bułeczki - 9699 przepisów (strona:127/647)

Drożdżówki ślimaczki 153

ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 3 żółtka 1/2 szklanki rozpuszczonego masła 50g drożdży  4 szklanki mąki pszennej szczypta soli 4 łyżki rozpuszczonego masła cukier puder do oprószenia bułeczek  W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże.  Dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki.  Dokładnie mieszamy i ostawiamy na 5 minut. Teraz ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę(...)Smarujemy go rozpuszczonym masłem.  Ciasto kroimy na 10 pasków.  Każdy z paseczków zwijamy na kształt ślimaczka.  Ślimaczki układamy na blaszce.   Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki  na 45 minut do ponownego podrośnięcia. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni  około 15 minut.  Po upieczeniu bułeczki studzimy  i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Pyszności Słodkości
Bułeczki drożdżowe z makiem 185

Drożdżowe wypieki często goszczą ostatnio w moim domu.Lubię wziąć jakąś bułeczkę do pracy na śniadanie, więc piekę bułeczki , rogaliki itp. Te bułeczki piekłam chyba z tydzień temu i zapomniałam wstawić przepis. Ciasto: 20 g drożdży 70 g cukru ok. 220ml mleka w temperaturze pokojowej  10g cukru waniliowego  500g mąki pszennej  1 żółtko z jajka kurzego(...)brzegach około 2cm bez masy.  Zwinąć w roladę,ostrym nożem pokroić na kawałki około 4 cm. Ułożyć  dosyć luźno na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każdą bułeczkę docisnąć po środku drewnianym  trzonkiem, aby powstały charakterystyczne drożdżówki. Posmarować  żółtkiem rozbitym z łyżką wody. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. W tym czasie tak jak wcześniej przygotować

Moje domowe kucharzenie
Śniadaniowe bao bans z gotowanym indykiem i warzywami 161

Drodzy moi dzisiaj pomysł na niecodzienne śniadanie, które jest bardzo oryginalne a korzeniami swoimi sięga aż odległej Azji. O co chodzi?- O Bao Bans- czyli bułeczki robione na parze. W tradycyjnym przepisie na dodatki do bułeczek znajdziemy glazurowany boczek, ale ja odchudziłam mocno przepis i jako że nie jadam mięsa dla mojej rodziny przygotowałam zmodyfikowaną wersję z gotowanym indykiem(...)Oprócz tego w bułeczkach ukryłam masę dobrych warzyw surowych i również gotowanych na parze by podkręcić zdrowotność przepisu.  Tradycyjnie przy wyrabianiu ciasta drożdżowego dodaje się odrobinę tłuszczu w postaci masła, ja jednak użyłam zamiennie margaryny Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła od marki Bielmar. Wyszło idealnie puszyste a po uparowaniu mięciutkie.  Co wyróżnia margarynę spośród innych dostępnych

vaniliowoczekoladowa
Bułeczki nocne 170

theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Z obawy, że zabraknie pieczywa na śniadanie a znając życie, że nikomu rano nie będzie się chciało wstać, zarobiłam wieczorem bułeczki, które wyrastają w lodówce. Rano wystarczy wstawić je do zimnego   piekarnika nastawić temperaturę i zanim zaszykujemy do śniadania bułeczki będą gotowe. Następnym razem   postaram się jeszcze dodać zdjęcia(...)który podzielić na 8 części. Z każdego kawałka utworzyć kulkę kilkakrotnie zawijając ciasto pod spód. Mam nadzieję, że wyraziłam się zrozumiale, łatwiej byłoby to pokazać. Tak uformowane ciasto na bułeczki ułożyć w wyłożonej tortownicy (24-26) wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami, sezamem lub makiem. Formę owinąć ściśle folią spożywczą i wstawić

W garach u Gosi
Drożdżówki z dżemem i kruszonką 116

Niedawno były pyszne odrywane bułeczki z truskawkami , a że były tak pyszne i szybko zjedzone , więc zrobiłam je ponownie,tyle że tym razem jako nadzienie wykorzystałam dżem truskawkowy [ był taki upał , że nie chciało mi się iść na działkę po truskawki ] i na wierzch dałam kruszonkę.Wyszły tak samo pyszne i tak samo szybko zjedzone. 500 g mąki pszennej(...)rozwałkować na prostokąt,równo rozsmarować dżemem, zwinąć w roladkę zaczynając od dłuższego brzegu.Roladkę podzielić na 12 części , ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami należy zachować odstępy ,gdyż jeszcze podrosną w czasie pieczenia .[ ja nie robiłam zbyt dużych odstępów , gdyż chciałam mieć odrywane bułeczki]. Bułeczki odstawić jeszcze na 20 minut, przed włożeniem do nagrzanego

Moje domowe kucharzenie
Śniadaniowe bułeczki cynamonowe z truskawkami. 174

Śniadanie na słodko? Czemu nie. My uwielbiamy. A takie słodkie bułeczki z truskawkami i mnóstwem cynamonu to już bardzo. Idealne do odrywania i do podania z kubkiem mleka, kakao czy herbaty. Jak kto lubi. Ja najbardziej lubię z filiżanką aromatycznej kawy, bo tak właśnie zaczynam dzień, od kawy. A często się kuszę na słodkie śniadanie. I nie ma u mnie(...)problemu, żeby wstać skoro świt i upiec pyszne drożdżowe bułeczki, a jak przyjemnie jest budzić domowników takim słodkim zapachem ciasta drożdżowego i aromatycznego cynamonu i pieczonych truskawek. Może spróbujecie? Zapewniam, że podbijecie serca domowników. Zachęcam i słodkich wypieków życzę :) Iza :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Na ciasto

Izabelawkuchni
Bułeczki z jagodami i kruszonką wg Aleex 97

miejscu. Ugotowałam pierwszą zupkę dla Maleństwa, które razem z rodzicami przyjechało na długi weekend, ugotowałam zupę dla pozostałych, ale i to było mało. No to upiekłam jeszcze puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami i kruszonką. Zainspirował mnie przepis z bloga „okiem mamy”, ale wprowadziłam do niego swoje modyfikacje. Jakoś ustałam przy piekarniku, który normalni ludzie w te upały omijają szerokim łukiem(...)wiecie co? Warto było, bo bułeczki udały się znakomicie. Polecam , choć może pieczenie zaplanujcie wczesnym rankiem, gdy upał jeszcze nie dokucza. Składniki: Ciasto: • 1 szklanka mleka 3,2% • 5 dag świeżych drożdży • 90 g cukru • 1 cukier waniliowy • 500 g mąki pszennej + 2 pełne łyżki (opcjonalnie) • 80 g masła • 1 jajko • szczypta soli Kruszonka: • 70 g mąki krupczatki

W mojej kuchni
Zakręcone bułeczki z truskawkami 166

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ostatnio naszła nas ochota na coś słodkiego i tak powstały zakręcone bułeczki z truskawkami Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 2 jajka + 1 (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem+ 1łyżka mleka) 2 łyżki serka mascarpone lub ukwaszonej, gęstej śmietany 70g masła 60g cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego Spora szczypta soli Dodatkowo: 2 szklanki pokrojonych drobno truskawek

W garach u Gosi
Bułki pszenne śniadaniowe 95

śniadanko polecam wam rewelacyjne bułeczki  :)  Nawet największy śpioch nie wytrzyma gdy poczuje rozchodzący się zapach z piekarnika . Ciasto robimy wieczorem a rano tylko pieczemy.  Smak rewelacyjny !!  To z pewnością najlepsze bułki pszenne jakie zrobiłam. Dodam że przepis pochodzi ze starych archiwów ,które wynalazła moja mama. na 10/12 bułeczek 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru(...)się przyklejać do brzegów miski.. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc. Rano wyjmujemy ciasto i formujemy wałek i kroimy go na 10 części. Lepimy bułeczki i odkładamy na blachę wysmarowaną olejem  na 20 minut .Przykrywamy ręcznikiem kuchennym. W tym czasie nagrzać piekarnik na 225 stopni i piec ok. 10 minut .Bułki naciąć na środku

Andzia Pichci
Wytrawne bułeczki drożdżowe z fetą i czosnkiem niedźwiedzim 135

Bułeczki drożdżowe, tym razem w wydaniu wytrawnym z wykorzystaniem sezonowego czosnku niedźwiedziego. Te super zdrowe zielone listki od lat próbuję wkomponować do codziennego menu na wszelkie możliwe sposoby stąd dzisiejsza nowa propozycja. Bułeczka jest mięciutka, puszysta i charakterna w smaku. Idealna na drugie śniadanie lub na majowy piknik. Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej jasnej 160 ml mleka(...)tego przepisu) sól, pieprz szczypiorek Dodatkowo: 1 białko 2 łyżki mleka 2 łyżki ziaren słonecznika Przygotowanie: ciasto drożdżowe o pomniejszoną ilość składników jw. zrobić wg  tego przepisu. Bułeczki z tej ilości ciasta zmieszczą się na jednej dużej blaszce z piekarnika. Z 500 g mąki jest to ilość na 2 blachy ser feta rozgnieść widelcem, następnie połączyć z białym serkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mleczne bułeczki drożdżowe na słodko 78

ściereczką i ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu chwilę wyrabiam na blacie posypanym mąką. Z ciasta formuje wałek a następnie dziele na równe kawałki. ( u mnie wyszło 16 bułeczek.) Bułeczki można dowolnie nadziać w czasie formowania. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy na 15 minut.  W tym czasie możemy nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni(...)Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i nacinamy lekko nożem Bułeczki pieczemy ok 15-20 minut ( piekarnik funkcja góra dół), aż ładnie się zarumienią. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy

Kulinarne przygody
Bułeczki ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi 115

Wmieszać kremowy serek. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, krótko zagnieść dłońmi i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, umieścić na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 20 minut do napuszenia.  Następnie spodem szklanki o mniejszej średnicy niż średnica bułeczek zrobić wgłębienia prawie do samej(...)blaszki. Do środka bułeczek nałożyć po łyżce szpinakowego nadzienia. Na szpinak wyłożyć pokrojony lub rozdrobiony ser feta i orzechy włoskie. Obręcze bułeczek wysmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pozostawić na 10 minut, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Bułki przez 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć i przenieść na kratce do studzenia. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Odrywane bułeczki z wiśniami 135

Pyszne , mięciutkie,delikatnie bułeczki z kruszonką oraz  dżemem wiśniowym własnej roboty.U mnie bułeczki odrywane, ułożone blisko siebie ale można ułożyć w większej odległości od siebie. 50 dkg mąki 1 szkl.ciepłej wody 7 g suszonych drożdży 2 jajka 80 g masła 3-4 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 140 g mleka w proszku dowolne nadzienie [ u mnie dżem(...)odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na  12-15 kawałków.Każdy kawałek  spłaszczyć  na dłoni, na środku nałożyć nadzienie i zwinąć w kulkę formując bułeczkę.Bułeczki ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem odrobiny mleka i posypać kruszonką. Piec około 20-30 minut w 175-180 stopniach

Moje domowe kucharzenie
Puszyste bułeczki miodowe z maślano - miodową glazurą 160

Delikatne i puszyste bułeczki miodowe z maślano - miodową glazurą. Upiekłam je w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie , a przepis jest z Moich Wypieków   [źr ódło przepisu -   Sally's Baking Addiction .]  Ja co prawda piekłam je wieczorem i były i na kolację i na śniadanie mnie zdążyłam tylko zrobić innego zdjęcia. Bułeczki są tak pyszne, pulchne  Następnym(...)odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i uformować 12 bułeczek i umieścić w formie o wymiarach 30 x 22 cm (wymiary dolne) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie (podczas pieczenia się połączą). Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić

Moje domowe kucharzenie
Focaccia 105

rozmarynem, grubą solą, ziołami, piórkami cebuli lub posiekanych oliwek. Występuje także polana oliwą, z suszonymi pomidorami, pulchna, duża. Jedna z lepszych przekąsek, dziś w kształcie okrągłych lekko płaskich bułeczek – u mnie z kminkiem. Wspaniałe na ciepło lub zimno, polecam bo są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku – palce lizać! Focaccia z kminkiem w kształcie bułeczek SKŁADNIKI(...)podwoi objętość. Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę je wyrabiamy, po czym rwiemy po kawałku i wyrabiamy bułeczki. Spłaszczamy je i wtykamy w nie kminek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyszło 8 bułeczek. W każdej z nich zrobiłam małą dziurkę. Pieczemy ok. 20 minut do złotego

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania