bułeczki - 9699 przepisów (strona:144/647)

Bułeczki z mięsem mielonym. 190

Ciasto drożdżowe dzielimy na 15 równych części. Z każdej części formujemy kulkę, następnie ją spłaszczamy i na środek układamy 2 łyżeczki nadzienia. Dokładnie zawijamy, aby powstała nam forma bułeczki.  Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Następnie wierzch bułeczek smarujemy połową roztopionego masła. Pieczemy w rozgrzanym(...)stopni piekarniku przez ok. 25 min. Po upieczeniu wierzch bułeczki jeszcze raz smarujemy pozostałym, stopionym masłem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Cinnabon - cynamonowe drożdżówki 186

Pyszne bułeczki drożdżowe z cynamonem i brązowym cukrem. Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno. Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej 7 g drożdży instant (1 op.) 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko w temp. pokojowej 1/2 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego odrobina oleju do wysmarowania(...)równych części i układamy w odstępach w tortownicy (użyłam tortownicy 21 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 minut. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Bułeczki pieczemy ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. W między czasie miksujemy składniki polewy na gładką masę. Bułeczki smarujemy polewą kilka minut od wyjęcia z piekarnika. Bułeczki świetnie smakują

My Culinary Art
Drożdżówki z rabarbarem 131

mleka 100 g roztopionego masła 1 jajko 10 g drożdży instant 2,5 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem budyń waniliowy (przygotowany według instrukcji na opakowaniu Przygotowanie: M ąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy, pod koniec dodajemy masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, powinno być miękkie(...)około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. P rzygotowujemy 2 blaszki, wykładamy je papierem do pieczenia. W yrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 12 równych części. Formujemy kulki (bułeczki) i układamy na blachach w sporej odległości od siebie. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Po tym czasie, za pomocą szklanki robimy w każdej bułeczce mocne wgłębienie. Bułeczki

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki scones z cheddarem 176

Przepis na angielskie bułeczki w wersji wytrawnej z serem i ziołami. Podajemy przekrojone na pół i posmarowane masłem, serkiem kremowym, z wędliną czy warzywami. Składniki (na ok 18 bułeczek): 500 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 100 g miękkiego masła pół łyżeczki soli 100 g sera cheddar 300 ml mleka 1,5 łyżeczki suszonej bazylii mleko(...)posmarowania bułeczek Przygotowanie Masło rozcieramy z mąką, dodajemy proszek do pieczenia, sól, mleko, starty ser, bazylię i jajka i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na blacie na grubość ok 2 cm. Szklanką o ostrych krawędziach wykrawamy koła. Scones układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka. Pieczemy ok 20-25 min, w piekarniku nagrzanym

e-PrzepisyKulinarne
Serowe bułeczki ze szparagami 155

Serowe bułeczki ze szparagami idealnie nadają się do zabrania na majową wycieczkę, piknik lub po prostu do szkoły czy pracy. Są tak smaczne, że nie potrzebują już więcej dodatków. Uwaga, znikają w błyskawicznym tempie ;) Na 6 bułek 200 g mąki pszennej 4 g suszonych drożdży 125 ml ciepłej wody szczypta soli 0/5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 50 g startego sera(...)mieszamy z drożdżami, solą, papryką i wodą. Wyrabiamy mikserem około 5 minut (lub ręcznie trochę dłużej). Następnie dodajemy oliwę oraz starty ser i wyrabiamy kolejne 5 minut. Formujemy 6 bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie, szparagi myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy je chwilkę na patelni grillowej

Mienta blog
Bułki, bułeczki... 114

jest coś lepszego niż świeżo upieczone bułeczki?  Takie puszyste w środku! Mięciutkie, mięciusieńkie! Zrobiłam w dwóch wersjach - standardowej bułeczki oraz zawijaska z pesto. Składniki: 550 g mąki pszennej typ 650, 1 łyżeczka soli, 8 g drożdży instant, 1 łyżeczka cukru, 60 g miękkiego masła, 1 jajko, roztrzepane, 220 g letniego mleka, 80 g letniej wody Mąkę, sól, drożdże(...)ciepłe miejsce na godzinę.  Kiedy ciasto podwoi swoją objętość należy je odgazować uderzeniem dłoni i dosłownie kilka sekund wyrobić. Ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować bułeczkę - przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na 45 min. Jeśli chcemy zrobić zawijaski z pesto - ciasto należy rozwałkować na placuszki, rozsmarować na nich pesto (u mnie 3/4 łyżeczki

Plate of Joy
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką 153

jesienny chłód pyszny drożdżowy placek z kubkiem mleka czy kakao to najlepsze lekarstwo! Dziś mam przyjemność zaprosić Was na pyszne, puchate i mięciutkie drożdżowe bułeczki, takie do odrywania, ze śliweczkami i kruszonką. Są pyszne! Składniki: 400 g mąki pszennej, 2 średnie jajka, 20 g świeżych drożdży, 70 g cukru, 70 g miękkiego masła, szczypta soli, 100 g mleka w temp(...)należy ciasto odgazować - uderzając w ciasto piąstką i podzielić na 10 równych części. Z każdej z nich robimy placuszek i układamy po śliweczce, następnie musimy skleić brzegi i uformować bułeczkę. Wszystkie ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - korzystałam z tortownicy o średnicy 22 cm, ale może być też trochę większa. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania z ciepłym miejscu

Plate of Joy
Bułeczki śniadaniowe 108

jakiegoś czasu co niedzielę piekę własne pieczywo.Oczywiście z racji tego,że są o moje pierwsze próby,na blogu znajdziecie tylko te udane;)Dziś przyszedł czas na bułeczki drożdżowe z suszonymi owocami i otrębami-wyszły pyszne.  Składniki: 450g mąki pszennej garść otrębów pszennych 12 g drożdży 225 ml ciepłego mleka 100g suszonych owoców łyżeczka soli łyżka cukru 1 łyżka(...)minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać mąkę,otręby resztę mleka,miód,masło,sól i mleko w proszku-dokładnie wyrobić ciasto.Na sam koniec dodać suszone owoce i uformować 12 bułeczek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni ok.15 minut. A tak wyglądają bułeczki po przekrojeniu.  Smacznego! W tym tygodniu bułeczki przygotowałam w ramach

Wielki apetyt
Nocne bułeczki 82

niezwykle łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne,więc zachęcam i was do wypróbowania tego fantastycznego przepisu.Oczywiście można je przygotować zawsze,gdy ma się 15 minut wieczorem i ok.60min.rano. Bułeczki zostały już sprawdzone przez kilka blogerek.Ja znalazłam je u Pyzy ,która natomiast odkryła je u Margarytki . Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g świeżych drożdży(...)wierzchu folią spożywczą. Wkładamy na noc do lodówki. Gdy wstaniemy,wyjmujemy miskę z ciastem,zagnieść je i podzielić na 8 równych części. Z ciasta zrobić wałeczek,z którego formujemy bułeczkę. Robimy luźny węzeł po środku wałka.Jeden koniec przekładamy przez supeł górą,drugi dołem.Układamy bułeczki luźno na papierze do pieczenia i pozostawiamy ok.20 minut do wrośnięcia.Smarujemy

Wielki apetyt
Bułeczki poczwórnie kokosowe 185

Jakiś czas temu dostałam mąkę i olej kokosowy...a na blogu Grażynki znalazłam przepis na bułeczki kokosowe..i musiałam je zrobić...uwielbiam kokos...i oprócz mleka i wiórków kokosowych dodałam jeszcze trochę więcej kokosu , a mianowicie dodałam troszkę mąki i oleju kokosowego . Bułeczki cudnie pachniały kokosem i oczywiście były pyszne. 460 g mąki pszennej [ w tym 3 łyżki mąki kokosowej(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 10 -15 części. Z każdego kawałka ciasta uformować wałeczek, a następnie zawinąć do środka jak ślimaczka. Uformowane bułeczki kłaść na blachę wyłożoną papierem i pozostawić na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.Po smarować wyrośnięte bułeczki  rozpuszczonym tłuszczem i posypać brązowym cukrem.W stawić do nagrzanego piekarnika i piec

Moje domowe kucharzenie
Bułki czosnkowo-pietruszkowe 147

Bułeczki idealne - czosnkowe, miękkie, puszyste i bardzo sycące. Przypadną do gustu każdemu, kto lubi czosnkowe pieczywo. Są o wiele smaczniejsze niż gotowe, kupne bułki. Po za tym podczas pieczenia, po całym mieszkaniu roznosi się zapach czosnku i pietruszki...najlepiej smakują, gdy są podane jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika.  Składniki na 10 bułeczek: 400 g mąki pszennej tortowej 1 szklanka(...)posiekaną zieloną pietruszką i posiekanym czosnkiem).  Piec około 25 minut w  180ºC, aż bułki będą miały złocisty kolor. Upieczone bułki przełożyć na kratkę i poczekać, aż ostygną. Bułeczki przed i po wyrośnięciu Przygotowywanie nadzienia czosnkowo-pietruszkowego Smarowanie roztrzepanym jajkiem i nadziewanie masełkiem Bułeczki przed i po upieczeniu Pomysł na przepis ze strony mojewypieki.com

Ugotować
Bułeczki kokosowe 170

margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Dzisiaj dzień leniuchowania, więc czas opublikować kolejny wpis. Co powiecie o pysznych kokosowych bułeczkach? Są tak pyszne, że nie zdążyłam ich sfotografować przekrojonych, bo wyparowały ;-)   Przepis wypatrzyłam w jednej z gazet. Składniki na 10 bułeczek: 460g mąki pszennej ½ opakowania cukru waniliowego(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia.. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 10 części. Z każdego kawałka ciasta uformować wałeczek, a następnie zawinąć do środka jak ślimaczka. Uformowane bułeczki przenieść na blachę wyłożoną papierem i pozostawić na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika wysmarować je rozpuszczonym tłuszczem i posypać brązowym cukrem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika

Na słodko lub wytrawnie
Bułeczki nadziewane pieczarkami + film 225

Chrupiące i bardzo smaczne bułeczki nadziewane pieczarkami to znakomita przekąska w sam raz  na śniadanie i kolację, może również stanowić sycące danie obiadowe. Bułeczki najlepiej smakują  podane na gorąco z czerwonym barszczem lub bulionem . składniki na 4 porcje 8 małych bułek kajzerek 40 dag pieczarek 3 jajka 1 duża cebula 1 szklanka bułki tartej natka pietruszki olej(...)czasu do czasu mieszamy, następnie dodajemy posiekane pieczarki. Wszystko smażymy do momentu aż woda z pieczarek wyparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem do smaku. W bułeczkach wydrążamy małą dziurkę i przez nią wyciągamy zawartość bułki, która będzie nam potrzebna do farszu. Do przestudzonych pieczarek dodajemy miąższ z bułek 1 jajko i posiekaną natkę pietruszki, wszystkie składniki

Smakowite Dania
Słonecznikowe bułeczki drożdżowe 186

Jakiś czas temu dostałam do wypróbowania mąkę słonecznikową od firmy OlVita  i od razu przyszły mi na myśl aromatyczne bułeczki słonecznikowe. Niestety nie znalazłam ciekawego przepisu w sieci, z wykorzystaniem takiej mąki - więc postanowiłam wymyślić go sama :) W sumie szkoda, że tak niewiele jest przepisów z mąką słonecznikową, ponieważ jest ona bogata w błonnik, białko, cynk(...)mąką pszenną - w porównaniu do mąki pszennej mąka słonecznikowa ma prawie o 1/2 mniej kalorii,  3 razy mniej węglowodanów i 4 razy więcej białka.  Jeżeli chodzi o bułeczki, to wyszły bardzo delikatne i mięciutkie - a dzięki mące słonecznikowej mają wyjątkowy, lekko słodkawy posmak.  Składniki na 4 sztuki: 50 g mąki słonecznikowej 200 g mąki pszennej chlebowej

Świat Ciasta
Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) czyli Niedzielne Śniadanie odc.56 213

razem usiąść do stołu, ba, nawet nie udaje się być tylko obok siebie. Małżona brak, wraca tylko na noce albo i nie... takie życie. Mimo braku Małżona postanowiłam upiec bułeczki, które wybrałyśmy z Córcią z książki "Cukiernia Lidla".  Miały być na drugie śniadanie i były. Pyszne, pachnące pulchniutkie pocieszycielki. Ciasto na bułeczki dobrze się wyrabiało, przyjemnie formowało.  Farsz(...)kwadraty o boku ok 8 cm. Na każdy kwadrat nakładamy po czubatej łyżeczce nadzienia. Rogi ciasta zawijamy po przekątnej, tworząc kopertę, dokładnie ściskamy je palcami. Tak uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je białkiem. Pieczemy bułeczki w 190 st.C ok 20 minut by były apetycznie rumiane

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania