bułeczki - 9699 przepisów (strona:121/647)

Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną 80

buchty, wy możecie piec standardowo tj. na blaszce od piekarnika. Ja robiłam z dodatkiem mąki razowej, ale wyjdą też z samej mąki tortowej lub orkiszowej. Składniki na 18 małych bułeczek (ok 80 gr każda, po upieczeniu) 350 gr mąki pszennej tortowej 150 gr mąki pszennej razowej (typ 2000 lub 1850) 150 gr mleka (u mnie sojowe) 100 gr wody(...)Wszystkie składniki rozgnieść i wymieszać dokładnie w misce widelcem, do dokładnego połączenia. Kruszonka: 60 gr mąki razowej 60 gr roztopionego masła 50 gr cukru Ponadto: 1 białko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Z mąki masła i cukru zrobić kruszonkę, składniki rozetrzeć między palcami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Z ciasta uformować długi wałek

moj przepis na
Grahamki na podmłodzie 69

mojprzepisna.pl | Grahamki na podmłodzie wg. przepisu Piotra Kucharskiego Bułeczki sycące i pyszne, smakowały również mężowi, który jest fanem pszennego, jasnego pieczywa. Dobre nawet następnego dnia. Wymagają trochę czasu, ale warto. Składniki na 10 bułeczek: Składniki na podmłodę: 10 g świeżych drożdży 100 g letniej przegotowanej wody 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Składniki na podmłodę dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką(...)środka, wówczas bułki będą bardziej puszyste. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części. Bułki ułożyć na posypanej mąką blaszce, przykryć ściereczką, odstawić do drugiego wyrastania. Bułeczki powinny mocno się napuszyć. Każdą bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać płatkami, u mnie jaglane. Piekarnik rozgrzać do 220 st. Wstawić wyrośnięte bułeczki, piec 15-20 min do złotego koloru. Wyjąć

moj przepis na
Bułeczki maślane na mleku z proszku 67

mojprzepisna.pl | Bułeczki maślane na mleku z proszku Bułeczki na życzenie mojej rodziny. Drożdżowe, puchate, maślane – pyszne ponoć. Zapraszam po przepis. Składniki na 9 dużych bułeczek: 250 g mąki pszennej 120 g wody przegotowanej 12 g drożdży 3 łyżki mleka z proszku 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 45 g masła Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Wyrobić ciasto. Będzie(...)części. Każdą część rozwałkować, na taki podłużny placek, można odrobinę polać stolnicę olejem, żeby się nie kleiło. Każdy placek zrolować w rulon. Ułożyć na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę dokładnie posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 175 st. grzałka góra-dół, na złoty kolor. Wyjąć lekko przestudzić, odrywać, zajadać. Smacznego! .pf-button.pf-button-excerpt { display

moj przepis na
Mini Hamburgery na Dwa Kęsy 59

właśnie one najszybciej znikają z talerza. Idealną propozycją na imprezowe przekąski będą mini hamburgery na dwa kęsy . Czyż nie wyglądają uroczo? Smakują jeszcze lepiej! Domowe hamburgery z własnoręcznie upieczoną bułeczką smakują naprawdę rewelacyjnie. Jestem pewna, że Wasi goście będą zachwyceni takim smakołykiem. Kiedy przygotowałam je po raz pierwszy w swoim domu, błyskawicznie zniknęły z talerza, a znajomi jak mieli(...)mięsa mielonego wołowego 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo sałata pomidor ketchup cebula  sos czosnkowy – można użyć gotowego lub zrobić swój  Bułeczki piekłam z tego przepisu: Domowe Bułeczki z Czarnuszką Wykonałam ich mniejszą wersje, oraz pominęłam czarnuszkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę jajko, bułkę tartą

Przepiski.pl
Bułeczki faszerowane warzywami 92

takie pieczywo z niespodzianką ;) Bułeczki nadziewane warzywami można podać na imprezie jako przekąskę oraz zjeść na drugie śniadanie. Składniki: (8 sztuk) Zaczyn 25 g. świeżych drożdży 3 łyżki mąki pszennej 100 ml. lekko ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto 385 g. mąki pszennej 150 ml. lekko ciepłej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko Nadzienie(...)stolnicę, dodaj 60 g. mąki i ponownie zagnieć ciasto. Podziel na 8 równych części. Z każdego kawałka ciasta uformuj cienki placuszek, nakładaj na niego farsz i zlepiaj na kształt bułeczki. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia miejscem sklejenia ciasta do dołu. Odstaw bułeczki na 20 minut. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Bułeczki posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem, posyp kolorowym

Delicious Place
Bułeczki z patelni 101

Bułeczki orkiszowe z patelni Na Sklerozę     Czy zdarzyło się Wam zapomnieć kupić chleb lub bułki? Czy nie obudziliście się w niedziele ze stwierdzeniem: "O rany nie mam pieczywa!" Czy nie wpadli głodni goście i nie wyjedli wszystkiego w tym także pieczywa?      Jeśli któraś z tych opcji jest Ci znana, to dziś Agnieszka(...)rozwiązanie - BUŁECZKI orkiszowe z PATELNI na SKLEROZĘ!   Link do filmu z przepisem: 130 Najlepszy przepis na szybkie BUŁECZKI ORKISZOWE z patelni na sklerozę! Pomysł dla zapominalskich Składniki: 450g mąki (użyłam orkiszowej jasnej) 50ml soku z ogórków kiszonych 200ml wody 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 15g drożdży 3 łyżki oleju Przygotowanie:        Do miski wkładamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ślimaczki z szynką 67

Takie bułeczki to coś pysznego. Po ich przygotowaniu nie potrzebujemy już żadnych innych dodatków, choć mi najbardziej smakowały dodatkowo maczane w ketchupie. Przygotowałam je z myślą, że zabierzemy je sobie do pracy, ale do wieczora nie było po nich śladu – znaczy, że smakowały;) około 480-500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szkl. ciepłej(...)rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zrumienienia (u mnie około 20-25 minut). Upieczone bułeczki, jeszcze gorące, rozkładamy na wilgotnej, czystej ściereczce, dokładnie je nią owijamy i odstawiamy na kilka minut. Dzięki temu zabiegowi bułeczki mają miękką skórkę. Źródło

Smaki Na Talerzu
Bułki codzienne 140

folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy ciasto już wyrośnie wyjąć je na blat podsypany mąką, podzielić na 10 równych porcji, uformować okrągłe bułeczki (podsypując mąką) ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między nimi. Przykryć ściereczką i ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzch bułek powinien być "ubrudzony(...)suchych, wystarczy dodać je do składników sypkich. Do tego jeszcze odrobina cukru i soli oraz olej. Olej zapewni dłuższą świeżość bułek, może to być dowolny olej roślinny. 🥖 Bułki i bułeczki W dziale "Bułki" znajdziecie wiele przepisów na różnego rodzaju pieczywo w formie bułek i rogali. Jest tam wiele przepisów na bułki z wykorzystaniem różnego rodzaju mąk i dodatków. Koniecznie spróbujcie

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z Serem 68

przygotowaniu przekąska. Samo ciasto na drożdżówki jest bardzo proste. Wystarczy połączyć składniki i uzbroić się w cierpliwość, aż ciasto wyrośnie. Dobra organizacja czasu pozwoli nam przygotować te smaczne bułeczki w międzyczasie, podczas gotowania obiadu czy sprzątania. Bardzo lubię przygotowywać a tym bardziej jeść różnego rodzaju drożdżowe wypieki w wersji na słodko. Drożdżówki z serem w naszym domu goszczą bardzo często(...)ponieważ są przepyszne i sycące. Takie bułeczki można zjeść na śniadanie, a także zabrać ze sobą do pracy. Zapraszam serdecznie na pyszne bułeczki z serem w moim wykonaniu. Tym razem dodałam odrobinę otrębów pszennych, które możecie oczywiście zastąpić zwykłą mąką. PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z SEREM Składniki MASA SEROWA 2 żółtka 500 g twarogu 80 g cukru pudru 2 łyżki cukru

Przepiski.pl
Domowe kajzerki 68

Domowe kajzerki to pyszne bułeczki pszenne, które posiadają chrupiącą skórkę oraz mięciutki środek. Każdy może je upiec, ponieważ są naprawdę proste w przygotowaniu, a nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo ! Jeszcze takie ciepłe, pachnące... Polecam!     Domowe kajzerki - składniki:    (około 8 sztuk)  3 szklanki mąki pszennej (około 450 g; 1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki(...)odstawić na mniej więcej 1 godzinę do wyrośnięcia. (Ciasto powinno podwoić swoją objętość. )   Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki.   Wszystkie bułeczki przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i delikatnie je spłaszczyć oraz przykryć szmatką. Tak przygotowane zostawić na 30-40 minut, aby delikatnie się napuszyły.   (Można

Di gotuje
Drożdżowe bułeczki jeżyki, pomysł na kuchenne zabawy z dziećmi 73

zachęcić dzieci do pomocy w kuchni? Zapach świeżo upieczonych bułeczek jak magnes przyciąga wszystkich domowników do kuchni. A jak zachęcić , szczególnie dzieci do pomocy w kuchni? To proste, wystarczy zaproponować im wspólną zabawę. Z pomocą sprytnych małych rączek i nożyczek zwykłe bułeczki zamienimy na wesołe jeżyki. Bułeczki robi się szybko, a to bardzo ważne bo dzieci bywają niecierpliwe. Najwięcej pracy

Tajemnice Smaku
Jesienne bułeczki dyniowe, czyli niespieszne wypieki 62

Przygotowania do zimy zaczynają się od czasu, o którym przypominają długie wieczory. Może warto odzyskać tę jesienną powolność dla siebie, spędzając go w kuchni i piekąc na przykład jesienne bułeczki dyniowe? Jesienne bułeczki dyniowe Składniki: 2 i 1/5 szklanki mąki pszennej (375g) + dodatkowo 0,5 szklanki (80g) jeśli puree dyniowe jest mocno wilgotne 1/2 szklanki puree z dyni (150g) ½ łyżeczki(...)olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 50 minut do 1 godziny. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 9 lub 10 części, z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę, którą umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię każdej bułki mocno spłaszczamy dłonią, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Bułki przed

KulinarneImpresje.pl
Bułki wiejskie na podmłodzie wg Aleex 80

czasu. Pieczywo na zakwasie zawsze jest czasochłonne. Warto jednak zaplanować sobie pracę, by w weekendowy poranek zjeść na śniadanie pyszne bułki. Lubię tak rozpieszczać swoich chłopaków. Śniadanie z tymi bułeczkami nabiera wyjątkowego charakteru. Polecam.  Składniki na 10 sztuk (każda bułka ok 100g):  • zaczyn żytni poolish (150 g mąki żytniej jasnej typ 720, 150 ml wody, szczypta drożdży instant(...)pokojowej. 5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. 6. Ciasto podzielić na 10 równych części. Ja ważę każdy kęs ciasta, aby porcje były jednakowe. Z kawałków ciasta uformować bułeczki. 7. Bułki ułożyć na blaszce posypanej mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 25 min do napuszenia. Przed pieczeniem naciąć bardzo ostryn nożem. 8. Bułki piec w temp. 220⁰C około

W mojej kuchni
Z szafranem za Pan brat! 85

Szafranowe wypieki należą do moich ulubionych. Szafranowe bułeczki piekę przez cały adwent. W wigilijny poranek moje dzieci podjadają szafranowe lussekatter popijając gorącym kakao. W tym roku postawiłam na szafranowe rogaliki nadziewane nutellą. Mało tego! Do ciasta dodałam sok i otartą skórkę z pomarańczy. Rogaliki są przepysznie puszyste. Nie muszę dodawać, że szafran, pomarańcza i czekolada to świetne kombo. Uwielbiam naturalne(...)dużej różnicy nie ma. Wyszły w miarę jednakowe. Pomysł z nutellą okazał się całkiem dobry. Rodzinka była zachwycona, więc kolejny wypiek rogalików będzie z podwójnej porcji. Szafranowe bułeczki mają swój dzień 13 grudnia. W Szwecji obchodzimy dzień świętej Łucji. Szafranowe lussekatter to bułeczki w kształcie ósemek. Już się pokazały w cukierniach i sklepach. W tym roku jakoś wszyscy chcą zapomnieć

codojedzenia
Bułeczki pizzowe z kurczakiem 106

Wspaniałe, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką. Idealne na spotkanie ze znajomymi lub na ciepłą kolację. Z tego przepisu wychodzi 8 dużych bułek. Bułeczki najlepiej smakują na ciepło ale na zimno też są pyszne.  Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 7 g drożdży instant łyżeczka soli łyżeczka cukru jajko szkl ciepłego mleka łyżka oliwy z oliwek Nadzienie: 2 ugotowane/upieczone udka(...)pizzy olej Nadzienie: Mięso z udek, cebulę i papryki pokroić w niedużą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, 1/3 odłożyć do posypania bułeczek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć cebulkę i paprykę. Na koniec dodać czosnek i mięso. Doprawić do smaku. Farsz wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do zimnego dodać starty ser. Ciasto

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania