Bułeczki drożdżowe w formie zakręconych ślimaczków. Ze słodkim wilgotnym, cynamonowym nadzieniem w środku i chrupiącą kruszonką na zewnątrz. Są lekkie, puszyste i mięciutkie. Doskonałe do popołudniowej kawki lub zimowej herbatki. Ciasto szybko się wyrabia, nawet bez użycia miksera. Już po kilku minutach mieszania robi się zwarte , plastyczne i odchodzi od ścianek miski. Ważne, aby miało czas na wyrośnięcie(...)czasie ciasto dodatkowo zgęstnieje). Najpierw w formie kuli, następnie już po uformowaniu bułeczek i ułożeniu ich na blaszce. SKŁADNIKI / 10 sztuk 300 g (2 szklanki) mąki pszennej 125 ml mleka 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 50 g roztopionego masła (można zastąpić olejem) 25 g (2 łyżki) cukru mała szczypta soli 1 jajko lub 2 żółtka KRUSZONKA CYNAMONOWA
cool and mintyMiękkie, maślane, słodkie, pachnące, takie.. nie chcę używać słowa ciężkie.. konkretne. Konkretne, sycące bułeczki. Rumiana skórka, mleczny zapach - idealne śniadanie na słodko. Popijane kawą zbożową z mlekiem - zestaw optymalny. Ciasto wyrabia się dość szybko, proces rośnięcia też jest krótki. Efekt - w moim odczuciu idealne ciasto drożdżówkowe. Można je upiec w wersji bez nadzienia - do przekrajania i smarowania czym(...)czasie, raz jeszcze szybko zagniatamy i dzielimy na sześć części. Każdą rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy łyżeczkę nadzienia - dżemu, powidła lub kremu czekoladowego i zlepiamy jak knedla. Nadajemy bułeczce podłużny kształt i układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem. Odstawiamy do ponownego podrośnięcia w ciepłe miejsce - na 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika
Kronika Piekarnikamasłem i cynamonem. Są lekkie, miękkie i puszyste. Ciasto nie wymaga długiego zagniatania, tak naprawdę wystarczy kilkuminutowe, energiczne mieszanie łyżką. Z podanych proporcji wychodzi około dziesięciu małych, zrolowanych bułeczek, zrośniętych ze sobą po to, by odrywać je po upieczeniu, jedna po drugiej. Dawno nie piekłam drożdżówki o poranku, by poprawić nastawienie do rozpoczynającego się dnia. Czasem(...)bokiem, jak ślimaczki, układamy je w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam długiej keksówki, więc w jednym rzędzie zmieściłam po dwa ślimaczki. Foremkę z bułeczkami ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni. Gdy podwoją objętość, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy na rumiano, około 25 minut. Gdy staną się złote
Kronika PiekarnikaPrzepiękne dekoracyjne słodkie bułeczki, idealnie pasujące do jesiennej aury. Świetnie sprawdzą się na bale Andrzejkowe i imprezy w klimacie Halloween. Są delikatnie słodkie w smaku, więc ja uwielbiam je ze wszelkimi słodkimi pastami i konfiturami. Albo po prostu z masłem! Jeśli chcemy, żeby bułeczki były gotowe na śniadanie, to można wyrobić ciasto wieczorem poprzedniego dnia i włożyć do lodówki(...)wyrastania. Aby nadać im kształt dyń, można użyć wielu różnych technik. Moim zdaniem najprościej wykorzystać nożyczki maczane w oleju i naciąć nimi każdą z bułeczek przed ich finalnym wyrastaniem. Natomiast najładniejsze ogonki są zrobione z połówek orzechów pekanowych
Chleby Rolfatygodniu zwykle w sobotę w większej ilości). Są puszyste, lekko słodkie, bardzo smaczne. Cały sekret ich przygotowania tkwi w konsystencji ciasta, które musi być dość luźne by bułeczki ładnie wyrosły, podobno z czasem i praktyką dochodzi się do perfekcji. Do ciasta możemy dodawać dodatki wedle własnego upodobania aby urozmaicić wypiek. Dziś zapraszam na bułeczki z dynią. PRZEPIS PROZIAKI Z DYNIĄ(...)chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę. Potem wyrobione ciasto rozwałkowujemy dość grubo (ok 2cm). Następnie oprószoną mąką szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy je na oprószone mąką miejsce. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia ( w miejsce ciepłe, bez przeciągów). Na końcu smażymy na suchej (!), średnio rozgrzanej patelni z obu stron. Artykuł Proziaki z dynią pochodzi
Dorota SmakujeBułki pszenne które sprawdzą się na każde rodzinne śniadanie. Ten przepis na pewno będzie pomocny gdy braknie pieczywa w domu. Bułeczki pszenne które przygotujesz w jakieś 30 -40 minut. Łatwe i pyszne no i ten zapach w całym domu mmmm.... 500 gramów mąki pszennej tortowej 10 gramów suszonych drożdży 6 łyżek oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli około(...)ciepłej wody Dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek. Do miski przesiać mąkę dodać suche drożdże, sól, cukier, olej i wymieszać. Następnie wlać ciepłą wodę i ponownie wymieszać, ciasto przełożyć na blat i zagniatać ciasto ok 5 minut do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto zbyt mocno klei się do blatu można podsypać odrobiną mąki. Następnie ciasto dzielimy
Andzia PichciPuszyste, pyszne drożdżówki wypełnione budyniem. Takie bułeczki to moje wspomnienia z czasów szkoły, kiedy to w czasie przerwy biegło się do sklepiku szkolnego po ten przysmak. A teraz... kakao lub kubek kawy i jestem w raju :) Składniki: * 500 g mąki pszennej * 8g suchych drożdży * 60 g cukru * 1 jajko * pół łyżeczki soli * 60 g rozpuszczonego masła * 250 ml letniego mleka(...)wyłożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na grubość około 1,5 max 2 cm. Z ciasta wykrawać krążki najlepiej kubkiem o średnicy około 8-10 cm. Tak przygotowane bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (w odstępach, ponieważ ciasto jeszcze urośnie). Zakryć ścierką i odstawić na pół godziny. W podrośniętych drożdżówkach zrobić na środku wgłębienie, napełnić je budyniem
Zrób to smacznierównież nie traktujemy tego jako święto itp. Kiedy jednak przychodzi ten czas w głowie kreują się ciekawe pomysły na udekorowanie w tym klimacie słodkości. Dlatego podsuwamy pomysł na zabawne bułeczki orkiszowe, które naszym zdaniem można robić nie tylko w okresie Halloween 😊 Składniki (śr: 20 cm): Ciasto drożdżowe -350g mąki orkiszowej typ 700 -150g mąki(...)jabłka pokroić na mniejsze kawałki i wysmażyć (można zmiażdżyć je tłuczkiem jak już zmiękną). 2. Na koniec dodać cukier lub ksylitol (ilość zależy od tego jak bardzo słodkie chcecie bułeczki) oraz cynamon i wymieszać. Nadzienie ma być gęste i przypominać pastę. CIASTO DROŻDŻOWE 1. Mąki wymieszać z drożdżami. 2. Mleko roślinne, cukier kokosowy i zwykły, olej i puree zmiksować
Candy Pandastygodniu zwykle w sobotę w większej ilości). Są puszyste, lekko słodkie, bardzo smaczne. Cały sekret ich przygotowania tkwi w konsystencji ciasta, które musi być dość luźne by bułeczki ładnie wyrosły, podobno z czasem i praktyką dochodzi się do perfekcji. Do ciasta możemy dodawać dodatki wedle własnego upodobania aby urozmaicić wypiek. Dziś zapraszam na bułeczki z marchewką. Ogromną kilogramową paczkę sody(...)chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę. Potem wyrobione ciasto rozwałkowujemy dość grubo (ok 2cm). Następnie oprószoną mąką szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy je na oprószone mąką miejsce. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia ( w miejsce ciepłe, bez przeciągów). Na końcu smażymy na suchej (!), średnio rozgrzanej patelni z obu stron. Artykuł Proziaki z marchewką pochodzi
Dorota Smakujedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik włączyć na 200 stopni C., pieczenie góra/dół. Blachę z bułeczkami wstawić na trzecią półkę od dołu. Piec 10-12 minut. Bułeczki wyjąć z piekarnika i pozwolić im ostygnąć. Do miseczki wycisnąć sok z połowy cytryny lub limonki. Stopniowo dodawać niezbrylony cukier(...)puder i mieszać do uzyskania gęstej konsystencji. Bułeczki polać lukrem-glancem
Weekendy w domu i ogrodzieBułeczki cynamonowe można już przez jakiś czas spotkać praktycznie w każdej cukierni. Ostatnio postanowiłam je zrobić. Muszę przyznać, że ciasto drożdżowe wyszło idealne, takie jak robiła moja babcia Słodkie bułeczki cynamonowe składniki Artykuł Słodkie bułeczki cynamonowe pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!pochodzi z książki "Pieczywa siostry Marii" i doskonale się sprawdzi, jeśli chcecie upiec coś szybkiego i słodkiego do kawy mając małe brzdące u nogi ;) Składniki na 8 bułeczek 2,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 100 g masła 3/4 szklanki mleka szczypta soli 2 łyżki suszonych drożdży 1 jajko gruby cukier i cynamon do posypania 1 jajko do posmarowania(...)kawałek uformować w kulkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto odstawić na 15 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec przez około 25 minut aż wierzch bułeczek mocno się zezłoci
My simple kitchenBardzo lubię ten przepis za jego uniwersalność i niezawodność. Lepiłam już z niego bułeczki z kruszonką , rogaliki z dżemem a ostatnio coś specjalnie dla męża-największego pochłaniacza jagód jakiego znam :D. Mięciutkie, solidnie nadziane bułeczki z Artykuł Bułeczki z jagodami pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!mimowszystko.org/jagodzianki/ SKŁADNIKI: 380 G MĄKI PSZENNEJ 2 JAJKA 80 G CUKRU 100 G ROZPUSZCZONEGO MASŁA 100 ML CIEPŁEGO MLEKA 25 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY 1 ROZMĄCONE JAJKO DO POSMAROWANIA BUŁECZEK NADZIENIE: 1 SZKLANKA JAGÓD LUB BORÓWEK 1 ŁYŻECZKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ 2 ŁYŻKI CUKRU ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: ZROBIĆ ROZCZYN: DO MISECZKI WKRUSZYĆ DROŻDŻE, ZALAĆ JE CIEPŁYM MLEKIEM(...)UMYTYCH I OSUSZONYCH JAGÓD, WYMIESZANYCH Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ I CUKREM. BRZEGI CIASTA DOBRZE ZLEPIĆ I WYŁOŻYĆ NA TACĘ DO PIECZENIA WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA, ŁĄCZENIEM DO DOŁU. TAK PRZYGOTOWANE BUŁECZKI ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE NA 30 MINUT. KIEDY WYROSNĄ POSMAROWAĆ JE ROZMĄCONYM JAJKIEM I PIEC W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO TEMPERATURY 170 ST. C. GRZANIE GÓRA – DÓŁ, PRZEZ 15 MINUT
Pani M - kuchnia smakowitałyżki mąki 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 łyżeczki soli Dodatkowo: mleko do namoczenia bułeczki bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić soczyste kotlety mielone z indyka? Do mięsa dodać jajko, obrany i przeciśnięty(...)przez praskę czosnek, pokrojoną i namoczoną w mleku lekko odciśniętą bułeczkę, mąkę i pozostałe przyprawy. Jeśli bułeczka całego mleka nie wchłonęła, to jego do mięsa nie dodawać, gdyż masa będzie zbyt rzadka. Mięso dokładnie wymieszać dłonią i formować z niego średniej wielkości kotlety. Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem, do przyrumienienia się każdej
Kuchcik gotuje