Przepisów na pieczywo ciąg dalszy. Tym razem bułeczki. Mam nadzieję, że spodoba Wam się przepis i że go wypróbujecie. Bułeczki jogurtowe z makiem. 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 szklanka letniego mleka 500 g mąki typ 450 150 g jogurtu naturalnego 50 g roztopionego masła 1,5 łyżeczki soli 1 jajko do smarowania bułek 4 łyżki maku(...)Wyrobione ciasto pozostawiamy na godzinę w misce wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i z każdej z nich formujemy bułeczki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Bułeczki nacinamy na krzyż, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem
Miksturownikniego często wracać w różnym wersjach. Mięso z piersi kurczaka duszone z warzywami, w sosie z białym winem, bulionem i śmietaną, a wszystko na koniec zapieczone pod kołderką z bułeczek. Idealne do nałożenia w miseczkę, jedzone łyżką. Najlepiej "smakuje" jedzone na kanapie kiedy jest się przykrytym kocem, w towarzystwie filmu czy książki. W ostatnim tygodniu lipca dostałam możliwość przetestowania wybranego(...)dusimy ok. 20 minut, na końcu dodając śmietankę, tymianek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko jeszcze z 5 - 10 minut, do lekkiego zredukowania sosu. W między czasie przygotowujemy bułeczki. Bułeczki / Cobbler : 175 g mąki, 55 g masła, 1/4 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g startego parmezanu, 80 g maślanki ew. świeży tymianek Wszystkie składniki
Plate of JoyBułeczki z pieczarkami. Coś, co chyba zna każdy, prawda? Ulubiona przekąska, kupowana często w ulicznych budkach. Pyszna, pachnąca, wypełniona pikantnym farszem. Któż jej nie lubi? Ja takiego kogoś nie znam :) Kiedyś kupowałam takie bułeczki chętnie. W moim mieście jest miejsce znane każdemu, gdzie, odkąd pamiętam, stoją kolejki, czasem dość długie. Jednak od pewnego czasu jak ognia unikam gotowego jedzenia, wolę(...)plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Masło stopić na patelni, dodać cebulę, zeszklić ją na średnim ogniu. Dołożyć pieczarki i poddusić razem. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Przestudzić. Bułeczki: 2 i pół szklanki mąki pszennej + mąką do podsypywania ciasta, 6 łyżek mąki ziemniaczanej , 1 szklanka mleka + odrobina do posmarowania bułek, 4 dkg świeżych drożdży , 2 łyżki cukru
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepis na te bułeczki mam od koleżanki a ona również od kogoś. Jedyne co zmieniłam to nadzienie w nich. A jeśli chodzi o nadzienie to można nadziać bułeczki czym chcemy. Składniki: 500g mąki 50g drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 100g roztopionego masła 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)około godziny aż wyrośnie. Po tym czasie ciasto dzielimy na niewielkie , ale równe części. Spłaszczamy w dłoniach kładziemy po kostce lub dwóch czekolady, sklejamy i formujemy w dłoniach bułeczki. Gotowe bułki układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy jeszcze na chwilę. W tym czasie włączamy piekarnik na 160 C, gdy się nagrzeje wkładamy bułeczki i pieczemy około
Amatorka kuchennaBiałe noce w Sankt Petersburgu-czyli Pluszki , rosyjskie bułeczki bułeczki, mogą być z serem, orzechami,makiem, , cynamonem lub po prostu z Waszym ulubionym dżemem... Są przepyszne. Przepis z tej strony ,bardzo polecam! Składniki na 16 bułeczek: 325 ml letniego mleka 50 g roztopionego masła 1,5 łyżeczki majonezu 500 g mąki pszennej 50 g cukru(...)nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie. Gotowe bułeczki kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrastania na 15 - 20 minut. Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Smacznego :) Notti bianche
w mojej kuchniJuż widzę, jak moje łobuziaki pałaszują bułeczki na kolację. Bardzo fajny pomysł na podzielne danie. Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe Drukuj przepis Składniki 600g mąki pszennej 45g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250ml mleka (1 szkl) 100ml oleju sól 2 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 żółtko lub 2 łyżki mleka(...)posmarowania) 1 cytryna 1 szkl cukru pudru ozdoby cukrowe listonic_name = "Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "600g mąki pszennej 45g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250ml mleka (1 szkl) 100ml oleju sól 2 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 żółtko lub 2 łyżki mleka
CoolinarniePLŚlimaczki dyniowe z cynamonem to pyszne bułeczki zawijane z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Przygotowałam je z mojego ulubionego ostatnio ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni hokkaido, której miąższ ma intensywnie pomarańczowy kolor. Ślimaczki przed upieczeniem zostały ułożone blisko siebie w tortownicy, dzięki temu po upieczeniu tworzą jedną całość. Nie przeszkadza to w ich porcjowaniu, wystarczy delikatnie odrywać(...)polewa (opcjonalnie) 2 łyżki masła 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietanki 18% (w kartoniku) mąka do podsypania, masło do wysmarowania formy 1 białko i odrobina mleka do posmarowania bułeczek Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - masło roztopić, ostudzić - 50ml mleka podgrzać tak, by było letnie - do mleka dodać pokruszone drożdże, 2 łyżeczki mąki i 1 łyżeczkę cukru, wymieszać - mieszankę
Smakołyki BerenikiBardzo lubimy drożdżowe wypieki:) A w szczególności bułeczki na słodko. Świetnie sprawdziły się u nas właśnie te bułeczki - warkocze z ciasta drożdżowego na bazie maślanki oraz oleju rzepakowego. Wypełnione słodkimi świeżymi malinami i polane lukrem. Idealne zarówno na śniadanie jak i na deser;) Składniki: 350g-400g mąki pszennej, 150g mąki krupczatki, 30g świeżych drożdży, 3 jajka(...)temp. 200st. Ostudzić i polukrować. Olej rzepakowy uniwersalny z pierwszego tłoczenia, który otrzymałam do testowania ze sklepu złotopolskie ma łagodny, lekko orzechowy smak. Użyłam go do przygotowania drożdżowych bułeczek z owocami. Sprawdził się świetnie! Dzięki dodatkowi oleju i maślanki bułeczki są wilgotne i szybko nie wysychają. Olej ten świetnie sprawdza się podczas przygotowywania sałatek, gotowania oraz pieczenia. Jest bogaty
Z miłości do słodkościrzeczywistości rabarbar jest warzywem z rodziny rdestowatych, a jego polska nazwa to rzewień. W dzisiejszym wpisie rabarbar pojawia się w towarzystwie karmelu, puchatych drożdżowych bułeczek i imbirowej kruszonki. Niebo w gębie, najlepsze jeszcze lekko ciepłe :-). Inspiracja Matka wariatka i Moje wypieki Na blogu znajdziecie również inne słodkie rabarbarowe propozycje: jogurtowe ciasto(...)Składniki: 460 - 480 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 75 g roztopionego masła 68 g cukru 25 g świeżych drożdży mleko do pomalowania bułeczek Karmel: 100 g cukru 2 łyżki wody lub cytryny 4 łodyżki rabarbaru Kruszonka: 3 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka suszonego imbiru
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 460 - 480 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 75 g roztopionego masła 68 g cukru 25 g świeżych drożdży mleko do pomalowania bułeczek Kruszonka: 3 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka suszonego imbiru Dodatkowo: świeże maliny suszone wiśnie Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy(...)wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim suszone wiśnie. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem. Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut
Kulinarne przygody Gatitytych pysznych bułeczkach myślałam już od jakiegoś czasu, ale nie miałam własnego, sprawdzonego przepisu. Przyznam też szczerze, że sama nie miałam głowy do wymyślania czegokolwiek, postanowiłam więc poszukać przepisu w internecie. Zdecydowanie bardziej ufam przepisom z blogów, niż z książek kucharskich. Wiem, że są one zawsze sprawdzone, a zdjęcia autentyczne i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Natomiast jeśli chodzi(...)który wydał mi się najsensowniejszy. Znajdziecie go tutaj . Nie modyfikowałam go wcale, zwiększyłam jedynie ilość składników, ponieważ potrzebowałam trochę więcej cebularzy, niż przewiduje autorka oryginału. Na temat samych bułeczek powiem tyle, że są naprawdę łatwe do zrobienia i pasują mi w 100%. Są puszyste, delikatnie maślane i idealnie wyrośnięte. Mam nadzieję, że tyle wystarczy, by zachęcić Was do upieczenia
Ratunku obiadlekko ciepłe lub na zimno – są tak samo przepyszne. Dobrze też zachowują świeżość przez cały wieczór. Polecam wypróbować. MINI HAMBURGERKI PRZEPIS Składniki 400 g mięsa mielonego wołowego 8 małych bułeczek na hamburgery 8 okrągłych plasterków sera żółtego 2 ogórki kiszone 1 pomidor garść rukoli sól pieprz musztarda ketchup Dodatkowo kilka listków bazyli pomidorki koktajlowe Przygotowanie 1. Mięso mielone przyprawić solą(...)oraz pieprzem. Uformować małe kulki i rozpłaszczyć na kotleciki wielkości bułeczek. Usmażyć na odrobinie tłuszczu z obu stron na rumiano. 2. Pod koniec smażenia na każdym kotleciku położyć plaster sera, aby się roztopił. 3. Bułki przekroić na połówki i podgrzać na patelni lub w opiekaczu do chleba. 4. Spód bułeczek posmarować musztardą. Następnie wyłożyć rukolę, usmażone mięso z serem
Alle Dobre!kruszonką a ja się przymierzam teraz do cynamonek. Ciekawa też jestem jak wyjdą te bułki z wykorzystaniem innej mąki np. orkiszowej Ślimaczki drożdżowe, składniki na około 15-16 bułeczek: Ciasto drożdżowe: 600 g mąki 250 ml mleka 40 g drożdży 1 małe jajko 100 g cukru 70 ml oleju Ciasto szykujemy dzień wcześniej. Wszystkie produkty są zimne prosto(...)Zwijam w rulon, a następnie kroję go na 15-16 porcji i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki nie powinny się stykać. Przykrywam blaszkę ściereczką aby bułeczki zwiększyły objętość na około 30 min. Ślimaczki urosną i mogą się ze sobą stykać. Pieczemy ok 20-25 min (do zezłocenia) w 190 stopniach. Nadzienie: 5 jabłek 2 łyżki
Relaxtimesłoik salsy warzywnej mexicana Casa de Mexico 10 małych plasterków sera mimolette 500 g mielonej łopatki wieprzowej 3 łyżki marynaty Galbi for pork O’Food sól, pieprz Na 10 bułeczek: 15 g świeżych drożdży 100 ml lekko ciepłego mleka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 300 g mąki pszennej 1 jajko 50 g miękkiego masła pół jajka i 1 łyżka(...)mąkę, sól, jajko, łyżkę cukru i miękkie masło. Zagnieć elastyczne ciasto, wyrabiaj je 5 minut i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godz. Z ciasta uformuj 10 bułeczek i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na 15 minut do podrośnięcia, następnie posmaruj jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku rozgrzanym
Delicious Placemiędzyczasie możemy przygotować blachę do pieczenia – ja użyłam tortownicy o średnicy 25 centymetrów, wyłożyłam ją papierem. Można użyć też prostokątnej lub kwadratowej blachy. Jeśli użyjemy mniejszej, bułeczki bardziej wyrosną w górę niż w boki. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną stolnicę, i jeszcze minutę wyrabiamy. Następnie oprószonym mąką wałkiem rozwałkowujemy ciasto na jak największy prostokątny placek jaki się(...)nadzienia. Na całość ciasta rozprowadzam równomiernie galaretkę żurawinowo – pomarańczową. I teraz można ciasno zawijać i tutaj też są dwie możliwości – można po dłuższym boku, wtedy otrzymamy więcej bułeczek, ale będą mniejszej i będzie mniej zawijasów. Ja preferuje po krótszym – wtedy otrzymujemy około 9 bułeczek, jak w przepisie podałam, i też mamy dużo zwojów ciasta w środku
Smaczna Strona