bułeczki - 9699 przepisów (strona:134/647)

Wielkanocne bułeczki zające z kremowym farszem i kiełbaskami 166

kiełbasą, a w mojej rodzinie barszcz biały występuje w postaci pitnej, czysty i wyrazisty w smaku. Myślę, że właśnie do zagryzania takiego barszczu sprawdzą się świetnie te uszate bułeczki pełne pyszności! :) Będą świetne także jako sycąca przekąska, drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Tak na gorąco, jak i na zimno smakują naprawdę wybornie! A kicając po wielkanocnym stole, z pewnością(...)zauroczą każdego gościa :) Te zajęcze bułeczki są naprawdę proste w wykonaniu- farsz jest zwarty, więc łatwo go opakować elastycznym ciastem, a długość uszu i wielkość ogonków zależy już tylko od Waszej wyobraźni ;) Czas zatem zagnieść drożdżowe i upichcić ten prosty, pachnący wiosną farsz! Faszerowane bułeczki zające na 6 sztuk Potrzebujesz: Bułki: 300g mąki 15g świeżych drożdży ( lub 1 płaska łyżeczka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem, czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii 191

Znalazłam je niedawno na stronie Moje Wypieki. Przepis wydał się łatwy a smak zapowiadał się kusząco. Wczoraj o poranku przystąpiłam do działania i... Te rosyjskie bułeczki to nie lada smakołyk! delikatne, lekko słodkawe ciasto i pyszne rozwarstwienie przy każdym kolejnym kęsie...Cudowne na drugie śniadanie z kubkiem mocnej herbaty, najlepiej prosto z samowara :) Tymi bułeczkami chciałam otworzyć nowy cykl blogowy(...)gotowane (do zup, pizzy, nadzienie do tart i pierogów). Ich smak jest wyrazisty, lekko orzechowy. A czemu mak lekarski budzi takie kontrowersje zapytacie? odpowiedź znajdziecie pod przepisem :) Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem ciasto: 325 ml letniego mleka 50 g masła, roztopionego 1,5 łyżeczki majonezu 500 g mąki pszennej 50 g cukru pół łyżeczki soli 20 g drożdży świeżych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki ze szczypiorkiem 132

sklepie była promocja na ricottę i dlatego zakupiłam mały zapas. Termin ważności ostatniego opakowania się już zbliżał i przeglądając internet natrafiłam na takie oto bułeczki. Z ricotta i szczypiorkiem, połączenie to brzmiało bardzo zachęcająco. I dobrze, że się zdecydowałam aby zrobić te bułeczki, gdyż wyszły pycha, idealne na śniadanie! Składniki na około 8 bułeczek 2 szklanki mąki 1 szklanka sera(...)pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do mąki, mieszamy całość łyżką. Dodajemy ser ricotta i mleko, wyrabiamy ciasto ręką, ciasto będzie klejące, ale powinno być zwarte. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy bułeczki, które formujemy w zwilżonych wodą dłoniach. Smarujemy wierzch rozbitym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut

Delusional Trine
Norweskie bułeczki skoleboller 123

Norweskie bułeczki skoleboller.  Proste w wykonaniu, słodkie, idealne do szkoły, na śniadanie, kolację czy podwieczorek. Są pyszne dzięki temu, że do ciasta dodajemy kardamon, a całość uzupełnia krem budyniowy i kokos. Całość polana słodkim lukrem. I takie bułeczki tygryski lubią najbardziej. Pycha, polecam! Źródło książka Wypieki z różnych stron świata Składniki Ciasto 70 g roztopionego masła 300 ml letniego(...)bułce zrobić kciukiem dołek na dwa palce szeroki. Wlać łyżeczką budyń i posmarować każdą bułkę roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane. Masa budyniowa 250 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego Żóltka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać mąkę i wymieszać, a następnie wlać

O kuchni z uczuciem
Bułeczki z nutellą. 162

Mignęły mi te bułeczki na jakimś zagranicznym blogu i przepadłam. Bardzo mi się podobają wizualnie. Ja jednak nadziałam je w środku , część masą makową i część nutellą. Składniki: 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml ciepłego mleka szczypta soli 60 g roztopionego masła 1 jajko 3 łyżki cukru 3 łyżki gorzkiego kakao i 30 ml ciepłego mleka(...)Jajko do posmarowania bułeczek z zewnątrz przed pieczeniem. Odlewamy 75 ml ciepłego mleka ,rozrabiamy w nim drożdże z jedną łyżką cukru i jedną mąki, odstawiamy na 20 minut. Z dwoma łyżkami cukru rozrabiamy jajko ,dodajemy gotowy rozczyn ,część mąki ,sól i wyrabiamy ciasto ,dosypując mąkę . Pod koniec wyrabiania dodajemy przestudzone masło i wyrabiamy jeśli potrzeba dodając trochę mąki.Ciasto

Ladylaura.
BUŁECZKI MAŚLANE 192

odstawcie na kilkanaście minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiejcie do miski, wymieszajcie z solą, cukrem, dodajcie miękkie masło, resztę ciepłego mleka, jajo (ja odlałam odrobinę białka do posmarowania bułeczek) i oczywiście zaczyn. Ciasto zagniećcie ręcznie lub mikserem aż będzie odchodziło od dłoni (kilkanaście minut). Nakryjcie ściereczką i odstawcie na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją(...)objętość zacznijcie formować bułeczki. Z podanych proporcji wyjdzie 4 - 5 sztuk. Ułóżcie je na blasze i znów przykryjcie ściereczką na kolejną godzinę. Po tym czasie posmarujcie bułeczki pozostałym białkiem, pieczcie w 180 stopniach przez około 15 minut (aż będą rumiane). Bułeczki wypatrzyłam na stronie chleby.info, trochę zmieniłam, wyszły niesamowite. Smacznego

OliveandThyme
DROŻDŻOWE ZAWIJANE BUŁECZKI ZE ŚLIWKAMI JABŁKAMI RODZYNKAMI I MIGDAŁAMI 270

Puszyste, pachnące cynamonem drożdżowe bułeczki są idealną propozycją na podwieczorek lub drugie śniadanie. Połączenie jabłek ze śliwkami jest wręcz idealne. Dodatek chrupiących płatków migdałowych lub orzechów laskowych  i słodkich rodzynek dopełnia smaku bułeczek. W dodatku ciasto samo rośnie i jest bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki na zaczyn: 3 dag  świeżych drożdży 8 łyżek ciepłego mleka 1 łyżka(...)nagrzewał, ciasto przez około 15 minut jeszcze podrosło. Można je posmarować przed pieczeniem mlekiem. Piekły się przez około 25 minut do uzyskania złotego koloru.   Po upieczeniu można polać bułeczki lukrem. Teraz szklanka mleka lub filiżanka kawy.... odrywamy ciepłą pachnącą cynamonem bułeczkę  i jeszcze jedną i jeszcze jedną.... Smacznego

potrawyregionalne
MLECZNE BUŁECZKI 97

jest coś lepszego niż cieplutkie , puszyste i chrupiące bułeczki na śniadanie ?  " Smak chleba, którym dzielimy się wspólnie, nie ma sobie równego... "  -  Antoine de Saint-Exupery SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej  75 g roztopionego i schłodzonego masła 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant  150 ml letniego mleka 150 ml wody  1 duże(...)ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do 200 st. C Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy bułeczki ( Tutaj ogranicza was tylko wyobraźnia :p )  Układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Przykrywamy folia spożywczą lub ściereczką i ostawiamy na ok.15 minut do podrośnięcia

Marcepanowa kuchnia
Bułeczki drożdżowe z suszonymi pomidorami 195

Chyba coś ze mną nie tak, bo na blogu po raz kolejny pojawia się przepis ze świeżymi  drożdżami. Cóż zrobić spodobało mi się zagniatanie ciasta i pieczenie różnych bułeczek. Tym razem zrobiłam bułeczki śniadaniowe z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem suszonych pomidorów. Nie powiem wam jak wyszły, bo najlepiej sami spróbujcie, nawet mój narzeczony poprosił mnie o upieczenie mu bułek(...)sklepowego pieczywa ;) Zwłaszcza, że dużo się naczytałam, że do bułek sklepowych dodają włosy, że ciemne pieczywo jest barwione karmelem, aż odechciewa się jeść. Dlatego zachęcam do wypróbowania i upieczenia bułeczek na śniadanie samodzielnie! Składniki 10dag drożdży 350g mąki  pełnoziarnistej 100g mąki pszennej 200ml wody 4 suszone pomidory łyżka oliwy (może być z zalewy od pomidorów) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Generalnie

Delusional Trine
MALINOWE DROŻDŻÓWKI 125

Przepis dla osób lubiących śniadania na słodko. Drożdżowe bułeczki malinowe a'la pączki z piekarnika. Drożdżówki wykonane są z przepisu na tradycyjne pączki z małym urozmaiceniem...do ciasta dodałam dżem malinowy oraz nalewkę malinową. Dzięki temu bułeczki nawet same bez dodatków super smakują bo czuć w nich malinową nutę. I zamiast smażyć na tłuszczu upiekłam w piekarniku więc są bardziej(...)wycinamy krążki wielkości ok. 7-8 cm. Krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min., aż urosną.  Po tym czasie, wierzch bułeczek smarujemy rozmąconym białkiem i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Studzimy. Polewa: Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy

Kuchnia MagdaLeny
Bułeczki pszenno – żytnie 185

Zawsze imponowały mi osoby, które same potrafią upiec pieczywo. Wydawało mi się to bardzo skomplikowane. Na szczęście nie jest to aż tak trudne:) Dzisiaj zmierzyłam się z bułeczkami, które zniknęły w jedne dzień. W pieczeniu samemu pieczywa najlepsze jest to, że wiemy co jemy. To, które serwuje się nam w supermarketach często mają w sobie całą tablice Mendelejewa, a lepsze(...)wypiekane w piekarniach potrafi całkiem sporo kosztować. Dzisiaj propozycja z udziałem drożdży ale wkrótce zabiorę się za zrobienia zakwasu i chleb:) 6 bułeczek 3 godziny 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki żytniej 20 g świeżych drożdży niecała szklanka ciepłej wody szczypta cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 jajko Drożdże wymieszać z wodą, 3 łyżkami

Ania i Marcin gotują
MAŚLANE BRIOSZKI 170

łyżeczka cukru 390 g + 1 łyżka+ ewentualnie do podsypania dobrej mąki (u mnie typ 550) 4 jaja 180 g miękkiego masła szczypta soli rozmącona jajo do posmarowania bułeczek kruszonka: 50 g roztopionego masła 50 g cukru 75 g mąki Przygotowanie Drożdże rozpuśćcie w ciepłym mleku, dodajcie 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszajcie i odstawcie na kilkanaście minut. Mąkę(...)nakryjcie folią i odstawcie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po dwóch godzinach ciasto przełóżcie na oprószony mąką blat, lekko zagniećcie. Podzielcie na około 15 małych bułeczek. Bułeczki układajcie obok siebie z zachowaniem sporych odległości- bardzo urosną- w formie do brioszek lub w tortownicy. Przykryjcie folią i odstawcie na kolejne 1,5-2 godz. Oczekując na ciasto

OliveandThyme
PAMPUSZKY- UKRAIŃSKIE BUŁECZKI Z CZOSNKIEM 149

Wiem skąd je znam.  Bardzo podobne piekła nasza babcia (ta Zamojszczyzna...). Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku.  I do tego czosnek... Bułeczki idealne do zupy (barszczu ukraińskiego!) albo do kanapek.  Przy letnich harcach- ideał. Składniki 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 230 ml ciepłej wody 400 g pszennej mąki chlebowej 1,5 łyżeczki soli 4 ząbki(...)zagniećcie jednolite, elastyczne ciasto.  Przygotujcie okrągłą formę do zapiekania, wysmarujcie ją tłuszczem lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Ciasto podzielcie na 8 części, z każdej z nich uformujcie kulę.Bułeczki ułóżcie w formie obok siebie z zachowaniem odstępów. Przykryjcie ściereczką i zostawcie do wyrośnięcia- bułeczki powinny urosnąć dwukrotnie i złączyć się, co potrwa około 1,5- 2 godzin. Piekarnik nagrzejcie

OliveandThyme
Cynamonowe bułeczki kanelbullar 141

Clausa Meyera i od razu postanowiłam go wypróbować. I powiem Wam nieskromnie, że nie ma to jak moje ciasto drożdżowe ;) Pyszne po wypieku i świeże na następny dzień. Bułeczki z tego przepisu były dobre tylko w dzień wypieku, na następny niestety kamień. Dodatkowo mały błąd w przepisie sprawił, że w składnikach zabrakło masła, chociaż w przygotowaniach było opisane. Pokombinowalam(...)udało się. Polecam Wam przepis ze względu na to, że bułeczki wyszły bardzo smaczne, ale jeśli nie planujecie zjeść ich od razu to skorzystajcie z przepisu na ciasto takiego jak tu —>KLIK :) Ciasto: 250 ml ciepłego mleka 3% 25 g świeżych drożdży 1 małe jajko 500 g mąki 75 g cukru szczypta soli 60 g miękkiego masła Nadzienie

Mienta blog
Szwedzkie drożdżówki z cynamonem 223

mnie nic lepszego niż słodka drożdżówka na drugie śniadanie. Szwedzkie drożdżówki z cynamonem to bułeczki, które choć są bardzo kaloryczne, to jednak nie sposób im się oprzeć. Pachną i smakują obłędnie. Najlepsze oczywiście są od razu po upieczeniu, dlatego warto je przygotować w weekend. Z przepisu otrzymamy 12 dużych i słodkich bułeczek. Szwedzkie drożdżówki z cynamonem: 4 i 1/2 szklanki(...)Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem i posypujemy po całej powierzchni ciasta. Zwijamy tak, jak roladę. Kroimy na 12 równych części i układamy w blaszce wyłożonej papierem. Aby ładniej wyglądały, bułeczki możemy posmarować żółtkiem lub mlekiem. Posypujemy cukrem perlistym lub kandyzowanym (jeśli używamy) i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania