Takie bułeczki możesz upiec wieczorem, żeby dziecko mogło je smacznie zjeść na śniadanie. Najlepiej smakują posmarowane masłem, miodem i z ciepłym mlekiem. Jeśli dziecko będzie pomagać robić bułeczki, układać na blasze na pewno będą mu bardziej smakowały. Składniki: 80 g cukru brązowego, 1 łyżkę cukry z prawdziwą wanilią, 50 g świeżych drożdży, 300 g mleka, 2 żółtka(...)dodawaj mąkę, bakalie i wyrób ciasto. Przełóż je do miseczki wysypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Z ciasta uformuj małe bułeczki, ułóż je na blasze posmarowanej olejem. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, odstaw ponownie do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Piecz w rozgrzanym piekarniku 180°C ok. 20 min. Smacznego
Moniki Smakołykizaskoczyć swoją partnerkę z rana a znudziło Ci się zwykłe Dzień dobry to jest dobry przepis aby ją oczarować. :) Do przygotowania (dla 2 osób ) tego dania potrzebujemy : Muffiny angielskie (bułeczek z tego przepisu wyjdzie około 15 ): Mąka 500 g woda (mleko) 250 ml 20 g drożdży świeżych bądź 5 g drożdży w proszku 2 łyżki miodu bądź cukru(...)Przepis w linku :) Największym wyzwaniem będzie dla nas zrobienie ciasta drożdżowego które możemy zrobić w piątek wieczorem a rano zacząć je smażyć, tak! Dobrze czytacie te bułeczki będą smażone. Wszystkie suche składniki przesypujemy przez sitko do miski, w drugiej misce do letniego mleka (około 40 stopni) dodajemy drożdże, miód bądź cukier oraz posypujemy z góry leciutko mąką w ten sposób
Wspólne smakiDelikatne, rozpływające się w ustach bułeczki, które idealnie pasują zarówno do hamburgerów oraz dżemu, ale najlepsze są jeszcze ciepłe z masłem i kubkiem mleka. Bardzo polecam! Bułki mleczne (przepis na nie znalazłam na stronie White Plate) 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki masła roztopionego masła 1 łyżka płynnego miodu(...)drożdży 1 jajko 1/2 łyżeczki soli wymieszane jajko do posmarowania i sezam do oprószenia bułeczek. Roztopione masło wymieszać z ciepłym mlekiem, miodem i drożdżami. Odstawić na 15 minut, aż zaczną się lekko pienić. Powoli dodawać resztę składników i zagniatać. Ciasto powinno być błyszczące i elastyczne. Jeżeli będzie lepić się do rąk można dodać odrobinę więcej mąki, jednak nie należy przesadzać
Zapiski Młodej Żonysamą opowieści o dyniowym puree nie przekonałabym nikogo do zapchania swojego zamrażalnika pomarańczową papką. Proponuję zatem, zrobić mały test. Przygotujcie puree z ćwiartki niewielkiej dyni i upieczcie te bułeczki. Jeśli posmakują Wam tak samo jak mojej rodzinie na pewno znajdziecie miejsce na dyniowe zapasy! Dyniowe bułeczki Zaczyn 1 1/2 szklanka mąki pszennej 10dag drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka ciasto(...)Następnie dodajemy do zaczynu resztę składników i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przekładamy do naoliwionej miski i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny. Następnie formujemy bułeczki, układamy na blasze i pozostawimy na pół godziny do napuszenia. Smarujemy mlekiem i posypujemy obficie sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. W tej wersji
Zapiski Młodej Żonybędą pojawiały się na moim blogu różne dziwne nazwy (przynajmniej dla mnie ;-) ). Gdybym miała w tej chwili powiedzieć jakie bułki są najlepsze to na pewno wskazałabym na te wspaniałe bułeczki. Niesamowicie puszyste i delikatne. Naprawdę polecam. Przepis troszkę zmodyfikowałam gdyż autorka podaje większą ilość produktów. Przepis na około 35 bułek: Składniki: 500 g mąki pszennej 100g cukru(...)dokładnie powierzchnię każdego placka a następnie zwinąć w rulon . Rulon pokroić na a plasterki o długości ok. 2 cm. Blachę wyłożyć papierem i poukładać na niej pokrojone bułeczki. Pozostawić je pod przykryciem jeszcze ok. 1 godziny żeby się napuszyły. Przed wstawieniem do piekarnika każdą wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Na słodko lub wytrawnieDzisiaj przepis na wspaniałe drożdżowe bułeczki z owocami i cynamonową kruszonką, które rozpłynęły się w ciągu dwóch dni :) Przepis wzięłam z TEJ strony z małymi modyfikacjami. Z podanego przepisu wyszło mi 14 bułeczek. Są naprawdę pyszne. Polecam :-) Składniki: 400 g mąki pszennej 70 g cukru 7 g drożdży ( jedna saszetka) 190 ml ciepłego mleka 3 jajka 150 g miękkiego(...)cukier, cynamon. Chwilę potrzymać na ogniu. Zdjąć z ognia dodać mąkę i wszystko wymieszać . Pozostawić do wystudzenia, rozkruszyć ciasto ręką. Jajko rozmącić z łyżką mleka i smarować nim wyrośnięte bułeczki najlepiej pędzelkiem. Posmarowane bułeczki posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć wystudzić. ( my rzuciliśmy się na jeszcze gorące :-)) Smacznego
Na słodko lub wytrawnieMiało być ciasto, ale w trakcie przygotowań przyszły mi na myśl bułeczki :) I dobrze! Bo wszyły genialne :) Można je zabrać na piknik, do szkoły, pracy. Nie są typowo dietetyczne, ale na pewno zdrowsze od tych "sklepowych" :) A do tego są łatwe w przygotowaniu. To co, może skusicie się na jedną? ;) Składniki na ciasto: - 600 g mąki - 100 g masła(...)namaczamy w gorącym mleku/wodzie aby zmiękły. Żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy ser i aromat, a także rodzynki i miksujemy całą masę. Kiedy ciasto podwoiło swoją wielkość przystępujmy do lepienia bułeczek. Bierzemy niewielką ilość ciasta (w zależności od tego jakiej wielkości chcemy, aby bułeczki były), lekko spłaszczamy i w środek dajemy po czubatej łyżeczce masy. Zawijamy, tak aby serek nie wyciekł
Zdrowie na języku :PDobra przekąska na piątkowy wieczór. Idealna do sałatki albo do zjedzenia solo :) Szczególnie polecam wszystkim tym, którzy lubią mocny smak czosnku połączony z pietruszką i ciastem drożdżowym ;) Bułeczki czosnkowe Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 20 g cukru 1 łyżeczka soli 15 g drożdży 260 ml letniego mleka 30 g roztopionego masła Nadzienie: 100 g masła(...)ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Nasze ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po upływie 1,5 godziny ciasto spłaszczamy, składamy na pół (jak pierogi) i kroimy nożem podłużne bułeczki. Każdą bułeczkę nacinamy wzdłuż i nadziewamy. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem, żeby bułeczki były pięknie złociste. Przekładamy je na mocno natłuszczoną blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Pieczemy
Lawendowe NieboScones z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami z rozmarynową nutą to błyskawiczne bułeczki śniadaniowe, które zrobimy w mniej niż 30 minut! Scones (skonsy) pochodzą z Anglii i jadane są zazwyczaj na słodko – jak widać sprawdzają się także w wytrawnej wersji. Nie potrzebują drożdży – dlatego nie musimy czekać aż wyrosną. Pamiętajmy jednak, że są zupełnie inne od pieczywa drożdżowego(...)cieście nie ma jajek, a jego wyrabianie ciasta trwa tylko chwilkę. Bułeczki koniecznie podajemy jeszcze ciepłe – same lub z kremowym serkiem, masełkiem, wędliną czy twarożkiem. Warto spróbować, jeśli kochacie weekendowe, celebrowane śniadania. Scones (8 sztuk): 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (350 g) 3/4 szklanki mleka (190 ml) 70-80 g masła 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
Poezja smakuPrzepis na sfotografowane bułeczki znajdziecie na blogu White Plate . Liska dodaje do nich kandyzowaną skórkę pomarańczową, której ja nie miałam pod ręką, więc zrobiłam bez. Dodatkowo bułeczki obtaczałam w cukrze waniliowym i posypałam nim na górze owoce. Z podanej ilości składników wyszło mi 5 bułek. Choć zazwyczaj w moim mieszkaniu ciasta rosną bardzo szybko, tym razem drożdżówki się(...)spieszyły. Mimo to, bułeczki wyszły smaczne i myślę, że się udały. Ponieważ nie wymagają dużo pracy i nadają się idealnie na śniadanie dla kogoś, kto nigdy na śniadanie przed pracą nie ma czasu, to na pewno zagoszczą wśród moich alternatyw śniadaniowych. Można chwycić w rękę i jedząc iść do metra. Polecam! Niepozorne bułeczki przed upieczeniem O wiele bardziej okazałe
W kuchni wieczoremletnie mleko, pozostały cukier i masło. Zagniatamy składniki na ciasto, leciutko możemy podsypać mąką. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ponownie zagniatamy ciasto i formujemy bułeczki- mi wyszło 9 bułeczek. Na blaszce podsypanej mąkę układamy bułeczki w odstępach- powinny podwoić swoją objętość. Ponownie przykrywamy i dostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy piekarnik(...)stopni i pieczemy 15 minut bez termoobiegu. Bułeczki zaraz po ostudzeniu robią się bardzo mięciutkie, smakuje idealnie zaraz po upieczeniu jak i na drugi dzień
Aga w kuchnisoli Nadzienie: 3-4 jabłka pokrojone w kostkę 1 łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki cukru Kruszonka: 6 dag mąki 3 dag cukru pudru 3 dag masła +jajko do posmarowania bułeczek Sposób przygotowania: 1. W misce drożdże rozcieramy z łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Mieszamy je z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Jajka ubijamy mikserem(...)smarujemy ręce odrobiną oleju. Bułki układamy na wytłuszczonej blaszce (u mnie na papierze do pieczenia). Przykrywamy ściereczką, by bułki podrosły. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem. 6. Składniki kruszonki dokładnie mieszamy, posypujemy bułeczki. 7. Bułeczki pieczemy do zrumienienia w 180 st. C. Smacznego
Kuchnia domowa Anizagnieść gładkie,sprężyste ciasto.Przykryć misę folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść.Odważając po około 60 g ciasta uformować 12 bułeczek i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Każda bułeczkę przycisnąć denkiem szklanki,formując pośrodku wgłebienie na owoce.Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do napuszenia na 20 minut poprawić(...)szklanką wgłebienia .W kazdy dołek wcinąc po 6 - 7 jeżyn.Boki bułeczek wysmarować rozbełtanym białkiem piec w 200`C 20 - 25 minut studzić na kratce roztopic czekoladę w kąpieli wodnej z 1 lub 2 łyżkami kremówki i polać bułeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SCONES Angielskie bułeczki śniadaniowe . Możemy je przyrządzać zarówno w wersji na słodko , jak i w wersji wytrawnej. Robi się w 10 minut i są gwarancją udanego śniadania! Mięciutkie , puszyste , delikatne … Śmiało można dodać do nich kawałki czekolady , żurawinę , rodzynki …. lub też w wersji na ostro ser , zioła , kawałki wędliny. SKŁADNIKI : (na około 8 szt bułeczek) - 250 g mąki(...)cukier. Rozcieramy składniki palcami. Jajko ubijamy i dodajemy tyle mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki. Dodajemy około 2/3 jej ilości do ciasta. Reszta będzie służyła do posmarowania bułeczek . (W razie potrzeby dodajemy trochę mikstury z jajka i mleka lub podsypujemy dodatkową mąką ). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.1,5 cm. Ostrą szklanką wycinamy kółka. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia
Ostra na SłodkoOdrywane bułeczki chodziły za mną od dłuższego czasu. Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy … Bułeczki robi się bardzo łatwo , a ich smak wynagradza czas oczekiwania. Delikatne …. puszyste … mięciutkie … na jednej na pewno się nie skończy! Śmiało można zajadać solo odrywając po bułeczce lub też(...)jeszcze raz chwilkę wyrabiamy. Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy. Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : ” jak się urwie ” ) i formujemy bułeczki. Układamy obok siebie w formie. Odstawiamy na ok. 20 minut. Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach. Posypujemy obficie ciasto. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut
Ostra na Słodko