bułeczki - 9699 przepisów (strona:132/647)

Bułeczki śniadaniowe 343

Pyszne, puchate, mięciutkie bułeczki. Podobno przepis ten wywodzi się z kuchni francuskiej, dla mnie jednak wyglądają i smakują jak nasze polskie bułki. Takie, jakie pamiętam sprzed lat, kiedy można było kupić naprawdę smaczną, pozbawioną wszelkich spulchniaczy i ulepszaczy bułeczkę. Mam wrażenie, że teraz już takich nie ma. Tzn. nie ma w sklepach, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy wyczarowali(...)mogą być tro sz kę większe ). F ormować zgrabne kulk i , które odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie. Oprószyć z wierzchu mąką. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ). Po tym czasie trzonkiem drewnianej łyżki ( ale nie za grubym ) zrobić pośrodku każdej bułeczki głęboki

Opowieści z piekarnika
Slodkie buleczki drozdzowe z Zielonego Wzgorza czyli Niedzielne Sniadanie odc.105 150

się na stole Ani, gdyby nie była postacią fikcyjną :) Moją uwagę od razu przykuły dwa przepisy. Jednym z nic podzielę się dzisiaj z Wami. Są to delikatne, lekko słodkie bułeczki w sam raz na śniadanie właśnie. Słodkie bułeczki drożdżowe z Zielonego Wzgórza 8 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru po 1/2 szkl. ciepłej wody(...)Zostawiamy je na 10 minut na omączonej stolnicy. Po tym czasie każdą część dzielimy na 10 kawałków. Formujemy z nich kulki i układamy je na posmarowanej masłem blasze. Smarujemy bułeczki masłem. Przykrywamy papierem i odstawiamy na 40 minut. Nagrzewamy piekarnik do 190 st.C. Bułeczki odkrywamy, możemy posypać je cukrem trzcinowym czy makiem. Wstawiamy blachę z bułkami do pieca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zawijane bułeczki z truskawkami 146

Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, więc zapraszam na zawijane bułeczki z truskawkami. Za oknem zimno, deszczowo a włączony piekarnik i pachnące drożdżowe bułeczki z pewnością poprawią nastrój. Najsmaczniejsze lekko przestudzone, tak jak każde drożdżowe. Do nadzienia dodałam nieco cynamonu, ale przyznam się szczerze, że przeszkadzał mi jego smak. Podbijał jakoś tak nieprzyjemnie smak truskawek, więc następnym razem pominę ten dodatek(...)Posypane płatkami migdałowymi które przyjemnie chrupią są świetną słodką przekąską no i do kawy jak znalazł:). Zawijane bułeczki z truskawkami Ciasto 3,5 szkl mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1/4 szkl cukru 2 jajka 1 szkl mleka 80 g masła szczypta soli Nadzienie truskawki 1-2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu (polecam pominąć) Dodatkowo 1 jajko płatki migdałowe

Pieguskowa Kuchnia
Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką 167

porzeczek to zachęcam do wypróbowania przepisów na fajne, kruche ciasto Kwaśny Jacek czy też tradycyjnego pleśniaka . Kwaskowe porzeczki świetnie przełamują słodycz ciast i bardzo mi odpowiada ich dodatek. Moje bułeczki drożdżowe z porzeczkami zawierają wsystkie trzy odmiany porzeczek. To zestawienie świetnie się uzupełnia. Drożdżówki nie sa za słodkie więc dla wielbicieli słodkiego polecam oprószenie ich cukrem pudrem. Drożdżówki z porzeczkami(...)części. Utoczyć kulki i spłaszczyć na placki o średnicy około 10 cm. Przełożyć je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Na wyrośniętych bułeczkach odcisnąć dnem szklanki okrąg i posypać w środek odrobinę bułki tartej. Owoce umieścić w zagłębieniu bułek i posypać cukrem. W misce wymieszać wszystkie składniki kruszonki i posypać na wierzchu owoców. Bułeczki drożdżowe

Pieguskowa Kuchnia
Bułki wiejskie 2800

wieczorem przygotować zaczyn- składniki na zaczyn dobrze wymieszać i pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 12 godzin (najlepiej pozostawić zaczyn na noc, by rano móc upiec świeże bułeczki). Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej pasty. W razie potrzeby dolać odrobinę wody. Ciasto właściwe: Do zaczynu, który po nocy zwiększy swoją objętość dodać wodę, mąkę pszenną, drożdże oraz sól. Całość(...)miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.  Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek troszkę ponaciągać, ponacinać itp., by po upieczeniu bułki miały pysznie chrupiącą i wyglądającą skórkę (po prostu poszarpać nieco wierzch). Bułki

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżowe bułeczki z czerwonymi porzeczkami i kruszonką. 139

świeżych drożdży ok 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 10 dag masła Nadzienie; ok. 40 dag czerwonych porzeczek cukier mąka ziemniaczana Dodatkowo; 1 jajko do posmarowania bułeczek Kruszonka; 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy(...)Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Porzeczki odrywamy z kiści, myjemy i odsączamy z wody na sitku. Ciasto dzielimy na porcje. Formujemy okrągłe bułeczki, Na środku każdej robimy wgłębienie, najlepiej szklanka. Stawiamy ją na bułeczce i dociskamy. Do wgłębienia wsypujemy około pół łyżeczki cukru i odrobine mąki ziemniaczanej, a na końcu 2-3 łyżki porzeczek

Radość kipiąca uśmiechem.
Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 101

Kilka dni temu wybrałam się z moją drugą połówką i znajomymi nad zalew. W mojej głowie pojawiło się oczywiście pytanie co przygotować do zjedzenia I padło na nadziewane bułeczki. Są smaczne zarówno na gorąco, jak i na zimno. Łatwo je spakować, a do ich zjedzenia nie potrzeba sztućców, ani talerzy. Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Składniki: Ciasto(...)kawałki. Układamy je w odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na około 20 minut, aby po raz drugi wyrosły. Przed pieczeniem smarujemy każdą z bułeczek oliwą z oliwek. Pieczemy w 180°C przez około 20-25 minut, aż się zarumienią. Smacznego Artykuł Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Jagodzianki z kruszonką, czyli jak naturalnie pomalować usta niemowlakowi. 199

Puszyste, miękkie i pachnące. Tak bym je określiła. Od razu Wam napiszę i zaznaczę, że ciasto po wyrobieniu jest kleiste, ale jak wyrośnie robi się idealne do wyrabiania bułeczek. Nie dosypujcie do niego mąki. Zaufajcie mi Jagody możecie również zastosować do tarty z tego przepisu: Jak upiec smaczne ciasto bez cukru dla niemowlaka i czy w słodkościach można ukryć witaminy(...)środek wyłożyć czubatą łyżkę jagód. Skleić ciasto tak jak sklejamy uszka do barszczu, czyli na pół. Następnie Delikatnie położyć na sklejonej części i powoli rolować dłonią dla uzyskania kształtu bułeczki. Umieścić bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać kruszonką. Pozostawić na 20 minut. Piec w  200ºC góra dół przez około 13 – 15 minut, do zrumienienia. Możecie

Krupeczki
Bułki owsiane extremalne AdamaPiekarza - lipcowa piekarnia 170

lipcowej piekarni  Amber  zagościły owsiane bułeczki według przepisu  Adama . Warto je upiec, są naprawdę bardzo smaczne. Do ciasta nie dodałam słodu, którego nie miałam, zastąpiłam go dwiema łyżeczkami cukru trzcinowego. Wiem, że to nie to samo, ale bułeczki i tak ładnie wyrosły. Mój rozczyn po wymieszaniu nie wydał mi się bardzo gęsty, czyli taki jak w opisie(...)robocie przy pomocy haka, ok 15 minut.  Blat przed formowaniem bułek, lekko podsypałam mąką, może dlatego słabo kleiły się do nich płatki owsiane. Pomogło posmarowanie rąk olejem. Bułeczki wyrosły bardzo ładnie, piekłam je 10 minut dłużej niż w przepisie i w wyższych temperaturach (220, 190 st C).  Zanim zaczniecie piec, warto zajrzeć na blog Adama i poczytać

Stare Gary
Bułeczki drożdżowe z pomarańczowym dżemem 118

Ostatnio zmieniałam pracę, dlatego z tej okazji postanowiłam zrobić pożegnalne bułeczki drożdżowe z nadzieniem pomarańczowo orzechowym. Popularne są ostatnimi czasy takiego bułeczki z nadzieniem cynamonowym, ale ja jakoś nie przepadam za cynamonem, dlatego wymyśliłam sobie takie nadzienie. Udały, się bo każdy był zachwycony i mówił, że są pyszne! Składniki 20 g drożdży 4 szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka(...)międzyczasie siekamy drobno orzechy włoskie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypany mąką blat, rozwałkowujemy delikatnie na kształt prostokąta, na całość nakładamy przestudzone pomarańcze i orzechy, zawijamy w roladę. Kroimy w bułeczki szerokości około 3 cm i układamy rozcięciem do dołu na wysmarowanej blaszce w niewielkich ostępach. Odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach

Delusional Trine
Jagodzianki, bułeczki z czarną porzeczką 148

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne, mięciutkie bułeczki z owocami, które same znikają z talerza. Jeśli nie wierzycie, to sami się przekonajcie ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)drożdży oraz mleko wymieszane z cukrem, jajkami i śmietaną. Dokładnie wymieszać składniki i zagnieść ciasto. Raczej starajmy się nie dosypywać więcej mąki do ciasta niż jest to podane. Wtedy bułeczki wyjdą mięciutkie. Po wyrobieniu ciasta lekko je oprószyć mąką, przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę

W garach u Gosi
PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 156

laska wanilii - 120 g masła - 1/3 szklanki cukru Diamant -1/2 opakowania drożdży świeżych dodatkowo:  2 łyżki cukru zmielonego na cukier puder i 1 jajko do posmarowania bułeczek NADZIENIE: - 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni - 1/2 szklanki porzeczki czerwonej i białej - 1/3 szklanki jagód - 1 łyżka cukru WYKONANIE: 1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże. 2. Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie(...)objętość. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki od 8 do 12 części. Z każdej w dłoniach tworzymy kulkę, którą rozpłaszczamy na okrąg. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środek bułeczki- miejsce na owoce, obciążam np. spodem od kieliszka. Czekam 15 minut aż ciasto podrośnie. W powstałe wgłębienie po kieliszku, układam wymieszane z cukrem owoce letnie.  Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem

SMYKWKUCHNI
Cynamonowe bułeczki/Cinnabons 157

Genialne bułeczki, jestem w nich absolutnie zakochana ! Miękkie, delikatne i obłędnie cynamonowe PS centrumtapet.pl  - pomysły do dekoracji całego wnętrza. Fototapety, obrazy na płótnie, tapety do salonu... Duży wybór, przystępne ceny. Internetowy sklep, który w swojej ofercie posiada tapety z doskonałych materiałów, nowoczesne, takie, które staną się ozdobą Waszych domów. Zadowolenie klienta to główny cel, który przyświęca właścicielom, przekonajcie się(...)dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na 3,5 cm kawałki (na 12 części). Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, powykładać bułeczki. Przykryć ręczniczkiem, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Jeszcze ciepłe bułeczki udekorować polewą

Domowa cukiernia Ewy
Bułeczki z owocami pod kruszonką 85

Lato to raj dla smakoszy domowych ciast z owocami. Dziś dla odmiany zamiast ciasta były bułeczki. Wykonanie tych małych bułeczek nie jest ani trudne ani pracochłonne. Zaczyn: 1/2 szklanki lekko podgrzanej maślanki 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut ( do wyrośnięcia ) Ciasto 400 g mąki(...)odstawiłam na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na 12 części. Każdą część lekko rozpłaszczamy w dłoni, robimy dołek i w środku umieszczamy owoce. Sklejamy i wykładamy bułeczki na blachę . Wierzch posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam kruszonką. Odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy w 220 stopniach przez 20-25 minut.     Zapisz

Kasia i jej kobiecy świat
Bułki orkiszowe 93

Jeżeli unikacie mąki pszennej, ale nie jesteście uczuleni na gluten, to te bułeczki będą dla Was w sam raz. Orkisz zawiera gluten, ale jest on lepiej przyswajany przez organizm, niż ten zawarty w mące pszennej. Zresztą w dawnych czasach orkisz uznawany był za wyjątkowe zboże dodające siły (w szczególności gladiatorom). SKŁADNIKI 310 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży(...)zostawić do pierwszego wyrastania na 1-1,5 godziny. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika posypać mąką. Wyrośnięte ciasto uderzyć mocno otwartą dłonią, ponownie krótko zagnieść, po czym formować okrągłe bułeczki (każda o wadze 120 g) i kłaść je w dużych odstępach na blaszkach. Gotowe bułeczki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na około 30-60 minut. Piekarnik rozgrzać

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania