wtedy serwujemy je przekrojone na pół i posmarowane z dżemem. Te z dodatkiem owoców i z lukrem to już deser kompletny. W przepisie na “cranberry scones” żurawinę przemyciłam dwa razy, suszoną dodałam do środka(...)LUKIER ŻURAWINOWY Cukier puder mieszamy  ze sproszkowaną żurawiną liofilizowaną. Dolewamy stopniowo wodę i za pomocą łyżki dokładnie ucieramy, do uzyskania gładkiej konsystencji.  Gotowym lukrem polewamy lekko przestudzone bułeczki. Smacznego

Tajemnice Smaku
Pełnoziarniste scones z orzechami laskowymi i pomidorowa pasta z soczewicy 86

pieczenia i solą. Dodaj masło i wodę a następnie zagnieć jednolite ciasto z podanych składników. Rozwałkuj przygotowane ciasto na blacie podsypanym mąką na grubość 1 cm i wykrawaj szklanką bułeczki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej bułeczki a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 12- 15 minut. Wystudź bułeczki i zjedz ze smakiem

Mango Papaja
Bułeczki otrębowe 125

Pyszne bułeczki z otrębami żytnimi. Delikatne, puszyste i długo zachowują świeżość. Idealne dla najmłodszych ;)   Składniki na ok 15 sztuk: 500g mąki pszennej typ 650, 100g otrębów żytnich, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki soli, 30g drożdży, 4 łyżeczki cukru, 360ml ciepłego mleka. Drożdże kruszymy do kubeczka. dodajemy cukier i ciepłe mleko. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)powinno być miękkie i gładkie. Miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiay w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stół, delikatnie zagniatamy, a następnie wycinamy szklanką bułeczki.  Gotowe bułeczki przekładamy na blachę. Przykrywamy ściereczką na ok 1 godzinę. Wyrośnięte bułki pieczemy ok 30 minut w temperaturze

Słodki Zakątek
Bułki na mleku z mąką ryżową 133

Ponowie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny. 3. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na stolnicy na 8 części. Z każdej części formujemy najpierw okrągłą bułeczkę, a potem lekko ja spłaszczamy. Bułeczki układamy na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną. 4. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35-40 minut. 5. Gotowe podajemy

Izabelawkuchni
Drożdżówki z budyniem 102

Zachciało mi się bułeczek drożdżowych z budyniem, poszperałam trochę w necie i znalazłam, drożdżowe bułeczki z dodatkiem proszku do pieczenia.W przepisie było całe opakowanie, ale ja dałam 1 łyżeczkę.[Kiedyś  już robiłam drożdżowe z proszkiem do pieczenia - klik ,ale to przez przypadek do ciasta wsypałam proszek do pieczenia zamiast cukru waniliowego.].W tych bułeczkach trochę też co nieco pozmieniałam

Moje domowe kucharzenie
Francuskie bułeczki z serem 76

się bardzo pracochłonne i trudne. Kiedyś jeszcze w dzieciństwie podjęłam się tej próby, niestety nieudanej i zraziłam się. Dlatego korzystam w tym przypadku z gotowca. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Francuskie bułeczki z serem jak zwykle powstały z powodu czyszczenia lodówki. Miałam ser, który za kilka dni straciłby ważność i żeby uniknąć zmarnowania i wyrzucenia go, postanowiłam zapakować go w ciasto francuskie(...)Ciastka/bułeczki piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu od razu wyjęłam je z piekarnika na metalową kratkę, przestudziłam i posypałam cukrem pudrem. Można również bułeczki polukrować lub ozdobić roztopioną czekoladą. Z podanych proporcji wyszło mi 11 bułeczek, ale oczywiście będzie to zależne od tego jak pokroimy ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony smaker.pl https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-buleczki-francuskie-z-serem,104728,channah.html.

Waniliowe Improwizacje
Drożdżówki bez jajek 137

letniego mleka 500 g mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 70 g cukru 75 g masła szczypta soli Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych 1 jajko do smarowania bułeczek Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mleka. Rozcieramy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztapiamy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, mleko, sól oraz wyrośnięty(...)30x50cm. Wierzch smarujemy powidłami, ciasto zwijamy w rulon. Gotowe kroimy w ok 1,5 cm plastry. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. W dość sporych odstępach układamy bułeczki. Odstawiamy na ok 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie drożdżówki nieco podrosną. Jajko roztrzepujemy widelcem. Pędzelkiem smarujemy wierzch każdej bułeczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º, pieczemy

Fascynacje Ani
Opiekana ciabatta z gruszką, serem pleśniowym i syropem klonowym 100

Niedzielne śniadanie na słodko - gorące i chrupiące bułeczki, grillowana gruszka, ser pleśniowy i syrop klonowy. Pysznie! Niedzielne śniadania mają to do siebie, że można je celebrować. Nigdzie człowiek nie pędzi, jest czas na spokojne delektowanie się takimi daniami, na które w ciągu zabieganego tygodnia zwyczajnie nie ma czasu czy nastroju. Wtedy także można zjeść coś, na co po prostu mamy(...)przemian grillowaną gruszkę i ser pleśniowy, a następnie skropić syropem klonowym. Można także użyć płynnego miodu. Udekorować listkami świeżej melisy - opcjonalnie. Podawać od razu po przygotowaniu. Tosty, grzanki, zapiekane bułeczki - spróbuj także poniższych [aby otworzyć przepis kliknij w nazwę lub zdjęcie] Francuskie tosty z owocami Grzanki z twarożkiem, masłem orzechowym, miodem i szczyptą ostrej papryki Bułeczki zapiekane z szynką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki pszenno- żytnie 99

Bułeczki pszenno-żytnie są bardzo proste do zrobienia. Robi się je na prawdę prosto. Serio! Spróbujcie! Co nam trzeba? 400 mąki żytniej 200 maki pszennej 60 drożdży 300 ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli czarnuszka do posypania odrobina masła lub oleju kokosowego Robimy! Mąki wsypujemy do miski, sól i mieszamy. W osobnej misce kruszymy(...)zaczyn do mąk z solą. Wyrabiamy ciasto i odtawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum pół godziny- do godziny. Z ciasta, które nam wyrośnie odrywamy kawałki i formujemy bułeczki. Układamy w odstępach na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut by ładnie nabrały kształtu, robimy nacięcia, posypujemy czarnuszką i dajemy na każda kawałek masła czy oleju. Pieczemy

Latosiowydom
MAŚLANE BUŁECZKI HAMBURGEROWE 91

papierem do pieczenia.  Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i formujemy wałek. Dzielimy go na 9 równych części, i z każdej, w oprószonych mąką dłoniach, formujemy zgrabne bułeczki. Układamy na blaszce z zachowaniem odstępów ( po 3 bułeczki w 3 rzędach), luźno przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. W połowie czasu wyrastania, zaczynamy nagrzewać(...)piekarnik, do 200 stopni C, bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy siemieniem lnianym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, aż wierzch się zrumieni. Wyjmujemy na blat, studzimy na kratce

cool and minty
Miękkie, puszyste bułki - bez wyrabiania ciasta 162

godziny). Następnie ciasto przełożyć na blat. Krótko wyrobić i podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek, który należy pokroić na 6 kawałków. Za pomocą dłoni uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie bułeczki przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. Na sam koniec podrośnięte bułki posmarować surowym białkiem i posypać makiem. Piec około(...)minut w 195°C (do zarumienienia i połączenia się bułeczek) .   Etapy przygotowywania ciasta drożdżowego Formowanie bułek Bułki po 2 wyrośnięciu i po upieczeniu Przepis STĄD

Ugotować
Domowe bułeczki orkiszowe 100

Upiekłam pyszne bułeczki. Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie(...)posypać sezam, słonecznikiem lub płatkami. Piec w piekarniku w funkcji termoobiegu w temperaturze około 180 C przez 25-30 minut. Wartość odżywcza: jednej bułeczki kalorie –  262 kcal  białko – 8,4 g  tłuszcze – 7,8 g  węglowodany – 40 g  błonnik

Wymiar Zdrowia