bułeczki - 9699 przepisów (strona:147/647)

Scones – bułeczki śniadaniowe 161

SCONES Angielskie bułeczki śniadaniowe . Możemy je przyrządzać zarówno w wersji na słodko , jak i w wersji wytrawnej. Robi się w 10 minut i są gwarancją udanego śniadania! Mięciutkie , puszyste , delikatne … Śmiało można dodać do nich kawałki czekolady , żurawinę , rodzynki …. lub też w wersji na ostro ser , zioła , kawałki wędliny. SKŁADNIKI : (na około 8 szt bułeczek) - 250 g mąki(...)cukier. Rozcieramy składniki palcami. Jajko ubijamy i dodajemy tyle mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki. Dodajemy około 2/3 jej ilości do ciasta. Reszta będzie służyła do posmarowania bułeczek . (W razie potrzeby dodajemy trochę mikstury z jajka i mleka lub podsypujemy dodatkową mąką ). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.1,5 cm. Ostrą szklanką wycinamy kółka. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia

Ostra na Słodko
Odrywane bułeczki z kruszonką 110

Odrywane bułeczki chodziły za mną od dłuższego czasu. Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy …   Bułeczki robi się bardzo łatwo , a ich smak wynagradza czas oczekiwania. Delikatne …. puszyste … mięciutkie … na jednej na pewno się nie skończy! Śmiało można zajadać solo odrywając po bułeczce lub też(...)jeszcze raz chwilkę wyrabiamy. Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy. Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : ” jak się urwie ” ) i formujemy bułeczki. Układamy obok siebie w formie. Odstawiamy na ok. 20 minut. Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach. Posypujemy obficie ciasto. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut

Ostra na Słodko
Drożdżówki z serowo - mannym nadzieniem 140

kaszki manny. Mi osobiście bardzo smakowały, ja manną mogła by jeść codziennie. Uwielbiam ją. A oto przepis. Po ostatniej notce nie będę się tak rozpisywać :). Składniki:  (ok. 20 bułeczek) Ciasto: 3 szklanki mąki szklanka mleka 25 g drożdży jajko (rozmącone) 4 łyżki masła (rozpuszczonego i lekko schłodzonego) 5 łyżek cukru szczypta soli 3 łyżki letniej wody żółtko do wysmarowania(...)bułeczek Masa: 300 g serka waniliowego z laską wanilii 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki masła (rozpuszczonego i lekko schłodzonego) 5 kopiastych łyżek manny Wykonanie: Mąkę przesiać do dużej miski. Do mniejszej miski rozkruszyć drożdże, dodać do nich 3 łyżki cukru, szklankę ciepłego mleka i szklankę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić w cieple, pod przykryciem aż podwoi swoją

Moje pyszne gotowanie
"Zawijaki" - drożdżówki z serem (pyszne na drugie śniadanie) 175

Pyszne bułeczki, które mogą zastąpić nam drugie śniadanie w szkole, czy w pracy. I dalszy dzień stanie się jeszcze radośniejszy :D Składniki: (ok. 30 sztuk) Ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 2 żółtka 4 łyżki cukru 80 g drożdży + łyżka cukru 1,5 szklanki letniego mleka 150 g masła Masa serowa: 350 g twarogu żółtko 4 łyżki cukru cukier(...)waniliowy Dodatkowo: białko do smarowania bułeczek Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut. Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie. Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić

Moje pyszne gotowanie
Bułki - giganty 162

domu), nie chciało mi się też wznosić na wyżyny moich kulinarnych zdolności. I właśnie wtedy przypomniałam sobie o kanapkach z Cafe Kindkys - takich dużych, sycących, w pysznych, chrupiących bułeczkach. Weszłam więc do sklepu po ziarna dyni, bo - nie wiedzieć dlaczego - zapragnęłam je mieć na wierzchu mojego pieczywka. Wróciłam do domu, zagniotłam ciasto, pozwoliłam mu urosnąć, uformowałam bułki - i już, gotowe(...)ketchupem już sobie nie wyobrażam) - smakuje po prostu bosko. Szczególnie taka jeszcze cieplutka... Oczywiście możecie przygotować osiem mniejszych, co absolutnie nie wpłynie na walory smakowe. Ogólnie to szukałam bułeczek z dodatkiem dymki, ale jakoś nie mogłam trafić na odpowiedni przepis. Ten to mocno zmodyfikowana receptura z książki  Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Tak właściwie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłuszka w ślimaczkach 103

pustymi rękami. A że w domu jabłek mamy pod dostatkiem, postanowiłam je wykorzystać. Wczoraj wieczorem upiekłam drożdżówki z nadzieniem jabłkowym bazując na  tym przepisie . Z wytrawnych przekształciłam bułeczki w słodkie i muszę powiedzieć, że idea była jak najbardziej słuszna. Mięciutkie jabłuszka wspaniale wkomponowały się w drożdżowe ciasto, przyprawy nadały niesamowitego aromatu, a cudnie skarmelizowany cukier lekko się ciągnie, kiedy(...)bułeczki są jeszcze ciepłe. Szklanka mleka, i jesteśmy w raju. A przynajmniej ja byłam.  Można użyć też gruszek, a przyprawy komponować dowolnie, według smaku. Taka mieszanka jest jednak niesamowita, i mi smakuje bardzo. Uczciwie muszę się przyznać - w domu jajek nie było ( i nadal nie ma ), w szafce reszta mąki... Nie chciało mi się iść do sklepu (dla odmiany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Level up w kwestii domowego pieczywa 172

kwestii pieczywa.  Na piątek zaplanowaliśmy wspólne, leniwe śniadanie, które nie zdarzają się tak często, jakbym sobie tego życzyła. W związku z tym postanowiłam przygotować coś specjalnego - domowe bułeczki. C. je uwielbia, więc wiedziałam, że sprawię mu przyjemność. Chciałam użyć prażonej cebulki, której mamy w domu spory zapas (jest to spowodowane tym, że w Danii hot-dogi bez prażonej cebulki(...)cebulkę, i zrobiłam bułki. Bez przepisu! Bez zastanawiania się na proporcjami. Po prostu wiedziałam, co i jak, i jestem z tego niebywale dumna. Taki mały, prywatny sukces. Level up . Bułeczki wyszły naprawdę smaczne - nieco cięższe za sprawą mąki żytniej, sycące. Z aromatem cebulki wydobywającym się z piekarnika. Pachną obłędnie.  A C. i tak jadł je z Nutellą. Bułki pszenno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lussekatter 143

Lussekatter , czyli koty Łucji , to szafranowe bułeczki tradycyjnie wypiekane w Szwecji 13.12. Od tego dnia można je dostać w każdej piekarni, a do tego szklankę kakao dla dzieci lub grzańca dla dorosłych. Nie sposób im się oprzeć - zachęcają cudownie żółciutkim kolorem, pięknie pachną szafranem, fantazyjnie zwinięte, z rodzynkami wciśniętymi w zawinięte końcówki. Przepis zalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen - jednej(...)szafranowy sernik - koniecznie muszę go w końcu wypróbować... Siankoo , Mirabelka , Siaśka i Maggie również postanowiły uczcić świętej Łucji w prawdziwie skandynawski sposób. Koniecznie obejrzyjcie ich lussekatter .  Szafranowe bułeczki świętej Łucji Składniki: (na 12 sztuk) 325 ml mleka 1/4 łyżeczki nitek szafranu 15 g świeżych drożdży 50 g masła 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego kardamonu 40 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ślimaczki z makiem, cudownie maślane 117

bułeczki upiekłam już jakiś czas temu, ale nadal pamiętam ich cudowny, maślany smak. Pamiętam, że miałam ochotę na mięciutkie, pachnące bułeczki. Koniecznie z makiem chrupiącym między zębami. O wyjątkowym kształcie. Poszłam więc do kuchni, i zabrałam się za pieczenie. Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy(...)się odrobinę lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować dość długi wałeczek, zawinąć w ślimaka, podwijając końcówkę pod spód. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, posypać makiem. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe wianuszki 143

Dzisiaj mam kolejną propozycję na bułeczki do wielkanocnego koszyczka. Wyjątkowo dobrze prezentujące się wianuszki - ich oryginalny kształt przyciąga wzrok. W dodatku smakują wyśmienicie, i są banalnie proste w przygotowaniu. Miałam w domu resztę marynowanego czosnku, która została po którymś obiedzie. Stał tak sobie i stał biedak w lodówce, aż stwierdziłam, że trzeba by się za niego zabrać. Niewiele myśląc, wyrobiłam(...)proste ciasto na bułeczki, jednak dodatek czosnku i ziół sprawia, że zdecydowanie zyskuje na smaku i aromacie. Pachnie bowiem obłędnie, a smakuje wyjątkowo. Wbrew pozorom wcale nie jest ostre, bo marynowany czosnek jest bardzo delikatny. Jego zapach nie zabija zapachu rozmarynu i estragonu, ale idealnie się z nimi komponuje. A na wierzchu czarnuszka, której zapach i smak pasują do całości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne bułeczki z orzechami 291

Pachnie, pachnie coraz bardziej pachnie Świętami :) Ja już się doczekać nie mogę a Wy? Dzisiaj pokaże Wam jak fajnie przygotować bułeczki drożdżowe w wersji świątecznej, oczywiście możecie przygotowywać je kiedy chcecie jednak u mnie w domu goszczą one typowo w okresie świątecznym i kojarzą mi się z zapachem choinki, śnieżnym(...)pozostałymi częściami ciasta należy wykonać to samo. Roladki tniemy na kawałki o długości 5 cm, i przecinamy część roladki na skos, formując w połówkę gwiazdki.  Bułeczki układamy na papierze pergaminowym i pieczemy je w temperaturze 175 C przez 20-30 minut, do czasu zarumienienia się. Czekamy, aż ostygną, następnie lukrujemy - oczywiście to tylko dla osób, które

Niezły Młynek
Kajzerki z makiem 221

Kajzerka to jedna z moich ulubionych bułeczek na śniadanie :) Najlepiej, gdy jest cieplutka, a masełko rozpływa się po niej :)  ...wtedy nic więcej do szczęścia nie jest mi potrzebne... jestem w siódmym niebie :) Przepis na te bułeczki znalazłam u Łucji , u której znajdziecie wiele przepisów na domowe pieczywo :) i wiele więcej :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam(...)szklanki letniej wody 20g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli (użyłam morskiej) 1 jajko 50 g masła Dodatkowo: białko, mak do oprószenia bułeczek Z drożdży, wody, cukru oraz łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże ruszyły. Mąkę połączyć jajkiem, masłem, dodać sól i przygotowany zaczyn z drożdży. Ciasto wyrobić, aż będzie

Delicious Titbits
Bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem 104

Jest to przepis na 8 bułeczek pełnoziarnistych ze słonecznikiem. Jeżeli nie mamy maki pełnoziarnistej, śmiało możemy wybrać zwykłą białą mąkę, a jeśli nie mamy słonecznika, to też nic nie szkodzi. Jest to moja wersja na świeże, bez spulchniaczy pieczywo. Przepis jest elastyczny. Do upieczenia własnych bułeczek potrzebujemy - 3 szklanki mąki ( ja mam 2 x pełnoziarnista i 1 x tortowa(...)czym ponownie zagniatamy ok.5-10 min.  Przekładamy do miski naoliwionej delikatnie olejem i pozostawiamy na 1 godz. pod przykryciem. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i formujemy bułeczki. Nakrywamy i czekamy 30 minut. W między czasie włączamy piekarnik na 220 °. Po 30 minutach lekko smarujemy bułki wodą (nie jest to obowiązkowe) i robimy znaki na cieście jakie

Pasje Jolki
Słodkie bułki z porzeczką, budyniem i kruszonką 151

warzywa po które mogę wyjść do ogródka, a nie muszę biec do sklepu i jeść te nafaszerowane chemią. Po prostu za WSZYSTKO ! Dzisiaj podaję Wam przepis na słodkie bułeczki z czerwoną porzeczką. W sumie sezon na nią już się skończył, ale w zamrażarce mam schowaną na te dni, kiedy jej wręcz pragnę ;)  Ciasto na bułeczki jest takie same(...)godz.  Gdy ciasto nam już wyrośnie, wyciągamy je na obsypaną mąką stolnicę i ponownie zagniatamy je przez chwilę. Odkładamy na bok i odrywamy mały kawałek ciasta. Robimy bułeczkę wielkości mniej więcej piłki do tenisa lub troszeczkę mniejsze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy aby ponownie się napuszyło. Po tym czasie literatką robimy wgłębienie i nakładamy

charlotte gotuje
Drożdżowe odrywane bułeczki 187

jest pyszne, uwierzcie mi ! Uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe, patrzeć jak rośnie, a później tworzyć z niego mięciutkie, słodkie bułeczki. Jak dla mnie? Nie ma przyjemniejszego relaksu od tego w kuchni, ja po prostu uwielbiam stać przy garach ot co ! :) Przepis na ciasto standardowy, mój ulubiony i sprawdzany setki razy także się powtarzam, ale z orzechami jeszcze bułeczek Wam nie pokazywałam(...)tartę, najlepiej nie za ciasno, bo ciasto i tak nam sporo urośnie :)  Odkładamy całość na ok 20 - 25 min do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200st. C i pieczemy bułeczki ok 20 min (jeżeli za szybko nam się przypiekają z wierzchu to przykrywamy je folią aluminiową. Po tym czasie wyciągamy bułeczki i delikatnie studzimy, a następnie opcjonalnie polewamy lukrem. Smacznego

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania