minimalna ilość pieczywa, bez którego nie potrafię i nie chcę się obejść, doszłam do wniosku, że zamiast pompowanego pieczywa sklepowego zafunduję sobie jakieś solidne domowe. Mój wybór padł na bułeczki kminkowe z otrębami, na które przepis znalazłam TUTAJ . Bułeczki wyszły... treściwe, dość zwarte, ciasto nie wyrosło specjalnie, ale kładę to na karb drożdży, ponieważ poprzednie ciasto z ich użyciem też(...)dobrze wyrastać, ale w sumie były bardzo smaczne i na drugi dzień całkiem miękkie. Wypiek jest wart, aby go powtórzyć - i na pewno to zrobię, bo z czterech upieczonych bułeczek udało mi się zjeść zaledwie jedną :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytykolejny przepis z książki Zbigniewa Prokopczuka "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Podobnie jak podczas pieczenia miniaturowych kajzerek , również musiałam zwiększyć ilość płynu. Bułeczki niezwykle aromatyczne, oprócz masła nie potrzebują właściwie żadnych innych dodatków. Nie trzeba ich kroić, wystarczy rozerwać palcami i nabrać kawałkiem troszkę miękkiego masła. Podczas zażerania się ciepłymi bułeczkami przemknęła mi myśl, że fajnie byłoby uraczyć nimi
Kuchenne zapiski EdytyDrożdżowe bułeczki pomarańczowe z rumowo-pomarańczowym lukrem. Aromatyczne, niezbyt słodkie, bardzo posmakowały mojej rodzinie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka, lukier i kształt bułeczek to już mój własny pomysł. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyPyszne, mięciutkie, ale chrupiące bułeczki z ziołami. Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com, jednak dostosowałam go do swoich możliwości i właściwości kuchni. Zasugerowałam się tylko formą tego pieczywa na podanej stronie, a dopiero potem doczytałam, że powinna mieć jednak postać normalnego bochenka chleba. Poza wszystkim, smakują wspaniale. :) 180 g ciepłej wody 25g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej(...)smarujemy oliwą i wkładamy do niego ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i formujemy bułeczki. Odkładamy je na posmarowany oliwą blat, posypujemy lekko mąką i czekamy do ponownego wyrośnięcia (ok. godziny). W tym czasie rozgrzewamy kamień. Gdy bułeczki wyrosną za pomocą szpatułki zdejmujemy
Kuchenna KontrrewolucyaBułeczki są proste i o tyle fajne, że żadna nie ma idealnego kształtu, pomimo ich wcześniejszego formowania - to był cel zamierzony :) bo niby dlaczego ma być wszystko takie idealne i ułożone :) zjedliśmy je maczając w dżemie i popijając mlekiem :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. otrębów pszennych 1/2 szkl. mleka 20 g drożdży 2 łyżki oleju lub oliwy(...)wsypujemy otręby i cukier z solą. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Naoliwiamy z każdej strony i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyrabiamy króciutko i formujemy bułeczki w taki sposób, aby ich powierzchnia nie była gładka i idealna (każdy kawałek tylko ściskamy w rękach na kształt kuli i odkładamy). Pozostawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło
Kolorowy Przepisownikwprawia w zadumę, kiedy wciąga się ich zapach ciepło uderza po policzkach. Ta chwila kiedy zdajesz sobie sprawę, że zaraz, dosłownie za chwileczkę zjesz jeszcze lekko ciepłą, wspaniale chrupiącą bułeczkę. Chrupiącą z zewnątrz i pysznie mięciutką w środku, rozsmarowane na niej świeże masło i dodatki o jakich tylko sobie zamarzymy. To przepis na zwolnienie i cieszenie się każdym ugryzionym kawałkiem(...)ciepłym miejscu do wyrastania na mniej więcej 50 - 60 minut. Po tym czasie ciasto odgazować przy pomocy uderzenia ręki, chwilę wyrobić i podzielić na równe 10 części. Uformować okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ponownie ściereczką i zostawić w cieple do napuszenia na kolejne 30 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym
Plate of JoyZapraszam na przepyszne bułeczki z prażoną cebulką i ziarenkami Słoneczne pola z Ziarenkowa nadają się na śniadanie jak i na kolację :) Składniki : 0,5 kg mąki 1,5 łyżeczki soli 1 szklanka cieplej wody 3 łyżki oliwy 5 dag drożdży 1/2 szklanki prażonej cebulki 3 łyżki ziarenek SŁONECZNE POLA Z ZIARENKOWA Wykonanie(...)dodać cebulkę i ziarenka , jeszcze raz zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę , zrobić wałek i odcinać kawałki ciasta tworząc bułeczki . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , na każdej bułeczce zrobić nacięcia nożem ale nie koniecznie, odstawić jeszcze na około 10 minut do podrośnięcia . Piec w temperaturze 180 stopni około
Sama słodycz i szczypta chiliWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne bułeczki z płatkami owsianymi i miodem. Są bardzo puszyste i mięciutkie. Pasują do dżemów, wędlin czy serów. Świeżo upieczone smakują bez żadnych dodatków. Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla, przepisy Pawła Małeckiego”. Książka zawiera dużo świetnych przepisów, które będę stopniowo wykonywać w swojej kuchni. Gorąco zachęcam(...)wypróbowania przepisu na te bułeczki, ponieważ smakują super! Na chwilę obecną to nasz ulubiony przepis na bułki Post Bułeczki owsiane pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeBułeczki "ogony pawia" 12 sztuk SKLADNIKI 300 ml mleka, 9 dag masła, 65 dag mąki typ 550 lub 650, 1 łyżeczka drożdży instant, 1 łyżeczka soli, 4,5 dag cukru, 3 jajka, 9 dag stopionego masła do smarowania .WYKONANIE Do rondelka wlać mleko i podgrzać. Zdjąć z ognia, odlać 120 ml i do reszty dodać pokrojone na małe kawałki masło(...)pół i wsadzić do foremki. Z resztą pasków zrobić dokładnie to samo. Gdy skończy nam się pierwsza partia (6 sztuk) - zrobić dokładnie to samo z odłożonym kawałkiem ciasta. Gotowe bułeczki przykryć ściereczką i odłożyć na 30 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180°C. Bułeczki posmarować masłem i piec 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze raz posmarować
w mojej kuchnicukrem) rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku. Dobrze wyrobić ciasto Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Nie może kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe bułeczki i każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 15 centymetrów. Nałożyć na bułeczki farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty. Szwy nie mogą puścić! W każdej bułeczce
w mojej kuchniSkładniki na ciasto: - 3 i 1/2 szklanki mąki - 1 szklanka ciepłej wody - tymianek - 1/3 szklanki oleju - 1 łyżeczka soli - 1 jajko - 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek - 10g suszonych drożdży Składniki na farsz: - 2 nogi indycze - 2 marchewki - cebula - 100 g sera żółtego - przecier pomidorowy ,lub świeże pomidory zmiksowane - olej - sól, pieprz, tymianek -łyżka masla(...)dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto podzielić na kulki, każdą rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie bolognese i kawałek żółtego sera, zlepić, uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć w blaszce obok siebie, odstawić na 20 - 30 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tymiankiem. Piec w 200 st. C około 20 minut. Smacznego. Dla tych co mają
w mojej kuchniWszystko zależy od tego jak mokra była marchewka. Na 1 godzine zostawiamy do wyrośnięcia .Ciasto ma podwoić objętość. Po tym czasie ciasto podzielić na równe kawałki i uformować okrągłe bułeczki. Bułeczki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Ponacinać na 8 części ,środek pozostawić nie przecięty .Pozostawić do wyrośnięcia do czasu aż wyraźnie urosną,okolo 20 minut Pomysł na bułeczki
w mojej kuchnimąkę, jajko, miękką margarynę, sól i wyrobić elastyczne ciasto, jeżeli by się zbytnio kleiło dodać jeszcze nieco mąki. Ciasto podzielić na 12 porcji, każdą spłaszczyć, położyć śliwkę i zlepić bułeczkę. Gotowe bułeczki układać na blacie wysypanym mąką. Składniki kruszonki ze sobą połączyć. Bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypać kruszonką, odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia. Piec
Mix smakufast food nabierze wartości odżywczych i stanie się zdrowszym daniem niż ten klasyczny. Domowe Hot-Dogi - Składniki: ok. 4 bułki do hot dogów (np. z tego przepisu na domowe bułeczki do hot-dogów ) ok. 4 parówki dobrej jakości (sprężyste, jędrne, z dużą zawartością mięsa) lub cienkie kiełbaski do hot-dogów dowolne warzywa: sałata pomidory, ogórki, cebula dowolne sosy: ketchup(...)majonez, musztarda, sos czosnkowy itp. Domowe Hot-Dogi - Sposób przygotowania: Każdą bułeczkę nacinamy wzdłuż nie docinając do końca. Wykładamy wszystkie warzywa pokrojone na mniejsze kawałki. Parówki (lub kiełbaski) podgrzewamy w gorącej wodzie, lub w piekarniku, a następnie umieszczamy na wierchu każdej bułeczki. Całość polewamy sosami. Podajemy od razu po przyrządzeniu. Moje posty
Słodka Stronakardamonem na zimę i tak sobie pomyślałam, że konfitura i świeżo upieczone drożdżowe ciasto, to duet idealny. Uszczknęłam więc trochę z zapasów i upiekłam pyszne bułeczki. A, żeby nie było za słodko do wcisnęłam jeszcze do nich świeżą wiśnię nadwiślankę. Polecam wypróbować :-). Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego(...)przycisku Cook'd i weź udział w konkursie, który trwa tylko do czwartku: Drożdżowe brioszki z konfiturą wiśniowo-rabarbarową i wiśniami Proporcje na 8 bułeczek Czas przygotowania: 3 godziny Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 czubata łyżka
Kulinarne przygody Gatity