roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 łyżeczki miodu Wszystkie składniki umieściłam w miseczce. Zagniotłam ciasto. Odstawiłam na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie uformowałam bułeczki i położyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam jeszcze ściereczką i zostawiłam bułeczki do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie bułeczki włożyłam do piekarnika nagrzanego
MojaQchnia.plPuszyste, idealnie słodkie i przyjemnie cynamonowe… Takie właśnie są dzisiejsze bułeczki cynamonowe , nazywane również cynamonkami. Już w trakcie pieczenia całe mieszkanie wypełniło się ich cudownym zapachem. Gdy tylko ukręciłem je po raz pierwszy, zastanawiałem się jak ja je wszystkie zjem… Oczywiście po skosztowaniu pierwszej cynamonki obawy zostały rozwiane, a chwilę później cała blaszka cynamonek zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach(...)Bułeczki cynamonowe – KĄCIK PORAD Drożdżowe ślimaczki cynamonowe są banalnie proste do wykonania. Potrzebujesz zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, szczyptę chęci i oczywiście troszkę wolnego czasu. Wlej dowolne roślinne mleko. Ja użyłem mleka sojowego. Masło roślinne możesz również zastąpić np. olejem kokosowym. Czym udekorować cynamonki? U mnie był to klasyczny lukier na bazie cukru pudru, ponieważ pasuje on do nich
BlendmanWitam, sezon na jagody z pełni, wiec dziś zapraszam na pyszne domowe jagodzianki, czyli drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką. Są łatwe, pyszne, bardzo puszyste i zachowują świeżość przez długi czas. Zapraszam Zapraszam też na film Składniki * z tych proporcji wyszło mi ok 15 sztuk 800g mąki pszennej tortowej+trochę do podsypania 60g świeżych drożdży 70g rozpuszczonego i ostudzonego(...)szkl ciepłego mleka nadzienie ok 250g jagód 2-3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej kruszonka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru mąka dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek Do miski dajemy drożdże, ok 2 łyżki cukru, ciepłe mleko-wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy kilka łyżek maki-mieszamy i odkładamy do napuszenia. Jajka mieszamy z resztą cukru. Do wyrośniętych
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzmiksować je w koktajlu, to podjęłam się wypieku. Przepis wzięłam ze starej książki, ale dodałam od siebie trochę innych składników. Przede wszystkim użyłam mąki orkiszowej. Składniki na 12 bułeczek: 500 gram mąki orkiszowej + trochę do podsypywania lub zwykła pszenna paczuszka drożdży suszonych lub 50 gram świeżych 2/3 szklanki mleka ( może być roślinne np. kokosowe) 50 ml oleju rzepakowego(...)niej ciasto i przykryć ściereczką lub czepkiem foliowym. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić chwilę i podzielić na równe części. Ja podzieliłam je na 80 gramowe bułeczki. Wymyte i osuszone jagody doprawić podanymi składnikami. Z ciasta uformować kule, spłaszczyć. Na środek kłaść 1-2 łyżeczki jagód. Zawinąć od spodu i uformować bułeczkę okrągłą lub podłużną. Układać
AZgotuj!Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odjąć około 150 g ciasta, które należy rozwałkować na wymiar formy (będzie to spodnia warstwa naszych bułeczek, by nie wyciekał z nich dżem). Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować wcześniej przygotowanym nadzieniem truskawkowym z wanilią, pozostawiając(...)przygotowaną "roladę" pokroić ostrym nożem, lub za pomocą kawałka nitki, którą przekładamy pod zwiniętym ciastem i zaciskamy na cieście, dzieląc je - na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek – ślimaków. Bułeczki układać w blaszce (na spodzie z ciasta drożdżowego), w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać). Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości (na 30 – 45 minut
Świat CiastaDzisiaj, na miły początek dnia zaproponuję wyśmienite bułeczki drożdżowe z dodatkiem masła czosnkowego i pietruszki. Świetnie nadają się na tradycyjne kanapki z ulubionymi, wytrawnymi dodatkami. Po upieczeniu bułeczki są mięciutkie i lekko chrupiące z zewnątrz od masełka. Uwaga! Znikają błyskawicznie ;) Składniki: 450 g mąki tortowej (lub chlebowej) 10 g cukru 1/2 łyżeczki soli 4 g suszonych drożdży instant(...)godziny (do podwojenia objętości). Po tym czasie ciasto podzielić na 10-12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić z nich podłużne lub okrągłe bułeczki. Gotowe układać na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia - zachowując spore odstępy. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). Teraz należy przygotować nadzienie
Świat Ciastasię bardziej zwarte. Liczba porcji: 15 - 20 Składniki na klopsiki z indyka z koperkiem: 1000 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 bułeczka pszenna (może być czerstwa) 2 wiązki koperku 2 - 3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki kolendry 8 łyżek mąki pszennej 100 ml śmietany(...)zupy mleko do namoczenia bułeczki olej rzepakowy do smażenia Jak zrobić klopsiki z indyka z koperkiem? Bułeczkę rozdrobnić i namoczyć w mleku. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać albo rozgnieść praską i dodać do mięsa. Jedną wiązkę koperku posiekać i dodać do mięsa. Mięso wymieszać z jajkiem, odciśniętą z mleka bułeczką, pieprzem naturalnym, solą, 1 łyżeczką kolendry i 2 łyżkami
Gotuj w domuBułeczki ze szpinakiem i fetą to propozycja na danie dla miłośników szpinaku, znudzonych zwykłymi kanapkami na kolację. Bułeczki ze szpinakiem i serem feta to prosta i smaczna przekąska, która idealnie nada się na imprezowy stół, lub na szybką kolację na ciepło. Do przygotowania tej przekąski zostały wykorzystane bułki do hot dogów, więc danie jest szybkie w przygotowaniu i nie wymaga(...)wiele pracy. Przekąska mimo niewielu składników jest pożywna i sycąca. Jeśli lubisz połączenie szpinaku z serem feta, to ten przepis jest dla Ciebie! PRZEPIS NA BUŁECZKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ Składniki 4 bułki na hot-dogi z dziurką 150 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 80 g sera feta 1 mała cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła szczypta chili sól, pieprz Przygotowanie
Alle Dobre!też przetestować japońską metodę pieczenia chleba, czyli tangzhong. Metoda ta polega na przygotowaniu specjalnego zaczynu, który wpływa na dłuższą świeżość pieczywa. Chleb i bułki są też bardziej puszyste. Drożdżowe bułeczki z pesto z czosnkiem niedźwiedzim pięknie urosły i faktycznie wyszły bardzo puchate. Są idealne czy to na grilla czy tak po prostu jako dodatek do mięsa czy warzyw. Drożdżowe(...)bułeczki z pesto z czosnkiem niedźwiedzim Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Proporcje na tortownicę o śr. 23 cm. Składniki na ciasto Tangzhong: 50 ml mleka 50 ml wody 20 g mąki pszennej chlebowej Ciasto właściwe: cały tangzhong 300 g mąki pszennej chlebowej 7 g drożdży suszonych 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 jajko 15 g cukru
Kulinarne przygody Gatityjeżynobranie, jesteśmy cali poharatani przez kolczaste krzewy, ale szczęśliwi, bo z pełnymi wiaderkami jeżyn. Kolejny pomysł na wykorzystanie jeżyn. Jeżynianki. Wcześniej zaprezentowałam już Sernik z musem jeżynowym . Cenię te bułeczki za ich prostotę, łatwo dostępne składniki i smak. Jeżynianki są pyszne, puszyste, równie smacznego następnego dnia (o ile szczelnie owiniemy je w folię czy włożymy do reklamówki), wypełnione po brzegi(...)owocami. Przepis na oryginalne jagodzianki pochodzi ze strony Moje Wypieki , ja na swoje potrzeby go zmodyfikowałam. Składniki na 15 dużych bułeczek: 300 g mąki pszennej poznańskiej 100 g mąki żytniej typ 720 100 g maki pszennej typ 2000 28 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe
moj przepis nabuchty, wy możecie piec standardowo tj. na blaszce od piekarnika. Ja robiłam z dodatkiem mąki razowej, ale wyjdą też z samej mąki tortowej lub orkiszowej. Składniki na 18 małych bułeczek (ok 80 gr każda, po upieczeniu) 350 gr mąki pszennej tortowej 150 gr mąki pszennej razowej (typ 2000 lub 1850) 150 gr mleka (u mnie sojowe) 100 gr wody(...)Wszystkie składniki rozgnieść i wymieszać dokładnie w misce widelcem, do dokładnego połączenia. Kruszonka: 60 gr mąki razowej 60 gr roztopionego masła 50 gr cukru Ponadto: 1 białko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Z mąki masła i cukru zrobić kruszonkę, składniki rozetrzeć między palcami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Z ciasta uformować długi wałek
moj przepis namojprzepisna.pl | Grahamki na podmłodzie wg. przepisu Piotra Kucharskiego Bułeczki sycące i pyszne, smakowały również mężowi, który jest fanem pszennego, jasnego pieczywa. Dobre nawet następnego dnia. Wymagają trochę czasu, ale warto. Składniki na 10 bułeczek: Składniki na podmłodę: 10 g świeżych drożdży 100 g letniej przegotowanej wody 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Składniki na podmłodę dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką(...)środka, wówczas bułki będą bardziej puszyste. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części. Bułki ułożyć na posypanej mąką blaszce, przykryć ściereczką, odstawić do drugiego wyrastania. Bułeczki powinny mocno się napuszyć. Każdą bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać płatkami, u mnie jaglane. Piekarnik rozgrzać do 220 st. Wstawić wyrośnięte bułeczki, piec 15-20 min do złotego koloru. Wyjąć
moj przepis namojprzepisna.pl | Bułeczki maślane na mleku z proszku Bułeczki na życzenie mojej rodziny. Drożdżowe, puchate, maślane – pyszne ponoć. Zapraszam po przepis. Składniki na 9 dużych bułeczek: 250 g mąki pszennej 120 g wody przegotowanej 12 g drożdży 3 łyżki mleka z proszku 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 45 g masła Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Wyrobić ciasto. Będzie(...)części. Każdą część rozwałkować, na taki podłużny placek, można odrobinę polać stolnicę olejem, żeby się nie kleiło. Każdy placek zrolować w rulon. Ułożyć na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę dokładnie posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 175 st. grzałka góra-dół, na złoty kolor. Wyjąć lekko przestudzić, odrywać, zajadać. Smacznego
moj przepis namleko i zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut. Następnie wkładamy je do lodówki na 45 minut. 2. Po tym czasie z ciasta formujemy 12 okrągłych bułeczek, lekko je spłaszczamy, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. 3. Jajko, żółtka i oba cukry przekładamy do miseczki i lekko roztrzepujemy(...)rózgą. Mleko zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy jajka i energicznie mieszamy, wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Polewę lekko studzimy. 4. Na wyrośnięte bułeczki wykładamy polewę kokosową. 5. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut. 6. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Z tej receptury wychodzi 12 sztuk
Izabelawkuchnijeżynobranie, jesteśmy cali poharatani przez kolczaste krzewy, ale szczęśliwi, bo z pełnymi wiaderkami jeżyn. Kolejny pomysł na wykorzystanie jeżyn. Jeżynianki. Wcześniej zaprezentowałam już Sernik z musem jeżynowym . Cenię te bułeczki za ich prostotę, łatwo dostępne składniki i smak. Jeżynianki są pyszne, puszyste, równie smacznego następnego dnia (o ile szczelnie owiniemy je w folię czy włożymy do reklamówki), wypełnione po brzegi(...)owocami. Przepis na oryginalne jagodzianki pochodzi ze strony Moje Wypieki , ja na swoje potrzeby go zmodyfikowałam. Składniki na 15 dużych bułeczek: 300 g mąki pszennej poznańskiej 100 g mąki żytniej typ 720 100 g maki pszennej typ 2000 28 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe
moj przepis na