bułeczki - 9699 przepisów (strona:155/647)

Bułeczki z serem i kokosem. 177

Pyszne, delikatne, mięciutkie bułeczki z serem. Na śniadanie lub do kawki w sam raz :) Do bułeczek użyłam mąki Młynomag . Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową  http://www.mlynomag.pl/product/maka-luksusowa/ . Zapraszam :)  Składniki : 250 ml ciepłego mleka 400 g  mąki luksusowej pszennej typ 550 Młynomag + ewentualnie do podsypania 8 g suchych drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 3 łyżki oleju(...)łyżeczce sera. Zlepiamy dwa brzegi ale tylko na środku i nie do końca. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor, moje piekły się około 20 minut. Upieczone bułeczki można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
PIKANTNE BUŁECZKI Z CHILI I CZARNUSZKĄ 97

Robiąc kiedyś wegetariańskie burgery upiekłam bułeczki. Tak mi posmakowały, że na stałe zagościły w mojej kuchni! Wspaniale żółte od kurkumy, pikantne od chili i czarnuszki, niesamowicie puszyste i delikatne. Takie idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację. Świetnie smakują zarówno same , jak i z ulubionymi dodatkami – wędliną, twarogiem, żółtym serem czy też łososiem i warzywami. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)odstawiamy do wyrośnięci na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu dzielimy na ok. 6 części, z każdej robimy kulę, a następnie rollujemy na wałek. Zwijamy i zlepiamy końcówki tworząc bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20minut /200C. Smacznego

Ostra na Słodko
Domowe kajzerki 192

Proste bułeczki na śniadanie lub kolację. Przepis zaczerpnięty z bloga  Mancia w kuchni.  Prosty i smaczny przepis. Polecam. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 3 dag świeżych drożdży 2 łyżki roztopionego masła Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy jajko, przestudzone(...)wodę z drożdżami. całość wyrabiamy mikserem z hakiem. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Potem ciasto dzielimy na 9 części. Każdy kawałek formujemy w bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki nacinamy nożem. Pieczemy około 15-20 minut w 220 stopniach

Ewusiowe Smaki
PIKANTNE BUŁECZKI Z CHILI I CZARNUSZKĄ 100

Robiąc kiedyś wegetariańskie burgery upiekłam bułeczki. Tak mi posmakowały, że na stałe zagościły w mojej kuchni! Wspaniale żółte od kurkumy, pikantne od chili i czarnuszki, niesamowicie puszyste i delikatne. Takie idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację. Świetnie smakują zarówno same , jak i z ulubionymi dodatkami – wędliną, twarogiem, żółtym serem czy też łososiem i warzywami. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)odstawiamy do wyrośnięci na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu dzielimy na ok. 6 części, z każdej robimy kulę, a następnie rollujemy na wałek. Zwijamy i zlepiamy końcówki tworząc bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20minut /200C. Smacznego

Ostra na Słodko
Cynamonki - drożdżowe cynamonowe ślimaki 171

Cynamonowe bułeczki chodziły za mną już od dawna, więc postanowiłam, że upiekę je sama. Wyszło ich tak dużo, że wystarczyło do kawy i dla mnie i dla gości :) Są bardzo podzielne, pachnące, pulchne, smaczne i pachną cynamonem, który absolutnie utożsamiam z jesienią. Składniki: 30g świeżych drożdży 90 g roztopionego masła lub margaryny ( przestudzone) 4 i 1/4 szklanki + łyżka mąki(...)grubość ok 2 cm (na kwadrat ok 35x35cm) i smarujemy roztrzepanym jajkiem na całej powierzchni. Posypujemy równomiernie cynamonem i zwijamy w rulon. Kroimy na nieduże ok 2-3 cm bułeczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Ten sam zabieg powtarzamy przy drugiej porcji. Pieczemy przez ok 20 minut w 200 stopniach. Cukier puder mieszamy z sokiem

ChilliJemy
Pizzowe bułeczki z salami i ogórkiem 307

Bułeczki ala pizza to super pomysł na danie do zabrania na piknik, wycieczkę czy kolację w plenerze. My korzystamy ile się da z ładnej pogody i po pracy staramy się aktywnie spędzać czas. Wtedy do plecaka pakuję takie bułeczki i kolacja z głowy. Możemy ją zjeść nad jeziorem, na działce lub w parku :) ciasto: 250 g mąki pszennej(...)grubości około 2 cm. Układamy je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :) Artykuł Pizzowe bułeczki z salami i ogórkiem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Domowe Jagodzianki 135

placuszki o grubości około 5 mm. Na środek kładziemy jagody i zaklejamy brzegi niczym na pieroga. Ciasto należy dokładnie ściskać aby podczas pieczenia nic nam się nie otwarło. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i obsypujemy grubo cukrem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w temp 100*C , następnie temp podwyższamy na 180*C i pieczemy(...)przez około 15 - 25 minut w zależności od wielkości bułeczek. Moje były dość małe i miałam je tylko po 15 minut.  Moje jagodzianki rozeszły się w mik! Już ciepłe szybko znikały :) Zamiast jagód można nadziać bułeczki innymi owocami :) czym tylko chcecie

W Moim Magicznym Domu
Bułeczki z jagodami 1132

nazywam ich jagodziankami ani borówczakami (bo tak się mówi na jagodzianki w Małopolsce, a przynajmniej w tej części, z której pochodzę), tylko właśnie bułeczkami. To dlatego, że użyłam naprawdę niewielkiej ilości cukru do wypieku. Dzięki temu bułeczki są idealne na śniadanie, nie są słodkim deserem ale właśnie pożywnym, porannym wypiekiem do kawy lub na […] Artykuł Bułeczki z jagodami pochodzi

Wiszniówka
Bułki z płatkami owsianymi i sezamem 115

Dawno nie było pieczywa, więc dzisiaj to nadrabiam. Pyszne pszenne bułeczki z płatkami owsianymi i uprażonym sezamem są jednymi z moich ulubionych. Dłużej zachowują świeżość niż tradycyjne pszenne bułki i są na pewno o wiele zdrowsze. Piekłam już podobne bułeczki , jednak zamiast sezamu dodawałam siemię lniane .Oba rodzaje są jednak tak samo pyszne. Składniki: 300 g mąki pszennej 1/2 szklanki(...)dłonią, bezpośrednio w misce lub na blacie lekko obsypanym mąką. Zagniecione uformować w wałek obtoczony mąką, pokroić na 9 kawałków. Z tych kawałków w dłoniach uformować okrągłe lub podłużne bułeczki. (Można również ostrym nożem odcinać kawałki z wałka.) Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto jest dość ciężkie, więc bułki ostatecznie nie wyrastają

Codzienna kuchnia niecodzienna
OWSIANE BUŁECZKI TWAROGOWE 126

Składniki na 7 bułeczek : 250 g chudego twarogu 1 jajko M (65 g) 1/2 szklanki płatków jęczmiennych (50 g) 1/2 szklanki płatków owsianych (50 g) 1/4 szklanki / 3 płaskie łyżki siemienia lnianego (30 g) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej sól/słodzik wg uznania Zmiksować wszystko razem, ulepić małe kuleczki, lekko rozpłaszczyć i piec 20 min w 180 stopniach. Najlepiej(...)smakują z domowym dżemem i twarożkiem jak ostygną :) SMACZNEGO ! Wartość energetyczna* jednej bułeczki bez dodatków: 107 kcal 9,5 g białka 2,7 g tłuszczu 12 g węglowodanów 1,2 g błonnika Bułeczki są bardzo dobrym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są świetnym pomysłem na posiłek potreningowy :) *podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane

Vroblewska-fitlife
Drożdżówki z serem i truskawkami 264

ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku - ostrym nożem podzielić na plastry o grubości kilku centymetrów, jeśli chcemy przygotować podwójne drożdżówki (jak na zdjęciach), lub cieńsze, jeśli chcemy zrobić małe zawijane bułeczki (jak cynamonki) - każdy gruby plaster przekroić na mniejsze dwa plasterki, nie docinając jednak do końca - obie połówki rozłożyć, następnie przekręcić jedną z połówek, aby powstała bułka w kształcie ósemki - gotowe(...)bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia - gdy bułeczki wyrosną, pozostawionymi kawałkami truskawek uzupełnić miejsca, w których nie ma owoców - gotowe bułeczki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem - wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec około 25 minut lub do zrumienienia - ostudzone drożdżówki przechowywać pod przykryciem

Smakołyki Bereniki
Bułeczki z serem pecorino (Panini al pecorino) 107

Chciałabym podzielić si ę  z Wami przepisem na pyszne i szybkie bułeczki, które mogą zastąpić typowe bu ł ki do kanapek. Bułeczki s ą  bardzo aromatyczne przez dodanie do nich sera pecorino. Najlepiej smakują jeszcze ciep ł e z dodatkiem masła. S macznego :) SKŁADNIKI na 12 sztuk(...)miski z mąką i mieszamy. Dosypujemy starkowany ser pecorino. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto mieszamy. Ciasto przelewamy do foremek do babeczek. Przed pieczeniem babeczki posypujemy serem pecorino. Bułeczki pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni do tzw. suchego patyczka. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Drożdżowe bułeczki z serem. 163

Zapraszam na pyszne drożdżówki z serem, ciasto drożdżowe tradycyjne, proste w wykonaniu. Bułeczki nadają się do kawki jak i na śniadanie czy kolację, pyszne mięciutkie :)  Składniki : 600 g mąki typ 550 + ewentualnie do podsypania 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 50 g drożdży 240 ml ciepłego mleka 6 łyżek oleju 3 łyżki roztopionego masła 500 g sera(...)kształtować owal, nacinając około 2 cm od brzegu z obydwu stron, na środku nałożyć łyżkę sera, jeden koniec przełożyć przez dziurkę a drugi przełożyć na drugą stronę formując bułeczkę. Bułeczki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posmarować mlekiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki mocno nadziane serem. 157

Witajcie :) mamy weekend i wspólne wypiekanie z dziewczynami u Bożenki na face book. Tym razem mamy drożdżowe mocno nadziane :) Ja upiekłam bułeczki z serem bo takie najbardziej lubią moje dzieci :) pyszne ,mięciutkie na drugi dzień, w sam raz do kawki i na śniadanie . Zapraszam  do wypróbowania :) Składniki : około 600 g maki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag 3/4 szklanki cukru(...)około 5 minut . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ser utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i żółtkami.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać ze serem. Z ciasta uformować bułeczki lekko rozpłaszczyć i nakładać po kopiastej łyżce sera, dobrze zlepić i układać ściśle obok siebie na wysmarowanej masłem blaszce. Wierzch posmarować mlekiem, posypać cukrem trzcinowym i makiem.Piec w temperaturze 170/180

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 105

Drożdżówek z makiem na blogu nie było jeszcze. Kiedy więc w niedzielne, późne popołudnie naszła mnie ochota, aby je upiec, to postanowiłam, ze podzielę się z Wami tym przepisem. Bułeczki wychodzą pyszne, a na drugi dzień są tak samo dobre. Wielbiciele drożdżowych wypieków wiedzą, że niewiele jest takich, które są tak samo świeże na drugi dzień po upieczeniu(...)podanych proporcji wychodzi około 20 sztuk średnich drożdżówek. Piekę je w dwóch turach, wykorzystując największą blaszkę do pieczenia (taką, która jest w każdym piekarniku na tzw. wyposażeniu). Same bułeczki są dość słodkie i idealnie pasuje do nich cytrynowy lukier. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania