Intensywnie maślane i puchate bułeczki z dużą ilością czekolady. Wyśmienite ze szklanką gorącego mleka. Dawniej, bardzo często kupowałam takie w pobliskiej piekarni i muszę przyznać, że domowe nie odstają od nich ;D Polecam! Składniki:(na około 6-8 bułeczek) Ciasto: 40 g miękkiego masła 1/2 szkl. letniego mleka 10 g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki cukru(...)ciepłe miejsce na 60-90 minut do wyrośnięcia. 3. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na około 6-8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 30-40 minut do napuszenia. Następnie wierzch bułeczek posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 180 st.C około
Nastoletnie Wypiekaniedrowe i smaczne. Bar dzo istotne jest to, że obniżają poziom cholesterolu oraz posia dają witaminy B, C oraz prowitaminę A. Teraz najważniejsze! Kto nie lubi bułeczek, ciast, deserów, czy po prostu ich samych? Zapraszam więc dziś na smak dzieciństwa :) Jago dzianki :) Składniki : 4, 5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka(...)łyżek cukru 2 jajka 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 120 g roztopionego masła 24 g świeżych drożdży 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek Jago dy Kruszonka: pół szklanki mąki opakowanie cukru waniliowego 5 łyżeczek cukru 60 g roztopionego masła lub margaryny Przygotowanie: Rozczynić drożdże. Umieścić je w wysokiej misce
ChilliJemyPysznie! Ostatnio mam ciąglę chęć robienia bułeczek drożdżowych z różnymi sezonowymi owocami. Na blogu był już wpis na babeczki z truskawkami i kruszonką, był też na bułeczki z porzeczką czerwoną i lukrem, dzisiaj pieczemy podłużne babeczki z nadzieniem malinowym. :-) Pycha! (p.s. jak nic trzeba iść pobiegać i spalić ;-)))) ) SKŁADNIKI: - 270 g mąki pszennej - paczuszka drożdży suchych - 1/4 kostki masła(...)nacinamy nożem, robimy takie frędzelki ;-). Na środku kwadratu układamy maliny i posypujemy brązowym cukrem. Zakładamy górę i rolujemy, tak aby frędzelki były na górze. Dzięki temu owoce w bułeczce są dobrze owinięte dwoma warstwami ciasta. Bułeczki układacie na blaszce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 25- 30 minut w temp. 170- 175 stopni C. Smacznego! Zapraszam na mój profil na Facebooku
SMYKWKUCHNIJeśli znudziły się już Wam kiełbaski, kaszaneczka, czy karkóweczka z grilla, to zapraszam na hamburgery pieczone na grillu. Tym razem po amerykańsku, czyli porządny kawał mięsa, podany w pszennej bułeczce, bez zbędnych dodatków. Ależ mój mąż był szczęśliwy! Soczyste mięsko, które sam upiekł, do tego jeszcze ciepła bułeczka, trochę keczupu i żadnej zieleniny! Ja wsunęłam pod kotleta kawałek sałaty(...)okazało się to zmyślnym posunięciem! Hamburgery podałam w swojskich bułeczkach, na które przepis znajdziecie tutaj (jednak upiekłam zamiast 10 tylko 8, za to nieco większych bułeczek), zamiast sezamy posypałam je czarnuszką i były przepyszne! Polecam! Składniki na hamburgery po amerykańsku na 8 sztuk 1 kg mięsa wołowego, mielonego (najlepszy jest antrykot, lecz ja użyłam udźca i były pyszne
Rozpustne gotowaniemnie prawdziwa jagodzianka musi mieć dużo nadzienia, ciasto nie powinno go przytłaczać, a smak jagód powinien być wyczuwalny w każdym kęsie. Takie właśnie są te jagodzianki- idealne :) Bułeczki znikają z talerza z prędkością światła! SKŁADNIKI (ok. 20 niedużych jagodzianek) ciasto 450 g mąki tortowej + trochę do podsypania 250 ml mleka 1 jajko 50 gram masła 50 gram cukru(...)Końce pieroga zawinąć pod spód i złączeniem do dołu ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta. Jagodzianki powinny mieć owalny kształt. Uformowane bułeczki odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 170- 180 stopni. Na bułeczkach rozłożyć kruszonkę. Piec ok 20 minut do momentu, aż bułeczki delikatnie się zarumienią. Smacznego
DefinicjaSmakudzisiejsze śniadanie polecam pyszne bułeczki posypane ziarenkami szałwii hiszpańskiej, którą otrzymałam do testowania od firmy "MAKAR" . Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 1/2 kg mąki, 20g drożdży, 1,5 łyżeczki cukru, 300 ml mleka, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki masła, 3 łyżki ziaren chia szałwii hiszpańskiej MAKAR, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże mieszam z 3 łyżkami mleka, cukrem i 1 łyżką mąki(...)Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostałe mleko, sól oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. 3. Z przygotowanego ciasta formuję owalne bułeczki. Bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte bułeczki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami chia. Piekę około 25 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia KasiPyszne drożdżowe bułeczki na dobry początek dnia lub na drugie śniadanie. Są wspaniałe, mięciutkie, pełne słodkich rodzynek. Ciasto nie jest przesłodzone, także śmiało możesz zajadać je z ulubionym dżemem, choć najsmaczniejsze są z samym masłem. Największy ich atut - w całości upieczone z mąki orkiszowej. Składniki na 15 bułeczek: 450 g mąki orkiszowej jasnej 630 250 ml mleka 50 g cukru(...)rodzynki. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, zagnieść powtórnie i podzielić na 15 małych porcji. Z każej porcji uformować bułeczkę. Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do napuszenia żółtkiem wymieszanym z mlekiem posmarować wyrośnięte bułeczki. Piec 15 minut w 200`C. Studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Słoneczko pięknie opala, wiaterek przyjemnie wieje, tylko położyć się na piaseczku z kubkiem mrożonej kawy w jednej ręce, a w drugiej z ulubioną książką.. Dzisiaj chciałabym zaprezentować przepyszne bułeczki żytnio-pszenne, które otwierają nową kategorię na moim blogu "Pieczywo". Świetnie nadają się do schrupania na śniadanko, czy do burgerów na obiadek. Proste w wykonaniu, że każdy niedoświadczony piekarz będzie(...)stanie je zrobić. Tym bardziej, że zachęci Was to do przygotowywania domowego, własnego pieczywa. Na ich plus przemawia to, że wiemy z czego tak naprawdę bułeczki czy chlebek są zrobione i możemy do nich wrzucić multum ziarenek, nasion czy ziół by urozmaicić ich smak i wartości odżywcze. Przepis na 6-8 bułeczek. Składniki na zaczyn: - 25g świeżych drożdży - 1/4 szklanki
Be Fit Be Strongjest nie do zdobycia, a nie odważyłam się jeszcze zrobić ją sama. Muszę jednak przyznać, że gęsty jogurt spełnij swoją rolę. Składniki (na ok. 7 - 8 bułeczek) 225 g mąki orkiszowej typ 630 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g masła w temperaturze pokojowej ok. 150 ml mleka 1 1/2 łyżki cukru szczypta soli dżem truskawkowy(...)wyrobić palcami. Następnie powoli wlewać mleko i mieszać ciasto nożem. Szybko zagnieść gotowe ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Wykroić bułeczki. Pozostałe ciasto zagnieść, ponownie rozwałkować i i wyciąć bułeczki. Wycięte bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować je z góry mlekiem. Wstawić do piekarnika
Sto kolorów kuchniBułeczki już mamy, więc teraz czas na przepysznego domowego burgera. Sposobów na burgery, jest tyle ilu kucharzy :) Każdy ma swoje ulubione smaki i połączenia. Ja proponuję grillowane mięso podane z domowym chutney oraz delikatną mozarellą w towarzystwie świeżej bazylii, pomidorów i wędzonego sera. Myślę, że taki burger zadowoli nie jedno podniebienie. SKŁADNIKI (4 porcje) 400 g mielonego mięsa wołowo- wieprzowego(...)Piec w grillu elektrycznym przez 3 min lub na patelni po 3 minuty z każdej strony. ( Im grubszy hamburger, tym dłuższej obróbki termicznej będzie wymagał). 4. Bułeczkę do hamburgera z tego przepisu , należy przekroić na pół. (moje były jeszcze ciepłe, jeśli Wasze są chłodne włożyć je na chwilę do piekarnika aby się ogrzały). Dolną część bułeczki posmarować majonezem
DefinicjaSmakumnie prawdziwa jagodzianka musi mieć dużo nadzienia, ciasto nie powinno go przytłaczać, a smak jagód powinien być wyczuwalny w każdym kęsie. Takie właśnie są te jagodzianki- idealne :) Bułeczki znikają z talerza z prędkością światła! SKŁADNIKI ( ok. 20 niedużych jagodzianek) 450 g mąki tortowej + trochę do podsypania 250 ml mleka 1 jajko 50 gram masła 50 gram cukru(...)pieroga zawinąć pod spód i złączeniem do dołu ułożyć na wyłożónej papierem do pieczenia blaszcze. Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta. Jagodzianki powinny mieć owalny kształ. 8. Uformowane bułeczki odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. 9. Rozgrzać piekarnik do 190-200 stopni. 10. Na bułeczkach rozłożyć kruszonkę. 11. Piec ok 20 minut do momentu, aż bułeczki delikatnie
DefinicjaSmakusezonie truskawkowym nie może zabraknąć oto takich drożdżowych bułeczek , z kruszonką , posypanych cukrem pudrem. Przepis zaczerpnięty z internetu. Bułeczki drożdżowe z truskawkami Składniki : Rozczyn : mąka - 2 łyżki mleko - 4 łyżki drożdże - 14 g Ciasto : mąka pszenna - 2 szkl i 1 łyżka mleko - 3/4 szkl cukier - 3 łyżki jajko - 1 szt żółtko jajka - 1 szt sól - szczypta masło(...)elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Przykryć ciasto ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie znów zagnieść i podzielić na 8 równych części. Uformować bułeczki, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, do podwojenia objętośći. Następnie za pomocą szklanki, zrobić dnem wgłębienie w każdej bułce. Do wgłębienia wkładać po 3-4 truskawki. Białko jajka roztrzepać widelcem, posmarować
Kuchnia DanusiPyszne drożdżowe bułeczki wypełnione truskawkami i rabarbarem. Można je zrobić z różnymi dodatkami: z jagodami, serem, samymi truskawkami lub budyniem. Na wierzchu można posypać kruszonką, ja posypałam tylko tartymi migdałami. Z podanych składników wyszło 12 bułeczek. składniki: ciasto 3 szklanki mąki u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 25 g świeżych drożdży 1 jajko(...)minut. Truskawki opłukać usunąć szypułki, rabarbar drobniutko pokroić. Gdy ciasto podrośnie w każdym placku zrobić wgłębienie dnem szklanki. W każde wgłębienie włożyć truskawki i kawałeczki rabarbaru. Brzegi bułeczek posmarować białkiem, całość posypać tartymi migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160-170 C i piec ok 25 minut aż bułki ładnie się przyrumienią. Po wystudzeniu oprószyć dobrze cukrem pudrem, można też
Monia miesza i gotujeJeśli zostało Wam trochę drożdży polecam wypróbowanie poniższego przepisu (znaleziony na tym blogu). Bułeczki są rewelacyjne, idealne na śniadanie. Swoje zrobiłam z mniejszej ilości składników (30 g drożdży, pozostałe składniki pomniejszone proporcjonalnie) i wyszło mi 6 bułek (blaszka o średnicy 24 cm). Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 50 g drożdży pół szklanki cukru szklanka mleka 3 jajka pół(...)ciasto przekładamy na blat/ matę silikonową i dzielimy na równe części. Dobrze mieć pod ręką mąkę do podsypywania ciasta, aby nie przyklejało się do rąk. Z każdej części formujemy bułeczki (można je nadziać np. powidłami) i układamy w formie do pieczenia (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, boki posmarować masłem) w miarę ciasno, ale jednak zostawiając odrobinę miejsca, ponieważ jeszcze urosną
Domowa Cookierenka AgiDziś wracam do przepisu na buchty, czyli puszyste drożdżowe bułeczki połączone ze sobą bokami. Przepis na buchty w wersji bez nadzienia już jest na moim blogu, ale zdjęcie nie jest zbyt zachęcające (robione naprawdę późno przy kiepskim oświetleniu), więc może tym razem uda mi się Was przekonać do wypróbowania przepisu, bo bułeczki są grzechu warte :) Tutaj z nadzieniem ze śliwek(...)Dobrze mieć pod ręką mąkę do podsypywania ciasta, aby nie przyklejało się do rąk. Dłońmi rozpłaszczyć każdą część ciasta na placek o grubości około 1 cm (powinno wyjść 16 bułeczek). Na środek położyć pół dużej śliwki lub jedną małą, oczywiście wcześniej wypestkowane (jeśli śliwki są kwaśne można je posypać cukrem) . Następnie zebrać łączenie w jednym miejscu i zlepić. Ulepione
Domowa Cookierenka Agi