Macie ochotę na coś słodkiego? Podzielę się z Wami przepisem na Nazuki- ormiańskie bułeczki z orzechowo-cukrowym nadzieniem. Ciasto na Nazuki jest bardzo elastyczne i mięciutkie, pracować z tym ciastem to sama przyjemność Składniki na ciasto: – 300g masła – 4 szklanki mąki pszennej – 300g śmietany – 3 jajka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: – 200g cukru(...)Wyłożyć Nazuki złączeniem do dołu, na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek. Po upieczeniu oprószyć obficie cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Nazuki- ormiańskie kruche bułeczki z nadzieniem orzechowo-cukrowym pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Arminedrugie śniadanie polecam pyszne, mięciutkie, aromatyczne bułeczki drożdżowe ze szpinakiem, twarogiem i serem Składniki: Ciasto: – 2 szklanki mąki pszennej, – 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej, – 1 szklanka ciepłej wody, – 25g drożdży (świeżych), – 1 łyżka soli, – 1/2 łyżeczki cukru, – 1/3 szklanki oleju, – 1 jajko Nadzienie wg uznania. Ja wymieszałam szpinak z twarogiem półtłustym(...)ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 1h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części, z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie. Zlepić końce i uformować bułeczkę. Bułki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. Artykuł Bułeczki
Smaki ArmineOdkąd wypatrzyłam te szwedzkie bułeczki na stronie Moje Wypieki musiałam przetestować ten przepis. Semlor to pszenna bułeczka nadziewana masą migdałową i bitą śmietaną. W Szwecji jest to tradycyjny słodki przysmak, którym zajadają się w ostatni dzień karnawału – tłusty wtorek. Oryginalnie semlor podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam […] Artykuł Semlor – szedzkie(...)bułeczki pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeDomowe, pozbawione konserwantów i polepszaczy dyniowe słodkie bułeczki pachnące cynamonem to świetna propozycja na przygotowanie pieczywa własnego wypieku, które idealnie sprawdzi się do przygotowania śniadania w słodkiej odsłonie lub jako dodatek do małej czarnej. Składniki: 450g mąki pszennej 100g mąki kukurydzianej 2 jajka 45g świeżych drożdży 130g puree z dyni 220ml mleka 70g masła 90g cukru trzcinowego Diamant szczypta soli(...)każdą z części rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, zwinąć w roladę i każdą pokroić na około 8 kawałków o grubości około 2cm. Następnie bułeczki ułożyć na wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4. Po tym czasie podrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego
Szalona Kuchnia EwelinyDrożdżówki z serem to pyszne i słodkie bułeczki. Zawsze lubiłam domowe drożdżowe wypieki . Pieczone z masłem są puszyste i zachowują długo świeżość. Pamiętam jak na koloniach dostawaliśmy takie drożdżówki z serem na podwieczorek. Była to zdecydowanie najprzyjemniejsza chwila dnia. Drożdżówki były świeżutkie i jeszcze ciepłe. Zawsze mam sentyment do wypieków, które kojarzą mi się z moim dzieciństwem, a drożdżówki(...)wklęśnięcie. Przygotuj masę serową. Masło zmiksuj z cukrem i wanilią. Dodaj jajko i zmiksuj jeszcze raz. Na koniec dodaj twaróg i miksuj do połączenia. Napełnij wgłębienia masą serową. Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 195ºC. Posmaruj bułeczki rozmąconym w mleku jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez
codojedzeniabezglutenowe pieczywo! A więc do dzieła! Z pomocą produktów ze swojego ulubionego, bezglutenowego sklepu Schär i produktu o nazwie Mix B – Brot Mix pr zygotowałam przepyszne, mlecze bułeczki. Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Wyszły delikatne, lekkie, mięciutkie. Idealne zarówno solo, na ciepło prosto z piekarnika, jak i ze słodkim(...)dżemem domowej roboty, ulubionym kremem czekoladowym albo wędlinami i serem. Są przepyszne, robi się je błyskawicznie i na długo pozostają świeże! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 20 bułeczek ) * Mix B – Brot-Mix – 500 g * świeże drożdże- 15 g ( nie zanieczyszczone glutenem ) * ciepłe mleko – 400 ml * roztopione masło – 50 g ( może być roślinna margaryna ) * jajko – 1 szt * sól
Ostra na SłodkoBułeczki ze śliwkami to słodkie drożdżówki wypełnione owocami. Przygotowuje się je z klasycznego wyrastającego ciasta drożdżowego. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, choć w kolejnych dniach wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej, by znów były mięciutkie jak pierwszego dnia. Z podanego przepisu można upiec 10 sztuk . Bułeczki ze śliwkami Składniki: 400g mąki pszennej 250ml mleka 120g cukru pudru 20g drożdży(...)wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 części, w miarę potrzeby podsypać mąką - każdą część rozciągnąć w dłoniach, na środku ułożyć kilka kawałków śliwek - skleić boki, formując podłużną bułkę - bułeczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - pozostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia - piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut
Smakołyki BerenikiNiepozorne. Niech wygląd Was nie zmyli. To puszyste i delikatne, waniliowe bułeczki z truskawkami. 200 g mąki 20 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych 1/3 szklanki mleka 40 g erytrolu (klasyczny cukier lub inne słodziwo wedle uznania) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka esencji waniliowej 30 g masła (miękkie, w temp. pokojowej) szczypta soli 100 g truskawek łyżka cukru waniliowego(...)ciasto podwoi dwoją objętość dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy placek, w którego środek wkładamy kawałki truskawek, a następnie zamykamy i formujemy w dłoniach kulkę. Przygotowane bułeczki wykładamy na blasze, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Jedna bułeczka ma ok. 115 kcal
KucharzycaKołaczyki to mięciutkie, okrągłe bułeczki drożdżowe z nadzieniem umieszczonym na wierzchu bułki w specyficznym wgłębieniu wykonanym dnem szklanki. Nadzienie może być wytrawne lub słodkie i u nas właśnie, najczęściej pojawiają się te drugie. Za nadzienie mogą nam posłużyć świeże lub mrożone owoce, dżem, twaróg lub mak, ale koniecznie oprószone kruszonką (tak przynajmniej jest u nas). Ciasto drożdżowe przygotowane z tych(...)ciasto przekładamy na blat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części, z każdej formujemy kulkę, a następnie wałkujemy na placuszek grubości około 0,5-1 cm. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a oprószonym mąką dnem szklanki wygniatamy w każdej bułce wgłębienie. Tak przygotowane kołaczyki przykrywamy ściereczką i odkładamy na kolejne 30 minut
Rozpustne gotowaniekawałków (w zależności od wielkości śliwek). Każdy kawałek rozpłaszczyć w ręku, położyć na nim śliwkę przecięciem do dołu (jeśli śliwki są kwaśne, można dodać troszkę cukru), dokładnie zlepić bułeczkę i odłożyć sklejeniem do dołu na blachę (23x28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na około 25 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni(...)termo obiegiem. 25 g masła stopić, posmarować wierzch wyrośniętych bułeczek. Piec około 25 minut do zrumienienia. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Drożdżówki dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" . Razem ze mną wypiekały: BOŻENA - Zakręcona drożdżówka z makiem DOROTA - Placek drożdżowy
Kuchenne zapiski EdytyWitajcie. Dziś zapraszam na puszyste, maślane bułeczki drożdżowe zaplecione w małe chałeczki, które idealnie smakują posmarowane dżemem podane ze słodkim kakao, sprawdzą się również w wielkanocnym koszyczku jako dopełnienie święconki. Przed upieczeniem chałki można posypać drobną kruszonką lub płatkami migdałów czy sezamem, a po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem i kolorowymi posypkami. Polecam! Składniki na mini chałeczki(...)równych części. Każdą część dzielimy na 3 kolejne części, każdą rolujemy tworząc wałeczek o długości około 15 cm, zaplatamy w warkocz, końce chałki wkładamy pod spód i przekładamy bułeczkę na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (góra, dół, bez termoobiegu). Wyrośnięte bułeczki ostrożnie smarujemy
Rozpustne gotowanieinnego jak przygotować tak pyszne danie! :) Jeżeli Wy również tak samo uwielbiacie każdy z wymienionych przeze mnie składowych tego dania, uwierzcie - Wy musicie tego spróbować. Potrzebujemy: Drożdżowe bułeczki: 90 g ciepłej wody 10 g świeżych drożdży 180 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 10 g oliwy z oliwek LaSelva 3 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki(...)Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po czasie wyrastania kroimy nożem na mniejsze kawałki, które wrzucamy do mikstury z rozgniecionych ząbków czosnku, posiekanej natki pietruszki oraz masła. Bułeczki dokładnie obtaczamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego do zapiekania w piekarniku. Dajmy im z 15 minut, aby nieco urosły. W międzyczasie przygotowujemy nasze pulpeciki. Do mielonego mięsa dodajemy posiekaną bardzo
MamaOskarkaPrzepyszne bułeczki z mięsnym farszem, ale nie takim jaki znajdziecie w naszych tradycyjnych pierogach, to połączenie mięsa i beszamelu. Wypróbujcie, bo są tego warte. Można podać je do świątecznej zupy, na przykład barszczu lub grzybowej. Potrzebujemy: Ciasto: 180 ml ciepłej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek(...)rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wycinamy kółka jak na pierogi. Na jedno kółko kładziemy 1 porcję farszu wprost z zamrażarki. Zakrywamy drugim kółkiem, boki zlepiamy i formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki smarujemy rozkłóconym białkiem oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podajemy ciepłe razem z ulubioną
MamaOskarkaWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne mięciutkie bułeczki z Makiem od HELIO . Łatwe w przygotowaniu, z kawą smakują wyśmienicie. Produkty Helio od lat goszczą w mojej kuchni. Masa makowa HELIO to połączenie pewnej jakości i sprawdzonego, tradycyjnego smaku. Jest odpowiednio słodka, „w sam raz” aromatyczna oraz charakteryzuje się optymalnym stopniem wilgotności oraz gęstości. Masy makowe HELIO stworzone zgodnie z tradycyjną(...)makowej i równomiernie rozprowadzamy, zwijamy ciasto ściśle w rulon łączenie ma być na spodzie. Następnie odcinamy 12 cm kawałki i lekko nacinamy co 1 cm formujemy w łagodny łuk. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180/190 stopni pieczemy na złoty kolor około 15/20 minut
Sama słodycz i szczypta chilikojarzy się to z dzieciństwem, bo przecież nasze babcie i mamy piekły najlepsze drożdżówki. My odnaleźliśmy przepis na bardzo proste i puszyste ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi. Robiliśmy te bułeczki już kilkakrotnie i zawsze były idealne. Pokażemy jak przygotować drożdżówkę w ciekawej formie, którą zresztą widzicie u góry, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać je w tradycyjnej prostokątnej(...)robiąc znowu kulkę, tak aby powidła były w środku. Każdą z kulek smarujemy roztopionym masłem i układamy w okrągłej formie (26cm) tak jak na zdjęciu. Czyli najpierw jedna jedna bułeczka po środku, a wszystkie pozostałe na około, tworząc coś w rodzaju kwiatka. Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut. Pieczemy w temperaturze 170’C (termoobieg
KasiaiKrzysiu.pl